Se apropie referendumul!

referendum vot alegeri Se apropie referendumul!

Un titlu potrivit cu articolul ar fi: “Tot ce NU trebuie să stiim despre referendumul pentru redefinirea familiei în Constituție“.

Iată, mai sunt doar câteva zile (două-trei) și mergem cu toții să votăm la Referendumul despre care, de multă vreme se tot vorbește și se comentează în fel și chip! Unii pro, alții contra! Inițiat de o coaliție numită „pentru familie”, referendumul de revizuire a Constituției (oare mai era cazul?!), ce se vrea drept… “o nouă și măreață realizare a partidului de guvernământ” din… bogatul său Program:


… ce-și propune să înlocuiasca cuvântul „soți” din art. 48 cu sintagma „un bărbat și o femeie”. Se știe însă (dar pare că, deocamdată, rămâne-n ceață) că… „Familia se întemeiaza pe căsătoria liber consfintita între soți, pe egalitatea acestora cât și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”. Și atunci te întrebi: ce efecte juridice s-ar produce? Dacă se modifică art. 48 nu se va face simțit un efect în plan legal.

Legea organică, în speță Codul Civil, deja specifică, la art. 258 alin (4), că „în sensul prezentului cod, prin soți se întelege bărbatul și femeia uniți prin căsătorie”. Astfel, astăzi, pentru ca acest referendum să „treacă”, e nevoie să se îndeplinească, cumulativ, două condiții, conform art. 5 din Legea 3/2000: Să vină la vot 30% dintre alegătorii înscrisi pe listele electorale (5.67 milioane) minimum 25% dintre alegătorii înscriși pe liste (4.72 milioane) să își exprime valid votul (adică să voteze „da” sau „nu”).

V-ați întrebat vreodată cam cât costă acest referendum? Pâna acum știm doar că la ultima rectificare bugetară au fost alocați 1.209 miliarde lei la Fondul de rezervă bugetară, sumă din care se va asigura „finanțarea referendumului pentru redefinirea familiei”, dar și „ sumele necesare înlaturarii efectelor calamităților naturale” (nu știm însă ce pondere are fiecare dintre cele două acțiuni).

Altă întrebare: eu cu cine votez (amintindu-ne de Caragiale!)?! Firește, cu cine îti dictează conștiința. Chiar dacă votul e un mecanism de bază pentru implicarea în viața publică, trebuie să știți că referendumurile nu sunt chiar ceea ce par, adică o manifestare intensă a democrației așa cum de fapt a admis și CCR după referendumul din 2012, este legitim să considerăm că și neprezentarea la urne echivalează cu manifestarea unei opinii politice: „Exprimarea unei opțiuni politice poate avea loc nu numai prin participarea la referendum, ci și chiar prin neparticiparea la acesta mai ales în situațiile în care legislația relevantă impune un anumit cvorum de participare…”.
Așa că, dacă simțiți că acest referendum este inutil și nu vreți să-l validați, puteți sta liniștiți acasă fără să aveți mustrări de conștiință civică. Sau, dacă nu vă surâde ideea de a sta degeaba, vă puteți implica într-o eventuală campanie de observare a corectitudinii votului. Dacă totuși mergeți la urne, fie că alegeți o opțiune (da/nu) sau vă anulați votul, veți contribui direct la atingerea pragului minim de 30% (iar atingerea pragului de validare este o miză crucială pentru orice referendum).

Trebuie însă să mai știți, așa cum spune legea dar și multe articole postate pe net, și faptul că, reglementat în Constituție, referendumul e o metodă prin care poporul își manifestă suveranitatea, alta decât organele reprezentative (art. 2). Pentru că Parlamentul reprezintă poporul, iar Președintele reprezintă statul român, numai acesta poate organiza referendumuri pe teme de interes național, conform art. 90 din Constituție. Pentru că reprezintă poporul, Parlamentul știe, teoretic, ce vrea poporul, deci nu se poate întreba pe sine pe teme de interes național. Parlamentul are, totuși, un anume referendum la îndemâna: cel pentru demiterea președintelui (art. 95). Procedura de revizuirea a Constituției e specificată la art. 150 și detaliată la art. 151, de unde aflăm inclusiv faptul că „nici o revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor sau a garanțiilor acestora”. Curtea Constituțională a României joacă și ea un rol în referendum (și în orice alegeri) – a se vedea art. 146.

