Și totuși istoria se repetă!

ziare ochelari presa stilou Și totuși istoria se repetă!

Răsfoind o bună parte din ediția de colecție a ziarului “Adevărul”, astăzi m-am oprit, cu totul întâmplător, la exemplarul din 2 decembrie 1923, anul unei noi Constituţii care desăvârşea acţiunile energice depuse pentru modernizarea României Mari și una dintre cele mai avansate Constituţii din Europa acelor vremuri. Pe prima sa pagină, atenția mi-a fost atrasă în afara câtorva articole (inclusiv, editorialul) dedicate Unirii, de titlul dar și de conținutul celui care, prin cele descrise, iti ofera o imagine ce seamănă leit cu problemele actuale ale României contemporane! Să vezi și să nu crezi. Va asigur însă (fotografia alăturată o și confirmă) că-i întrutotul adevărat!

Deci, ceea ce se întâmpla pe atunci, în urmă cu aproape un secol, iată că se petrece și acum, în România anului 2018 (dar și-n cei care s-au scurs)!! Așadar, o nouă dovadă (a câta oare?!) că istoria se repetă!

Firește, cu unele mici sau mari modificări generate de de timp, cât și de realitățile (trăirile) vieții. Dacă, așa cum scria gazeta, în acele vremuri “zilele guvernului sunt numărate“… “din cauza propriilor greșeli și neputinti dar că-i și prizonierul partizanilor săi.“. “nici noi nu putem nădăjdui că pierzându-i pe aceștia va câștiga încrederea țării, e prea târziu. Cu asta trebuia să înceapă nu să sfârșească“… Ce spuneți, seamănă?!
Partidul de dezordine care vrea cu orice preț o ordine care să-l slujesca“, aduce cumva cu mentalitatea și “infaptuirile” celui ce se află acum la cârma țării?! Eu zic, că da!

Dar similitudinile nu se opresc aici, pentru că așa cum notează autorul articolui din 2 dec 1923, I. Teodorescu, ele sunt prezente chiar și-n opoziție! “Avem, s-a dovedit în fine, că avem (n.n. teoretic). Însă numai ca o opoziție a guvernului, nu ca un guvern.” Iar în final, I. T. concluzionează: “Rămâne să se realizeze și această, pentru că din discursurile dela Camera (n.n. Parlament) regele (n.n. în cazul nostru, Președintele) să tragă toate incheerile și țara toate foloasele“… “Evident că regele, în gândul lui, chibzuieste deja. În privința aceasta i se face imputarea că s’ar gândi iarăși la un guvern după vechiul tipic, că în culisile Palatului s’ar pune la cale o schimbare de stăpâni de-aceia despre care romanul zicea că e bucuria nebunilor sau că este ca și cum ai cădea din lac în puț“. Zău, prea seamănă cu prezentul!… Unica deosebire constă însă în calitatea, total diferită, a guvernului liberal de atunci, condus de Ion I. C. Brătianu (1864–1927) – al patrulea manda – și cel din prezent!

Din cine este alcătuit actualul Executiv al României, se știe mult prea bine. Cine-l conduce și cum, deasemenea:


Cât despre realizările și “minunile” partidului de guvernământ, faptele concrete (inexistente), cred că… vorbesc de la sine.Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Tagged with: [ , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

5 comentarii la “Și totuși istoria se repetă!”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 15 decembrie 2018, 15:16   [#1]

  Parcă spuneai mai deunăzi că nu, Marc! Hai să citesc ce-ai scris și comentez pe urmă…

 • Anonim
  ... a scris la 15 decembrie 2018, 15:46   [#2]

  Nu istoria se repetă, Marc, ci generațiile care o scriu din ce în ce mai rizibil…

  Istoria o scriem noi chiar acum. Urmașii vor „analiza gradul nostru de patriotism”, dacă vor avea destul timp la dispoziție, desigur. Cum crezi că vom fi „judecați” de urmași când acceptăm domnia impertinenței?

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 15 decembrie 2018, 15:57   [#3]

  Iar am comis-o. Încă un comentariu anonim. Pare-se că răchia fiartă mi-a cam luat judecata… Exact de ce aveam nevoie ca să mă joc șah online… Sunt atâția jucători care abia așteaptă să mă învingă. Sincer să fiu, azi nu mai țin minte când am câștigat ultima oară.

  Și am motive: afară ninge liniștit și e sâmbătă după-amiază…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 15 decembrie 2018, 16:57   [#4]

  Știu că vă plictisesc, da’ asta e!

 • marc
  ... a scris la 15 decembrie 2018, 17:54   [#5]

  Ai citit?Lipseste vreo virgula?Nu?!Nu cred!Poate macar un ….punct,sau ceva-i in plus,in minus sau aiurea?Tot nu?Atunci am sa dorm la noapte linistit,fara vise urate,cosmaruri sau alte ,,nenorociri”nocturne,determinate,uneori, de un bun amic.Pe bune,nu intre ghilimele.Eu asa te-am considerat si inca te consider…Vezi ce faci cu berea aia!…

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »