Samsung Galaxy S5
Samsung Galaxy S5 4G, 16GB, Black
De curând mi-am cumpărat un telefon mobil Samsung Galaxy S5, asta după incidentele neplăcute din ultimul concediu petrecut în Grecia, concediu în care am rămas fără telefon mobil pentru că mi-am scăpat telefonul în apă (în mare). Acest incident m-a determinat evident să mă îndrept către un telefon “rezistent la apă”, motiv pentru care am luat decizia să cumpăr un Samsung Galaxy S5.
Telefonul l-am cumpărat de la Emag profitând de promoţia actuală, cu 2270 RON, în condiţiile în care acest telefon se vinde peste tot la un preţ cuprins între 2500 RON ~ 2700 RON. Discutăm evident de preţul “la liber”, necodat în vreo reţea, etc. N-am mai cumpărat de foarte mulţi ani, telefon de la operatorii de telefonie mobilă, iar asta din două motive mari şi late:
1.) – telefoanele cumpărate de la operatorii de telefonie mobile vin cu tot felul de aplicaţii “bloatware” preinstalate de către operatorii de telefonie mobilă (Orange, Vodafone, Cosmote/TM), aplicaţii absolut inutile şi enervante, pe care nu le foloseşti niciodată în schimb fac ca telefonul să meargă mai greu şi nu de puţine ori să ai probleme software, pentru că aplicaţiile preinstalate de operatori sunt scrise parcă, “cu picioarele”;
2.) – nu-mi place să fiu legat prin contract de un anumit operator de telefonie mobilă, mai ales de când există posibilitatea portării numerelor de telefon, prefer ca atunci când apare o ofertă mai bună la un alt operator … am plecat!
Dar să revin la Samsung Galaxy S5 şi am să vă prezint câteva impresii după câteva zile de utilizare (suficiente cât să-mi dau seama ce-i cu telefonul ăsta).
Samsung Galaxy S5 este categoric un telefon “de top”, în special din punct de vedere al dotărilor hardware.
– procesorul este unul foarte puternic, un Qualcomm Snapdragon 801, Quad-Core la 2.5 GHz, Krait 400;
– memorie RAM: 2 GB;
– memoria internă (pentru stocarea datelor) este de 16 GB;
– grafica de asemenea este una extrem de bună, respectiv Adreno 330;
– ecranul este un Super AMOLED de 5.1 inch (cu ~432 ppi densitatea pixelilor), cu rezoluţie de 1080×1920 pixeli (Full HD) şi protecţie Corning Gorilla Glass 3.
– camera foto este de 16 MP, face poze la 5312 x 2988 pixeli, filmează 4K la 2160p@30fps (fără stabilizare), 1080p@60fps şi 720p@120fps (cu stabilizare software);
– portul USB este un microUSB v3.0 (MHL 2.1), cu USB On-the-go şi USB Host;
– este capabil să lucreze cu 3 sisteme de poziţionare globală: GPS (USA: 24 sateliţi), GLONASS (Rusia: 24 sateliţi) şi Beidou (China: 5 sateliţi);
– telefonul funcţionează în reţele 2G, 3G şi 4G LTE;
– este certificat IP67, asta însemnând că rezistă la transpiraţie, ploaie, lichide, nisip şi praf, astfel: poate fi scufundat în apă la o adâncime de cel mult un metru pe o perioadă de cel mult 30 de minute;
Sistemul de operare este Android OS, v4.4.2 (KitKat).
Procesorul: – este un Snapdragon 801 extrem de puternic, tactat la 2.5 GHz, iar după ce am optimizat şi sistemul de operare, a rezultat un telefon care se mişca extrem de bine (instant!), fără nici o urmă de “lag”. Un mare avantaj este că nu se încălzeşte, comparativ cu Galaxy S4 care în anumite situaţii se încălzeşte foarte tare.
Memoria RAM: – are “doar” 2 GB de memorie RAM. Este suficient, dacă ştii să-ţi gestionezi bine aplicaţiile şi să nu instalezi toate “bălăriile” pe telefon atunci este suficient. Aş fi preferat totuşi 3 GB de memorie RAM. Ce folos că am telefon puternic (CPU şi GPU) dacă sunt limitat de memoria RAM !?
Memoria internă: – are 16 GB spaţiu, din care o parte este folosită de sistemul de operare şi aplicaţii, ramanad liber aproximativ 10~11 GB. Consider că 16 GB este minimul necesar pentru orice smartphone din ziua de azi, cine vrea mai mult există carduri microSD, iar Galaxy S5 suporta carduri microSD de până la 128 GB.
