Scrisoare deschisă către… Caragiale!

646x404 Scrisoare deschisă către... Caragiale!

Situatia actuala din tara ne este arhicunoscuta tuturor. Cel putin asa cred eu. Dezordinea si haosul, bunul plac si interesul personal, hotia si coruptia se pare ca domina Romania! Nu mai exista bun-simt, omenie, corectitudine si adevar. Legile nu se respecta, preturile cresc, tot ce s-a construit in timp se drgradeaza pe zi ce trece, in timp ce “iubitii nostri conducatori”, alesi, se ocupa de alte treburi mai serioase. De stat! Presa, scriitorii pare ca le tine isonul, unii chiar ii si lauda! Asa le dicteaza interesul, patronii si optica lor. Ce bine ne-ar prinde acum un Caragiale! Drept dovada, un anonim din… prostime (asa suntem considereati), amarat si disperat, i-a trimis totusi o scrisoare deschisa. Cititi-o!

Stimate nene Iancule,

Ambetat de tristeţe şi turmentat de scumpiri bezmetice, îţi compun această misivă tristă şi de adio, că ce mă enervează când vine vorba despre opera matale, este gogoriţa că satira îşi păstrează actualitatea, că personajele seamănă leit cu cele din zilele noastre, poltroni, tembeli, pungaşi, mahalagii, hahalere, bagabonti… Să avem rezon, coane Iancule, tălică ai scris pentru copii, scenarii de desene animate. Eşti mărunt, neicuşorule!

Ia hai, să te cocoşez cu niscaiva exemple. Matale ştii cât ar costa acum o masă la “Iunion”? Şi câtă verzitură îi lipeşti pe frunte manelistului minune, care ţine acuma locul lui I. D. Ionesco? Şi să te văd eu dacă ai corajul să vii pe jos de la “Iunion” acasă, noaptea. Că te dezbracă lotrii cu ranga. Heavy metal! Dacă ai vedea cine-i acuşica în fruntea bucatelor, te-ai închide la “Gambrinus” şi nu te-ai trezi din beţie decât să te închini.

Suntem o ţară penală, meştere! De la parlament la govern, toate mangafalele cu foncţii sunt în libertate condiţionată. Nu ştii cum şi cât se fură… Răcnesc gazetele de vuiesc Carpaţii! Şi toate oalele sparte le plăteşte poporul acesta de coate-goale, care nu mai visează castele în Spania. Visează căpşuni. S-au înmulţit nesimţiţii şi proştii şi vorba matale: “Cu prostia te poţi lupta, dar ea întotdeauna învinge! ”

Zicea Nae Ipingescu: “Să nu mai mănânce nimeni din sudoarea, bunioară, a unuia ca mine sau ca dumneata şi să şază numai poporul la masă, că el e stăpân”. Mai mult de jumătate din popor e în mare mizerie şi tot atâta ar vrea să-şi lase ţara. O să zici că le crapă obrazul aleşilor? Ei, aş! Unde este Rica Venturiano cu al lui “Angel radios”? E timpul cocotelor… Ziţa, Veta, Joiţica, Didina sau Miţa Baston au fost sfintele-sfintelor… Paraşutele au acuşica golaveraj la televizor. Să vezi chestii deochiate, nene Iancule! S-a uitat şi Bubico al meu la o emisiune şi de atunci nu mai latră. Guiţă! Domnul Goe e ticsit de droguri şi mamiţa vorbeşte la telefon, la linia fierbinte. Conul Leonida şi soaţa şi-au depus pensia la pubelă, de unde şi mănâncă, Tipătescu este Naşul mafiei judeţene, Dandanache face tocşouri de seară, jupân Dumitrache zis “Titircă Inimă-rea” e primar şi milostiveşte cu parcuri moca toate rubedeniile. Se face Capitală până la matale la Ploieşti, numa’ borduri şi mijlocul rămâne aşa cu gropi, cu mahalale fără apă şi canal, fără buleftrică.