De ce însă f. mulți cetățeni cu drept de vot au explicat și explică motivul pentru care vor boicota referendumul Coaliției pentru Familie? Pentru că egalitatea în drepturi nu se votează, se respectă!
Susțin fără echivoc necesitatea de a te exprima prin vot într-o democrație“, scrie pe platforma “Republica”, Paul – un om de rând. Din acest motiv nu pot fi de acord cu bagatelizarea votului prin supunerea la vot a unor teme lipsite de importanță. În afară de asta mă întreb dacă sunt singurul căruia i se pare suspectă introducerea prin intermediul acestui referndum a unei noi teme pe agenda discursului public, care până acum era dominat de statul mafiot instaurat de ALDE & PSD, de lupta acestuia cu justiția și de acțiunile brutale ale aparatului represiv îndreptate împotriva cetățenilor români. Statul mafiot este tema de discuție la ora actuală, nu familia tradițională! Depinde de noi să nu cădem în plasa mafioților și să menținem presiunea pe ei. Cine vrea să se ducă să voteze la referendumul pentru familie să se ducă și să voteze cum vrea, cine nu vrea, să nu se ducă, discuția e închisă.
Cristian Tudor Popescu: “Pentru mine, acest referendum înseamnă o pledoarie pentru mersul pe jos!

Sociologul Alin Teodorescu, este – cum precizează domnia sa pe aceeași platforma – ceva mai tranșant: „Chiar dacă se va întinde pe două zile, referendumul NU va fi validat”! Întrucât, cum mulți alții o spun, cu o sumă de peste trei ori mai mică, față de cele 40 de milioane de euro (sau câte or mai fi) pentru un referendum care în esență nu face… nimic, s-ar putea realiza în România lucruri mult mai necesare pentru acest popor! (www.alexandruracu.wordpress.com). Un adevăr de necontestat dar pe care, din păcate sau cine știe ce alte motive, mulți dintre noi îl ignoră! Mai cu seama o bună parte din enoriașii bisericii ortodoxe sau cei care, încă rămași cu aceeași mentalitate moștenită de pe vremea dictaturii comuniste, sunt și acum… îndrăgostiți de vot! Confundă prezența la urne cu, zic ei, dovadă unei adevarate democrații! Între timp, acum în apropierea evenimentului, mulți experți electorali refuză să participe la referendum! Din câte aflu din presă, aproape jumătate dintre președinții de secții de votare din… Teleorman (!) au anunțat că nu vor lua parte la mult așteptatul referendum național! Cam aceeași situație și-n județul Neamț, acolo unde cca 50 de persoane selecționate prin tragere la sorți din lista de experți electorali deținută de Autoritatea Electorală Permanentă au înaintat deja cereri de înlocuire. La fel se petrec lucrurile și în Timiș, Bihor, Cluj, Arad și chiar la Sibiu unde societatea civilă caută experți.
Ce dovedește aceasta? Exact ce spunea dl sociolog mai sus amintit: “un referendum care în esență nu face… nimic!“. Repetă ce de fapt este scris în Legea Fundamentală a țării! Aceasta ca și cum un alt eventual referendum ar fi organizat (indiferent de cine) pentru, ca să spun așa, modificarea… Anatomiei (!) unde se precizează, argumentat, că fiecare om are câte două membre superioare și două inferioare. Obiectul referendumului fiind acela de a schimba doar denumirea lor în: două mani și două… picioare! Exemple similare, cu duiumul!… Acum, la vot!

P.S. – BOR și PSD fac casă bună, fanii merg bine de la unii la alții și banii merg bine de la ceilalți spre primii. Cât despre faptul că s-au strâns mai greu semnături pentru inițiativa “fără penali” decât pentru acest referendum, asta spune mai mult despre societatea noastră decât despre cele două inițiative…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post, Legislaţie, Social, Vocea poporului ]
Tagged with: [ , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

12 comentarii la “Se apropie referendumul!”

 • ... a scris la 3 octombrie 2018, 21:23   [#1]

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 3 octombrie 2018, 21:24   [#2]

  Țin minte că la ultimele alegeri parlamentare nu ai votat, Marc, pe motiv că nu ai pe cine alege. Stai liniștit și acum, votează alții și pentru tine…

 • DanDeMed
  ... a scris la 3 octombrie 2018, 22:38   [#3]

  Eu ma duc la vot . DA .

 • marc ciubotaru
  ... a scris la 4 octombrie 2018, 7:45   [#4]

  Da Francisc,ai dreptate! Spune-mi însă, dar ce sa votez acum?Nimic?!În fond asta- acest referendum!N-o spun doar eu,ci și mulți, mulți altii…Nu uita,intreba-în și pe ei!

 • marc ciubotaru
  ... a scris la 4 octombrie 2018, 7:47   [#5]

  Da Francisc,ai dreptate! Spune-mi însă, dar ce sa votez acum?Nimic?!În fond asta- i acest referendum!N-o spun doar eu,ci și mulți, mulți altii…Nu uita,intreba-în și pe ei!

 • DanDeMed
  ... a scris la 4 octombrie 2018, 8:24   [#6]

  Dl Marc , casatoria este intre un barbat si o femeie. Articolul din constitutie spune ,,casatoria intre soti ” . Deaceea trebuie schimbata.

 • marc
  ... a scris la 4 octombrie 2018, 17:00   [#7]

  Si daca schimbi,nu-i tot acelasi lucru?!Apoi daca spui Da ,ori Ba(nu)si se schimba sau nu,PSD-ul se va schimba si el?!Tocmai de aceasta-i nevoie de UE.Sa ne ajute sa gandim mai profund si sa dam prioritate problemelor majore,nevoilor ce le tot avem ,nu unor actiuni inutile,ba chiar penibile in contextul actual.

 • DanDeMed
  ... a scris la 4 octombrie 2018, 19:06   [#8]

  PSD -ul trebuie schimbat . El nu are nimic a face cu referendumul, caci nu de el a fost initiat, ci de data asta se foloseste ca un gunoi implicandu-se. (Ca intotdeauna ).

 • DanDeMed
  ... a scris la 4 octombrie 2018, 19:35   [#9]

  de….Cristina Topescu: Pentru ca am intrat in ultimele cinci zile dinaintea referendumului, reiau un mic ghid facut acum un an pentru intelegerea zicerilor oponentilor protejarii casatoriei naturale:

  Atunci cand adversarii referendumului spun ca acesta e inutil, sa stiti ca au inteles eficacitatea initiativei si se tem de el.

  Atunci cand se plang ca revizuirea constitutionala nu e necesara pentru ca nu schimba si nu aduce nimic nou in privinta casstoriei, traduceti ca au priceput foarte exact ca dupa referendum nu vor mai putea schimba legea casatoriei naturale prin presiune politica.

  Atunci cand spun ca avem alte prioritati de rezolvat inaintea unui referendum pentru consacrarea casatoriei naturale an Constitutie, inseamna ca ar vrea sa amane la nesfas?it orice consultare populara pe aceasta tema.

  Atunci cand spun ca tema casatoriei este o falsa dezbatere, uitati-va cat de puternic se implica in ea.

  Atunci cand dau Coalitiei pentru Familie indicatii ce anume ar fi trebuit sa faca si sa dreaga, in locul referendumului, pentru a sprijini familia, ganditi-va ca nu da lupul dezinteresat sfaturi mieilor si intrebati-i de ce nu fac ei adevarata coalitie pentru familie, care sa se ocupe cu punerea in practica a sugestiilor pe care ni le dau noua.

