Scrieți, dragii mei, orice, numai scrieți…

blog1 Scrieți, dragii mei, orice, numai scrieți...

Eventual și comentați dacă, tot eventual, citiți cele crise de cei care (încă) o mai fac. Cine ar fi zis că îndemnul lui Ion Heliade Rădulescu, de acum peste 150 de ani, va fi din nou de actualitate! “Scrieți, băieți, orice, numai scrieți!” așa-și îndemna el pe tinerii săi contemporani în dorința manifestă de a crea o literatură română națională. Acum, după atâția ani și păstrând proporțiile (în esență cât și-n conținut) încercăm s-o facem noi, cei “contaminați” de… virusul blogmaniei! Mă refer desigur la noi, doar cei trei (cam de multă vreme n-am mai văzut pe altcineva!) care, fie zi de zi, fie periodic, în limita timpului dar și a inspirației, suntem statornici și îndrăgiți de “Blogu’ lui Dan”! Aluzii și comentarii, chiar și invitatii discrete și binevoitoare, cu trimiteri și îndemnuri evidente, spre puținii sau numeroșii cititori ai celor scrise, au mai fost. Atât din partea inimosului Francisc, cât și, desigur, a lui Dan. De această dată, iată, încerc și eu! Încerc s-o fac în speranțacă, cine știe?, poate, poate voi avea succes, iar drept urmare, mai timid sau cu mai mult… curaj, ni se vor alătura, în timp, și alții! Fie din rândul actualilor cititori, fie din cel al… prezumtivilor debutanți! Să scrie și ei cate ceva, orice, numai să scrie. Indiferent cum, dar să-și exprime părerile, dorințele, eventual-de ce nu? – chiar și idealurile! Se știe doar că numai printr-o expunere (exprimare) pro ori contra, prin păreri și comentarii decente, nu tendențioase, se poate ajunge la un consens, implicit la realizarea celor dorite, la un posibil progres. Dealtfel o spune (și confirmă) însăși dialectica socială, nu?!

Așa că, haideți, hotărâți-va fraților și veniți, ca altă dată, aici, lângă noi, pe “Blogu’ lui Dan”! Nu interpretați îndemnurile drept… reclamă, ci doar ca sincere invitații la scris și comentat. Subiectele sunt, slavă Domnului, multe și diverse. O să va tenteze, dar și atragă. Cu siguranță. Va așteptăm! Nu-i neapărat să ai talent scriitoricesc sau nu știu ce alte atuuri. Trebuie doar să scrii, să-ți spui deschis și pe-nțelesul tuturor, pasul ce te apasă, nemulțumirea ce te revoltă.

Deși au trecut aproape două veacuri, iată că deținuții au găsit întelegere la Parlamentul României care a preluat o lege dinainte de 1989 și a “îmbunătătit-o” de două ori pentru a le da o șansă să scape mai repede din pușcărie. Și nu oricum, ci aureolați de “capodopere” (zice G. Becali!) realizate în stare de detenție și pe cheltuiala lor! Ceea ce intrigă nu e faptul că arestatii scriu, ci că Legislativul nu a găsit vreme să analizeze și situația gazetăriei și cărții românesti, a autorilor aflați în libertate, a scriitorilor și jurnaliștilor, blogherilor sau a savanților dinbiblioteci și universități, situație mai nenorocită ca oricând! Aceasta ne dovedește înca o dată că omul este una dintre cele mai adaptabile ființe, iar românul, în particular, le depășește pe toate. Nu există opreliște în calea imaginației românesti, a talentului, este doar o chestiune de timp pâna ce vom fi găsit o portiță, o ruta ocolitoare.

Criteriile făcute să evalueze și să ierarhizeze valorile sunt pentru noi amănunte nesemnificative, al căror rol este unul pur formal. De fapt, putem concluziona fără a greși că nu ne prea respectăm și valorificăm, iar vorba precum “nimeni nu e profet în țara lui” aici, se pare mai actuală ca niciodată.

Altceva mi se pare a fi demn de analizat. De ce, pe la noi, unii se încapatâneaza să fie neapărat scriitori?! Ce anume-i fascinează la statutul de scriitor, pâna într-acolo, încât să râvneasca la el grupuri întregi de indivizi onești care, poate, s-ar fi împlinit pe deplin dacă ar fi încercat să-și găsească adevărata chemare în altă parte?!

Bunăoară, îndreptându-se spre bloguri! Blogosfera româneasca cuprinde acum bloguri cu diferite tematici, de la bloguri generaliste pâna la bloguri de nișă, cum ar fi blogurile de relații publice, călătorii, sport, muzică, modă, etc. Eu spun că-i bine să fii activ, să te implici, să spui ce ai de spus, nu doar să te tot plângi și să bârfești, ori să stai toată ziua în față micului ecran sau cu nasul în cărți. Asta te îndeparteaza de realitate, te face, uneori, greu frecventabil, te extrage din viața socială, te însingureaza.

Așa că, “Scrieți băieți (n.n. fraților), orice, numai scrieți” ar putea fi o reactualizare a extraordinarului îndemn, de acum două secole, dat de Ion Heliade Rădulescu!…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Alte subiecte, Diverse, Guest Post, Vocea poporului ]
Tagged with: [ , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

8 comentarii la “Scrieți, dragii mei, orice, numai scrieți…”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 29 octombrie 2018, 22:15   [#1]

  Scriem, Marc, scriem într-o veselie, dar tot în zadar. Sau mai bine spus, degeaba. Orice prostii am scrie, sunt inutile fiindcă cetățeanul român nu are timp de citit. E prea ocupat cu imaginile difuzate de televiziuni…

  Oare de ce cred că cetățenii știu să distingă între adevăr și minciună?

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 30 octombrie 2018, 7:20   [#2]

  Recomand o „cântare” a lui Alexandru Andrieș ciupită din chitară în 1991

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 30 octombrie 2018, 7:26   [#3]

  Iar am comis-o! Voiam să recomand o „cântare” ciupită din chitară de Alexandru Andrieș în 1991, dar am uitat să-mi scriu numele.

  Celor care încă nu au auzit de Andrieș le propun să asculte aici:

 • marc
  ... a scris la 30 octombrie 2018, 11:03   [#4]

  Stii ce se intampla?!De la un timp,oamenii au devenit nu numai rai,dar si fricosi!Le-e frica si…de ei!Mostenirea ramasa inca de pe vremea lui nea Nicu,cu greu se sterge la romani! O mai fi desigur si alte explicatii dar,in esenta,asta mi s-a parut mai relevanta,mai aproape de adevar.Dar,in ce ne priveste pe noi,cei…trei,eu zic sa mergem ,,tot inainte”,ca… la pionieri!Tu ce parere ai,Francisc?

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 30 octombrie 2018, 12:22   [#5]

  Ce părere să am, Marc? Dacă tot era mai bine înainte, de ce nu am merge „tot înainte”?

  Lăsând jocurile de cuvinte deoparte, nu cred că frica sau răutatea din noi e cauza a tot ce ni se întâmplă, ci delăsarea! Nu am căderea să dau sentințe, dar cred că suntem un popor ce nu a învățat încă să ducă o treabă până la capăt. Suntem obișnuiți, ne este scris în gene, să facem lucrurile doar pe jumătate, așteptând ca alții să ne ducă treaba la bun sfârșit.

  Altminteri, nu-mi explic de ce o luăm mereu de la același capăt. Facem o „revoluție” (anticomunistă, spun unii) și apoi îi alegem cu urale tocmai pe cei mai de seamă exponenți ai orânduirii împotriva căreia ne-am revoltat…

  „Democrația” asta (în care mi-am crescut copiii) e doar o iluzie. Atâta vreme cât o „somitate” ca doamna Dăncilă poate conduce o țară, ce așteptări mai putem avea? Te rog să nu uiți că o „majoritate” a ales de bună voie PSD.

  Bine că am îmbătrânit, vorba lu’ frate-miu. Dar e rău că tinerii nației preferă bocceluța în loc să-și caute rostul în țara natală, fiindcă (nu-i așa?) pensionarii sunt „vinovați” că Dragnea a ajuns la cârma României..

 • marc
  ... a scris la 30 octombrie 2018, 16:48   [#6]

  Daca ar fi numai Dragnea!Dar cati de …,,Dragnea “nu sunt pe acolo,pe la carma tarii si nu numai!?Astazi Dragnea-s peste tot,exact cum era si se spunea si in anii comunismului! Asta nu-i tot o mostenire?!

 • ... a scris la 30 octombrie 2018, 17:35   [#7]

  Scriem… cand avem timp. Uite-acu’ stau la coada la medic, asa ca am timp sa las un comentariu si sa frunzaresc oleaca netu’.

 • marc
  ... a scris la 31 octombrie 2018, 12:40   [#8]

  Te inteleg, Dane, si-ti doresc numai sanatâte. Stiu ce inseamna sa fii ocupat. Eu insa am facut, sa zic asa, un apel la toti cei care, fie ca doar citesc cele scrise da altii, cat si la cei care prefera sa-si piarda timpul fie doar privind la tv sau preocupati de alte treburi. Fiecare cu optiunea lui. Multi nici macar ziare nu citesc sau daca totusi o fac, preferintele lor sunt indreptate, in majoritate, spre . “. bombe”, barfa sau intamplari abjecte ce lesne le gasesc prin diverse gazete sau alte asemenea tiparituri pe masura. Nu fac nici un fel de nominalizare, ca sa evit eventuala bataie de cap! Sper insa ca le stii sau le banuiesti. Cert este ca inca f multi dintre concetatenii nostri au devenit, ca o lihamite, indiferenti la ce se mai petrece in jurul lor…

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?