O viață, pentru o idee – savantul dr.Ștefan Odobleja, părintele ciberneticii (II)
Ștefan Odobleja, părintele ciberneticii (partea doua)
După prima întâlnire (atunci când i-am solicitat interviul), dr.Ștefan Odobleja m-a căutat de mai multe ori invitându-mă, cu aceeași căldură și insistență (deloc supărătoare) să-l mai vizitez “că… am multe, foarte multe să vă mai spun“!
Într-adevăr. Așa a fost. Mi-a spus, între altele, cu o evidentă amarciune-n glas, că la peste zece ani de la apariția “Psihologiei consonanantiste” (prin 1948-49), americanul Norbert Wiener editează și scoate pe piață o lucrare asemănătoare, în care pune-n discuție exact aceeași conexiune inversă, devenind astfel (DECI, DUPĂ UN DECENIU!) cunoscut în întreaga lume, ca intemeitor al ciberneticii!
A fost, se poate spune, și un interes major economic! Pentru că, după ani, referindu-se la această situație, Constantin Balaceanu-Stolnici face în Jurnalul Național din 30 Iulie 2009, într-un articol semnat de Irina Munteanu, câteva precizări:
“A apărut (este vorba de lucrarea monumentală a lui Stefa Odoblja-n n) cu zece ani prea devreme. Wiener când a enunțat-o, a enunțat-o în 1949, dar a venit și cu niște realizări practice care permiteau niște investiții. A fost un interes major economic.”
Firesc, acest lucru nu l-a lăsat indiferent, nepăsător pe savantul român. Dimpotrivă. Așa cum singur a recunoscut.
Din 1972 când, între multe altele, a citit autobiografia lui Norbert Wiener, dr.Ștefan Odobleja ajuns la o vârstă înaintată și cu o sănătate șubrezită, și-a continuat (în condiții materiale grele) cercetările științifice, mai ales în domeniul logicii și psihologiei. El s-a consacrat, cu ultimile sale puteri, demonstrării ideii că ORIGINEA CIBERNETICII SE AFLA ÎN PSIHOLOGIE ȘI CĂ CIBERNETICA S-A NĂSCUT LA NOI, ÎN ROMÂNIA, ÎN 1938!
Descoperirile sale, de o însemnătate colosală, generatoare de orizonturi noi în varii domenii, dar mai ales în înțelegerea modului de funcționare a sistemului psihic uman, au adus o contribuție excepțională în sferele diverse ale științei universale! Din păcate multe dintre acestea au rămas necunoscute pentru că, la timpul potrivit, savantul nu a fost susținut de societatea academică românescă (pentru mulți, Ștefan Odobleja era un necunoscut!) și nici de sursele de informare care, cu foarte mici exemple, nu au publicat aproape nimic despre el! Excepția a fost înființarea la Lugoj, în Decembrie 1982, a Academiei de Cibernetică “Ștefan Odobleja“, de fapt, o asociație de promovare și de mai bună cunoaștere a ciberneticii generale.
Pe plan local, în Mehedinți, au mai existat câțiva inimoși care într-un fel sau altul, la timpul lor, i-au fost aproape (prof.dr.C.Negreanu, prof.Viorel Sahagia, Mite Măneanu, I.Vlădica, Virgiliu Tătaru, Mișu Davidescu și alții…)
Deatfel primul din listă, regretatul C.Negreanu, i-a publicat, în anul 1986, în Editura “Scrisul românesc” un volum cuprinzând preocupările literare, din orele de răgaz, ale savantului concitadin!
Iată, spre exemplu, spusele sale (ale poetului Ștefan Odobleja) în “Totalitarism“:
Ce greșită fu părerea
Ce nu poate să mai ție
Că gândirea s-ar produce
Printr-un fir de sonerie!Chiar și encefalograful
Ne arata-n mod precis
Că gândirea nu se face
Într-un punct strict circumscris…
Așadar, adevăratul părinte al ciberneticii n-a fos atras doar profesia și de preocuprile științifice aferente, ci de tot ce poate fi pe ascesta lume, util și frumos! Edificatoare, zic eu, sunt și spusele (din același Jurnal Național) lui Dumitru Constantin-Dulcan, care crede că “Istoria lui Ștefan Odobleja ca precursor al cibeneticii este aceea a omului de geniu născut într-o lume nepregătită să-l recepteze“…
Ca o palidă (așa o consider) consolare, acum, în zilele noastre, satul Valea Hoțului, în care în 1902 s-a născut savantul mehedințean și de pe dealuruile căruia se vede-n zare, lângă Dunăre, municipiul Drobeta Tr. Severin, se numește “ȘTEFAN ODOBLEJA”. Deasemenea am mai aflat că la Direcția Județeană a Arhivelor Naționale Mehedinți se găsesc zeci de metri liniari de manuscrise (microfilmate) ale savantului, în municipiul de reședință a județului, un Liceu îi poartă numele (ca dealtfel și-n Capitală), anual se desfășoară în incinta Colegiului Național “Traian”, Simpozionul Național Ștefan Odobleja, există și o expoziție permanentă, o revistă lunară cuprinzând numeroase imagini și date, o Fundație Culturală, iar pentru viitor se preconizează, cum m-a informat, recent, cu mult interes și solicitudine, fostul director al Colegiului sus amintit, prof.Viorel Sahagia, unul dintre bunii cunocatori ai operei și vieții marelui savant roman, amenajarea și deschiderea unei Case memoriale.
O, să-i zic așa, … “ofensiva” de recunoaștere și de cinstire mult prea mică, pentru pentru un OM și o OPERĂ atât de MARE!…
Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)
Vezi: “O viață, pentru o idee – savantul dr.Ștefan Odobleja, părintele ciberneticii (partea întâi)”