State paralele la Ateneul Român: politicienii înăuntru, cetăţenii protestează afară!

Nastase Tariceanu Dancila Donald Tusk Iohannis Jean Claude Juncker Preluare presedentia UE 2019 State paralele la Ateneul Român: politicienii înăuntru, cetăţenii protestează afară!

Toate obstacolele ne par ca ziduri. Problema e să le tratăm drept oglinzi sau ferestre” – (citat Tusk din A. Plesu).

Aseară, miercuri, 10 ian. 2019, românii au putut să-i vadă aici, la noi, în București, la Ateneu, pe șefii (mai marii) de la Bruxelles! A fost o ocazie unică, de mult (și de mulți) așteptată, dar care, din păcate și după umila mea părere, din cele văzute la televizor, a avut mai ales pe la început (dar nu numai) o imagine de dezordine. Precum-i și țara! La această festivitate de preluare de către România a președinției rotative a UE au participat (între mulți, mulți alții) și președintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dancila, membri aiGuvernului român, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, o serie de înalti oficiali europeni, printre care președintele Comisiei Europene, al Consiliului European și al Parlamentului European. De asemenea, au fost prezenți (chiar în lojăa din imediata apropiere a președintelui Iohanis!) și fostul europarlamentar Adrian Severin, eliberat… din închisoare chiar în acest an (oare-și mai avea rostul acolo?!), cât și foștii premieri Petre Roman și Adrian Năstase. “Ne propunem să reușim împreuna pe parcursul acestor luni să consolidăm unitatea și coeziunea, într-un moment cu teste și mize importante pentru Uniunea noastră, Uniunea noastră Europeană a tuturor“, a spus președintele Klaus Iohannis în deschiderea ceremoniei de la Ateneu.

În afara faptului (întâmplător?!) că mulți diplomați cât și unii reprezentanți ai corpului diplomatic n-aveau nici măcar pe unde să stea (câțiva ziariști le-au cedat, de rușine, locurile lor!), în sala s-au înghesuit cam prea mulți (ne) invitați, creîndu-se astfel (pentru câteva momente, vizibile totuși la tv!) un fel de… harababura! S-au mai văzut, tot pe acolo, niște oameni câtusi de puțin aroganți, care n-au venit să ne ia de sus și să ne dea ordine. Sau să ne livreze niște texte nepăsătoare și uscate, în langue de bois. Există, să știți, și o limbă de lemn europeană!
În fine… Orice român, privitor la televizor, a putut, totuși, să înteleaga că pe liderii europeni chiar îi interesează țara noastră. Mai mult, că vor să ne câstige de partea lor, că au nevoie de noi în această perioada plină de dificultăți pentru Uniunea Europeană. Asta, să recunoaștem, ne-a făcut să ne simțim mândri că suntem români, ceea ce rar avem acest prilej. Spre deosebire de șefu’ PSD-uli, domn Dragnea, care a devenit grotesc chiar prin absenta! Caz unic, ba chiar de excepție! De ce să vină la acest moment istoric!? Doar ca să îi bată obrazul Juncker? Sau să pice ridicol că nimeni nu îl bagă în seama și toată atenția se duce spre Iohannis care, din fericire pentru viitorul României, înca e proeuropean. Să îl asculte pe președinte cum vorbește în limbi străine ? De ce să vină ‘mnealui la unul dintre cele maiimportante momente din istoria fragidei democrații românesti postdecembriste, dacă iubita zâmbeste frumos, din balconul Julietei, mândra toată precum era în primul rând al Congresului? Chiar în banca întâi a țării! Așa că, a preferat un… concediu peste mari și țări, în compania “fetiței” sale (diferența de vârstă te forțează să-i spui așa) cât și a celor doi prieteni… de suflet (tot foști sau actuali penali) însoțiți, la rândul lor, de… amice tinerele! Nu cred că este cineva care să nu se fi gândit că locul d-lui Dragnea nu era acolo, în sala Ateneului (poate doar lânga Adrian Severin!) și că viața României poate să se apropie de normal fără aiurelile antioccidentale ale domniei sale!