  Atunci cand aduc vorba numai despre familie, fie ea monoparentala sau traditionala, o vor face doar ca sa distraga atentia de la faptul ca referendumul este despre casatorie ai nu despre familie.

  Atunci cand va vor face fascisti, si stii ca tipa din ei bolosevicii (sau ,,idiotii utili” ai acestora, cum le spunea Lenin).

  Cand vor acuza Coalitia pentru Familie ca este finantata de neo-protestantii americani, sa stiti ca fac aceste acuzatii pe bani norvegieni; sau europeni; sau de la neo-bolsevicii americani.

  Cand spun ca oricum nu ceruse nimeni casatoria homosexuala, fiti siguri ca in realitate asteptau doar momentul oportun; si ca nu ar fi consultat, atunci, prin vot direct, populatia.

  Cand spun ca poporul e prost, de fapt ei stiu ca poporul e greu de prostit in cele ale firii si firescului.

  Cand vor arata cu degetul spre Putin, o fac doar pentru a nu fi cautati de patronii lor ideologici.

  Cand vor striga ca e opresiva societatea, luati aminte ce buni militieni si poteraai ai gandirii si exprimarii se pregatesc sa fie.

  Cand vor acuza Biserica si cultele, va vorbi de fapt ciuda lor ca nu mai sunt doar ei societatea civila; si canu o mai reprezinta.

  Cand vavor acuza de bigotism, vor demonstra intoleranta lor.

  Cand vavor spune inapoiati, sa stiti ca ei nu sunt mai avansati decat pe drumul nihilismului.

  Cand vavor acuza ca vreti sa interziceti noi libertati pentru unii, sa stiti ca voiau sa le impuna pe spezele libertatilor voastre.

  Nu va fie teama. si nu va rusinati an fata lipsei de rusine.

  DA la referendum!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 7 octombrie 2018, 0:34   [#10]

  La secția de votare din satul unde trăiesc, la ora 15,30 (când mi-am exprimat opțiunea) am fost al treilea semnatar al listei de vot. Asta nu înseamnă în niciun caz că alegătorii sunt dezinteresați. De 30 de ani, consătenii mei s-au obișnuit să meargă la vot în straie de duminică.

  Cum să explic ca să fiu înțeles? Te trezești fain-frumos duminică dimineața, hrănești marvele, te bărbierești (doar bărbații), te îmbraci cu țoalele de sărbătoare și mergi în pereche la slujba tradițională de duminică. După rugăciune, bărbații ciocnesc câteva păreri ținând de toartă halba de bere, ca să lase timp muierilor să taie tăițeii pentru supă.

  Unii (mai descurcăreți) trec și pe la secția de votare (de mână cu consoarta) înainte de a intra pe ușa birtului, ca să nu-și pună nevasta la treabă degeaba. Oricum, ideea că participarea la vot într-o zi de sâmbătă „demonstrează” dezinteresul cetățenilor nu se susține.

  Pentru mine „teoria” boicotului (pe motiv că e inutil să spui ce crezi din moment ce Dragnea e „organizatorul” acestui referendum) e o prostie. De ce să-ți cenzurezi propriile păreri în funcție de părerile celorlalți? Spune ce simți, fratele meu! Tăcerea e de aur doar în proverbe…

  În realitate dacă taci, consimți!

 • Alergatorul
  ... a scris la 7 octombrie 2018, 2:17   [#11]

  Da e nu ma așteptăm ca tocmai tu sa nu înțelegi importanta acestui referendum.Cand o sa ai copiii și legea o sa te oblige sa lași copiii sa fie învățați și încurajați la școală de un profesor homosexual ce frumos e sa își împingă c…. Tul la deal sau ca ei pot fi și băieți și fete… După cum simt… Poate atunci o sa îți dai seama… Dar cam tarziu

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 7 octombrie 2018, 10:11   [#12]

  P.S.: „Părelologii” care spun că acest referendum e inutil au dreptate. De ce naiba să ținem cont de părerea unor „proști”?

  Ce bine e că „deștepții” își aruncă opinia…

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »