Sport? Sau o goană nebună după câştig!?…

MMA sport Full Contact Sport? Sau o goană nebună după câştig!?...

Aţi auzit cumva de MMA? Dacă nu (tot ce-i posibil), atunci încerc, în cele ce urmează, să vă spun eu…

MMA-ul este, zice-se, un sport de full-contact, nerecunoscut oficial în ţara noastră (şi nu numai) dar care totuşi se practică(?!), printr-o dispensă contestată în instanţă (cum precizează ziarul de specialitate Gazeta Sporturilor, din 2 Martie a.c.) la nivel de amatori, sub oblăduirea Federaţiei Romane Kempo. În lipsa unei Ligi profesioniste de MMA, la noi, în România, practicanţii acestui sport (dacă poate fi numit aşa?!) se bat într-un fel de “cuşcă” în baza unor regulamente “împrumutate” de la nişte foruri internaţionale din domeniul respectiv! “Se bat” – este un fel a spune, pentru că acolo-i un fel de … masacru!
Cu mici excepţii, la MMA aproape orice lovitura-i permisă! Mai lipsesc ciomegile!
Promotorii, cum subliniază sursa mai sus amintită, numesc galele de MMA “spectacole”(!), pentru că “sportul” acesta nu-i omologat şi, cine ştie, pot să apară neplăceri!

Nu-i lipsit de interes să vă mai spun că cele care trag în sus această, chipurile “luptă”, mediatizând “spectacolele”, sunt chiar unele televiziuni! Aşa bunăoară, s-a putut viziona pe 16 februarie a.c., o gală desfăşurată la Braşov, în deschiderea căreia s-au luptat (ţineţi-vă bine!) două MINORE DE 16-17 ani!!? Ce-i drept, disputa fetişoarelor n-a fost transmisă-n direct, dar a fost totuşi filmată şi postată pe YouTube! “S-au temut că oamenii vor vedea în direct lupta pe Sport.ro şi-şi vor da seama că folosesc minori”, spune, între altele (în acelaşi ziar de sport) dl.George Stanciu, unul din promotorii acestui “sport” în România!

Dar, oameni buni (vorba lui Măruţa!), cum să promovezi o asemenea bătaie care aduce mai mult cu un veritabil masacru?!
Ne spune, în aceeaşi publicaţie, chiar ministrul tineretului şi sporturilor, Dna Elisabeta Lipă: “MMA nu există oficial, deci deocamdată este ilegal ce fac cei care organizează aceste lupte. Îşi asuma riscurile, mai ales când e vorba de minori. Acea luptă nu trebuia să aibă loc! Sportivele nu au nici o vină, ci organizatorii“.
Mă întreb acum: cei care se ocupă de protecţia copilului ce fac? Privesc la televizor?! Sau pe YouTube?! Mai ales că, în cazul practicantelor minore, ar fi normal să se ţină cont şi de faptul că totuşi, fetele diferă anatomo-fiziologic de băieţi. Sau în loc să protejăm copiii, noi ne facem că … plouă, lăsându-i să se bată prin cuşti de oţel, ca în vremurile barbare!? Părinţii lor le dau oare acordul pentru a-şi căra pumni şi picioare într-o întrecere extrem de dură, neomologată, cum este aceasta MMA la noi, în România?!

Dealfel în aceste aşa numite “sporturi de contact” s-a ajuns la o adevărată nebunie. În evidenta dorinţă de a promova practicanţii cât mai repede (unii, cum am spus – minori), ceea ce le-ar aduce notorietate şi implicit câştiguri băneşti, antrenorii (cine-s oare?!), dar şi cluburile duc totul la… extrem! La fel şi, cum precizam, unele televiziuni dornice de rating. Indiferent cum şi în ce mod!
Ca promotor, n-aş fi permis un asemenea meci” – spunea dl Eduard Irimia, în ancheta de presă organizată de Gazeta Sporturilor. “Nu au ce căuta minori într-o asemenea luptă, pe reguli (oare?!) profesioniste. Sub 18 ani, nu poţi să bagi sportivi în cuşca de profesionişti“. Eu zic şi mai mult: n-au ce căuta adevăraţii sportivi, indiferent de vârstă, în cuşcă! Aşa ceva, părerea mea, nu mai este sport. Dar din păcate, şi spre bucuria unor televiziuni şi a unor amatori de durităţi extreme, pe ici, pe colo, proliferează! Apar noi adepţi! Dacă vom merge pe această linie a contactului extrem, să nu ne mirăm că într-o bună zi vom vedea, Doamne fereşte, şi copii în cuşcă!!

Ştiu că există totuşi o lege (Legea 272/2004 şi HG 75/2015) pentru protecţia şi promovarea drepturilor copiilor. De ce nu se aplică, mai ales că auzim chiar şi de unii părinţi, dornici de câştiguri, care îşi lasa proprii lor copii să se aventureze în asemenea dispute ce categoric le perecliteaza sănătatea!? Asemenea competiţii cu minori este în afara legii, nu?

Închei, cu rugămintea de a vă spune şi Dumneavostra, cei care, eventual, citiţi aceste rânduri, propria părere!

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Alte sporturi, Guest Post, Vocea poporului ]
Tagged with: [ , , , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?