Caţavencu combate la gazetă contra marilor corupţi, el fiind curat, deoarece până şi banii lui au fost spălaţi. Ghiţă Pristanda e finanţist acu’, din negoţul cu maşini furate, alte fapte necurate ca şi şpăgi nenumărate. Până şi frizerul Nae Girimea se minunează câtă prostime s-a umplut de mătreaţă şi câţi politicieni de valută. O soţietate fără prinţipuri morale şi cinste, care va să zică. Madalin Voicu vorbeşte romanes, la televizor, cu fraţii şi surorile lui, la care s-a dat dezlegare să belească Europa. Fericiţi că au un de-al lor care îi înţelege, fiind apropiat de ei ca nărav şi poftă de viaţă. În ţară, băieţii deştepţi la matrapazlâcuri au strâns averi din care să se îndestuleze toate loazele lor, până la două mii paş’opt. Se fac mafioţi unii pe ăilalţi şi mă jur pe cursul valutar că au dreptate toţi. Dacă nici ei nu s-or şti între ei?… Altminteri e “criză teribilă, monşer”. Dacă ai cunoaşte Parlamentul de acum i-ai dedica “Năpasta”, promisiunilor guvernului schiţa “1 aprilie”, Justiţiei “Lanţul slăbiciunilor”, vieţii noastre politice – “D-ale carnavalului”, scrisoarea către FMI şi Consiliul Europei este “Scrisoarea pierdută”, iar viitorul nostru poate fi asemuit cu “O noapte furtunoasă”. Bravos naţiune! Egzistă nişte unii care zice că suntem “Ţara lui Caragiale”. Ei, aş! Moravurile de pe vremea matale erau parfum.

Şi atunci, eu cu cine votez? Aceasta-i întrebarea! Cică dă-i, Doamne, românului mintea de pe urmă şi pe urmă el votează la fel. Într-un singur loc ai avut dreptate, nene Iancule. Atunci când ai zis că românul s-a învăţat să aibă din toate câte nimic. În fruntea soţietăţii s-au aburcat mitocanii şi nu le poţi bate obrazul, întrucât (tot matale ne-ai învăţat) mitocanul se naşte jignit. Încolo, frică ne e că ne-am născut în România şi o să murim în Becalia! Dar să fim optimişti, că dacă nu murim o să fie şi mai rău! Un matze-fripte, coate-goale, ce-i este dor de matale!…

Sa recunoastem, dragilor, ca si noua ne cam este dor de Caragiale. Macar de o copie a acestuia. Bine ne-ar mai prinde! Ce spuneti?

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post, Literatura ]
Tagged with: [ , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

3 comentarii la “Scrisoare deschisă către… Caragiale!”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 6 martie 2020, 20:20   [#1]

  Oricât am fi de „ambetați și de turmentați de scumpiri bezmetice” tot la prețul adevărului ajungem, prietene Marc. Bunul simț, omenia, corectitudinea și respectarea legii rămân deziderate atâta vreme cât o ceată de mincinoși ne tot spun (și încearcă pe toate căile să ne lămurească) de „adevărul” lor…

  Nu s-a schimbat nimic de la trecerea în neființă a lu’ nenea Iancu. Aceiași Ipingești și Cațavenci, susținuți de Pristande, ne determină trăirea. Trag un „hâc”, mai beau o bere și mă întreb cu cine votez?

  Întrebarea e inutilă…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 7 martie 2020, 11:14   [#2]

  Mă știi, Marcele. Când nu am ce face împerechez cuvinte ce „sună din coadă”. Și fiindcă e sâmbătă, iată ce am „reușit” să potrivesc:

  Pintea viteaza…

  Motto: Să trăim și să trăiască
  Sfânta șpagă românească!

  Mergem conștincioși la vot
  Ca să ne lingem pe bot
  În timp ce niște hulpavi
  Își îndeasă-n buzunare
  Necuvenite miare…
  Ce să-i faci? Ei sunt „bolnavi”
  Și fac asta fiindcă pot!

  Iară noi, cei „sănătoși”
  (la muncă și pungă groși)
  Discutăm ca proștii-n târg
  Că, vezi Doamne, „doamna” Pintea
  (pe care a dus-o mintea)
  Bagă-n buzunar cu sârg
  Niște gologani frumoși…

  Când e vorba să răspundă
  Încearcă să se ascundă
  Pe motiv de sănătate
  Iară nouă, vai, ne pasă
  Că o fostă ministreasă
  E bolnavă rău, măi frate!

  Să-i dea Domnul sănătate
  Ca să poată duce-n spate
  Toată șpaga încasată…
  Iar nouă, cât mai trăim,
  Forță să contribuim
  La o lume nepătată…

  -7 martie 2020-

 • marc
  ... a scris la 8 martie 2020, 12:26   [#3]

  Am sa trimit si eu o scrisoare(mesaj)deschisa lui Dan,rugandu-l sa gaseasca o cale favorabila unui schimb ceva mai alert de publicare a articolelor cat si a eventualelor comentarii.E pacat ca,recunosc,din motive si cauze obiective,prea stam pe loc,depasiti de evenimentele ce se tot scurg.Nu pot sa cred ca nu exista,totusi,un remediu,o rezolvare reciproc avantajoasa.Ce spui,Dane?!…Sper ca nu te-am suparat.

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?