Școleri de… școală nouă

educatie scoala copii clasa invatatura scolari Școleri de... școală nouă

Dacă va mai reamintiți de cunoscuta schița a lui Ion Luca Caragiale “Un pedagog de școală nouă” (publicată în 1893) care creionează într-o manieră specifică marelui dramaturg portretul unui pedagog, probabil că o să mă înțelegeți de ce și mai ales, cum și in ce întâmplare (ocazie) voi folosi acele nostime regionalisme în rândurile care urmează.

Pentru o și mai bună lămurire mai precizez că dacă portretul lui M. C. Rostogan ne dezvăluia pe atunci, un om dezgustător, las și prea binevoitor cu notabilitățile locale, de data această eu va voi dezvălui imaginea văzută nu numai azi, ci mai în fiecare zi, a unor… scoleri, zice-se tot de “scola nouă”, parcă… abonați (în văzul lumii) la o mică terasă a unui birt, de pe str. Cuza Vodă (lângă Super magazinul “Profi”și la numai câțiva zeci de metri de Liceul “V . Conta “unde, tot zice-se, că, probabil,… învață să… fumeze și bea!! De atâta “cafa și doar cu… apă”, trei june (școlărițe) și-un “berbant”, cu țigările încă ne stinse și exuberanti, îndreptându-se de la acel birt spre… scala, erau gata, gata, în această dimineață, să dea peste mine, în plină stradă! Ce-au căutat oare acei elevi, în pauză dintre ore, taman la terasa cu pricina, nu-i greu de știut! Așa se receeaza acum școlarii?! “Profii “lor știu, au aflat de acesta practică cotidiană? S-au interesat cumva?! În fine, asta-i! Folosindu- mă însă, cum spuneam, de acel limbaj din schița sus amintită, cred că-r mai trebui spus că-n mai toate împrejurările vieții sunt… substankive care se văd și substankive cari nu se văd – respeckive, concreke și abstracke!… P-astea le-m vazut, concret!

Apoi, voi mere mai gheparte pe ogorul… pedagojico-etico-moral și voi spune cheskiunea pe șleau. Ați aflat probabil că și prin alke părți din țară se veghe și să vorgheste acum ghespre “scolerul nou, dezinhibat și modern” de janul aista, din Tg. Neamț, fie: masculin, femenin și ekerojen au neutru, pentru că janul (genul) e cumu-i lucru: respeckive ghe bărbat, ghe femeie și ghe ce nu-i nici bărbat, nici femeie ci doar… în cazul nostru, kinderi! Dar socot că asta-i prea de tot! Ca să vă conving voi cauta să roskesc acum ghespre metoda ghe a prada (preda) pe aici, prin unele scoale, nu gramakica în jenare, ci buna cuviință, comportamentul scolerului tivilizat; și apoi numai doară ghespre metoda intuikiva, cre-i mai credibilă dar și ghespre răspunsurile neaparake, netasare ghi lojica și parchea (parerea) acelor pedagoji tot de “scola nouă”, pe cari voi să le transcriu pe cât se poate nu numai cu pronunțarea lor originală. Scolerul apoi musai nu tre’să fie astfel. Să bea și să fumeze, nu numai prin carcimi, baruri și terase, dar mai ales pe stradă, acolo unde, mai cu seama o parte a… scolaritelor de pe aici, se simt în largul lor! Zic ca-s gata, oameni mari!

Mă întreb: oare cum veghe, bunăoară, onoratul corp didaktic nu numai de la Scola de viz-a viz de birtul cu terasă mică, (onor, Liteul “Vasile Conta”) toake akeste comprtameche ale scolerilor lor?! La aceea înduplecare a rațiunii, musai se va răspunde, cred eu, fie minken: nem tudom, fie că nici n-or auzi întrebarea sau, că și-n multe alte cazuri similare, vor combate “cu argumente”acuzele aduse!

Eu (noi), ce să mai zic (em)?! Doar că, cititorul va suplini probabil părțile din cale afară de originale, pe care mi-a fost prea greu să le transcriu exact, ca de ex. gn și g, dar și că o parte (bunicică) de vină, aparține (înafara instituțiilor școlare) și unităților comerciale care, în goana numai după câștig cât și-n ciuda dispozițiilor legale în vigoare, oferă și permit, elevilor, tuturor celor până-n 18-20 de ani, consumul băuturilor alcoolice, fumatul și… dezmatul în incinta localurilor ce le patronează.

No, acuma să mai zicem oare că, pe lângă multe alte… împliniri, nu avem și scoleri de “școală nouă”?! Ori ați auzit (văzut) dv, . eventuali cititori, ce iaste aceasta? Raspungheti-ne! No minchenas, ci atunci când doriți…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)


Categorie articol [ Diverse, Guest Post ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

5 comentarii la “Școleri de… școală nouă”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 17 noiembrie 2018, 8:03   [#1]

  Cine să-și „reamintească” de schița lu’ nea Iancu, Marc, când generațiile de elevi trecuți prin școală în ultimele decenii au auzit doar în treacăt de Caragiale?

  „Școlerii” prezentului nu au nicio treabă cu biblioteca. Pentru ei cărțile sunt o necunoscută și încă nu au apucat să facă bătături în palme, ci doar la degetul arătător. Știi tu, ăla pe care îl lingeau unii ca noi când întorceau paginile cărților…

  Vrând-nevrând, asta-i evoluția! Generațiile mai vechi dispar (la fel ca dinozaurii) și sunt înlocuite de generații noi.

  Nu mai contează cum au trăit înaintașii, nu e relevant cum au gândit, nu e important câte cărți au scris! Trecutul e folositor doar atunci când mergem la parade…

 • marc
  ... a scris la 17 noiembrie 2018, 11:20   [#2]

  Asta-i societatea (lumea) actuala, Francisc! Noi (si altii ca noi) n-o vom schimba in vecii vecilor. Amin!…

 • ... a scris la 17 noiembrie 2018, 12:38   [#3]

  Eu pe vremurile alea așa zis bune am făcut școala la cinema. Am avut coleg de școală profesională pe vremea lui Ceaușescu care a venit exact 3 zile la școală, în rest a fost la oi, și tot a luat diploma de absolvire. Pe mine mă plictisesc poveștile astea cu: pe vremea noastră. Pe vremea noastră fugeam de la ore angro și en detail. Și nu mi-a păsat de nimeni și de nimic, și nici acum nu-mi prea pasă. Eu am fost între ăia cuminți, ăilalți vai și-amar de diplomele lor, cu câteva excepții, problemele de viață nu se rezolvă cu diplome.

 • marc
  ... a scris la 17 noiembrie 2018, 13:18   [#4]

  Ma bucura cele scrisede dv. “strachim01″ (!?), mai ales c-ati fost… cuminte si ascultator pe vremuri! Bravooo! Mai putin insa “cu fuga aia, “angro si en detail” de la ore! Notabil si destainuirea ca “nu va pasat de nimeni si de nimc”. Oare chiar asa?! Interesant! Va mai astept si cu alte… sinceritati (si comentarii), fie de pe vremuri, fie din contemporaneitate…

 • ... a scris la 18 noiembrie 2018, 11:02   [#5]

  Îmi aduc aminte pe când aveam 15-16 ani… cât a trecut… și stăteam la coadă la Snagov de Timișoara, cu filtru, se dădeau doar două pachete de persoană, nici o persoană adultă prezentă la coadă nu m-a urecheat, nici vânzătoarea, și voi vă mirați de ăștia din ziua de azi. Odată mergeam pe stradă, în fața mea era un băiat mai mare, trecut de 20 de ani, avea un pachet cu biscuiți în mână, mușca din biscuite apoi restul îl arunca pe jos. Acum 30 și de ani… Tineri de zi se apucă de fumat, păi și bătrânii de azi care îi critică pe tinerii de azi când s-au apucat de fumat? De unde au avut bani de țigări? Am fost odată la o profesoară (eram elev, 9-a cred), la crăpat la lemne, soțul ei era medic, și am fost serviți cu vin! Și am băut, și ne-am amețit un pic, și? Un medic și o profesoară . Eu nu înțeleg de ce lumea de zi se miră de anumite lucruri, fapte ce se întâmplă, (aproape) nimic nou sub soare. Unele lucruri sunt noi cu ar fi pc-ul utilizat pentru a bârfi. PC-ul e nou, bârfa e de cînd lumea. Alcoolismul și ciroza sunt de când lumea, nimic nou sub soare, doar mirare. Eu nu am știut de ciroză, zic unii. Serios? Hipocrate acum două mii de ani știa. Lăcomia și nesimțirea sunt de mii de ani %- (.

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?