Simplă similitudine sau … istoria se repetă?!

politia face arestari 1950 Simplă similitudine sau ... istoria se repetă?!

Istoria se repetă ?!

Era prin anii “50. Mai exact, în 1952/53. Eu, un anonom adolescent, liceean într-a opta, la Şcoala Medie de 10 ani (aşa se numea atunci, în epoca Stalinistă, liceul teoretic!) dintr-un modest orăşel moldav. Îmi reamintesc şi acum de acea adevărată campanie de arestări, declanşată furibund, cu “mânie proletară” de comuniştii rusofoni ajunşi la putere.
Victimele? Toţi “duşmanii poporului”: burghezi, moşieri, foşti membri ai partidelor istorice, intelectuali sau pur şi simplu (aproape de necrezut!) oameni de rând, cetăţeni ABSOLUT NEVINOVAŢI, dar… turnaţi de aplaudacii şi (scuzaţi termenul) codoşii vremurilor de atunci!! Era suficient să spui că “x” a zis nu ştiu ce despre “y”, aflat la putere, sau că,… cutare individ este împotriva URSS-ului, RPR, etc, că, gata, era-i arestat şi condamnat la ani grei de puşcărie!

Arestările se făceau … “pe bandă rulantă”, zi şi noapte. Dar, mai ales noaptea. Cum, casa în care locuiam se afla foarte aproape de sediul Securităţii, noapte de noapte auzeam vaitele şi strigătele de durere ale celor aduşi cu dubele, bătuţi şi schingiuiţi fără milă de călăi analfabeţi, deveniţi la comandă ofiţeri “apărători ai poporului”! A doua zi, în şoaptă, părinţii mei comentau cu vecinii sau cu alte persoane mai apropiate şi de încredere, despre cine a mai fost arestat, cine va urma ş.a.m.d.

Poate pentru persoanele mai tinere, cele succint relatate pot fi interpretete aiureli, exagerări sau “amintiri scornite de un bătrân”. Mare şi gravă eroare!
Este suficient să vă mai spun că, la un moment dat, nici nu mai puteai să ştii numărul arestaţilor sau al celor ce, se vorbea, că-i vor urma!…

Concluzionând, vă pot spune că a fost cumplit! Revenind acum la contemporaneitate, mă întreb: oare acest şir de arestări ce se derulează aproape zilnic pe la DNA, nu te trimite fără să vrei la amintirile din anii de demult?!

arestari 1950 Simplă similitudine sau ... istoria se repetă?!

Indiscutabil, arestările de acum n-au nici pe departe o tentă politică, absurdă. Cei arestaţi (mulţi încă ne judecaţi) sunt – cum zilnic aflăm din mass-media – , corupţi. Deci, acuzaţi de fapte grave ce contravin legilor în vigoare.

Până acum, nu s-a ştiut?! Sau pe ce criterii li s-a permis (la majoritatea) accesul, şi la unii ascensiunea (chiar fulminantă) în funcţii de conducere din domeniul politic sau administrativ?! Cum se explică oare că foarte mulţi dintre cei arestaţi provin tocmai din rândul miniştrilor, preşedinţilor de Consilii judeţene, primarilor?!
Nu vi se pare că această situaţie nu este deloc normală? Vinovaţii, arestaţi sau încă ne arestaţi, să răspundă pentru faptele comise! Dar noi, noi cei care zi de zi citim prin ziare sau vedem la TV, ce vină avem să-i tot urmărim ba când sunt arestaţi, ba când sunt judecaţi, ba când li se ridică imunitatea, când îi încătuşează, descătuşează ş.a.m.d.?!

Normal, cred c-ar fi ca organele competente să-şi facă legal datoria fără atâta mediatizare (pe toate canalele)! În amalgamul acesta, prezentat cum am mai spus, cu multă … pasiune (!?) mai ales de televiziuni, suntem – fără să vrem – şi martori la unele scene ce mi se par chiar ridicole. Spre exemplu, când o aduce sau o duce pe Elena Udrea la DNA, la arest sau, mă rog, în altă parte, sunt mobilizate importante forţe poliţieneşti de ai impresia că ai de-a face cu cel mai feroce criminal! În schimb, când e vorba de un individ cu adevărat periculos, mobilizarea forţelor de ordine e vizibil mai … modestă!

O fi şi asta o tactică … Ceea ce-i de reţinut este faptul că ne-am săturat să tot vedem, în direct, atâtea arestări. Nu de alta, dar îţi crează un disconfort psihic şi o lehamite totală ! Cei mai în vârstă, ca şi subsemnatul, se duc cu gândul la anii “50!…

Autor: Marc Ciubotaru (Guest Post)

politia face arestari Simplă similitudine sau ... istoria se repetă?!

arestati arestari 1950 Simplă similitudine sau ... istoria se repetă?!

Tagged with: [ , , , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

6 comentarii la “Simplă similitudine sau … istoria se repetă?!”

 • Severus
  ... a scris la 17 martie 2015, 16:22   [#1]

  Interesanta asociere. Ma cam deranjeaza si pe mine multe chestii in legatura cu acest subiect, si ma duce gandul ca Ponta e un pui de securist. Ca el e de neatins cel putin deocamdata.

