Cutremur in Romania ?

cutremur Cutremur in Romania ?

Gheorghe Mărmureanu, directorul INFP (Institutul National de Fizica a Pamantului) a anuntat ca este posibil ca in viitorul apropiat sa fie un cutremur de magnitudine mare in Romania, un seism cu magnitudine de 6 grade pe scara Richter sau chiar mai mare.

Cea mai “activa” zona din Romania, din punct de vedere seismic, este zona Vrancea, unde aproape zilnic sunt cutremure insa de magnitudine mica. Cel mai mare cutremur din ultimele zile a avut loc joi la ora 11.55 si a avut o magnitudine de 3.8 pe scara Richter.

Gheorghe Mărmureanu a declarat pentru presa, ca vor fi cutremure de 6 grade sau mai mult si spune că: “Ne vor zgâlţâi, dar nu murim“. Tot el a spus ca pana in 2030 nu va fi un cutremur catastrofal de peste 7 grade pe scara Richter.

Ultimele cutremure mai mari din Romania, au avut loc astfel:
– in 1986 – 6,9 pe scara Richter;
– in 1990 – 6,7 pe scara Richter;
– in 2004 – 6,2 pe scara Richter.

Cel mai mare cutremur din Romania insa, a avut loc in 1977, a ramas in memoria colectiva sub denumirea de “Cutremurul din ‘77“. A avut o magnitudine de 7.2 pe scara Richter, durata cutremurului a fost de aproximativ 55 de secunde si a avut un efect devastator asupra Romaniei: 1.578 de victime din care 1.424 au fost din Bucuresti, aproximativ 11.300 de raniti iar 35.000 de locuinte s-au prabusit. In Bucuresti, peste 33 de cladiri si blocuri mari s-au prabusit.

Iata si o fotografie de la cutremurul din 1977… Unul dintre blocurile din Bucuresti, afectate de cutremur:

cutremur romania 1977 Cutremur in Romania ?

 

Imagini filmate de la cutremurul din ‘77 …

Si cateva explicatii despre magnitudinea unui cutremur pe scara Richter:

Magnitudine intre IV si V grade pe scara Richter:
– cutremurul este simtit de catre toata lumea, iar daca se intampla in timpul noptii, multi sunt sculati din somn;

Magnitudine intre V si VI grade pe scara Richter:
– este simtit de catre toata lumea, iar “perceptia” este mai mare astfel incat multa lume se sperie si fuge din locuite… Unele mobile grele se deplaseaza;

Magnitudine de VI grade pe scara Richter:
– majoritatea oamenilor parasesc locuintele. Cutremurul de 6 grade pe scara Richter se simte inclusiv de catre cei aflati la volan. Cladirile prost construite sufera stricaciuni considerabile…

Magnitudine intre VI si VII grade pe scara Richter:
– cutremurul intre 6 si 7 grade pe scara Richter este deja mult mai periculos… Casele se deplaseaza pe fundatiile lor, peretii usori ai cladirilor sunt aruncati in afara iar peretii din caramida se prabusesc in cea mai mare parte …

Din 2011, in Romania a devenit obligatorie asigurarea locuintelor impotriva cutremurelor … Sa se stie oare “mai mult” decat se spune … ?

Categorie articol [ Planeta noastra ]
Tagged with: [ , , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

13 comentarii la “Cutremur in Romania ?”

  • ... a scris la 27 noiembrie 2010, 14:10   [#1]

    Ceea ce a spus Gh. Marmureanu a fost “un pic” cam denaturat si amplificat de “fetele rujate si cu ochii bulbucati”! Iar cine era mai matur prin ‘77, stie ca efectele cutremurului au fost amplificate politic! Efectele acelui cutremur nu au fost nici pe departe cele care se vehiculeaza astazi. Ca un exemplu elocvent este cazul Zimnicei, care s-a spus ca “a fost sters de pe fata pamantului”! A fost o minciuna gogonata. La fel si in Bucuresti, amploarea dezastrului nu a fost nici pe departe cel prezentat, atunci Ceausescu a profitat de conjunctura pentru a demola orasul vechi si a construi Bulevardul Victoriei Socialismului. Si tot de aceasta conjunctura profita samsarii de imobiliare de astazi.