Grafica: – foarte bună, “duce” orice fără probleme, inclusiv jocuri. Nu e cazul meu, singurul joc instalat pe telefonul meu este Şah-ul.
Ecranul: – este probabil cel mai bun display de pe piaţă, de la această dată! Luminos, culori foarte vii, unghiuri de vizibilitate extrem de mari (aproape de 180 de grade!). Cred însă că este mai “fragil” decât versiunile anterioare (de exemplu Galaxy S2), iar asta după numeroase comparaţii efectuate, de genul testelor cu ciocanul: ecranul de pe S5 se sparge mai uşor decât ecranul de pe S2.
Camera foto (video): – pozele sunt foarte bune, însă uneori are mici probleme de focalizare. Din 3 poze, doar 2 ies focalizate cum trebuie. În sfârşit există stabilizare video şi chiar dacă este doar stabilizare software, se descurcă acceptabil. Însă în opinia mea, este inadmisibil ca în 2014 să nu pui stabilizare optică (OIS) pe un telefon care este “flagship-ul” companiei! Stabilizarea video funcţionează doar până la filmare 1080p (inclusiv), pe filmarea 4K nu există nici un fel de stabilizare video, deci singura şansă să filmezi bine la 4K este să-l pui pe un trepied şi să nu-l mişti, altfel filmarea devine efectiv inutilizabilă.
Portul USB: – este USB 3.0 şi în teorie ar fi trebuit să funcţioneze fără probleme, la viteză mare. În practică, funcţionează doar în mod USB 2.0 … încă nu ştiu de ce !? Şi nu sunt singurul care se plânge de problema asta, e plin netul de “văicăreli” despre această problemă!
GPS: – la acest capitol, este extrem de bun! Iar asta pentru că este capabil să lucreze cu trei sisteme diferite: GPS (sistemul de poziţionare globală al SUA, ce include 24 de sateliţi), GLONASS (sistemul de poziţionare globală al Rusiei, ce include încă 24 de sateliţi activi) şi Beidou (sistemul de poziţionare globală al Chinei, ce include încă 5~11 sateliţi). Pe scurt, asta înseamnă că în loc să utilizeze doar cei 24 de sateliţi ai sistemului GPS american, acesta va utiliza încă 24 de sateliţi de la GLONASS plus cei 5~11 sateliţi de la Beidou, cu alte cuvinte aproximativ 53~59 de sateliţi. Asta înseamnă o “conectare” mult mai rapidă la sateliţi, şi chiar aşa se întâmplă în cazul telefonului Samsung Galaxy S5, am testat … şi se conectează extrem de repede la sateliţi! Nici nu termin de setat traseul pe GPS, ca el este deja conectat, comparativ cu telefoanele mai vechi care aveau numai GPS (Nokia, Galaxy S2, etc) şi la care setam ruta, porneam la drum şi abia după vreo 5~10 minute se conecta la sateliţi.
Reţele: – are 2G, 3G şi 4G LTE, cam tot ce există frecvente GSM la ora asta!
Certificat IP67: – nu este “waterproof” (adică, nu este “antiacvatic“), însă este rezistent la apă şi praf, cu alte cuvinte, dacă ţi-ai scăpat accidental telefonul în apă, sau plouă pe el, nu se va întâmpla absolut nimic. Rezistă în apă până la o adâncime de maxim 1 metru, pentru o perioadă de maxim 30 de minute, adică suficient cât să nu ai probleme cu telefonul. Asta şi doream de fapt, nu am de gând să fac baie cu telefonul, nici să intru cu telefonul în piscină, însă dacă se întâmplă să-l scap accidental în piscina ori să plouă pe el, ştiu că nu se va întâmpla nimic cu el. Este un minim de protecţie care cel puţin pentru mine, este suficient.