  In schimb ma bucur ca o parte din hotii care ne guverneaza si ne conduc ajung sa fie pedepsiti macar cu inchisoarea. Pacat ca nu le ia si banii, daca tot i-a prins ca au furat. Aseara m-am bucurat enorm cand l-am vazut arestat pe Mazare, cu bratari la mainile alea dibace :)

 • Nik
  ... a scris la 18 martie 2015, 7:10   [#2]

  Nu se poate face o comparație intre ce se întîmplă acum și ce sa intîmplat in anii 50( eram ‘”student” la grădiniță și aproape în fiecare dimineață vedeam la cîte un colț de stradă un om înpușcat păzit de 3-4 oameni în haine de piele negre). Acum nu am auzit încă să fie cineva arestat degeaba că de înpușcat nu se mai pune problema. Așa că după părerea mea cel care a scis articolul este cel puțin rău intenționat cu această comparație !

 • Aurel211252
  ... a scris la 18 martie 2015, 8:49   [#3]

  Salut. Si eu sunt de acord cu Nik, nu au nici o legatura abuzurile grave petrecute in anii ‘50 si cele ce se intampla acum. Cu ce s-a “intamplat” atunci, mai repede putem face comparatie cu mineriadele anilor ‘90…
  Adevarul e ca dintr-un salar, cat o fi el de mare, nu poti face averi ca si demnitar. Spaga ca si minciuna sunt niste “doamne” la noi in societate. O mai buna organizare si cooperare intre diverse institutii (DNA cu serviciul lor de investigatii, SRI, cel al Politiei, armatei si chiar a unora de afara din cadrul NATO) reusesc sa stranga date, de natura ai duce pe cei in cauza in fata instantelor.
  Sigur si schimbarea produsa dupa 16 noiembrie 2014,a fost si este benefica “in a tempera”, pe cei ce s-au “compromis si complicat” in a obtine bunuri materiale si financiare “in mare graba”.

  Ca bun crestin, “nu ma bucur” la arestarea unora sau altora, insa daca stau si ma gandesc, cate au fost distruse sau privatizate anapoda si putinul construit in mare graba, nu e de mirare ca investitorii straini “cam pleaca de la noi”, din cauza acestui haos.
  Recent am vazut o chestie, pe un post de TV vecin. Ungurii vor construi trenuri ultrarapide cu chinezii, vor face drumuri suspendate in diverse zone si localitati tot cu chinezii. Noi i-am “alungat, deoarece sunt comunisti”. Sigur toata lumea comenteaza, prin “culise”, despre banii “sustrasi, comisioane dubioase, spagi”, totalul lor ar fi putut ajuta in rezolvarea multor probleme cotidiene in tara asta romaneasca … :(

 • ruf
  ... a scris la 18 martie 2015, 9:15   [#4]

  Dl Marc cred ca cel mai bun sfat pe care pot sa il dau nu numai d-voastra in astfel de cazuri este sa cautati altceva la TV. de aia dau astia astfel de cazuri la TV ca prind bine la public. asta se stie cel putin de pe vremea romanilor. acu sunt sigur ca aveti cel putin 100 de programe la TV. de ce nu alegeti altul. eu personal am ales alta cale. sa nu ma mai uit aproape deloc la TV. doar cand e ceva care ma intereseaza. ma uit si am plecat. si nu sunt deloc afectat psihic. si credeti-ma ca nu o sa ratati foarte multe lucruri daca faceti astfel. in romania nu sunt subiecte importante de stiri. de aia pun si ei ce au.

 • Marcel
  ... a scris la 18 martie 2015, 9:29   [#5]

  Eu, din contra, cred ca este foarte bine ca arestarile oamenilor politici manjiti, corupti, sunt prezentate pe posturile de stiri! in acest fel, se ofera exemple de “ASA NU!” intregii populatii insa mai ales celorlalti oameni politici ori tinerilor aspiranti la politica! Romanii trebuie sa aiba convingerea faptului ca, odata ajuns in politica si daca devii corupt, raspunzi in fata legii.

  Dupa mai bine de 25 de ani de jaf (pentru ca asta s-a intamplat in Romania), era si cazul ca la un moment dat, “cineva” sa spuna: STOP!!! PANA AICI!
  Eu cred ca DNA-ul este in acest moment, singura institutie din tara asta care a inceput sa functioneze, iar asta evident datorita unui om care a pus mai presus datoria fata de tara decat un eventual interes propriu, iar acest OM se numeste Laura Codruta Kovesi !

  Romanii trebuie sa “lupte” pentru ca nu cumva, drumul pe care a pornit DNA-ul sa fie “inchis” la un moment dat de catre oamenii politici !!!! Pentru ca, deja se incearca asta! Am auzit o multime de asa zisi “analisti politici” spunand ca, e prea de tot ce face DNA-ul si ca ar trebui sa o lase mai “moale” cu politicienii pentru ca … cica, exista riscul sa ajunga la putere ceva “extremist” de dreapta … Te doare mintea, cand auzi asa ceva!!! Adica, dupa parerea lor, DNA-ul ar trebui sa-i lase in pace pe politicienii corupti, ca cica ar fi mai bine pentru tara … !?!?!?! Voi va dati seama unde am ajuns !?!?!?

 • ... a scris la 18 martie 2015, 10:32   [#6]

  ce-a fost in trecut a fost o tampenie. acum e o normalitate asteptata de 25 de ani.

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?