Și totuși, pe când o nouă criză?
Nu c-aș aștepta o nouă criză, departe de mine gândul acesta, din partea mea… să curgă numa’ lapte și miere, indiferent cine-ar fi la guvernare. Doar că, economia unei țări nu funcționează așa iar cei care-o conduc (economia) ar trebui să știe asta, măcar din experiența anilor trecuți ori din experiența altor țări dacă nu-i duce capul să-și dea singuri seama de asta.
Aud pe la diverse emisiuni, vocile unor economiști de talie națională ce ne spun că nu mai durează mult și România o să intre-n colaps. Ori, cel puțin o s-o ia la vale destul de rău. Pentru că nu poți să-ți bați joc efectiv de resursele financiare ale unei țări, să trimiți banii doar în consum iar investiții pentru dezvoltare, ioc!
Uneori, mă gândesc că până și-un copil și-ar da seama cam care-ar trebui să fie “cursul” unei “afaceri” pentru ca “afacerea” respectivă să crească, respectiv ar trebui să investești mai întâi în dezvoltare, pentru a “crește” afacerea, ca mai apoi să ai și rezultate (profit).
Și-mi mai aduc aminte de un anumit tipar al “patronului” român de după revoluție: pe lângă faptul că după revoluția din 1989 ne-am trezit peste noapte cu o mulțime de “întreprinzători particulari” autodenumiți “patroni”, îmi aduc aminte că pentru o foarte mare parte dintre acești “patroni” prima grijă a fost să-și cumpere o “mașină tare”. Unii chiar și-au făcut cărți de vizită pe care scria “Vasile Ionescu, patron“!!! Nu vorbesc din auzite, am primit cărți de vizită pe care scria așa ceva!
Ei, meteahna asta a patronului român care prima oară se gândește să-și “tragă” o mașină ultimul răcnet și abia apoi să investească în afacere, s-a perpetuat până în zilele noastre!
Și-acu’ să revenim la economie. După mine, felul în care a fost și este condusă țara de către acest guvern, mi se pare cu nimic mai puțin, ca principiu, decât felul patronului român ce-și cumpără mai întâi o mașină “tare” și-abia apoi să gândește să investească în dezvoltarea afacerii.
Ba, dacă mă gândesc bine, poate că este totuși o diferență: măcar patronul român, după ce și-a cumpărat mașina, investește (ce i-a mai rămas) și în afacere, pe când guvernul ăsta a tăiat complet investițiile!
Ce mai, așa țară, așa “patroni”,… așa guvernare.
2 comentarii la “Și totuși, pe când o nouă criză?”
E plină România de „patroni” cu mașini „tari”, Dane. Social-democrații se auto-denumesc „apărătorii poporului”. Niște indivizi ce n-au știut vreodată ce înseamnă să transpiri pentru orice bănuț au ajuns să ne predea lecții de capitalism.
Ce simplu e să vorbești despre social-democrație când ești putred de bogat pe seama prostimii.
Mi se pare că la un moment dat s-a făcut o statistică și cei mai mulți “bogați” erau în rândul politicienilor PSD -- comparativ cu celelalte partide politice din România. Asta da social-democrație!