Simţul civic
Simţul civic (#2)
Din informaţiile care circulă atât prin presa oficială cât şi prin cea “neoficială” (aici incluzând şi “gura lumii”), reiese clar faptul că simţul civic este semnificativ mai dezvoltat în mediul rural decât în mediul urban. Asta probabil datorită unor factori specifici pe care-i întâlnim în mediul rural şi din care amintesc doar câţiva:
– fiind comunităţi mici, oamenii de obicei se cunosc între ei şi probabil există acel sentiment că participi la o acţiune civică alături de persoane cunoscute, cu care mai schimbi o vorbă, impresii, etc;
– probabilitatea ca mulţi dintre cei care trăiesc într-o comunitate mică să fie rude între ei (părinţi, fraţi, cumnaţi, veri, etc);
– în mediul rural există totuşi un anume tip de educaţie comunitară (care în mediul urban este aproape inexistentă) şi anume ceva de genul “nu fac aia, că mă vorbeşte lumea“;
– etc …
Am văzut de multe ori comentarii pe internet, în care şoferii români vorbeau la modul peiorativ despre … vacile şi caii ţăranilor, întâlniţi pe şoselele României. Da, e adevărat … este periculos pentru şoferi, animalele, bicicliştii ori pietonii în mediul rural sunt un real pericol pentru siguranţa circulaţiei. Numai că, domnilor şoferi, uitaţi un lucru esenţial: nu ţăranii sunt de vină şi nici animalele nu sunt de vină pentru faptul că şoselele României sunt “ca pişatul boului” (vorba proverbului) şi că acestea traversează toate satele şi comunele României, pentru că şi ei (oameni, animale şi utilaje deopotrivă) trebuie să circule pe undeva şi nu o pot face decât pe drum … Vinovaţi sunt dobitocii ăia din Parlament şi din Guvern, pe care voi îi votaţi la fiecare 4 ani şi care nu au făcut nimic în acest sens! Şi nu, nu vorbesc de amenzi pe care orice dobitoc de parlamentar ar şti să le impună prin vreo lege idioată, ci vorbesc de DRUMURI EXPRES care să treacă prin afara localităţilor! Aşa cum, vecinii noştrii bulgari au făcut-o deja de mult … să nu mai vorbim de restul ţărilor din Europa occidentală.
Bun, dacă am văzut că timp de 25 de ani, dobitocii ăia din guvern(e) n-au fost în stare să facă nimic în acest sens, ar fi interesant ca măcar primarii localităţilor din mediul rural să dea dovadă de iniţiativă şi să facă ceva. Aaaa, probabil nu sunt fonduri … Păi, eu sincer n-am auzit încă de vreun primar din România (că dacă ar fi fost, s-ar fi “povestit”) care să ia taurul de coarne şi să spună aşa: “băăă băieţi, haideţi să punem mână de la mână, să organizăm săptămânal câte o echipă de muncitori voluntari (pe liste, frumos, fiecare localnic să participe prin rotaţie), punem şi noi osul la treabă, iar Primăria, cu nişte fonduri (din ce avem), cumpărăm ceva materiale, mai facem rost de nişte nisip, pietriş, etc, facem şi un proiect pentru fonduri europene şi haideţi să facem un drum care să ocolească localitatea, astfel încât tot traficul ce trece prin localitate să fie dirijat prin afara localităţii“. Ori, acolo unde există suficient spaţiu/teren, “haideţi să facem un drum paralel cu drumul care trece prin localitate, un drum mai micuţ, pe care să circule căruţele, vacile, caii, bicicliştii, pietonii“, etc …
Da, credeţi-mă că am văzut asta în foarte multe localităţi din alte ţări, inclusiv Bulgaria. În România nu se poate, pentru că avem la conducere doar dobitoci puşi pe căpătuire şi pe care-i doare-n c** de binele cetăţeanului.
Şi, cred că dacă ar exista primari capabili, acest lucru ar fi posibil. Apelând la simţul civic al cetăţenilor, aceste lucruri ar putea fi realizate la nivel local. Asta, cel puţin în zona Ardealului, unde oamenii sunt harnici, gospodari şi cu simţ civic. Trebuie doar ca primarul odată ajuns în funcţie, să nu uite care este rostul lui în funcţia de primar!
Pentru că, dacă în trecut a fost posibil aşa ceva (multe proiecte au fost realizate prin participarea directă a cetăţenilor), ar trebui să se poată face şi acum, în 2014, 2015, …, etc.
Şi repet, cel puţin în zona Ardealului, în zonele rurale, există simţ civic. El trebuie doar “adus la suprafaţă”, iar asta o poate face un primar bun, care chiar doreşte binele comunităţii. Pe urmă, simţul civic mai poate fi şi cultivat, în timp … iar dacă sistemul de educaţie al statului român este incapabil să o facă în şcolile primare (acolo unde ar trebui începută dezvoltarea simţului civic), tot primarul ar putea fi cel care ar putea face ceva în acest sens … ca de exemplu, în fiecare lună, copiii să participe la o acţiune de salubrizare a comunei/satului (adunăm toate hârtiile de pe jos, etc).
Idei sunt multe, trebuie doar puse în practică … Iar dacă statul român a dovedit timp de 25 de ani că este incompetent şi impotent, atunci noi, cetăţenii, ar trebui să punem mâna (atât la figurat cât şi la propriu) să facem ceva! Statul ar trebui doar să ne lase să o facem! Ca exemplu, îmi aduc aminte de un cetăţean exasperat de gropile din asfaltul de pe drumul ce trecea prin faţa casei lui şi care văzând că autorităţile statului nu fac nimic (CNADNDR-ul), a cumpărat omul doi saci cu ciment şi s-a apucat să astupe el gropile … S-a ales cu amendă!
Aşa văd eu, România mea …