Semnificaţia Paştelui

oua rosii paste sarbatori pascale religioase Semnificaţia Paştelui

Câte ceva despre semnificaţia Paştelui

Într-una din aceste zile ce preced Sărbătoarea Paştelui am purtat o discuţie cu câţiva liceeni (şi nu numai) în care, între altele, i-am întrebat: “Ce este, de fapt, Paştele?“…
Ce să fie, dle (mi-a replicat unul dintre ei), o sărbătoare ca şi celelalte!
Adică?” L-am întrebat.
E un prilej de distracţie, cu mâncărica bună, cu ouă roşii, cozonac şi alte asemenea “şmecherii”, din care, fireşte, nu lipseşte nici băuturica, o ţigară bună… Mai ne distrăm şi prin cluburi, mergem cu maşina… Asta-i, ce să fie?!“.

Spre marea mea mirare, la cele spuse de cel mai îndrăzneţ dintre ei, au subscris şi toţi ceilalţi! Fiecare însă etalându-şi preferinţele culinare sau de distracţie. Am rămas perplex! Orice încercare de a le explica, pe înţelesul lor, care sunt, în fond, semnificaţiile acestei sărbători, a rămas fără ecou!

Iată, aşadar, de ce încerc acum,şi pe această cale, să-i lămuresc, măcar un pic, pe tinerii mei interlocutori (cât şi pe alţii ca ei) în ce priveşte semnificaţia şi însemnătatea Paştelui.

Trebuie să se ştie, în primul rând, că Paştele este una dintre cele mai importante sărbători ale creştinătăţii, cel mai mare praznic al lumii creştine.
Sfintele Paşti – sărbătoarea vieţii, marchează de fapt miracolul Învierii Domnului Isus Hristos, iar actele de purificare din Săptămâna Luminată readuc echilibrul şi armonia în rândul creştinilor.

Paştele – este un moment de linişte sufletească şi de apropiere de familie. Farmecul deosebit al sărbătorii este dat atât de semnificaţia să pur religioasă (despre care, cu ceva timp în urmă am mai scris în aceeaşi pagină) dar şi de tradiţiile şi simbolurile pascale: oule vopsite, cozonacul, mielul şi altele, cât şi, mai ales, de slujbele de sâmbătă seara, cu prilejul căreia creştinii primesc lumină sfântă.
Totodată semnificaţia acestei măreţe sărbători creştine, constă şi în amintirea vie a patimilor, a morţii şi a învierii lui Isus Hristos.
Cu firească bucurie putem să mai spunem că acesta sărbătoare a luminii, şi-a păstrat în ani farmecul şi adevărata să semnificaţie, chiar dacă unii încă nu le cunosc!

Ar mai fi ceva de spus. Este vorba de modul în care se pronunţa, de la un timp, conceptul de “Paşti“. Dacă o să căutaţi în Dex veţi constata că ambele pronunţii, adică “Paşti” cât şi “Paşte” sunt corecte, chiar dacă unii le contestă, considerând că pronunţia de “Paşte” este chiar “o erezie a conotaţiilor biblice şi dogmatice” (siteul CrestinOrtodox.ro).
În sfârşit,dumnavoastră pronunţaţi cum doriţi! Principalul este însă (cred eu), cunoaşterea şi respectarea întocmai a semnificaţiei şi însemnătăţii acestei măreţe Sărbători a lumii creştine…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

oua rosii paste sarbatori pascale religioase 02 Semnificaţia Paştelui

Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?