Știute și neștiute: întrebări, răspunsuri și… relativitate!

Socrate Știute și neștiute: întrebări, răspunsuri și... relativitate!

În negura timpului, cu mii de ani în urmă, renumitul filosof Socrate (470-394 i. H.), întemeietorul eticii dar și-un soldat sârguincios, creștinat înaintea apariției creștinismului, emitea celebrul său principiu: “Știu că știu de toate, știu că nu știu nimic, și nici măcar asta nu știu“. E un paradox, au spus și-o tot spun unii dintre cei ce se întreabă mereu: “De fapt, ce nu știe el, Socrate? Explicați-mi“.
E dreptul lor să-ntrebe, nu? Dar, zic eu, problema trebuie privită din toate punctele de vedere. Nu parțial și nici simplist. Explicații în plus sau docte, nu-i cazul (și nici autoritatea sau menirea) să le ofer! Am amintit despre acest binecunoscut principiu socratian, învățat (studiat) încă din anii de facultate, doar pentru a aminti acum unora dintre cei ce se cred a tot cunoscători, în tot și-n toate, inclusiv deținători ai adevărului absolut că nu-i tocmai așa și ca-n lume totu-i relativ! D’al din ăștia-i plină țara, mai cu seamă acum, când totul e posibil, când diplomele de “specialiști” și locurile cheie se vând că la tarabă, iar prostia-ți asigura (și garantează!) accesul la orice nivel. Inclusiv parlamentar și ministerial!

Un om simplu și modest, dotat intelectual, nu are nici-o șansă și nici nu pretinde că le știe pe toate! În ce mă privește, departe de mine gândul său intenția de a mă erija într-o asemenea ipostază, încerc totuși să găsesc unele răspunsuri la unele întrebări ce-mi erau (încă) necunoscute. Ca să le nominalizez pe toate, ar fi aproape imposibil. Amintesc acum, doar câteva: am aflat (cred că și dv) de ce ce PSD-ul se confunda acum cu statul, de ce dl Dragnea (și subordonații săi) se zbat mereu, în fel și chip, ca să modifice mai toate legile justiției, de ce tot stăm pe loc în toate domeniile, de ce învățământul, educația și sistemul medico-sanitar sunt (alături de multe altele)… la pământ, de ce ne lipsesc autostrăzile, bazele sportive, medicamentele vitale, aparatura performantă dar și bunul simț, omenia și respectul inter-uman etc. etc, toate însă “motivate” de “amestecul străinilor în treburile noastre” (care sunt alea, le-ați aflat) cât și de… tradițiile și patriotismul românilor! Un patriotism, spun eu, nu tocmai (-apropo -)… tradițional, ci de paradă, patriotard!

Deocamdată, stop-cadru la acest capitol. Voi continua însă cu… ceea ce nu știu! Fără a mă (va) mai întreba, de ce? Cred c-o bănuiți măcar!
La acest ultim capitol, ar fi (și sunt) multe, multe de spus. Alegând la întâmplare, iată câteva. Unele semnificative, altele nu. Mai de duzină, le-aș pute numi: exlicati-mi, vă rog, de ce medicilor, ziși-de famile, li se spune așa de moment ce dumnealor eliberează doar… rețete?! Și asta, culmea, culmilor, după ce în prealabil, tu, bolnavul, suferindul, trebuie să aduci scrisoare medicală de la un specialist! Specialist, iarăși culmea (!), la care nu ai acces fără trimitere de la… medicul de famile! Care, hai s-o spunem direct, numai de… familie nu sunt! Și nici nu pot să fie, în asemenea condiții și cerințe absurde ce frizează orice logică! Iar ca absurdul să ajungă chiar la paroxism, după ce te vezi (înscris în toate dosarele și sistemele informaționale) cu rețeta în mâna și te duci la farmacie, acolo, din nou, ți se cer cardul de sănătate cât și alte “date necesare”! În asemenea situație (absurdă) oare mai ai timp și chef să te mai întrebi cum-i cu legea aia, referitore la secretizarea datelor personale?!

Alt lucru ne știut și, după părerea mea, greu de explicat: la mult mediatizata emisiune-concurs de la pro. tv “Vocea României” (prea prețios și nejustificat spus), de fapt un copy-paste străin și făcut româneasc, dincolo de toate exagerările și “minunile” ce le poți vedea și auzi, concurenții, adică cei ce se văd deja “mari cântăreți” cu voce(!?) girată de jurații în extaz de grad maxim, interpretează (mai mult țipând!) în exclusivitate numai muzică străină! Fac oare alergie la muzica noastră sau le e cumva rușine?! Chiar dacă genericul o spune, clar: “Vocea României”! Nu odată m-am întrebat: oare concurenții din alte țări, acolo, la ei, cânta numai muzică Românească?! O fi tot ce-i străin la modă, dar nici chiar așa!
Singura explicație, cel puțin pt mine, este că ai noștri concurenți-cântăreți habar n-au de adevărata muzică, preferând-o doar pe cea fără… muzicalitate! Schimati fraților, genericul și pune-ți oricare altul, numai acesta, nu!

Fără a fi cusurgiu sau naționalist în extrem, îndrăznesc totuși să sugerez și unor prezentatori de emisiuni radio-tv să nu mai folosească “voi” în loc de “dumneavoastră” de moment ce limba română are (și chiar cere) un asemenea mod de adresare (civilizată), mult mai de bun simț și specific tradițiilor noatre românești. Dacă bineînțeles, nu copiem chiar totul de prin alte meleaguri. La modă! Așișderea și cu multe intonații total greșite de către unii teleaști sau radiofoniști, ce sună (vorbă lui Pertre Român, rămasă celebra) ca dracu’! Exemple: ciUBĂR în loc de “ciubăr”, ciubotaRIU în loc de “ciubotaru”, “drĂGUȚ” în loc de “drăguț”s a m d…
Tot ca o curiozitate, paradoxală, așa se pronunță chiar și la TVR acolo unde, între altele, se difuzează și emisiunea cu genericul… “Cum să vorbim corect românește“!! Și cu asta, basta. Nu mai spun nimic, pentru că… tot nu știu (nu înțeleg) multe! Vorba lui… SOCRATE: “… știu și că (n.n. încă) nu știu nimic“! E o metaforă care sereferă la faptul că totul în lumea asta-i relativ…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

2 comentarii la “Știute și neștiute: întrebări, răspunsuri și… relativitate!”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 2 decembrie 2018, 22:42   [#1]

  Un om simplu și modest nu-și bate capul cu „dotări intelectuale”, Marc. Nu își pune întrebarea de ce nu le știe pe toate. Singura lui problemă e existența…

  Despre ce „democrație” discutăm când unii mănâncă caviar doar atunci când au chef și alții înfulecă mămăliga pe nerăsuflate? Puterea votului? Vai de mine! Ei rămân cu puterea și noi cu mămăliga din ceaun.

  Vezi cum devine „capitalistul” socialist?…

 • marc ciubotaru
  ... a scris la 3 decembrie 2018, 8:15   [#2]

  Mai văd și altceva,dar…TAC!

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?