Scumpiri în lanţ!? Vremuri tot mai grele pentru români!

supermarket preturi scumpiri produse rafturi cumparaturi Scumpiri în lanţ!? Vremuri tot mai grele pentru români!

Ca-n fiecare zi, vineri, am ieșit în oraș să fac obisniutele cumpărături. N-am spus și nici nu voi spune vreodată… “shoping”, pentru unicul dar adevăratul motiv că acest concept (la mare modă!) îmi e total străin! În fine… Așadar, am fost prin piață, pe la magazine, mi-am cumpărat, tot ca deobicei, presa zilnică (modesta hrană spirituală), niște apă minerală (îmbuteliată), ceva medicamente (tot ca de fiecare dată!), diverse alimente și… cam atât. Reîntors acasă, am constatat că din suma de bani cu care plecasem, mai ramesese doar… câteva zeci de lei! Câțiva leisori dintr-o sumă deloc modestă ci dimpotrivă! Poate că și exagerată pentru orice cetățean onest, beneficiar al unor venituri (din salariu sau pensie) care să-i asigure un trai decent.

Dar, iată că, deși cumpărăturile făcute nu erau exagerate (calitativ și cantitativ), banii s-au evaporat! Oare pe ce?, din nou m-am întrebat și împreună cu soția ne-am tot mirat!! Cum s-ajungă un simplu ziar la prețul de… 2.5 lei, sau un banal medicament (cândva 2-3 lei) la cca 10 lei?!! Apoi, după o scurtă judecată, nu odată confirmată, ne-am reamintit pe loc: nu, nu-i nimic pe la mijloc. Sunt doar urmările firești ale unor măsuri economice iresponsabile, dublate de instabilitatea politică, care au scumpit și scumpesc pe zi ce trece viața tuturor românilor.

Realitatea cruntă confirmată de cifrele oficiale arată că în regimul Dragnea viața conaționalilor noștri se scumpește, iar principalul indicator, puterea de cumpărare, este într-un declin sever, accentuat și alarmant. Nu are absolut nici-o importantă cu cât cresc salariile, indicatorul principal care arată nivelul de trai este puterea de cumpărare. Degeaba ai mult prea trambitate creșteri de salarii și pensii dacă acestea sunt imediat înghițite de infalatie!

Promisiunile electorale ale PSD-ALDE, atât de mediatizate și crezute de naivi, dovedesc a fi o uriașă minciună! Ca și multe, multe altele pe care le aflăm, le suportăm ba, pe alocuri, le și aplaudăm! De fapt, după cum arată statisticile, noi, românii, avem cea mai mare discrepanță între promisiuni și realitatea pe care o trăim și-o suportăm în fiecare zi ce trece. Aici, în România, trăiesc, îi vedem, chiar și-i întâlnim pe cei mai mari mincinoși! Partidul de guvernământ a înșelat și înșeală pe românii creduli ori direct interesați, a făcut și face mereu fel de fel de promisiuni dincolo de orice nivel de credibilitate și rezonalitate numai pentru a se vedea cu sacii-n căruță, cum spune o zicală! Realitatea diurnă-i cu totul alta. E cea pe care o vedem și o simțim de ani buni!
România ocupă acum locul 44 în clasamentul mondial privind calitatea vieții și bunăstarea socială. Preturi mereu mărite la GAZ, ELECTRICITATE, ALIMENTE ŞI CARBURANŢI!

Dar aceasta nu-i singura veste rea. S-au scumpit și alimentele, tot din cauza scumpirilor în lanț la electricitate, gaze și carburanți. Prețurile de consum au crescut cu 0.8% în ianuarie 2019, comparativ cu luna decembrie a anului trecut, în timp ce rata anuală a inflației s-a menținut la 3.3%, pe fondul scumpirii alimentelor cu 3.77%, a mărfurilor nealimentare cu 3.29% și a serviciilor cu 2.71%, potrivit datelor Institutului Național de Statistică date publicității. Cele mai mari scumpiri au fost înregistrate la cartofi (aproximativ 10% în plus), legume şi conserve de legume (+7.88%), fructe proaspete (+3.91%), citrice (+2.09%), ouă (+1.44%).

Șoc și pentru românii care vor să-și cumpere o locuință: Programul “Prima Casă” ar putea să dispară după introducerea “taxei pe lăcomie”! Multe fabrici și societăți economice-și închid porțile! Aflu, tot din presă, că numai în zona Aradului, spre exemplu, mai multe fabrici se mută în țara vecină, Ungaria! Peste 5.000 de angajați vor fi disponibilizați!… Frustrările nu se formează atunci când nu avem un lucru, ci atunci când credem că avem nevoie de un lucru care este imposibil de obținut.

De ce toate acestea?! De binele ce-l trăim! Cea ce- i determina pe mulți concetățeni, mai ales tineri, să-și găsească un rost, un trai pe măsura aspirațiilor, pe alte meleaguri străine!
Este, cum tot spun unii, doar vina politicienilor?! Nu, categoric nu! Este, spun eu, tot vina prostimii care i-a votat pe acei politicieni susținuți de cei direct interesați, cât și de mafia BOR.
La rândul său, cunoscutul actor Tudor Chirilă, șocat de ce vede și trăiește, a declarat recent (în presă), după audierea lui Kovesi: „N-am crezut niciodată că voi fi nevoit să apar un procuror, nici că țara mea va fi atât de plină de hoți“! Subscriu întrutotul deși societatea actuală ne promite un Rai pământesc, o viață îmbelșugată până la moarte, însă ceea ce putem vedea în realitate este o frustrare existențială, completată de o viață goală și lipsită de sens. Suntem oameni, nu animale și avem datoria de a trăi conștient chiar dacă aceasta presupune să stăm contra valului…
Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Comert, Economie, Guest Post, Politica, Vocea poporului ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

4 comentarii la “Scumpiri în lanţ!? Vremuri tot mai grele pentru români!”

 • Mugur de Bamboo
  ... a scris la 22 februarie 2019, 23:05   [#1]

  Despre cauza si efect: “Isărescu: Obiectivul principal al BNR, stabilitatea preţurilor, a fost atins în 2018. Am avut o politică corectă, bine echilibrată.
  (11 feb, 14:50 | Agerpres), respectiv stabilirea si atingerea tintei de inflatie tine de politica monetara, asta fiind si “traducerea” spuselor d-lui guvernator despre “obiectivul principal al BNR…“. In raport de aceste elemente, care tin de evolutia prognozata(de catre BNR) a pietei, Guvernul isi ajusteaza politica bugetara cu scopul asigurarii serviciilor publice, iar daca BNR-ul, prin politica monetara, atinge tinta prognozata, treaba-i in regula, daca nu se intra in dezechilibru. Faptul ca un guvern oarecare, nu neaparat Guvernul Dancila, reuseste sa tine in echilibru balanta intre evolutia preturilor pe piata de consum si veniturile populatiei, asta e un lucru bun, pentru ca altfel ne-am afla in situatia de pe vremea lui Boc, cand am fost nevoiti sa cumparam la preturi noi, dar cu veniturile vechi diminuate cu 25%. E-adevarat ca Basescu ne-a zis atunci ca “suntem loviti de criza”, insa asta nu ne-a incalzit de loc, nici chiar pe cei care l-au si crezut. Sa stiti ca si pentru meseria de finantist, oamenii isi tocesc coatele pe bancile scolii, la fel ca la institutul de marina, sau poate chiar ceva mai mult. S-a cam pierdut respectul pentru profesie, in ziua de azi, ceea ce nu-i de bine!

 • ... a scris la 23 februarie 2019, 0:09   [#2]

  Domnule “Mugur de Bamboo”, în primul rând bun venit pe blog şi mă bucur să vă avem printre noi…

  Nu sunt economist şi nu prea mă pricep nici la finanţe însă ştiu o chestiune elementară pe care am învăţat-o din popor şi care spune aşa: “Nu te întinde mai mult decât îți este plapuma“. Orişicât de prost ar fi poporul ăsta, a mai avut, din când în când, şi câte-o minte luminată ce ne-a lăsat moştenire câte-o “cugetare” din asta…

  Economiile libere funcţionează pe baza cererii şi ofertei şi după principiul vaselor comunicante!
  O ţară funcţionează (sau ar trebui să funcţioneze!) exact ca o companie privată: trebuie să produci “ceva”, să vinzi acel “ceva” (la export) cu mai mult decât te-a costat să-l produci iar din preţul obţinut şi scăzând “costurile de producţie”, “salarii”, etc, îţi rămâne “profitul”. Care “profit”, mai pe urmă, îl “împarţi” după cum te duce mintea:
  -- poţi să-l investeşti pentru a dezvolta “afacerea”, ori…
  -- poţi să-ţi cumperi ultimul răcnet de maşină sau să mergi la birt ori la păcănele ca să fii sigur că ai investit banii cu cap.

  Cu alte cuvinte, îţi poţi permite să împarţi bani în stânga şi-n dreapta în momentul în care ai ce să împarţi! Când nu ai ce să împarţi dar tu vrei neapărat să “împarţi” bani în stânga şi-n dreapta, există doar două metode ca să ai mai mulţi bani: fie te împrumuţi, fie tipăreşti bani!
  Amândouă dintre aceste metode sunt extrem de nocive!,
  -- în cazul împrumutului plăteşti dobânzi, deci “finanţarea” te costă mai scump,
  -- iar când dai drumul la tiparniţa de bani nu faci altceva decât să minţi populaţia pentru că economiile libere se autoreglează pe principiul cererii şi ofertei! O cantitate mai mare de bani în piaţa vor genera cerere, drept urmare creşte cererea, automat cresc şi preţurile… iar într-un final (în scurtă vreme!) ajungi la concluzia că ce cumpărai ieri cu 1 leu, azi nu mai cumperi nici cu 2 lei.

  Aşa că toate aceste măriri de pensii şi salarii sunt praf în ochi… iar cei care plătesc cu vârf şi îndesat toată această “distracţie” sunt privaţii, singurii din ţara asta care produc bani, ceilalţi nu fac altceva decât să cheltuie banii produşi de către privaţi! E simplu.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 23 februarie 2019, 2:26   [#3]

  Vezi Dane? De-aia nu-mi place pesedeul! Ăștia împart cu generozitate (după ce și-au umplut buzunarele) banii câștigați de alții. E simplu: munciți voi ca să avem ce împărți noi!.

  Statul social-democrat e o himeră, tovarăși! Din păcate, trăim în această iluzie…

 • Mugur de Bamboo
  ... a scris la 23 februarie 2019, 6:06   [#4]

  Sincer va multumesc pentru curtoazie, impartasind aceeasi bucurie de a comenta pe blog-ul dvs. Nu vreau sa par arogant, insa nu ma simt confortabil atunci cand sunt duse in derizoriu teme importante pentru societate, asa cum e politica monetara intr-un stat suveran, cu moneda proprie in circulatie. Sa nu confundam sistemul economic national cu o societate comerciala si nici “un seminar pentru micii intreprinzatori” cu “un curs de moneda”, asta fiind si motivul pentru care am mentionat ca si finantele reprezinta un domeniu suficient de sofisticat pentru a necesita studierea sa la un nivel inalt de instruire. Am citat din Guvernatorul BNR tocmai pentru a evidentia faptul ca inflatia este un fenomen care intra in sfera de supraveghere si control a politicii monetare, “tiparirea” si retragerea de moneda fiind parghia de larga notorietate a acestei politici(stabilitatea preturilor insemnand controlul inflatiei). Institutiile din stat nu sunt doar furnizoare de sinecuri pentru clientelari, ci ele chiar trebuie ca impreuna sa asigure buna functionare a statului, iar in privinta politicii bugetare, asa se procedeaza, cum v-am descris, adica guvernul isi stabileste politica de buget avand in vedere in principal datele prognozate si tintele stabilite de BNR. E-adevarat ca nivelul de venit din Romania trebuie adus la nivelul UE treptat prin crestere economica, “principiul vaselor comunicante” nefunctionand aici, insa macar sa-l mentina in raport cu evolutia preturilor, iar acest lucru e-n competenta guvernului care face politica economica si fiscala. Poate ca Moise Guran o fi vreun geniu, de a devenit finantist autodidact(potrivit spuselor sale), insa eu consider ca a crede asa ceva, nu-i mai mult decat o amagire. Cat despre privati, pai “privatii” suntem noi, cetatenii Romaniei in toate acceptiunile cuvantului, ca si bugetul, si corporatiile in masa sociala isi au infipte radacinile, prin care-si trag seva. Asa vad eu lucrurile!

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?