Slovacia are nevoie de forţă de muncă. Salarii între 900 şi 1800 de euro!
Lipsa de forţă de muncă se simte în tot mai multe ţări din Europa, nu doar în România. Diferenţa este că, dacă în România s-ar mai putea face totuşi câte “ceva” – respectiv angajatorii ce caută forţă de muncă în România ar putea stopa, într-o oarecare măsură, migraţia forţei de muncă dinspre România către ţările vest europene – Slovacia este nevoită să importe forţă de muncă din alte ţări. În timp ce populaţia Slovaciei este de sub 5.5 milioane de locuitori, România (din fericire) are totuşi undeva la peste 18 milioane de locuitori (românii deja plecaţi din ţară nu-i putem pune la socoteală).
Industria auto din Slovacia – industrie ce contribuie cu 43% la toată producţia industrială a ţării – are cea mai mare nevoie de forţă de muncă. În 2006, Slovacia producea aproximativ 300.000 de maşini pe an, însă sectorul auto a crescut constant astfel că acum se produc peste 1 milion de maşini pe an iar tendinţa este de creştere, se estimează că până în 2020 se vor produce peste 1.35 milioane maşini pe an. Evident, dacă vor găsi forţa de muncă necesară.
Cei de la Jaguar Land Rover deţin o uzină în Slovacia, la Nitra, unde ar trebui să înceapă producţia iar salariile oferite de companie vor fi între 900 şi 1.800 de euro! Compania are nevoie, în prima fază, de 2800 de angajaţi ce vor produce 150.000 de maşini pe an.
Pe lângă cei 2800 de angajaţi, industria auto din Slovacia va mai avea nevoie de încă 15000 de angajaţi ce vor lucra în noile fabrici ale furnizorilor de echipamente, subansamble şi componente destinate producţiei de maşini.
[...]salariile cresc pe piata, angajatii Volkswagen obtinand mariri medii de 14%, iar cei ai Kia, de 7,5%.
Autoritatile sunt rugate sa se gandeasca la o deschidere a pietei muncii, asta insemnand sa trimita semnale mai ales in Ucraina cum ca muncitori din aceasta tara sunt bineveniti. In prezent sunt complicate procedurile birocratice pentru ca un ucrainean sa lucreze in Slovacia, iar aceasta tara nu este privita ca o destinatie dezirabila de munca de catre ucraineni.
Sursa: hotnews.ro
Iată deci că pe lângă “clasicele” destinaţii de muncă pentru români (Marea Britanie, Franţa, Italia, Spania, Germania, Austria, Olanda, Belgia, etc), mai apare una: Slovacia. Dacă e să comparăm salariile oferite în sectorul privat din România cu cele oferite în Slovacia, în mod sigur oferta este tentantă pentru mulţi dintre românii ce lucrează în acest moment în România pe salarii de mizerie.
Şi uite-aşa, ne vom trezi cu încă un val de români (mai mare sau mai mic) ce vor pleca din ţară pentru un job mai bine plătit…
Cum ziceam şi în articolul anterior: nu uitaţi, ultimul stinge lumina!

9 comentarii la “Slovacia are nevoie de forţă de muncă. Salarii între 900 şi 1800 de euro!”
Ce paradox, Dane! Toată lumea are nevoie de „forță de muncă” ieftină, dar cei dispuși să pună osul la treabă pe salariul minim sunt din ce în ce mai puțini. Toți vor să fie remunerați regește și să trăiască în lux, fără să se întrebe de ce i-ar plăti cineva degeaba.
Nu știu cum vezi tu lucrurile, da’ eu o țin pe-a mea: dacă ne dorim bunăstare, atunci nu există altă cale decât munca. Aia cinstită, susținută de naivii ca mine… Iar purtătorii de vorbe mincinoase (precum Dragnea, Tăriceanu și ciracii lor) ar trebui să dispară în negura istoriei…
Well, eu cred că ăsta e “reversul medaliei”… Acuma să nu ne facem că nu știm ori că n-a fost așa… știe toată lumea că așa s-a întâmplat. În ultimele vreo două decenii, melodia cântată angajaților era următoarea: “Dacă nu-ți convine, așteaptă alții 100 ca tine la poartă!“.
Rezultatul? Oamenii și-au pus bocceluța în spate și au luat calea pribegiei, care pe unde-a putut: Franța, Italia, Spania, Germania, etc… Pentru că în acele țări, aveau șanse mai mari să-și găsească de lucru iar salariile erau net superioare comparativ cu cele din România.
Concluzia? Vă las pe voi să ghiciți cine-a plecat și cine-a rămas…
Iar acum, angajatorii mai au de ales doar dintre cei care-au rămas.
End of story.
M-as duce si eu, dacă n-as fi legat de rahatul asta de tara. Bine, puteam pleca la IBM in Cehia acum vreo 10 ani…
Ca sa nu vorbesc de faptul ca-nm 94 aveam toate actele facute, sa plecam, cu mic, cu mare, in Canada.
si nu, ca “stricam rostul copilului”. si uite-asa, trag cate 10-14 ore pe zi pe un salariu de mizerie. că deh…
Dar aș pleca si maine daca as avea cum. Daca n-as fi legat de una si de alta…
Nu plecatul e soluția, tizule, ci implicarea. Atâta vreme cât „boborul” îi tot alege pe urmașii lui nea Nelu Zâmbărețu’, la ce ne-am putea aștepta?
Într-o țară (de rahat, vorba ta, deși nu e frumos să spunem asta) în care ajung în vârful ierarhiei doar indivizi cu obrazul gros și mâna lungă, ce mai e de sperat? A dat strechea în noi de nu mai discernem între bine și rău…
Referitor la concluzia întrebătoare din comentariul lui Dan, încerc să „ghicesc” un răspuns: au plecat cei care și-au dat seama la timp că propria lor patrie nu le oferă un viitor, cei care nu mai aveau alte variante și cei ce s-au gândit să exerseze „buzunăritul” și pe alte meleaguri ; au rămas naivii ce încă mai speră că prin muncă cinstită se poate trăi bine și în România, persoanele în vârstă (pensionari sau asistați social) și, mai ales, „deștepții” ce s-au priceput să ne convingă de prostia noastră.
Dacă n-am fi „legați de una și de alta”, ne-am pierde identitatea, Francisc. De fapt, asta se vrea. Societatea „globală” presupune o sumă de indivizi fără trecut, capabili să trăiască într-un prezent perpetuu amanetându-și viitorul. O societate ce nu mai ține cont de „rădăcinile” din care ai crescut și care te obligă să „înflorești” la comandă.
Refuzi să dai în floare? Nu-i nimic! Au ei „îngrășământul” potrivit: cică „democrație” se numește…
impolicarea mea e clara. cand nu voi fi singurul care le-as impusca pe lighioanele astea de la putere, atunci chiar asta voi face. alaturi de alti “degenerati” ca mine.
Deoarece asta e singura solutie. Degeaba ar lua puterea (in orice mod, lovitura de stat sau democratie) altii, daca se va merge pe acelasi principiu. trebuia sa fim stat militar in 89. si ne era acum mult mai bine. insa na, ca ne-a lovit democratia.
de ce sunt asa radical? dupa ce le-am platit atatia ani fel de fel de dari si taxe inventate, calatoriile in strainatate, benzina arsa ca sa plece cu tot felul de bagaboante in insulele Azore, sa-i mai tin si pe mancare si caldura la parnaie? absolut degeaba? as incerca o luan, sa le dau doar paine si apa, si munca silnica, ca pe vremea lui Ceausescu, la canal. Sa sape, sa contruiasca dracului ceva. kilometrii aia de autostrada cu care se tot lauda de 30 de ani.
daca intr-o luna nu se vede ca au facut ceva, cu 5 lei de om am terminat problemele. atat costa un glont.
inmormanrtaea? groapa comuna. si asa e prea mult pentru astia.
Wooow, da’ rău te-ai mai enervat. Las’ că-i bine, poate, poate, ușor, se trezește din amorțire națiunea…
Bine-ar fi ca trezitul națiunii să depindă de enervarea celor ca Francisc, Dane (am vrut să scriu „celor ca noi”, dar mi-am dat seama la timp că aș putea supăra pe cineva)!
Iar matale, tizule Francisc, nu ești singurul cetățean ce ar împușca lighioanele care ne conduc. Mai sunt și eu pe-aici. Îi tot „împușc” (ca pe rățuștele din arhaicul joc de pe calculatoarele trecutului) în cabina de vot, da’ ce să vezi: țintești una și răsar alte trei.
Cuvintele se risipesc precum alicele trase în stolul de vrăbii: o droaie dintre ele nu-și ating ținta. Ăștia (la balaurii „tranziției la democrație” mă refer) au șapte vieți. Cred că nici mitraliera nu poate face mare lucru cu „răpăitul” ei. Cadența cu care trag minciuni aleșii noștri e superioară…
Cum as putea obtine un loc de munca? Nu vad nici un nr. de telefon.
Vreu si eu un număr de telefon sa vorbesc cu cineva sa merg la munca