Semnătura electronică

semnatura electronica Semnătura electronică

Semnătura electronică

Mai zilele trecute, cautam informatii despre semnătura electronică … Am gasit un idiot cu un blog pe Blogspot care s-a apucat sa copieze articole de pe acest blog si am vrut sa-i fac “report” la Google, rezultatul fiind faptul ca Google il tot stergea din indexari in plus se trezea si cu contul AdSense banat. Ei bine, pentru a face “report”, aveam nevoie de semnătură electronică.

Auzisem ca se introduce si in Romania semnătura electronică, printr-un program demarat de Ministerul Finantelor Publice. Ba am inteles ca, incepand de la 1 iulie 2011, semnătura electronică va fi obligatorie pentru societatile comerciale din Romania. Problema este ca, in Romania exista doar 3 furnizori pentru astfel de certificate calificate (semnături electronice): CertSign, DigiSign si Trans Sped. Costul mediu in Romania, pentru o astfel de semnătura electronică, este de 50 de euro pe an iar ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu a declarat ca in anii urmatori costul va scadea pana la 30 de euro. Asta, ca sa facem toate lucrurile exact asa cum se fac in Romania, adica scump si prost.

De ce spun asta ? Pai cum sa ceri 50 de euro pe un astfel de certificat digital (semnătura electronică), cand exista furnizori de astfel de certificate, recunoscute international, care costa de 3 sau 4 ori mai putin ? Un exemplu este siteul [******] unde un astfel de certificat digital costa 19.95 dolari si este recunoscut international !

Hai sa facem un mic calcul… Luand cursul BNR de astazi:
– un certificat cumparat din Romania, costa 50 euro x 4.1233 RON/euro = 206 RON;
– un certificat cumparat de la altii, costa 19.95 dolari x 2.9224 RON/dolar = 58 RON.
… adica, in Romania costa de aproape 4 ori mai mult !!! De ce ?

S-a spus deja de atatea ori acest lucru incat a devenit un cliseu … Insa acesta este tristul adevar: salariile in Romania sunt de 10 ori mai mici decat in statele occidentale, dar preturile sunt mai mari decat in acele state occidentale, in multe situatii sunt chiar de cateva ori mai mari decat in statele occidentale !!! Iar in cazul acestor certificate digitale, pretul de aproape 4 ori mai mare este rezultatul gandirii/strategiei celor care au obtinut din partea statului roman, “permisiunea” sa vanda astfel de certificate, autorizare obtinuta probabil (asa cum bine stim ca se intampla in Romania) de catre clientela politica, bineinteles cu spagi, interventii, trafic de influenta si licitatii trucate.

semnatura electronica Semnătura electronică

Categorie articol [ Economie ]
Tagged with: [ , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

8 comentarii la “Semnătura electronică”

 • ... a scris la 25 mai 2011, 14:20   [#1]

  da cei care a pus in funtie acest program nu au vazut ca in alta parte e mai ieftin? sau ei traiesc pe o alta planeta :))

 • ... a scris la 25 mai 2011, 16:50   [#2]

  am semnat astfel acum 2 ani cand am luat permisul!

 • Teocratist
  ... a scris la 26 mai 2011, 11:45   [#3]

  Daca compari mere cu pere, rezultatul cu siguranta nu va fi rational. Cu certificatul de la Verisign care cica este recunoscut international, nu poti sa faci absolut nimic, nu garanteaza nimic si nu este recunoscut de nimeni. Daca vrei sa-ti faci un certificat cu numele de George W. Bush o sa constati surprins ca poti sa faci asta. BTW, sunt alte site-uri care iti dau acelasi lucru gratis, daca tot ne-am apucat de comparatii.
  Cititi oameni buni, cititi, si dupa aceea apucati-va de scris.

 • Teocratist
  ... a scris la 26 mai 2011, 12:09   [#4]

  merci de cenzura!

 • ... a scris la 26 mai 2011, 12:14   [#5]

  Exprima-te frumos, fara “intepaturi”, si-atunci n-o sa fii cenzurat. Toti gresim, poti atrage atentia asupra acestui lucru dar fa-o la modul elegant.

  PS: Arunca un ochi, aici: http://dan-blog.ro/regulament

 • Catalin
  ... a scris la 15 iunie 2011, 0:17   [#6]

  Lucrurile stau in mare asa:

 • Adrian
  ... a scris la 22 ianuarie 2017, 21:03   [#7]

  In Spania semnatura electronica e gratis si se elibereaza la primarie. Asa ar trebui sa fie si in Romania…

 • Daniel
  ... a scris la 8 februarie 2017, 23:28   [#8]

  Buna seara !
  Stiti cumva daca exista la noi vreo semnatura electronica care sa poata fi folosita si pe android (tableta) ?
  DigiSign stiu sigur ca nu merge.

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?