Şoferii care nu plătesc amenzile vor avea permisele suspendate

Atentie soferi Politia in actiune Şoferii care nu plătesc amenzile vor avea permisele suspendate

Şoferii amendaţi care nu achită valoarea sancţiunii, în termen de 90 de zile, vor avea permisele suspendate până fac dovada plăţii, potrivit unei propuneri de modificare a Codului rutier, lansată vineri în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului (OUG) pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice (Codul rutier, n.r.) a fost postat, vineri, spre consultare, pe site-ul MAI, cei interesaţi putând să-şi exprime punctul de vedere sau să facă sugestii vizavi de modificările propuse, în termen de zece zile.

Proiectul prevede introducerea sancţiunii suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule în cazul nerespectării obligaţiei de a achita amenda contravenţională în termenul prevăzut de lege.

“Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule intervine de drept în situaţia în care conducătorul de autovehicul sau tramvai sau, după caz, proprietarul vehiculului ori deţinătorul mandatat nu face dovada achitării amenzii contravenţionale aplicate ca urmare a nerespectării prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă (OUG nr. 195/2002, n.r.), în termen de 90 de zile de la data comunicării procesului verbal”, se arată în proiect.

Sancţiunea ar urma să fie aplicată până când şoferul face dovada achitării amenzii.

În prezent, maxim 35 la sută dintre amenzile aplicate în trafic sunt plătite de contravenienţi, în condiţiile în care doar până la 2 la sută dintre ele sunt contestate în instanţă, a declarat, pentru MEDIAFAX, comisarul-şef Florin Catană, de la Direcţia Rutieră a Poliţiei Române.

Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a carei rază de competenţă a fost constatată fapta.

Însă, plata amenzii nu va fi suspendată prin contestarea sancţiunii, decât în situaţia în care instanţa de judecată, la cererea contravenientului, dispune suspendarea până la emiterea unei hotărâri definitive şi irevocabile, “în cazuri bine justificate şi pentru prevenirea unei pagube iminente”, se arată în proiectul de OUG. “Cererea de suspendare se va judeca de urgenţă, cu citarea părţilor”, potrivit proiectului de act normativ.

Dacă, pe lângă amendă, contravenientul a fost sancţionat şi cu suspendarea dreptului de a conduce, prin contestarea în instanţă, executarea acestei sancţiuni complementare va fi suspendată până la emiterea unei hotărâri definitive şi irevocabile.

Dacă este menţinută măsura suspendării dreptului de a conduce, serviciul poliţiei rutiere competent îl va înştiinţa pe titularul permisului cu privire la data începerii suspendării şi durata acesteia, în termen de 30 zile de la data comunicării dispozitivului hotărârii judecătoreşti definitive şi irevocabile. La rândul său, şoferul va avea obligaţia să se prezinte la serviciul Poliţiei Rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere, în termen de 15 zile de la data înştiinţării. Neprezentarea la Poliţie în termenul prevăzut va atrage majorarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce cu 30 de zile, se mai spune în proiect.

Sursa: gandul.info

Categorie articol [ Stiri Auto ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

7 comentarii la “Şoferii care nu plătesc amenzile vor avea permisele suspendate”

 • ... a scris la 26 februarie 2013, 15:04   [#1]

  Mi se pare o idee geniala…:) E momentul sa putem impune cumva amenzile astea..Multi aleg sa nu plateasca niciodata…

 • ... a scris la 26 februarie 2013, 15:39   [#2]

  trebuia de mult sa se faca lucrul asta!

 • ... a scris la 2 martie 2013, 19:52   [#3]

  Oare asa se va intampla, nu se va gasi o portita?

 • ... a scris la 5 martie 2013, 7:40   [#4]

  destul de dura aceasta aplicare a legi poate asa ne potolim cu totii…:d

 • ... a scris la 7 martie 2013, 6:21   [#5]

  dar daca am amenzi mai vechi si intra legea in vigoare mi-se va suspenda permisul pana voi plati acele amenzi sau conteaza doar la amenzile luate dupa ce legea a intrat in vigoare ? 8-|

 • ... a scris la 13 martie 2013, 20:01   [#6]

  Trebuiau sa ne arda intr-un fel postarii astia cu cascheta.
  Traiasca Militia!!!

 • ... a scris la 19 martie 2013, 10:28   [#7]

  O mare tampenie venita de la tampiti.Nu e Politia de vina ci boii din parlament.Sa vedem ce imi fac daca nu le prezint permisul la control.

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?