Ştiaţi că…

jt4kl6r Ştiaţi că...

Ştiaţi că… există lucruri pe care toată lumea le cunoaşte, despre care nu este nevoie să ne mai punem întrebări, sunt evidente – Pământul este rotund, focul arde, apa este udă etc. – dar şi altele mai puţin cunoscute, poate chiar ignorate sau pe care unii le consideră false, deşi sunt perfect adevărate? În prezent, avem acces la orice informaţie mai mult decât in altă epocă, dar, pe de altă parte, trebuie să ne antrenăm abilitatea de a discerne între ceea ce este adevărat şi ceea ce este fals, în imensul univers informaţional pe care îl oferă, de exemplu, Internetul. Daca-l stii sa-l folosesti, far sa-l banalizezi…

Bunaoara, a intrat în limbajul comun că Terra este “Planeta albastră”, explicaţia consacrată fiind că, din spaţiu, aşa se vede, cu diferite nuanţe de albastru, dată fiind marea suprafaţă acoperită cu apă – peste 70% – aşa cum nu este nicio altă planetă din sistemul nostru solar. Pe de altă parte, avansul tehnologic din ultimul timp a făcut posibilă obţinerea unor imagini din cosmos, cu ajutorul sateliţilor, care arată o culoare gri dominantă a Terrei. Diferenţa se explică prin faptul că imaginile mai vechi, ale “planetei albastre”, sunt prelucrate cu filtre de culori, pentru ca oamenii să o vadă aşa cum ochiul uman ar percepe Terra din spaţiu. În 1990, Sonda spaţială “Voyager 1″ a făcut o fotografie a Terrei de la cea mai mare distanţă, din cosmos, adică de la aproximativ 6 miliarde de kilometri, fotografie numită semnificativ “Pale Blue Dot” (”Un punct albastru pal”), mărimea Pământului, în această imagine, fiind mai mică decât un pixel. Carl Sagan, celebru astrofizician american, a avut ideea ca, înainte ca “Voyager 1″ să părăsească sistemul nostru solar, NASA să-i dea comanda de a întoarce camera, pentru a face o ultimă fotografie planetei noastre, despre care astrofizicianul scria:

Priviţi punctul acesta, este casa noastră. Aici locuiesc cei pe care îi iubim fiecare sfânt sau păcătos din istoria speciei noatre a trăit aici, pe un fir de praf suspendat pe o rază de soare“.

Terra nu este o sferă perfectă, deoarece se învârteşte în jurul Soarelui şi, ca urmare, forţa centrifugă pe care o generează această mişcare este maximă la ecuator şi minimă la Poli, ceea ce înseamnă ce Pământul este “tensionat”, la ecuator, şi turtit la cei doi Poli. Şi masa terestră este distribuită inegal – vârfuri muntoase foarte înalte, precum Everestul, adâncimi mari, de peste 11 000 de metri, ca în Groapa Marianelor etc., la care se adăugă mări, oceane, lacuri s. a. m. d. – toate contribuind la asperităţile Terrei. Pentru forma teoretică a Pământului, geologii folosesc termenul “geoid”, în realitate Terra fiind precum un “grepfrut”, aplatizat la “poli”.

Terra este un veritabil “bolid”?
Impresia că, atunci când nu ne mişcăm, totul este imobil este falsă. În 24 de ore, Pământul face o mişcare de rotaţie completă în jurul axei sale, cu o viteză medie de 465,1 m/s (in dreptul ecuatorului). În jurul Soarelui, Terra se învârteşte cu 29, 78 km/s, iar Soarele, în Calea Lactee, în raport cu centrul său, se roteşte cu 700.000 de km/h. Într-un astfel de context, viteza relativă pentru un punct aparent “imobil” de pe Terra, în raport cu centrul galaxiei, este de 809.000 km/h… Bunaoara, a intrat în limbajul comun că Terra este “Planeta albastră”, explicaţia consacrată fiind că, din spaţiu, aşa se vede, cu diferite nuanţe de albastru, dată fiind marea suprafaţă acoperită cu apă – peste 70% – aşa cum nu este nicio altă planetă din sistemul nostru solar.

Deocamdata, atat. Vom continua si cu alte asemenea lucruri si fapte cunoscute sau nu, intr-un viitor articol…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post, Planeta noastra ]
Tagged with: [ , , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

8 comentarii la “Ştiaţi că…”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 14 martie 2023, 20:21   [#1]

  Azi am poftă de gâlceavă. Știați că apa, aerul și fraierul stă la baza societății „moderne”? De apă și de aer ne-am putea lipsi (găsim cumva o soluție!), dar fără fraieri nu putem trăi…

  „Planeta albastră” e plină de băieți cu ochi la fel de albaștri încă din preistorie. De când e lumea lume cei cu „sulița” mai lungă au avut câștig de cauză.

  Ne învârtim zadarnic (precum câinele în jurul cozii) în jurul întrebării „știați că”. Mulți se laudă că știau…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 15 martie 2023, 21:05   [#2]

  Te sfădești doar dacă ai cu cine, fraiere! Certăreții nu mai au căutare într-o lume în care hoții au bătut palma întru propria bunăstare…

  Concordia între mincinoși e cuvântul aflat pe creasta valului. De ce să te răscoli când „poporimea” e mulțumită? Te-ai găsit și tu să bagi strâmbe taman când nu e nevoie…

  Vezi-ți de berile tale, nene!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 15 martie 2023, 21:51   [#3]

  Până apucă Dan să-și afle o clipă de vreme, „bag” anticipat comentariul scris cu halba la gură. Nu mi-o luați în nume de rău, mă grăbesc să spun ce cred, cu nădejdea că pot fi auzit…

  Știați că?…

  (aceste rânduri sunt un răspuns la articolul bătrânului prieten virtual Marc)

  o În anii ’80 (când „construiam” societatea socialistă multilateral-dezvoltată, în frunte cu „cel mai iubit fiu al poporului”) stăteam la coadă de la 4 dimineața ca să „apucăm” litrul de lapte?

  o În același deceniu, plin de realizări „mărețe”, eram obligați (nu realizez nici acum cine ne obliga!) să aplaudăm cu frenezie și mândrie patriotică îndeplinirea planului cincinal în doar patru ani și jumătate?

  o Imediat după „revoluția” transmisă în direct la TVR (devenită „liberă” peste noapte!) tovarășii s-au regrupat ca să „dezîntineze” idealurile comunismului?

  o După trei decenii și-un pic aceiași tovarăși (mă rog, nu chiar ei ci progeniturile lor) ne țin discursuri sforăitoare despre bunăstarea colectivă în „democrație”?

  o Prea mulți dintre noi suntem fraierii de serviciu care susțin potlogăreala prezentului în care trăim?

  Cum ieșim din acest rahat? Grea întrebare… Când toate instituțiile statului au fost acaparate (în mod „democratic”, desigur!) de „specialiști” în arta vorbelor goale, ce mai rămâne de făcut?

  Mergem încă o dată la un vot cu rezultat dinainte știut. Vorba aia, pe cine să alegi, maică? Au tu nu vezi că Europa asta Unită ne vrea tot răul de pe lume?

  Ce pleașcă pe capul nostru că avem un partid plin de patrioți naționaliști (AUR curat!) care promit să-i dea peste gură „coanei” Europa, că prea ne spoliază…

  Știați că vreo 5 milioane de români au renunțat la parada patriotismului și s-au „refugiat” în Europa Unită?

  Trei dintre copii mei (am cinci, știți deja asta!) și-au „trădat” patria și s-au „refugiat” în Occidentul decadent. Lipsa lor de „patriotism” e înspăimântătoare! Cine să mai contribuie la pensiile „decrețeilor” care urmează să se pensioneze în curând?

  Guvernanții ne spun că putem ieși din mlaștină precum baronul de Münchhausen: trăgându-ne singuri de păr… Europa să-și vadă de treaba ei, că noi nu avem nevoie de imixtiuni în treburile interne. Bani să ne dea, că mare nevoie avem de ei ca să-i plătim pe „speciali”.

  -Francisc întâiul, 15 martie 2023-

  P.S.: Aceste rânduri sunt scrise cu mâna pe pixlele de bere. E treaba voastră dacă le luați în serios sau nu…

 • marc
  ... a scris la 18 martie 2023, 10:26   [#4]

  Buna,f. buna interventia ta!La obiect si judicios punctata,Bravo ,,tinere” Francisc.Asa,da!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 18 martie 2023, 17:27   [#5]

  Oricât de rezonabil „punctată” mi-ar fi intervenția, mă întreb la ce folosește când (în afară de tine!) nimeni nu o citește?

  Eu am „ieșit la încălzire” pentru meciul de pe Arena Națională. Sper să nu mă „încălzesc” prea tare și să văd meciul „la rece”…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 18 martie 2023, 20:04   [#6]

  Avem o partidă în care e posibil orice rezultat. Nu înțeleg patima cu care își dau la gioale unii altora (m-am „documentat” pe GSP!) suporterii ambelor echipe.

  Neutru fiind (de data asta nu știu care dintre echipe e mai mică!) sper să văd o țâră de fotbal…

  E evident că oltenii pleacă cu șansa a doua, dar nu se știe niciodată cum se rostogolește mingea.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 18 martie 2023, 21:04   [#7]

  Markovič a făcut jaloane din fundașii FCSB-ului și a băgat-o în ațe. O primă repriză în care oltenii au arătat că pot emite pretenții la titlu…

  Uite de-aia îmi place jocul de fotbal. Cu cât beau mai multe beri, cu-atât meciul devine mai interesant.

  Nimic nu e stabilit dinainte (în afară de cotele caselor de pariuri!). Nu poți să te uiți la un meci televizat fără să ai parte de reclamele agresive care te îndeamnă să pariezi. Betano ține cu tine… Superbet la fel…

  Hai să vedem cum se termină meciul.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 18 martie 2023, 22:05   [#8]

  Totul e bine când se termină cu bine. Un rezultat echitabil după două reprize diametral opuse…

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?