Şoferii sunt sau nu obligaţi să prezinte asigurarea RCA poliţiştilor?

politia rutiera masina politie logan mcv Şoferii sunt sau nu obligaţi să prezinte asigurarea RCA poliţiştilor?

Şoferii sunt sau nu obligaţi să prezinte asigurarea RCA poliţiştilor?

Azi, mi-am făcut o nouă poliță de asigurare pentru mașină. După ce am completat toate datele cerute (oricum, datele autovehiculului era deja “memorate” pentru că aveam deja un cont pe site-ul brokerului de asigurări) și după ce am ales perioada de valabilitate a asigurării (în cazul meu, 12 luni), la finalizarea comenzii online aveam câteva opțiuni unde trebuia să aleg cum să-mi fie livrată asigurarea auto: în format electronic (doar prin email) ori să-mi fie trimisă prin poștă sau curier!?…

Lege original sau copie asigurare auto polita RCA Şoferii sunt sau nu obligaţi să prezinte asigurarea RCA poliţiştilor?

Pe site-ul brokerului de asigurări scria următoarele: “Conform legii poți prezenta asigurarea organelor de control, atât de pe telefon cât și printată pe o foaie A4 normală.“.
Perfect!, mi-am zis eu, e soluția cea mai rapidă și comodă.
Oricum am imprimantă acasă, așa că tipăresc asigurarea pe o coală A4 și basta. Ori îmi salvez pe telefonul mobil fișierul .PDF cu polița RCA și gata… Mi se părea normal, firesc, în ton cu vremurile (2017), când avem acces la tehnologie (internet, telefoane mobile, etc), care tehnologie ar trebui să ușureze munca și să te scape de timp pierdut și bătaie de cap. Doar că, pare-se că polițiștii sunt de altă părere!

Căutând informații să aflu dacă, într-adevăr, este sau nu legal să am doar o copie a poliței RCA și nu “originalul”așa cum erau până acum acele polițe de asigurare auto, cu cartea verde pe fundal verde și cu elemente de siguranță (filigran și alte elemente de siguranță) – în prima fază găsesc asta:
Instanţa a decis: Şoferii nu sunt obligaţi să prezinte asigurarea RCA poliţiştilorSursa
Găsesc în multe locuri, informații și știri despre faptul că, potrivit unei instante de judecată care s-a pronunțat pe această speță, nu este obligatorie prezentarea poliței RCA polițiștilor de la rutieră care te opresc în trafic. Ca exemplu, o instanță de judecată din Șimleul Silvaniei s-a pronunțat asupra acestei spețe în ianuarie 2017! După care, dau peste un filmuleț din august 2017 – adică, după ce o instanță s-a pronunțat:


Așa că, nu mai înțeleg nimic! Este sau nu obligatorie, prezentarea poliței RCA în original, polițistului care te oprește în trafic?
Că eu, cumpărând polița RCA online, am primit-o pe email, în format .PDF. L-am întrebat pe brokerul de asigurări de la care am cumpărat polița RCA, iar acesta mi-a răspuns așa:

Buna ziua,
Conform legii dvs puteți face dovada rca-ului prin orice mijloc. Acum nu mai există un original al polițelor căci ele se emit electronic precum vinietele.

Poate cineva să facă lumină în brambureala asta legislativă?

Categorie articol [ Alte subiecte, Legislaţie, Stiri Auto ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

4 comentarii la “Şoferii sunt sau nu obligaţi să prezinte asigurarea RCA poliţiştilor?”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 20 august 2017, 17:58   [#1]

  De ce simți nevoia de lumină, Dane? Ai plătit? E O.K. Lasă-i pe polițiști să aprindă becul. Poate că se vor „lumina”.

  Brambureala legislativă despre care vorbești e o treabă absolut normală în România. Nu spera și nu ai teamă că lucrurile se pot îndrepta. România e țara tuturor posibilităților…

 • ... a scris la 20 august 2017, 22:27   [#2]

  Problema-i alta: degeaba am eu dreptate, dacă polițistul care mă oprește habar n-are că nu are dreptul să-mi ceară să prezint “FIZIC” polița RCA! El face procesul verbal, eu plătesc amenda și eventual rămân și fără permis/certificat… după care trebuie să contest, iar toată treaba cu instanța poate dura și 1 an de zile! Adică, eu mă aleg cu banii dați, cu drumuri și cu nervi, polițistul se spală pe mâini de toată treaba pentru că, zice că am dreptul să contest.

 • Severus
  ... a scris la 21 august 2017, 8:55   [#3]

  Eu, neavand nici o treaba cu cele de mai sus, totusi te sfatuiesc sa ai o copie a politei de asigurare in format A4 si o copie cu articolul de lege despre care vorbea asiguratorul. Asta pana mai invata si politistii noile legi, daca ele exista cu adevarat in legatura cu asigurarea RCA.

 • ... a scris la 7 iunie 2018, 15:01   [#4]

  Se poate face in cel mai lejer caz si sigur caz o copie A4 si se poate arata dovada. Nu cred ca originalul isi are rost.

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?