  • ... a scris la 27 noiembrie 2010, 14:42   [#2]

    Este foarte posibil ca “perceptia” sa difere, totusi imaginile nu sunt falsificate si sunt graitoare …

  • ... a scris la 27 noiembrie 2010, 23:13   [#3]

    -cioc cioc…
    -cine e?
    -primiti cu cutremurul :))

  • ... a scris la 28 noiembrie 2010, 9:48   [#4]

    In cazul unui seism avem timp sa ne protejam doar daca suntem pregatiti din timp…

  • ... a scris la 28 noiembrie 2010, 13:28   [#5]

    @bucur: “-eu nu sunt acasa!”:dancing: i-am facut-o cutremurului

  • ... a scris la 28 noiembrie 2010, 20:45   [#6]

    sa speram ca nu o sa fie de mare intensitate…asta ma refer daca se adevereste ca o sa fie cutremur

  • ... a scris la 28 noiembrie 2010, 23:09   [#7]

    Dar de unde stie Marmureanu asta cand va fi urmatorul cutremur puternic. Eu chiar il consideram un om inteligent, dar vad ca a inceput sa vorbeasca aiurea. Pai japonezii sau americanii habar n-au cand vine urmatorul si sunt prinsi tot timpul pe picior gresit cu toata tehnlogia lor, iar noi cu instrumente de masurat vechi de un secol, le dam la toti peste nas. Sau o fi si asta vreun baba Vanga?

  • ... a scris la 29 noiembrie 2010, 13:14   [#8]

    Vezi ca ti s-a strecurat o mare si gogonata greseluta: Aia cu magnitudinea e de fapt intensitatea si Richterul tau e Mercalli. Un cutremur de 5 grade MGR la 10 kilometri adancime poate darama multe case in zona respectiva, unul la 100 de kilometri abia se simte.

  • ... a scris la 29 noiembrie 2010, 17:23   [#9]

    Nu sunt “cutremurolog” (ce tare e termenul :)) ), posibil sa fi gresit, documentatia mi-am facut-o pe internet, acestea erau datele de pe internet, asa le-am mentionat si eu …

  • ... a scris la 29 noiembrie 2010, 17:55   [#10]

    Din 2010 a devenit obligatorie asigurarea pentru jecmaneala, nu pentru ca s-ar stii mai multe. In zona unde stau daca s-ar darama vreo locuinta din cauza cutremurului, garantat n-ar ramane piatra pe piatra in Bucuresti! La fel si in cazul inundatiei sau alunecarilor de teren! Totul e un furt legalizat pentru a creste profitul firmelor de asigurari.

  • ... a scris la 29 noiembrie 2010, 18:06   [#11]

    @ Peter: -- Iti recomand sa citesti acest articol, sigur va fi interesant pentru tine … Insa si pentru altii …

  • Jan
    ... a scris la 13 decembrie 2010, 0:17   [#12]

    Daca o sa fie un cutremur ca cel din Chile, care se zice ca a fost produs de tehnologia HAARP instalata in Alaska, atunci ne putem astepta la ce e mai rau.

  • JoinT
    ... a scris la 28 ianuarie 2011, 13:36   [#13]

    Din cate stiu eu nu exista nici un aparat care sa masoare cand va avea loc un cutremur si cat de puternic va fi. Aceste sunt doar presupuneri care apar in urma analizei miscarii placilor tectonice sau a activitatilor seismice care apar la adancimi mari.
    Un cutremur, la ora actuala, poate fi cu certitudine constatat doar cu putin timp inainte sa se intample in ciuda aparatelor performante de care dispune atat SUA cat si Japonia. Asta e si motivul pt care toata lumea e luata pe nepregatite.
    Insa sa afirmi cu certitudine ca atunci va avea loc un cutremur si de ce putere va fi, imi pare exagerat.

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?