Sfinxul din Bucegi
Sfinxul si Babele din Bucegi
In cea de-a doua zi a concediului, pe langa Cota 1400 de la Sinaia, am hotarat sa vizitez si Sfinxul si Babele din Bucegi.
Sfinxul din Carpati este un monument natural din piatra, format prin eroziune eoliana de-a lungul unei perioade mari de timp si este situat la altitudinea de 2.216 metri. Monumentul din piatra format in urma eroziunii vantului seamna cu un cap uman, este asemanator cu Sfinxul din Egipt…
O sa gasiti referiri diverse la acest monument natural din piatra, acesta fiind numit Sfinxul din Bucegi, Sfinxul din Carpati sau pur si simplu Sfinxul romanesc …
In acelasi loc, la distanta de vreo cateva sute de metri am vazut si Babele din Bucegi, formatiuni stancoase care s-au format tot datorita efectului de eroziune a vantului asupra stancilor … De fapt, la coborarea din telecabina, prima data am intalnit Babele si abia dupa aceea am mai urcat putin sa vedem si Sfinxul.
Pozele sunt facute de mine, cu un aparat CANON Power Shot S2, tot cu acest aparat am si filmat putin pe acolo…
Dupa ce am vizitat Cota 1400 de la Sinaia, am pornit cu masina catre Sinxul si Babele din Bucegi. Iata cateva poze facute din masina, in care puteti vedea peisajul superb:
De jos, de unde am luat telecabina catre Babele Bucegi, se vedea Crucea de pe Caraiman. Crucea de pe Caraiman numita si “Crucea Eroilor Neamului” este un monument construit pe muntele Caraiman intre anii 1926 si 1928 la altitudinea de 2291 metri, in cinstea eroilor neamului cazuti in Primul Razboi Mondial.
Pentru a urca sa vedem Sfinxul, am luat telecabina de la Busteni:
Tarifele de urcare/coborare cu telecabina de la Busteni-Babele:
Busteni-Babele (urcare)
Adulti = 29 RON
Copii (intre 5 si 12 ani) = 16 RON
Babele-Busteni (coborare)
Adulti = 29 RON
Copii (intre 5 si 12 ani) = 16 RON
Program de functionare telecabina Busteni-Babele
ZILNIC
08.00 – 08.30 = Revizie tehnica;
08.30 – 15.45 = Program cu public;
MARTI
08.00 – 16.00 = Revizie tehnica;
ULTIMA URCARE CU TURISTI: ora 15.00;
ULTIMA COBORARE CU TURISTI: ora 15.45;
Traseul cu telecabina este uimitor … Nu stiu exact distanta, insa … e mult de mers, traseul este foarte lung iar peisajul este absolut superb… Uitati-va pana unde urca telecabina (click pe poza pt. a mari imaginea):
Si cateva poze facute din telecabina:
Odata ajunsi sus, in apropiere de locul in care am coborat din telecabina, am intalnit Babele din Bucegi:
De la monumentul natural “Babele”, am mers putin pe jos pana sa ajungem la Sfinx. Pe parcurs am mai vazut cateva monumente naturale de tip “Babe”, insa nu la fel de spectaculoase ca “Babele” sau “Sfinxul” … Intr-un final, cu cateva “gafaieli”, cateva mici alunecari pe terenul stancos (asta si datorita pantofilor) ajungem si la SFINXUL DIN BUCEGI. Pentru a obtine o fotografie “corecta”, in care Sfinxul din Bucegi sa “arate” ca si in imaginile de mai jos, a trebuit sa fac fotografiile dintr-o anumita pozitie, nu din orice pozitie se poate obtine o fotografie in care monumentul de piatra sa semne cu un cap de om …
Si cateva imagini filmate in timpul urcarii cu telecabina catre Babele Bucegi … Imaginile nu sunt foarte clare deoarece am filmat prin geamul telecabinei, iar geamul nu era chiar foarte curat … Puteti insa sa va dati seama ce peisaje superbe incanta ochiul pe tot traseul cu telecabina catre Babele din Bucegi …
Ce nu mi-a placut ? Ei bine, parca pentru a nu dezminti faptul ca traim in Romania, am avut parte si de o “experienta” pur romaneasca pentru anul 2010 … Bineinteles ca dupa ce am coborat de la “Babele”, brusc ne-a lovit o senzatie de foame … Ne-am uitat in jurul nostru si am vazut cateva terase imediat in apropierea locului in care am coborat din telecabina … Mergem si noi pe terasa, si comandam ceva de mancare… Terasa, arata la fel ca toate celelalte, de la distanta parea chiar interesanta. Vedeti in poza de mai jos:
Facem comanda la ospatar, si la un moment dat merg si eu pana la toaleta … Iata ce am gasit:
Preturile insa sunt invers proportionale cu ceea ce ofera comerciantul … Cam asa inteleg romanii sa faca turism (profit din turism)…
Avem o tara cu multe locuri frumoase dar nu stim sa respectam ceea ce ne-a dat natura si sa profitam pozitiv de asta… Iar aici ma refer la cei care intr-un fel sau altul traiesc din turism insa nu au nici un fel de respect pentru turistii-clienti de pe spatele carora fac bani… Atat vreme cat are vad comercial bun si turistii vin garla, nu-l mai intereseaza si altceva … RUSINE !!!!
7 comentarii la “Sfinxul din Bucegi”
Mi-ai citit gandul! Ieri ma gandeam ca n-ai zis nicmic despre Crucea de pe Caraiman! O vad chiar acum, cand scriu, de la fereastra! Dane, aici e un loc binecuvantat de Dumnezeu. Pacat ca oamenii nu il respecta cum se cuvine. Excelente fotografiile tale, de o claritate uimitoare. Te invidiez!In mod pozitiv, bineinteles.
Si, Dane, ce ma chinuie codul asta al tau ! De fiecare data trebuie sa il tastez de doua-trei ori, oricat de atenta l-as scrie…
@ Zina: -- Apasa pe butonul pentru generarea unui nou cod de securitate, pana cand apare codul pe culoare galbena sau verde, acelea se vad cel mai bine… Sau, inregistreaza-te ca membru pe blog, logheaza-te, si nu va mai trebui sa scrii codul de securitate. Codul de securitate apare doar vizitatorilor care nu sunt autentificati pe site/blog.
dan, multumesc pt articol!
ai idee cat mai sunt preturile acum, in 2012? si mai ales daca au program de urcat cu telecabina numai luni si marti? sau sunt si in restul zilelor? ai vreun nr de contact? eu sunt in sua, dar ma intorc in tara intr-o vacanta in 11 zile si vreau neaparat sa ajung acolo. multumesc inca o data!
Sincer, nu stiu. Orarul banuiesc ca este acelasi, preturile ar trebui sa fie macar asemanatoare, daca nu identice … A trecut ceva vreme de cand am fost pe acolo (in 2010).
multam fain! m am mai interesat si se pare ca dus-intors e undeva pe la 70 de ron. daca vrei revin cu un coment updatat
PS: sper ca pretul asta piperat aduce de la sine ceva imbunatatiri ale telecabinei…lol
Ar fi util, pentru alte persoane care cauta informatii despre Bucegi, telecabina, orar, preturi, etc …
abia astept sa vizitez si eu sfinxul ara aceasta