Solicit explicații!

DJ disc jockey muzica mixer audio play Solicit explicații!

De mai multă vreme, dar acum pare a fi la modă, a apărut în vorbirea noastră, treptat, treptat până ce ne-a captivat, conceptul de… DISC JOCKEI! Titlul de DJ are o istorie destul de recenta dacă ne gândim logic, mai puțin de 50 de ani în adevăratul sens al cuvântului. Un disc jockey (denumit și “DJ” sau “deejay”), cu pronunția aproximativă di gei, expresie provenită din engleză, este – din cât știu eu – un bărbat care selectează și mixează muzica. Atât și nimic mai mult…

Definiția disc-jockey-ului, în fapt ce înseamnă disc-jockey și toate sensurile acestui cuvânt pot fi aflate cu ușurință din dicționarul explicativ al limbii române – DexOnline.Net.
Denumirea ocupației mai apare și ca: discjokey, discjockey, disc jokey, DJ, deejay.

În timp, din câte vedem și-n realitate, disc jockey-ul a devenit… o meserie din care se pot câștiga foarte mulți bani! Acest lucru, desigur, nu poate fi de cât unul îmbucurător mai ales pentru pasionații de muzică. Deci, cum s-ar putea spune, să ai muzica în sânge și să o simți mai intens decât majoritatea celor din jur. Tu, DJ-ul, trebuie să fi cel care îi face pe cei din jur să se simtă bine cu mixurile pe care le compui ori pe loc, ori în micul tău studio. Dacă-l ai.

Tot din câte am mai aflat, știu și că disc jockey este o persoană care prezintă discuri în baruri sau discoteci sau la evenimente muzicale populare. Și atunci mă întreb și repet cele scrise în generic, de ce li se spune mereu acestor indivizi, ca-r fi… artiști!?? Artiști în ce, în mânuirea unor butoane?! Nici chiar îndatoririle postului – un fel de tehnician – nu atestă profesia de artist, ci doar ca DJ-ul, “este o persoană care cântă muzică înregistrată existentă pentru un public live“. DJ-ul este folosit ca termen complet pentru a descrie pe cineva care… amestecă muzică înregistrată din orice sursă, inclusiv casete, CD-uri sau laptop. În plus, doar că “artistul”are și legătura directă cu tehnologia.

Bineînțeles, tinerii sunt cei care se bucură cel mai mult de muzică ce li se oferă acum și probabil doar ei îndrăgesc această meserie de DJ! Iar dacă ești “DJ modern” și… de top, mai ții și capu’ de afiș, succesul îți e asigurat!. Mie unul, poate depășit de vârstă și realitate, nu mi se pare că meseria cu pricina ar fi aceeași cu cea de artist (așa cum uneori DJ-ul este prezentat), în sensul bun, normal și firesc al cuvântului. Mai cu seamă că, așa cum arată fișa postului, discjokey-ul se ocupa între altele cu: promovarea directă a produsului muzical, pregătirea spectacolelor (identifică particularitățile locației, propune soluții pentru iluminat și sonorizare, stabilește resursele tehnice necesare desfășurării spectacolului, verifica echipamentul de sonorizare, revizuiește sistemele de sonorizare, contactează artiștii și membrii echipei de specialitate), amplasarea aparaturii și sistemelor pentru sunet, asigurarea sonorizării spectacolului, coordonarea echipei de lucru etc. Toate-s importante în felul lor, dar, zău, eu nu le consider ARTĂ!!!

Dumneavoastră ce spuneți? Ce explicații i-mi puteți oferi?…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post, Muzica ]
Tagged with: [ , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

14 comentarii la “Solicit explicații!”

 • ... a scris la 5 octombrie 2019, 14:40   [#1]

  Păi, hai să vedem ce zice DEX-ul:

  https://dexonline....e/c%C3%A2nta/8166

  cântá [At: COD. VOR. 134/7 / Pzi: cấnt / E: ml cantore] 1-2 vti A emite cu vocea sau cu un instrument un șir de sunete muzicale care se rânduiesc într-o melodie, într-un acord etc.

  Și am subliniat în citatul de mai sus problema!

  Mă gândesc că DEX-ul ăsta a fost “scris” de oameni care se pricep la gramatică și literatură, de lingviști probabil, etc… însă în nici un caz de oameni care se pricep la muzică! Asta deși semantica ar trebui să facă parte din “fișa postului” a celor care-au scris DEX-ul. Ar fi trebuit să-i spună “instrument muzical” și nu doar “instrument“. Pentru că și bisturiul este un instrument!, însă este un instrument cu care faci operații medicale și nu un instrument cu care să cânți! Și ampermetrul este un instrument, este folosit de electricieni și electroniști, nu poți însă cânta la ampermetru! Este un instrument de măsurare!

  Intrumentul muzical este acel “instrument” care permite “utilizatorului” acelui instrument (respectiv muzicianului) să-și exprime prin sunet ideile, stările emoționale, cunoștințele muzicale și talentul, la fel cum un poet ori un scriitor folosește instrumentul numit “pix, creion, stilou, peniță -- ori tastatură” să-și exprime gândurile prin scris. Ori cum un pictor folosește pensula pentru a-și exprima ideile pe o pânză.

  Cu alte cuvinte, acele “idei” muzicale exprimate presupun că trebuie să vină din mintea ta, din cunoștințele tale muzicale și din starea ta emoțională și nicidecum DIN MINTEA ALTORA (respectiv soliștii ori instrumentiștii care interpretează ori crează o piesă muzicală).
  Pentru că da, există artiști (în adevăratul sens al cuvântului) care crează pe loc muzica în funcție de starea lor emoțională ori în funcție de ce vor să transmită publicului, de exemplu cei care cântă și compun jazz! Pentru că jazz-ul exact despre asta este! Despre “exprimarea” spontană prin muzică a ideilor, cunoștințelor muzicale, a talentului și a stărilor celui care compune și cântă jazz!
  Ei bine, aceștia sunt adevărații artiști!, cei care crează muzica în mintea lor și o exprimă printr-un instrument muzical! Ăi-lalți, respectiv DJ-ii care pretind despre ei înșiși ca ar “cânta”, sunt niște impostori care fraieresc oamenii… și au pe cine! Pentru că lipsă de cultură muzicală. Bine, de cultură în general…

  Întâmplător, am cunoscut în trecut destul de mulți DJ și se nimerea să mă întâlnesc uneori cu ei… Și îi întrebăm “cum ești, ce mai faci, bla bla?…“. Și ce-mi răspundeau ei: “Bine, mulțumesc, uite merg până la clubul X că trebuie să cânt acolo“. Băi frate, îmi vedea să mă urc pe pereți când îi auzeam! Cum mama mă-sii “să cânți” băi, că tu habar n-ai ce-i ăla un acord muzical ori din ce este compus!?!
  Aveam un coleg, așa, mai nervos din fire și ăla nu-i ierta, le zicea scurt (îi întreba de fapt o chestie banală din muzică): “băi, tu ești DJ și mergi să cânți? Ia zi-mi repede care-i relativa lui FA Major?“. Evident că DJ-ii habar n-aveau ce să răspundă…

  Așa că, nu, DJ-ii nu sunt artiști! Sunt doar niște tehnicieni de sunet (cel mult!!!) care “dau play” la o anumită piesă în format electronic (mp3, wave, etc) după care caută o altă piesă și încearcă să le “potrivească” și să le “lipească” de așa natură încât ascultătorii care dansează să nu se “împiedice” când se schimbă melodia și ritmul.
  Ori, dacă vreți o altă comparație, diferența între un artist care cântă și un DJ, e ca între un pictor care pictează și un oarecare individ de la biroul de copiat acte care-ți “trage” la “Xerox” (la copiator) o imagine/poză.

  N-aș vrea să se supere tehnicienii de sunet profesioniști pentru ce-am scris mai sus, dar am încercat doar să scriu mai scurt fără să intru prea mult în detalii. Pentru că, da, există tehnicieni de sunet profesioniști care în meseria lor sunt adevărați “artiști” însă niciodată nu pretind și n-au pretins că sunt “artiști” ei se mândresc că sunt tehnicieni și nu le este rușine de “meseria” lor de tehnicieni!

 • DJ TV
  ... a scris la 5 octombrie 2019, 20:26   [#2]

  Fara doar si poate ca magnetofonul, culcalatorul sau ce mai folosesc ei pentru redarea pasajelor muzicale nu pot fi considerate “instrumente muzicale”, ci doar “instrumente de redare a inregistrarilor muzicale” si din acest motiv chiar ca nu este potrivit sa spuna “ca canta”(sic!), sau “ca interpreteaza” ceva. Insa, colajele alea pe care le fac ei, aidoma colajelor facute de altii cu “taieturi din ziare”, de exemplu, pot fi considerate “compozitii”, dar nu “muzicale”, ci mai degraba “frankensteiniene”.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 6 octombrie 2019, 10:35   [#3]

  De la cine soliciți explicații, Marc? „Digeii” artiști? Hai să fim serioși… Dacă un DJ este artist atunci tonomatul ce este?

