Sergiu Nicolaescu
Sergiu Nicolaescu
Anul 2013 se pare că a fost cu ghinion pentru Sergiu Nicolaescu, acesta a pierdut bătălia cu moartea. Celebrul regizor şi actor Sergiu Nicolaescu, a trecut în nefiinţă, lăsând în urma lui o bogată colecţie de filme, atât filme regizate de el cât şi filme în care a jucat diverse roluri.
Sergiu Nicolaescu s-a născut la Târgu Jiu, România în 13 aprilie 1930 şi a decedat azi, 3 ianuarie 2013, la Spitalul Elias din București, România, la vărsat de 82 de ani. Pe data de 28 decembrie 2012, Sergiu Nicolaescu a fost operat pe cale laparoscopică, de peritonită, la Spitalul Elias din București, regizorul fiind internat în 26 decembrie, pentru o afecţiune digestivă cronică cunoscută. Însă cu o săptămână înainte de internare, Nicolaescu a căzut în timp ce se îndrepta spre garajul său, acesta suferind un traumatism toracic, respectiv i s-au fisurat câteva coaste. Sergiu Nicolaescu a decedat în urma complicaţiilor cardiace şi pulmonare severe …
În perioada comunistă, Sergiu Nicolaescu a fost un apropiat al regimului Nicolae Ceaușescu. După revoluția română din 1989, Sergiu Nicolaescu a susținut FSN (Frontul Salvării Naționale), fiind ales senator pe listele acestei formațiuni politice. Mai apoi a fost ales pe listele PDSR, ulterior PSD. La inițiativa sa, s-a înființat Comisia Senatorială de cercetare a evenimentelor din decembrie 1989, inițial condusă de Sergiu Nicolaescu iar ulterior de Valentin Corneliu Gabrielescu. A scris mai multe cărți referitoare la revoluția din 1989. În 2004 a fost numit de Ion Iliescu membru în Colegiul Național al Institutului Revoluției Române. Sergiu Nicolaescu a fost ales în Senat în legislaturile: 1990-1992, 1992-1996, 1996-2000, 2000-2004, 2008-2012.
Lăsând la o parte opţiunile sale politice peste care niciodată n-am reuşit să trec, convingerile doctrinare şi apartenenţa la fostul regim comunist alături de Ion Iliescu şi alţi comunişti care au confiscat Revoluţia de la 1989, Sergiu Nicolaescu a fost un personaj important atât în anii dinainte de 1989 cât şi după Revoluţia din 1989, cunoscut fiind ca cel mai bun regizor roman de filme comerciale din ultimele decenii.
5 comentarii la “Sergiu Nicolaescu”
Sergiu Nicolaescu nu e atacat nici pentru filmele marunte, nici pentru dubioasele relatii cu Puterea de dinainte, din Revolutie si de dupa, ci pentru epopeea nationala cinematografica. A zice, cum sugereaza CTP, ca Joan of Arc (cu Ingrid Bergman) e mai misto decât Dacii sau Mihai Viteazul tine de aceeasi retorica de tip securist ca a sustine ca Paul Goma n-are talent!
Dane, nu se zice ca actorul a trecut in nefiinta pentru ca nu exista nefiinta. A plecat la Dumnezeu, eu asa sper si cred.
O mare pierdere totusi indiferent de perioada “rosie”
Din toata cariera lui m-au impresionat doar doua filme: Poker si Carol I. Restul mie personal mi se par filme mediocre. Insa cu siguranta si-a pus amprenta asupra cinematografiei romane. Iar presa s-a comportat mizerabil in acest caz.
O mare personalitate de care ne vom aduce tot timpul aminte! Odihneste-te in pace, maestre!