O viață, pentru o idee – savantul dr.Ștefan Odobleja, părintele ciberneticii (I)
Ștefan Odobleja, părintele ciberneticii
Cu sinceritate trebuie s-o spun că până-n anul al treilea al Facultății de Filozofie generală (din cadrul Universității București) când în programa de învățământ era inclusă și Cibernetica, acest important domeniu al științei universale nu-mi era prea (sau chiar deloc) cunoscut! Dar studiindu-l și aprofundându-l (cât și răsfoind cu atenție o vastă bibliografie) am aflat lucruri uimitoare, deosebit de interesante și utile în viața de zi cu zi. Tot atunci am mai aflat, cu firească satisfacție, că promotorul Ciberneticii este… un roman de-al nostru, medicul mehedințean, Ștefan Odobleja!
“Meritul lui Odobleja este foarte mare” – scria în paginele Jurnalului Național, din Iunie 2009, Constantin Balaceanu-Stolnici, pionier în neurocibernetică.
“El (adică Odobleja-nn) a introdus în psihologie principiul conexiunii inverse a sistemelor circulare. Și a creat o teorie, teoria consonantistă a psihologiei. El spunea despre cartea lui, că este doar un rezumat și că vrea să scrie un tratat în mai multe volume. Este și rămâne un lucru extrem de interesant, care însă nu a găsit ecou foarte mare în literatura străină“.
În același context trebuie reținut și faptul, deloc lipsit de importantă, că între 8-12 Iunie 1937 s-a desfășurat la București, Congresul internațional de medicină militară (St.Odobleja a fost medic militar), la care savantul a prezentat un raport pe tema fonoscopiei și a distribuit un prospect în care anunța apariția operei sale vaste. Era vorba de cele două volume ale “PSYCHOLOGIEI CONSONANTISTE”, care au fost scoase la Paris, în editură Librărie Maloine.
Din nefericire, în Europa dominată de multiple convulsii politice, a izbucnit războiul și nimeni nu s-a mai putut ocupa de difuzarea sus amintitelor volume, veritabile capodopere științifice! Și totuși, autorul a reușit să distribuie, în acele vremuri tulburi, 20 de exemplare la mai multe bilblioteci universitare și medicale din întreaga lume, precum și alte 20 pe la o serie de specialiști străini. Lucrarea monumentală a conaționalului nostru, multă vreme ignorată, a fost prezentată mai apoi, prin 1971 în PSYCHOLOGIC ABSTRACTS.
Ajuns la vârsta pensionarii și cu sănătatea șubrezită, savantul Ștefan Odobleja și-a continuat cercetările mai ales în direcția elaborării unei logici, cercetări rămase, din păcate, în stadiul de manuscris, în zeci de mii de pagini!
Acum trebuie să vă mai spun că toate cele mai sus scrise le-am aflat, cu mici excepții, direct din relatările savantului, pe care am avut fericitul prilej să-l cunosc, în căsuța sa modestă dintr-un cartier al municipiului Drobeta Tr. Severin. Aceasta se întâmpla prin anii 1970, nu mult după inaugurarea (cu fastul specific acelor ani!) a Sistemului hidroenergetic și de navigație “Porțile de Fier 1″. Atunci, ca tânăr reporter-corespondent al Radioteleviziunii române (așa se numea instituția până după 1989) mi s-a propus realzarea unui interviu cu “Ștefan Odobleja – acasă la el” difuzat la Radio România Actualități într-o emisiune duminicală de divertisment “De toate, pentru toți” (varianta pt televiziune a fost, din motive necunoscute, respinsă!)
Se cuvine să mai fac și precizarea că, după interviu, ospitaliera gazdă, dr.savant Ștefan Odobleja, mi-a oferit ca amintire, în original și cu dedicații, cele două volume din “Psihologia consonantistă” – lucrare rară, monumentală și definitorie pentru întreaga operă științifică a părintelui Ciberneticii!
Cu alte interesante amănunte despre adevărata paternitate a acesteia promit să revin cât de curând…
Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)
DEX
CIBERNÉTICĂ s. f. 1. Știință care are ca obiect studiul matematic al legăturilor, comenzilor și controlului în sistemele tehnice și în organismele vii din punctul de vedere al analogiilor lor formale. – Din fr. cybernétique.
Wiki
Ștefan Odobleja (n. 13 octombrie 1902, Valea Izvorului, Mehedinți — d. 4 septembrie 1978) a fost un autor, filozof, medic militar și scriitor român, precursor mondial al ciberneticii generalizate pe care el însuși a denumit-o „psihologia consonantistă”. Datorită contribuțiilor sale remarcabile, îndelung ignorate și nerecunoscute, Ștefan Odobleja a fost ales post-mortem, după 1989, membru al Academiei Române. În onoarea sa a fost înființată Academia de Cibernetică din Elveția.
Vezi: “O viață, pentru o idee – savantul dr.Ștefan Odobleja, părintele ciberneticii (partea a doua)“
Un comentariu la “O viață, pentru o idee – savantul dr.Ștefan Odobleja, părintele ciberneticii (I)”
ETERNĂ RECUNOȘTINȚĂ ACESTUI CARE A FOST ȘI VA RĂMÂNE ÎN MEMORIA ROMÂNILOR AFDEVĂRAȚI