Știri, curiozităţi şi comentarii virtuale (4)


Și de acesta dată, viața politică deține supremația aici, la noi, în România! Mai cu seama acum, în preajma apropiatelor alegeri prezidențiale pentru care, din câte probabil ați citit, auzit sau văzut pe micile ecrane. Aproape ziua și… canditatura, prilej cu care cei (multisori la număr) aspiră la funcția suprema în stat. O funcție zic eu, mai mult onorifică întrucât prerogativele Președintelui sunt (cum precizează și Constituția) mult limitate! În schimb, după câte ați și văzut, disputele dar și promisiunile sporesc atât numeric cât și și sub aspect denigrator și dintr-o parte și din alta. Fiecare candidat atacă sau nu cu “armele”preferate, cu amenințări și jigniri, dar și cu auto-laude ce fără să vrei te determina să-ți aduci aminte de zicala aia, cu… gunoiul din ochii oponentului, dar fără să vezi barna din proprii ochi! Dar, ca și-n alte cazuri, mergem înainte, până-n ziua decisivă, cea hotărâtoare!…
- La același capitol s-ar mai putea adăuga și multe, multe alte știri și comentarii ce vizează atât spectrul politic de la noi cât și din străinătate, acolo unde, spre exemplu, tot mai mulți conaționali din diaspora se înscriu încă de pe acum la vot pentru evenimentul mai sus amintit.
- Ar mai fi de reținut și disputele, din ce în ce mai evidente dar și virulente, din interiorul tuturor partidelor, începând cu cel aflat la Putere cât și, zic ei, în… modernizare, până în mai toate celelalte formatiuni politice aflate în opzitie, care par a nu se mai înțelege sub nici-un aspect. Pe acolo, domnește mereu gustul puterii și al inavutirii grăbite, nici cum minima intenție de a schimba ceva în binele cetățenilor, al întregii țări. Se critică, se atacă, denigrează și barfesc mai ceva ca la tarabă, cu motivația că, vezi Doamne “fac treaba”! Nu-i prea interesează că din “treaba” asta a lor, dispare tot mai mult grija pentru propriul lor popor!

people 1316391 480 Știri, curiozităţi şi comentarii virtuale (4)

SOCIAL:
- Ca prima noutate ar fi proiectele cât și legile ce vizează vaga tendința sau chiar legiferare a diminuării birocrației prin elminarea… ștampilei (!?), modificările sau adăugirile privind sancțiunile ceva mai drastice aplicate celor de la volan (sau la conducerea altor vehicule) care nu respectă legea rutieră, cât și un presupus regulament (prevăzut a fi adoptat până la finele lunii septembrie) destinat tuturor locatarilor de la bloc ce trebuie să respecte cu sfințenie condițiile de folosință a părților comune dar și de bună vecinătate dintre proprietari. De fapt, dacă ne referim numai la acest… regulament, trebuie spus că prin foarte multe blocuri domnește în prezent un haos de nedescris în care domnesc primitivismul, violența și legile bunului plac. Fără ca nimeni, absolut nimeni să le mai vină de hac! Este, fara exagerare, o palidă imagine a întregii Românii!

CURIOZITĂȚi:
- Deși se tot spune că autoritățile și alte instituțiile îndrituite să vegheze la respectarea ordinei și a liniștii cetățenilor își exercită atribuțiile, fără să vrem aflăm, citim și asistăm aproape zilnic la tot mai multe tâlhării, violuri, asasinate și la fel de fel de alte asemenea fapte anti sociale! Sute și mii de infractori periculoși mișună nestingheriți prin întreaga țară, își fac. . , datoria și cică, meseria, alte grupări de asemenea factură, condamnate deja, nu-s de găsit, sau uni-s în libertate… sub control judiciar!!? Nu mai vorbesc de nesfârșitele știri, informații și imagini despre “cazul Caracal”pe care ni-l tot mediatizează, probabil în ideia de a ne determna să-l știm până și noapte-n vis, dar și de festivalurile de toate felurile și gradele de interes, așteptate, se spune, cu mari emoții și bucurie de… miloanele de români! O fi, tot ce-i posibil, dar și puțin credibil dacă ne referim la participanți și îndeosebi la rolul instructiv -educativ (care, cu mici excepții, lipsește cu desăvârșire) al manifestărilor devenite… tradiționale și “de mare interes” doar… sub aspect pur financiar!
- O altă… curiozitate, devenită practică, ne oferă ca de obicei Protv-ul, postul care și-a făcut un brend din preambulul prezentării informațiilor meteo, cu acele total neavenite “glume”și dialoguri nesfârșite dintre prezentatorii emisiunii de știri și cel sau cea care prezină așa zisa rubrica de “Stare a vremii”! Tu, telespectatorule, eșți dornic să afle cât mai repede și la obiect promisele informații despre vreme (mult prea rece pentru această perioada), dar înainte de a le afla, ești oblgat să asiști plictisit și enervat, la ce ți se oferă: un jalnic… spectacol! Or mai fi, cu siguranță, și altele dar, cum se spune, toate la timpul și felul lor, nu?


