Schimbare, schimbare – dar nimic nu s-a schimbat!

cladirile lasate in paragina o problema fara rezolvare in multe Schimbare, schimbare   dar nimic nu s a schimbat!

Am reprodus întocmai spusele unei românce stabilta în America (din 2000) și revenita-n țară după mai mulți ani.

De câte ori vin în România găsesc ceva nou, dar și ceva care pare încremenit” – declara pt “Adevărul”, scriitoarea Carmen F.
Au fost ani în care eram puțin mai pesimiste și plecam cu inima mai grea din România, însă acum, în anul acesta, nu s-a mai întâmplat și nu știu dacă este o schimbare reală sau doar mi-am îndulcit privirea. Cred că ambele.

Așa credem și noi, stimată doamnă, Noi cei mai mulți din cei rămași aici, în țara natală în care am sperat și chiar crezut că mai tot ce-a fost se va schimba sau măcar ameliora. Dar ne-am înșelat!

Din acel Decembrie ‘989 iată, au trecut trei decenii. Ceaușescu a stat la putere numai 24 de ani. Noi, în 30 de ani, am fi putut să ne schimbăm și să determinăm o schimbare măcar în spectrul politic. Elefanții bătrâni au cam dispărut, dar… lupii tineri au acum puterea! Și, din câte lesne se poate constata, sunt uneori mai cinici și mai cruzi.

De comunism, nu cred că se mai poate vorbi acum, ci mai degrabă de mafiotism, nepotism și arivism, de grupuri de influență pentru care doctrina politică este doar un pretext pentru a acapara puterea, a spulbera vulnabilitati sociale, a degrada valori spre a-și legitima corupția. Mulți și-au mistificat biografiile și trecutul, sunt atâți pretinși disidenți și oportuniști încât nimeni nu poate acum să-i mai contrazizica și conteste.

Dacă ești cinstit cu tine, poți să privești în față trecutul, să ți-l explici și să eviți alte erori asemănătoare. Din păcate, asta nu se întâmplă des. Există o regretabilă formă de amnezie indusă politic și propagandistic, ba chiar o denigrare a valorilor reale în favoarea celor superficiale de moment, iar mulți dintre români nu mai au o gândire istorică. Nu mai compară, nu mai încearcă să prevină traumele prin care au trecut. Așa că acum stăm și cugetăm că, doar se știe, toate formele de dictatură s-au instalat la fel! Foștii nomenclaturiști și securiști, rămași ascunși câteva luni, au reapărut treptat pe scenă, de-acum într-un peisaj de tranziție spre o iluzorie democrație. S-au infiltrat în partide la vârf, au făcut și fac afaceri, au reînceput să conducă nu numai politic, ci și economic! Dovezi? Câte doriți. Priviți în jurul dumneavoastră, citiți presa, uitați-vă la așa zisele… jurnale de știri ale multor tv-uri și vă veți convinge, chiar și parțial, de “realizărilii” (cum le zicea cu foc toarășul), libertății noastre. Cele grăite și mereu povestite, căci în practică, ioc! Ne-am obișnuit să stăm pe loc…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post, Vocea poporului ]
Tagged with: [ , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?