O atrăgătoare sugestie pentru amatorii de drumeție

P1UXv13 O atrăgătoare sugestie pentru amatorii de drumeție

Deși iată, ne aflăm aproape de mijlocul lui noiembrie, ultima lună de toamnă, iar iarna bate la ușă, vremea încă se menține prielnică drumețiilor. Tocmai de aceea încerc să vă ofer doar câteva succinte amănunte referitoare la o zonă a țării poate mai puțin cunoscută, dar cu multe atracții și frumuseți naturale. Unele chiar unicate-n felul lor. Între acestea se numără și pitoreasca pădure STUHOASA.

Romania Botosani Location maps O atrăgătoare sugestie pentru amatorii de drumeție

Nu departe de granița de nord-est a României, pe un tărâm virgin al Botoşanilor, chiar la granița Uniunii Europene cu Ucraina, se află una dintre ultimele păduri virgine din Europa. Oamenii locului i-au spus și-i spun Stuhoasa. Protejată de lege ca monument al naturii, ea se remarcă îndeosebi prin abundenta fagilor seculari care cresc în această zonă parcă uitată de lume. Dar și de o faună la fel de abundentă. Din câte am aflat, autoritățile locale pregătesc pe viitor (oare când, totuși?!) un traseu turistic de off-road prin acest codru încă neatins de mâna omului! Pădurea se întinde pe un areal de câteva zeci de hectare și aparține din punct de vedere administrativ de comuna Suharău.

Stuhoasa, se poate spune că este un simbol al naturii. “O lume sălbatică pe care puțini mai au ocazia să o vadă și să o admire“, spunea nu prea demult pentru presă, tânărul silvicultor Andrei Anton. “Este pădurea care respiră și se dezvolta singură, fără intervenția omului. Este cu totul și cu totul aparte pentru oricine care ajunge aici“.
Într-adevăr, liniște, pace și un fior de respect pentru natura care te prinde fără să vrei. “Este o adevărată biserică“, precizează A. A.

Pădurea Stuhoasa ocupă cca 60 de hectare, un adevărat regal al fagilor seculari, la numai un kilometru depărtare de malul Prutului. Ea, pădurea amintită, reprezintă numai o parte din suprafața de pădure existentă în zonă. Suharăul fiind considerat un ținut al pădurilor, mai mult de 60% din comună fiind acoperită de stejari, goruni și fagi. Stuhoasa-i ceva aparte, un tărâm semilegendar și totodată protejat prin lege. Acest codru este considerat de localnicii din zonă, mai vechi decât omul pe aceste meleaguri moldave. Arheologii, bunăoară, au găsit pe aici tot felul de obiecte vechi, din epoca de piatră, considerând că mai întâi și-ntâi a fost pădurea și după aceea omul! Este altfel decât celelalte păduri, mai întunecoasă, mai bătrână, dar parcă învie mereu, mereu! “Pădurea Stuhoasa este protejată de oameni de sute și sute de ani. Este atât de multă pădure în jur, încât au preferat să exploateze lemnul din alte locuri. Aceasta este un simbol al zonei pe care toți oamenii au prefrat să-l lase în pace…” spunea cândva Marcel Chelaru, primarul din Suharău.

Acum, după ce ați aflat aceste câteva detalii despre zona cu pricina, despre pădurea unicat, în care nu există cărări și nici drumuri, unde lumina solară intră blând (ca moldoveanul) și “așa, ușor, câte oleacă“, iar peste tot miroase numai a pădure și bureți și nici țipenie de om, cred că este bine ca, în limita timpului liber ce-l aveți cât și a vremii încă prielnice, să vă deplasați în zona de nord-vest a Moldovei, în ținutul Botoşanilor, pentru a vă convinge direct, la fața locului, de cele succint descrise…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

7 comentarii la “O atrăgătoare sugestie pentru amatorii de drumeție”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 15 noiembrie 2019, 21:29   [#1]

  Din Banat până în Moldova e cale lungă, Marcele. M-aș duce bucuros în pădurea căreia îi faci reclamă dacă aș avea timpul și resursele financiare necesare…

  Cum nu le am, mă mulțumesc cu spumele berii și cu iluzia că îi pot lămuri pe cei care îmi mai citesc aiurelile să mă creadă pe cuvânt.

  Subiectul acestei seri e meciul cu Suedia. Cel puțin pentru mine… Microbul fotbalului m-a contaminat în așa măsură încât nu am somn atunci când „naționala” are meci. Sunt un suporter cu trup și suflet, chit că de prea multe ori îmi mai scapă câte o înjurătură atunci când favoriții o dă în bară.

  În seara asta mă aștept la o victorie… Hai România!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 15 noiembrie 2019, 22:47   [#2]

  Cât de naiv pot fi. Jumătatea meciului ne găsește cu două goluri în poartă. Mai câștigă dacă poți…

  Mama ei de tactică, să joci pe teren propriu și să nu îți poți impune stilul de joc. Se vede (de la o poștă) treaba că nu avem sânge în instalație și că ne facem iluzii în zadar. Poate că nu avem jucătorii de care e nevoie sau poate că nu avem selecționerul necesar pentru un asemenea moment.

  Hai România!…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 15 noiembrie 2019, 23:54   [#3]

  Degeaba hai-ul când nu ai cu cine. Domnul Contra ar face bine să demisioneze din funcție. E prea mic pentru o luptă atât de mare.

  Degeaba ne amăgim că avem încă șanse de calificare într-un „turneu” în care poziția de out-sider ne aparține…

 • .marc
  ... a scris la 16 noiembrie 2019, 5:38   [#4]

  Acum ai aflat că noi nu mai avem nici macar fotbal,nici alte sporturi si nici macar o viața decentă pt. secolul in care inca trăim?!Avem in schimb vorbe goale si promisiuni,eterne speranțe si…mari ,,specialisti” in iluzii si-n vise!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 16 noiembrie 2019, 7:13   [#5]

  Ești prea matinal, Marc. Între noi fie vorba, nici eu nu prea am somn în dimineața asta de sâmbătă după meciul de aseară. Nu-i prea mare bai că am pierdut fiindcă avem șansa calificării în „barajul” din Liga Națiunilor, dacă reușim și noi să fim o națiune…

  Nu cred că există un popor mai priceput decât noi la tot felul de socoteli. Suntem „specialiști” în număratul iluziilor deșarte. Nu mai contează că Suedia ne-a scos fotbalul din cap și nici că duminica viitoare avem iarăși de ales (într-un mod absolut democratic, nu-i așa?) răul cel mic. Noi să fim sănătoși!

  Uite că iarăși amestec fotbalul cu politica, „domenii” la care ne pricepem cu toții dar nu suntem în stare să mai și câștigăm. Ne place al naibii de mult cacealmaua cu care ne-au păcălit „aleșii” ultimelor 3 decenii…

 • ... a scris la 16 noiembrie 2019, 13:29   [#6]

  Revenind la subiect, nu înțeleg de ce n-au numit-o clar și răspicat “Pădurea stufoasă“? Pen’ că “Stuhoasa” e clar că de-acolo vine, de la “Stufoasă“.

 • .marc
  ... a scris la 16 noiembrie 2019, 13:30   [#7]

  Asta-i situația,draga Francisc!Trist,regretabil dar adevărat.Astia suntem,ăștia am fost si ăștia vom fi pan’vom muri…

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?