  Dan ți-a oferit explicațiile solicitate. Părerea mea nu era deloc necesară, da’ ce să fac într-o duminică ploioasă ca cea de azi? Mai comentez și eu când nu am ce face…

 • marc
  ... a scris la 6 octombrie 2019, 13:24   [#4]

  Explicatiile le-am solicitat la cei care, fie ca si mine sau fie cu pareri diferite, au vrut sa-mi raspunda, sa ma lamureasca, Dan, amabil ca-ntotdeauna mi-a oferit explicatii, multe si deosebite, pe care le apreciez si-i multumesc. Aceleasi si tie, Francisc, fara insa sa-ti stiu optiunea, dar ma bucura ca totusi ai reaparut! O duminica frumoasa, chiar daca-i cu ploaie si-i cam rece, dar cu bere… merge, nu?

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 6 octombrie 2019, 14:30   [#5]

  Cum să nu meargă, Marcele? Ce poate face un individ ca mine într-o zi de duminică dacă nu pune gura pe halbă? După o săptămână de robotit spuma berii e „medicamentul” necesar…

 • ... a scris la 6 octombrie 2019, 14:36   [#6]

  @Marc, cred că e timpul ca Francisc să lase berea deoparte și să pună vinul cu scorțișoară la foc mic :))

 • marc
  ... a scris la 6 octombrie 2019, 16:49   [#7]

  Exact, pe o vreme rece, chiar friguroasa in devenire, ar fi mai indicat. Dar cred ca pentru Francisc, nici berea nu-i de abandonat!…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 6 octombrie 2019, 17:22   [#8]

  Glumești, Marcele? Cum naiba să spui că „nici berea nu-i de abandonat” când știi foarte bine că berea îmi e cea mai bună prietenă?

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 6 octombrie 2019, 19:36   [#9]

  Acușica începe meciul dintre Viitorul și campioana de anul trecut. Ăsta da derby, nu ce a fost aseară…

 • EU, DJ TV
  ... a scris la 7 octombrie 2019, 19:43   [#10]

  Tot EU.

 • Minel
  ... a scris la 9 octombrie 2019, 14:38   [#11]

  Efectul de turma exista in toata lumea. Dj-ii sunt doar niste marionete care apasa niste butoane. Nu au nicio calificare,nimic.Daca o super trupa din orice tara ar cere 10.000 de euro la un concert,ar beneficia de acea suma probabil foarte greu. Dar daca vine unul care apasa pe butoane,se dau zeci de mii de euro. Prostia si efectul de turma este la moda acum,peste tot in lume. Uitati-va si la moda barbatilor cu pantaloni strimti. Multi dintre creatorii de moda,sunt gay. Ei au “plantat” moda asta,si prostimea a preluat.

 • Edi
  ... a scris la 8 decembrie 2019, 2:18   [#12]

  Nu judecați greșit!
  Uite aici, adevarată artă, multe ore de muncă și de compoziție.

 • ... a scris la 8 decembrie 2019, 3:26   [#13]

  @Edi,

  -- Multe ore de muncă? Probabil că da;

  -- Compoziție? Păi ce opere au “compus” DJ-ii ăștia? Au “potrivit” și ei niște melodii? Păi aia este “compoziție“? Compoziții au făcut Bach, Beethoven, Strauss și alții asemenea lor! Pentru că aceștia se numeau si se numesc compozitori! Te-ai prins? Repetă după mine: COMPOZITORI !!! Care compozitori fac “compoziții”!
  Ca de exemplu acest compozitor suedez:

  -- Adevarată artă? DJ-ii??? Scuză-mă dar… mă faci să râd! :)) Ăștia și arta, vaca și chiloții. Că fac entertainment? Da, e un fel de “entertainment” gustat de unii, nu de toată lumea. Entertainment și atât! Ăștia sunt animatori de petreceri și atât! Ori de aici și până la artă e cam cât din centrul Bucureștiului până la galaxia Gn-Z11.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 9 decembrie 2019, 18:48   [#14]

  „Entertainmentu” e la ordinea zilei, Dane! Am zis că mă duc la somn, da’ un gând nu-mi dă pace: cum naiba se face că „dijeii” sunt considerați artiști și mincinoșii sunt crezuți până la ultima virgulă?

  Cu ce am păcătuit când am crezut că o comunitate se poate clădi doar pe adevăr? Nu-i nevoie să mă crezi, dar eu încă sper că ne putem debarasa de paraziții ce ne împiedică să mergem pe calea normalității…

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?