Spanac cu ou

spanac Spanac cu ou

Sos de spanac, cu ochiuri de ou prăjit

Una dintre mâncărurile mele preferate este spanacul cu ou. Spun “spanac cu ou” într-o exprimare “rapidă” şi bănuiesc că aşa obişnuieşte toată lumea să-i spună, deşi corect ar fi să-i spunem “sos de spanac, cu ochiuri de ou, prăjite” … Ador acest tip de mâncare, în special dacă este preparată din spanac verde, proaspăt, cumpărat din piaţă sau eventual de la un magazin de “legume-fructe”, însă în “situaţii de criză” obişnuim să folosim şi spanac la borcan, care poate fi cumpărat din supermarket-uri.

În urmă cu ceva vreme când mă gândeam la “spanac“, îmi vinea în minte Popeye Marinarul … de la desenele animate cu celebrul personaj “Popeye” în “rolul principal”, îmi aduc aminte şi acum de faza în care Popeye “îngurgita” o cutie cu spanac şi aproape instantaneu i se umflau muşchii, căpătând o forţă extraordinară. Eeei, probabil asta făcea parte din ciclul “să ne educăm copiii” (spre diferenţă de bălăriile de desene animate care sunt realizate azi, toate-s doar efecte speciale, 3D-uri, etc), transmiţând copiilor un mesaj subliminal cum că “spanacul este foarte bun, trebuie consumat”.
Mai nou însă, când mă gândesc la spanac, fac asocierea cu un coleg din blogosferă (cu simţul umorului foarte dezvoltat) şi care s-a autointitulat “Spanac” … Nu ştiu de ce, poate ne explică el … yahoo laughloud Spanac cu ou

Da, spanacul este foarte sănătos şi ar trebui să nu lipsească din alimentaţia noastră. Mai ales acum că a început primăvara, iar spanacul este cunoscut ca fiind o plantă a primăverii (dacă se poate spune aşa), ar trebui să ne îndreptăm atenţia către această plantă şi să includem spanacul în alimentaţia noastră, atât datorită gustului foarte bun al preparatelor din spanac cât mai ales pentru efectele lui terapeutice.
– spanacul are proprietăţi activatoare asupra metabolismului lipidic, consumul de spanac fiind indicat celor cu colesterol mare (hipercolesterolemie);
– spanacul previne şi tratează anemia, deoarece spanacul conţine fier;
– spanacul este bogat în substanţe antioxidante, astfel că spanacul este deosebit de util pentru detoxifierea organismului;
– consumul de spanac previne atacurile vasculare cerebrale şi infarctul;
– spanacul are proprietăţi anticancerigene, drept urmare se poate spune despre spanac că previne cancerul de colon, cancerul digestiv, dar şi alte tipuri de cancere prin acţiunea sa antioxidantă care protejează materialul genetic celular;
– spanacul combate constipaţia prin conţinutul ridicat de fibre;
– spanacul creşte imunitatea, datorită conţinutului ridicat de vitamine şi minerale, în special de vitamina C. Spanacul stimulează sistemul imunitar, prevenind răcelile şi infecţiile comune;
– spanacul conţine luteină, o substanţă implicată în mai multe procese, cum ar fi cele de menţinere a tinereţii, de regenerare, anticancerigene dar şi de protecţie a sănătăţii ochilor;
– spanacul previnde cariile dentare şi tartrul, ajutând la menţinerea sănătăţii dinţilor. Pentru aceste efecte este recomandat să consumaţi spanac proaspăt, în salate.
– spanacul conţine acid folic, ceea ce previne anemia la adulţi dar este deosebit de util şi femeilor gravide, protejând sistemul nervos al fătului.

Iada deci, câte proprietăţi miraculoase are această plantă, spanacul !

Şi dacă tot am vorbit despre spanac iar la începutul articolului am menţionat faptul că spanacul cu ou este una dintre mâncărurile mele preferate, am să postez rapid şi o reţetă pentru sos de spanac cu ouă prăjite:

Ingredientele necesare: frunze de spanac verde (sau conservă de spanac), faină, lapte, sare, ulei sau unt şi usturoi.

Mod de preparare: Frunzele de spanac se spală bine, din mai multe ape. Apoi se pune spanacul la fiert în apă cu sare (însă doar atunci când apa deja fierbe) şi se lasa 20 minute la fiert.
Când este gata fiert spanacul, acesta se scurge de apă, se lasa să se răcească după care se toacă mărunt pe un tocător din lemn.
Într-o cratiţă se pune uleiul la încins, după care se adăugă faina, se amesteca şi se lăsă puţin să se prăjească, după care se adăugă încet laptele (la fel ca uleiul la maioneză), amestecând continuu, după care se lasa să fiarbă puţin sosul. Se adăugă usturoiul pisat, sarea şi spanacul tocat şi se mai lasă puţin la foc mic, amestecând continuu.

Spanacul se poate servi cu ochiuri de ouă (prăjite) sau/şi cârnat prăjit …

spanac cu ou Spanac cu ou

Categorie articol [ Gastronomie ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

3 comentarii la “Spanac cu ou”

  • JoinT
    ... a scris la 14 aprilie 2014, 11:50   [#1]

    Foarte bun. Si daca nu gasiti spanac proaspat merge si cu urzici. La fel de bun si sanatos.

  • ... a scris la 15 aprilie 2014, 1:04   [#2]

    merge si cu niste friganele… de dai cu caciula dupa caini nene. si urzicile sunt bune, dupa cum a zis joint.
    asta mancare sanatoasa.
    si cand ne ganditm ca nu mananca aia la americani brocoli de exemplu. pai il fierbe si-l da asa sa manance, fara niciun gust. evident ca nu le place

  • ... a scris la 15 aprilie 2014, 15:55   [#3]

    Merge, merge şi cu ceva “cărnoase”, însă mie tot cu vreo două sau trei ouă (ochiuri) prăjite îmi place :D

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?