Revenind însă la subiectul inițial, la festivitatea propriu zisă, s-a văzut încă de la primele vorbe în limba româna ale lui Tusk, cum a apărut evident ridicolul discursului dl-ui Tăriceanu, care a vorbit în engleză că să se dea “european”, încercând totodată să păstreze… voturile celor care îi aplaudă antieuropenismul de atâtea ori dezgustător. Referirea la Duckadam a fost un moment magistral de subtilitate în care ne-a spus direct și franc, pentru cine are urechi să audă și cap să gândeasca, că Europa nu ne vede în stare să o conducem cu tact și întelepciune, dar că în lume mai există și minuni și președinția română la Comunitatea Europeană e ca un fel de lovitură de pedeapsa pentru Europa, dată de regulă jocului democratic și de principiile pe care a fost fondată UE și depinde doar de noi dacă acest penalty va fi un succes pentru România și Europa saudimpotrivă un eșec răsunător. Iar după cum a sunat discursurile lui Iordache și Dancila, se pare că actualii guvernanți nu au priceput nimic din ceea ce înseamna Europa pentru noi și noi pentru Europa. Vom trăi și vom vedea peste 6 luni cum a executat România acest penalty! Doamne ajută să-l execute frumos și cu efect!

Vă mărturisesc, aidoma altor concetățeni, că aseară am fost mândru că sunt român, dar nu pentru că am văzut multimea intolită în haine de gală, ci pentru că oaspeții noștri au pomenit, cum ați remarcat, nume de care suntem foarte mândri, nume despre care, cu siguranță, Veorica-Vaselica habar nu are! În schimb, excelența sa, a știut totuși să-și… “posteze” (întâmplător!) fiul și a lui soție, chiar în spatele liderului european! Apoi, în cuvântul sau (ca și d-na Veorica-Vaselica), dl. Iordache, alias “altă întrebare”, a spus obsesiv că dorește ca România să fie tratată de la egal la egal.
Ascultându-l, fără să vrei, îți vine să spui, să-și dea el, ea, d-na Dăncilă, cât și ceilalți ca ei, cuvenita osteneală ca lucrurile să decurgă astfel, căci nu noi suntem cei care sporim numărul penalilor. Dealtfel un prezentator tv de la un post la care priveam desfășurarea evenimentului, spunea: “Uitați-vă câți penali sunt acolo!” Da, erau mulți. Lesne puteau fi văzuți (cum am mai precizat) la loc de cinste . Între ei dl. H2O, Adrian Severin, cel care, cu câteva zile în urmă, spunea că este salutar să fie amnistiati toți puscariabilii! Așa că, dacă eventual mai trăiau tov. Pleșiță și Ceaușescu ar fi fost și ei invitați!

Tot acolo, dar de la pupitru, Tajani, Juncker, Tusk au citat și din marile personalități românesti: Grigore Gafencu, Emil Cioran, Brâncusi, Nichita Stănescu, George Enescu și au pomenit momente marcante ale istoriei noastre, ceea ce au declanșat valuri de aplauze… Am trăit momentul cu o aleasă plăcere! Dar și cu-n nod în gât, gândindu-mă la discursurile politicienilor autohtoni care uită mereu ca se adresează oamenilor.
Momentul serii la Ateneu: Donald Tusk, cu un discurs impresionant în limba română: “În familia mea prima mașină a fost Dacia 1300 a socrului meu…

Simultan cu festivitatea, chiar și cu ceva timp înainte, afară, pe ninsoare și frig, în Piața “Geoge Enescu”, câteva sute de protestatari și-au manifestat atașamentul față de UE, dar și dipretul lor vis a vis de politica actualilor guvernanți. Organizatorii festivității, obișnuiți cu dezinformarile (ca să nu zic, minciunile!) au spus (și motivat) oaspeților, că mitingul este unul de “susținere a parcursului pro-european al României și de sprijin pentru… Guvernul PSD și nu de susținere a statul de drept și a justiției independente!

bOCRK9y State paralele la Ateneul Român: politicienii înăuntru, cetăţenii protestează afară!

Per total, ca o părere-mi finală, întreaga manifestare de aseară a oferit parcă imaginea perfectă a unei țăricare s-a dat cu parfum pentru că nu obișnuiește să folosească apa și săpunul!…

(sursă: newsletterul Republica. ro, © 2019 Republica. ro și tv-urile)

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post, Politica, Vocea poporului ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »