O sugestie pentru vacanţă: Charlottenburg, satul circular

Charlottenburg sat rotund Banat O sugestie pentru vacanţă: Charlottenburg, satul circular

Charlottenburg, satul circular

Sătucul, unic în România, prin forma lui circulară (chorographie), se află în Banat, mai exact în judeţul Timiş, nu departe de Lipova şi deopotrivă, de Timişoara. Dintotdeauna Charlottenburg a atras atenţia numeroşilor vizitatori (şi nu numai), curioşi să vadă direct, la faţa locului, inedita sa amplasare (într-o minunată pădure) precum şi trecutul acestuia, unde “regele” – cum spun puţinii săi locuitori – este… cerbul lopătar!

Pădurea de aici a fost şi este un adevărat rai pentru vânătorii din ţară, dar şi din străinătate, cu atât mai mult cu cât arealul împădurit găzduieşte cea mai mare populaţie de cerbi lopătari din întreaga Românie! Mai pot fi vânaţi şi mistreţi, cerbi carpatini şi mufloni, aici, în Timiş, unde acest animal poate fi împuşcat! Aşa se explică afluenţa mare de vânători sosiţi mereu la Şarlota (cum îi spun acum localnicii), pe aceste minunate plaiuri, nu numai din ţară, dar şi din Franţa, Austria, Germania etc. Vizitatorii, cu mic, cu mare, rămân pur şi simplu fascinaţi de ineditul şi pitorescul “satului rotund”, în prezent scos tot mai mult dintr-un nemeritat anonimat.

Şarlota – ca să fiu şi eu în ton cu cei puţin peste 100 de locuitori – rămasă oarecum izolată geografic, atrage însă mereu, nu numai prin existenţa celui mai mare domeniu de vânătoare de pe teritoriul României (întemeiat de coloniştii germani prin 1771), dar şi prin frumuseţile naturii înconjurătoare şi prin ospitalitatea localnicilor. Satul (din comuna Bogda), în formă de cerc, are chiar în mijlocul său, o fântână acoperită, cu apă rece, foarte bună. În jurul fântânii, se găseşte o plantaţie de duzi, după care sunt amplasate casele, cu grădini pline de flori şi, pe alocuri, stupi şi viţă de vie.


De remarcat şi faptul că nici o casă nu este mai înaltă ca alta, şi nici mai distanţată una faţă de alta. Toate oferind un plăcut stil simetric, precum şi cele patru intrări în sat! Tocmai pe aceste considerente, uşor de remarcat, cât şi datorită îndelungatei sale istorii, localitatea Charlottenburg a fost declarată drept monument istoric.

De reţinut şi faptul că activitatea vânătoreasca de aici (cu mult faţă de cea din Balc), a funcţionat continuu din 1904. Muzeul vânătorii, unic şi el în felul său, este zilnic vizitat de toţi cei ce se încumetă să viziteze Charlottenburg. Dar despre acest atractiv şi unic obiectiv muzeal, promit să revin, mai pe larg, într-un viitor articol.

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

FbpV7ug O sugestie pentru vacanţă: Charlottenburg, satul circular
UNnftF4 O sugestie pentru vacanţă: Charlottenburg, satul circular
ek2bz9U O sugestie pentru vacanţă: Charlottenburg, satul circular
v3LSkfa O sugestie pentru vacanţă: Charlottenburg, satul circular
dViOKJZ O sugestie pentru vacanţă: Charlottenburg, satul circular
3V4o9K9 O sugestie pentru vacanţă: Charlottenburg, satul circular
IRaALjX O sugestie pentru vacanţă: Charlottenburg, satul circular
6Mgntuc O sugestie pentru vacanţă: Charlottenburg, satul circular
L5L4L88 O sugestie pentru vacanţă: Charlottenburg, satul circular
yHS37U6 O sugestie pentru vacanţă: Charlottenburg, satul circular

Categorie articol [ Concedii, vacante, Guest Post ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

3 comentarii la “O sugestie pentru vacanţă: Charlottenburg, satul circular”

 • Andrei
  ... a scris la 8 iunie 2017, 9:32   [#1]

  interesanta localitatea

 • ... a scris la 9 iunie 2017, 1:35   [#2]

  Salut, de cazare ce stii ? Cam care este pretul in zona ?

 • ciubotaru marc
  ... a scris la 12 iunie 2017, 11:25   [#3]

  Cazarea se poate rezolva f usor, la oamenii locului, f ospitalieri, prietenosi si cu preturi modeste. Merita sa incercati!…

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?