LOCALE:
Pe lângă cele bune, prezente și de perspectiva, rămân și aici, adică la Tg. Neamț, încă multisoare ce ridică în continuare cuvenite semne de întrebare din partea localnicilor (și nu numai) . Din rândul celor bune, demne de semnalat și de lăudat se înscriu tradiționalele “Zile ale orașului”cât și variata paleta de alte manifestări cultural-artistice, fie cu caracter și participare locală, fie județeană sau chiar națională, desfășurate la Casă de Cultură, în parcul de sub cetate sau chiar în interiorul Cetății lui “Ștefan cel Mare și Sfânt”. Toate au atras și atrag, de fiecare dată, un firesc interes din partea multor spectatori de toate vârstele.
La polul opus sunt mai vechile metehne: lipsa unei autogări corespunzătoare, care să satisfacă necesarul de solictari de transport spre cat mai numeroase direcții (cele două încă existente sunt prea departate și mai deloc știute sau agreate din’ n motive) știindu-se faptul că i locul celei dezafectate s-au construit mai multe spații comerciale private (de care orașul nu prea duce lipsa), dar-și nu în ultimul rând-transformare singurei alei ce traversează scuarul din zona unicei fântâni arteziene (ne functionabila de peste un an!), în “aleea milogilor”, cum i se mai spune locului în care de dimineață și până seară eșți agresat verbal de numeroși copii de rromi cât și de alți asazisi cerșetori, în fapt veritabili și proximi infractori. Oare autoritățile și deopotrivă poliția locală nu i-a văzut chiar niciodată? Dar cei de la protecția copilului?! Dealtfel toți aceștia nu prea sunt vizibili pe unde ar trebui să fie!

newspaper 412452 480 Știri, curiozităţi şi comentarii virtuale (4)

SPORT:
- La această mini-rubrica se cuvine a fi amintită meritoasa perfromanta a CFR-ului din Cluj, care a învins pe teren propriupe Lazzio Roma, chiar dacă italienii n-au prea prezentat echipa standard. Bravo lor, bravo ceferiștilor, dar să nu ne îmbătăm iarăși cu apă chioară, atunci când spunem, în exces și din obișnuință, că-i ” o performanță colosală” și “de mare, mare prestigiu”pentru fotbalul românesc! Nu prea cred, zău așa, e doar o victorie muncită în făta unei echipe situată-n prezent pe la periferia clasamentului de prima liga italiană. Dacă ar fi fost în detrimentul unei echipe arhi cunoscute prin valoare și joc, mai zic. Dar așa? Să nu pățim ca și prin alte sporturi (cum ar fi cel de voley ) unde, deasemenea am pornit entuziaști (la Campionatul mondial -fete și băieți) ca până la urmă să fim de râsul lumii! Laudele în exces nu folosesc nimănui! Deocamdată, să vedem ce se va întâmpla duminică în mult așteptatul meci: FCSB-CFR? Indiferent ce va fi, fotbalul autohton, ca și alte sporturi, e cam la pământ! Păcat și regretabil…
Și tot aici, la sport, încă o personală (cred că nu numa) observație, interogativă adresata tot PRO-TVului: când oare cel care comentează de regulă rubrica de sport (nu realizatorul ei) o să afle totuși că șutul este: ȘUT, și nu: sIut;Clujul e… Cluj și nu CLUJI; Coșul (de la basket) e COȘ și nu COSI etc etc iar prezentarea sumarului rubricii (care mai mult de jumătate n-are nimic comun cu sportul!) să fie… o prezentare corectă, liniștită și adecvata nu într-un ritm total repezit, grăbit și cu aceleași spuse trăsnite și din păcate greu perceptibile? Nu-l corectează nimeni, nici măcar dicționarul?!

STAREA VREMII:
- Asta, cum spuneam, o puteți (dacă puteți?!) afla de la PRO-TV! Totuși, până ce o veți afla, va spun eu că-i întocmai precum și vremurile! Adică, reci și nestatornice!… Mai știi?!, poate se vor mai încălzi cândva!

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post, Stiri ]
Tagged with: [ , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?