Staţie radio Midland Alan 52 Multi

statie radio midland alan 52 multi 150px Staţie radio Midland Alan 52 Multi

Staţie radio Midland Alan 52

Azi m-am întâlnit cu Mihăiţă, un amic, specialist în alarme auto. Am avut ceva treabă cu el şi printre altele am ajuns la un moment dat să discutăm despre staţii radio pentru autoturisme. De fapt, el a deschis acest subiect … mi-a prezentat “noua lui achiziţie”, o staţie radio de emisie/recepţie CB Thunder CBH-01 (despre care am să scriu eventual într-un alt articol).

Mi-a mai spus că, Thunder CBH-01 ar fi varianta mai ieftină a unei staţii radio Midland Alan 52 Multi, însă, spunea el, este foarte mulţumit de Thunder CBH-01. Şi-a montat o antenă de numai 90 cm, în condiţiile în care antena recomandată ar fi cea de 1.5 m, însă zicea că este mulţumit de “rezultate”. În localităţi, unde sunt interferenţe şi clădiri multe, Thunder CBH-01 cică ar “bate” la vreo 500m~1Km, însă în “câmp deschis” (de exemplu pe şosea, între localităţi) ar “bate” până la vreo 20 Km. Aşa să fie oare?

Ajuns acasă, m-am apucat de “scormonit” şi am găsit staţia radio Midland Alan 52 Multi. Parcă-mi “inspiră” mai mult încredere, nu ştiu de ce … Are cineva Midland Alan 52 Multi ? A testat-o cineva, a folosit-o? Sunt curios să aflu nişte păreri despre Midland Alan 52 Multi, de la cei care au testat deja această staţie radio …

Ce-mi place EXTREM de mult, este faptul că nu este nevoie să-ţi “găureşti” maşina (bordul) pentru a monta o staţie radio, atât Midland Alan 52 Multi cât şi Thunder CBH-01 sunt foarte mici şi sunt de tipul “All in one”, respectiv ai doar un cablu de alimentare care merge direct la bricheta şi un cablu care merge la antenă… şi gata montajul. Am înţeles doar că, trebuie calibrată antena pe maşină, lucru de care iarăşi habar nu am ce înseamnă (doar presupuneri).

PRET
Midland Alan 52 Multi costă 480 RON;
Thunder CBH-01 costă 340 RON;

Merită oare Midland Alan 52 Multi, diferenţa de preţ ?

Amândouă mai au nevoie de antenă externă (care vine montată pe maşină), de exemplu antena de 90 cm a costat 90 RON, drept urmare presupun că cea recomandată de 150 cm ajunge pe la vreo 150 RON …

statie radio midland alan 52 multi Staţie radio Midland Alan 52 Multi

statie radio midland alan 52 multi Staţie radio Midland Alan 52 Multi

Staţie radio Midland Alan 52 Multi

Caracteristici generale
Canale: 40
Frecvenţă: 26.965-27.405 MHz
Alimentare: 12 V
Pini microfon: 2 pini
Sensibilitate: 1,0 µV (AM), 0,55 µV (FM)
Putere audio: 0,5 W
Distorsiune audio: mai mic de 3 % @ 1 KHz
Putere emisie: 4 W
Modulaţie: FM: 2KHz, AM: 90%
Curent absorbit: 900 mA
Dimensiuni (L x H x A ): 270 x 140 x 30 mm

Caracteristici speciale
– Scanare canale
– Dual Watch
– Blocare tastatură
– LCR – ultimul canal selectat

Pachetul conţine
– Statie radio
– Adaptor antenă şi alimentare 12 V
– Manual in limba română

Şi o prezentare în limba română, a staţiei radio Midland Alan 52 Multi

Categorie articol [ Auto / Moto, Electronice / Electrocasnice ]
Tagged with: [ , , , , , , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

10 comentarii la “Staţie radio Midland Alan 52 Multi”

 • Tinu
  ... a scris la 24 iulie 2014, 23:35   [#1]

  ALAN 52 e o statie foarte buna. In oras bate cam 6-8 Km iar afara bate cam 10-15 km. Recomand, e mica dar isi face treaba cu brio!

 • Marius
  ... a scris la 25 iulie 2014, 11:25   [#2]

  Salut Dan,
  Folosesc ALAN 42 de peste 3 ani. Am folosit-o pana acum doua saptamani impreuna cu o antena Wilson Little Wil de sub 1 metru. O combinatie decenta care asigura o emisie intre 5 si maxim 10 km in camp. In oras (Bucuresti) intre 3 si 5 km. Eu am fost multumit o buna perioada, dar am ales sa schimb antena cu una Midland ML145 de 160 cm dupa ce m-am documentat. Receptia unui astfel de sistem (statie+antena) depinde 100% de lungimea spicului antenei si de calitatea antenei (de obicei calitatea este reflectata de numele producatorului, ca si in alte cazuri/domenii). Inca un aspect FOARTE IMPORTANT, antena trebui CALIBRATA cu reflectometru, altfel ai emisie si receptie slaba si risti sa arzi finalii statiei.
  Daca vrei statie doar pentru “info trafic” si mergi cu precadere pe drumuri aglomerate iti recomand combinatia Alan52 + antena Wilson Little Wil. Daca drumurile nu sunt asa aglomerate si risti sa intalnesti un radar pana sa gasesti un “coleg” care sa-ti raspunda si sa-l anunte, atunci mergi catre o antena de tip ML145 (de la Midland sau President) care iti va mari raza de receptie cu 3-5 km peste ceea ce poate Wilson.
  Avantajul lui Wilson Little Wil este marimea de sub 1 metru (si incape in orice portbagaj) si faptul ca are cablu de 5 metri! Majoritatea celorlalte antene au cablu 3-3,5 metri. Asta conteaza daca vrei sa o montezi “permanent” ascunzand cablul pe sub mocheta, chedere si doar sa o scoti din portbgaj cand pleci la drum. Orice antena incape oriunde prin indoirea spicului care este din otel si revine in pozitie dreapta instant.
  Inca un aspect care pe mine m-a facut sa nu schimb statia cu una cu squelch automat (functie care taie zgomotul de fond si care la Alan 52 este manuala prin rasucirea unui buton) a fost faptul ca Alan 42 si 52 au posibilitatea de a monta un handsfree, care este foarte practic si te ajuta sa fii singurul care asculta conversatiile cu “colegii. Altfel este posibil ca cei din masina cu tine sa fie deranjati de zgomot, fasaituri, injuraturi, etc.
  Daca ai nevoie de alte detalii te ajut cu placere, cu tot ce stiu. Majoritatea meseriasilor iti vor recomanda ce vand ei, asta nefiind neaparat un lucru rau, dar daca tot platesti macar sa alegi ceva ce-ti satisface tie nevoile.

 • ... a scris la 25 iulie 2014, 13:31   [#3]

  @Marius: -- Merci mult de info, sunt foarte bune şi chiar îmi sunt de ajutor, cu atât mai mult cu cât vin din partea unei persoane care vorbeşte din experienţă proprie şi pe deasupra mai are şi ceva cunoştinţe în domeniu …

  Personal aş prefera Alan 52 deoarece am înţeles că singura diferenţă între Alan 52 şi Alan 42 este aceea că Alan 42 are doar nişte accesorii în plus (ca de exemplu acumulator şi o antenă mică), în rest staţiile ar fi perfect identice. Ori, pe mine nu mă interesează să folosesc staţia radio ca pe un “walkie talkie”, am nevoie de ea strict doar în maşină, când sunt pe şosea… drept urmare nu cred că are rost să plătesc diferenţa de preţ pe vreo două accesorii în plus, accesorii care oricum nu mă interesează.

  Aş vrea (dacă ştie cineva), nişte cifre cât mai “realistice”, respectiv:

  1.) Alan 52 cu antenă de 90 cm:
  -- la ce distanţă bate în oraş;
  -- la ce distanţă bate “în afară”;

  2.) Alan 52 cu antenă ML145 de 160 cm:
  -- la ce distanţă bate în oraş;
  -- la ce distanţă bate “în afară”;

  3.) Alan 52 este o staţie radio de 4W (putere de emisie). Există diferenţe de calitate a recepţiei şi de distanţă, între Alan 52 care are 4W şi o altă staţie radio, cu exact aceeaşi antenă, tot de 4W ?

 • Radu
  ... a scris la 25 iulie 2014, 13:52   [#4]

  Nu ma pricep foarte mult dar prima mea antena a fost Midland T788 CB 18-244M care este extrem de proasta, pt 1 mil in plus recomand Midland ML145 cu magnet, este de 10 ori peste si face toti bani, se compara cu unele mul mai scumpe ca ea.

 • Marius
  ... a scris la 25 iulie 2014, 14:36   [#5]

  @Dan, nu este aceeasi statie, doar pare a fi. Pe site-ul oficial apare doar Alan 42. http://www.midland...87094_187090.aspx
  O diferenta importanta intre ele, este in zona de sensibilitate unde Alan 42 are Sensitivity (20dB SINAD) = 0,55μV (FM) si Output power = 4 W (reali 3,5W in masuratori cu motorul la relanti), iar Alan 52 are Sensitivity (20dB SINAD) < 0,5 µV (AM/FM) si Output power = +4W (de obicei ies 5W in masuratori la 14,4 volti). Diferenta este in favoarea lui Alan 42 in ceea ce priveste sensibilitatea, cei 1,5 W de putere in plus la Alan 52 nu sunt sesizabili, pentru ca functia de putere este exponentiala, asa ca dublul puterii de 4 W inseamna practic 16 W.
  1+2) Legat de "cat bate" chiar nu exista raspuns corect. Frecventa pe care functioneaza aceste statii este o frecventa libera, care este FOARTE bruiata de orice, motiv pentru care s-a renuntat la folosirea ei si… a devenit libera.
  Ca sa incerc un raspuns aproximativ: aceeasi statie cu aceeasi antena poate sa bata in acelasi loc astazi 10 km si maine daca este innorat sau au loc explozii solare, 12 km sau 2 km. Daca este "propagare" poate sa bata 1000 km, iar cei de langa tine sa nu te auda! Ce conteaza este urmatorul aspect: aceeasi statie cu o antena mai lunga si de calitate mai buna, va bate mai mult decat una mai scurta (si sau no name). Calibrarea este cum spuneam foarte importanta! Calibrare facuta de cineva care se pricepe cu un SW metru bun, nu cel mai ieftin. Diferenta dintre o antena necalibrata sau calibrata de mantuiala si una calibrata bine poate sa fie de la simplu la de 10-15 ori mai mult la capitolul "cat bate".
  3) da exista diferente:
  a) in ceea ce priveste "cat bate" diferentele nu sunt foarte mari, dar sunt.
  b) in ceea ce priveste calitatea sunetului diferentele sunt ca cele dintre Voce HD si Voce simpla la telefoane.

  Un aspect care se poate regla pe statii si care ajuta la o emisie mai buna este modulatia. Alan 52 poate castiga in ce priveste calitatea prin modificarea modulatiei, dar asta tot un meserias o poate face, prin desfacerea statiei.
  Paramentru "Cat bate" se poate mari cu un amplificator (care nu este legal, legal fiind maxim 4 w), dar real nu te ajuta cu nimic daca cel care te receptioneaza la -sa zicem 20 de km- iti va raspunde cu 4 w, pentru ca tu nu-l vei receptiona. Cu cat ai antena mai mare cu atat receptionezi mai bine si mai de la distanta, cu cat ai puterea statiei mai mare cu atat emiti mai departe.
  Sper ca am raspuns cat de cat la ce ai notat mai sus!
  Daca mai ai intrebari, in masura in care stiu raspunsurile, voi mai adauga aici.

 • Floro
  ... a scris la 22 ianuarie 2015, 13:26   [#8]

  NU va luati Thunder. Am folosit-o de vreo 4 ori si s-a stricat, ramane in canalul 0 si 1. Probabil e ceva soft. Mergeti pe marci la electronica. Va spune unu care a patit-o.

 • Marian
  ... a scris la 27 noiembrie 2016, 12:59   [#9]

  buna ma poate ajuta si pe mine am aceasi statie si am vrut so folosesc si pe autocar si am alimentato la 24v si sa ars o piesa de pe placa ma poate ajuta cineva cu placa sau piesa respective?nu as vrea sa dau 350 ron duar pt atata problema.multumesc anticipat.:-?

 • ... a scris la 30 septembrie 2022, 13:14   [#10]

  O să reînvii puțin topicul. Am luat Alan 52 DS Multi.

  PRO: mică, auto squelch, posibilitate căști (am luat tot de la Midland cu 60 de lei, foarte bune), Dual Watch (dacă mergeți cu grupul, nu deranjați canalul 22). CONTRA: Squelch-ul automat este Digital, adică la fel ca și în cazul aparatului foto, zoom-ul digital, nu își face treaba foarte bine în zonele unde se
  întretaie mai multe drumuri, dar nu e chiar deranjant.

Trackbacks

 1. Canal 22 Trafic România – Zello
 2. Waze – GPS gratuit, Hartă Trafic, Poliţie, Radare, Accidente

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?