Specificaţii tehnice Samsung Galaxy S5
Designul nu m-a dat pe spate, însă nu e nici “oribil”, ca design este un telefon acceptabil. Preferam măcar o ramă metalică (dacă nu chiar carcasa metalică) şi colţuri mai puţin rotunjite (asemănător cu Galaxy S2, iPhone, etc). În schimb, are o ramă de plastic de prost gust, vopsită argintiu, care vrea să “simuleze” o ramă de metal. Capacul din spate are grip bun, ca idee este mult peste capacul de la S4, însă se desface foarte uşor, mult prea uşor. Dacă nu eşti atent, rişti să agăţi capacul iar acesta să nu mai etanşeze perfect telefonul, astfel că s-a dus drecu’ toată certificarea IP67, în telefonul tău poate intra apa fără probleme. Pentru siguranţă, am pus telefonul într-o husă solidă, să am certitudinea că nu se va deschide accidental capacul din spate care etanşează telefonul oferind protecţie împotriva apei.
O caracteristică extrem de importantă pentru mine, este funcţia Ultra Power Saving Mode care opreşte majoritatea proceselor ce rulează în fundal şi pune ecranul în mod monocrom (grey scale mode), pentru economisirea bateriei. Rezultatul este de-a dreptul surprinzător: aproximativ 11 zile de standby dacă bateria este încărcată la 100%. Sau, ca exemplu, dacă mai ai doar 10% baterie, îl pui în Ultra Power Saving Mode şi telefonul va sta în stand-by încă 24 de ore, iar asta cu doar 10% baterie !!! Absolut demenţială funcţia asta, este unul dintre cele mai mari “plusuri” ale acestui telefon!
În concluzie, Samsung Galaxy S5 este un telefon foarte bun, extrem de performant, … mai puţin calitatea carcasei care este din plastic şi designul care nu este ceva fenomenal.
Samsung Galaxy S5 Camera test
Pozele le-am făcut ţinând telefonul în mână (fără trepied), cu funcţia de stabilizare foto activată, pentru a obţine rezultatul cel mai concludent referitor la modul în care este utilizat telefonul de către majoritatea celor care deţin un astfel de telefon. Cu alte cuvinte, ai telefonul în buzunar, vezi ceva interesant şi … scoţi telefonul din buzunar, faci câteva poze rapid, “din mână”. Acesta este de fapt şi marele avantaj al unui telefon mobil: îl ai tot timpul cu tine.
Am făcut câte două poze, una cu setările puse pe “Auto” (automat), iar a doua cu HDR activat. Intenţionat am făcut primele două poze “cu soarele în faţă”, ca să vedeţi cât de mult ajută în astfel de situaţii, funcţia HDR de pe Samsung Galaxy S5.
Notă: daţi click pe poze, pentru a mări pozele!
18 comentarii la “Samsung Galaxy S5”
foarte misto review!
eu detin un s4 de care sunt multumit. imi place ca fata de aparatele sony, poti face instantanee acceptabile.
la xperia z trebuia sa faci 15 mii de setari pana sa-ti iasa o poza buna. daca era sa-l scoti din buzunar si sa faci un instantaneu ziceai ca-i pozat cu un nokia cu camera de 2 mpx.
l-am testat langa un n82 cu camera de 5mpx si i-a dat clasa. si ala rezistent la apa, l-a bagat in apa la mall si se uita lumea ca la urs.
Eheee … ce vremuri. Şi eu am avut Nokia N82 … de fapt îl mai am şi acum, doar că nu-l mai folosesc. La vremea lui, era telefonul cu cea mai bună cameră foto de pe planetă
Făcea poze bune şi în interior, datorită bliţului cu zenon, cred că era singurul telefon cu bliţ xenon de la aceea vreme. Şi filma bine.
Bun nokia ăla… parcă parcă mi-aș mai lua unul
am văzut ieri niște filmulețe, cu un s4 care a stat în apă vreo 2 ore și ceva. apoi l-au uscat in orez si n-a avut nicio problema.
insa parca mi-e nu știu cum să-l “scap accidental” într-un pahar cu apă, chit și pentru câteva secunde…
Bună am samsung galaxys5 și șterg din poze și după îmi reapar din nou,ce pot face???dc nu se șterg? ???
Probabil ai telefonul sincronizat cu ceva cont online in care sunt stocate pozele tale.
Buna, am un Samsung Galaxy S5 si l-am scapt pe jos. Acum functioneza super naspa, spre exemplu: camera nu mai face poze deloc clare, din fotografii nu mai intelegi nimic, se inchide dintr-o data, se incinge in partea superioara. Mai are vreo sansa? Adica se mai poate repara?
@Ana, numai daca mergi cu el intr-un service pentru telefoane mobile, poti sa afli raspunsul. Trebuie desfacut si vazut ce s-a intamplat in interior …
Am un s5 si cand il conectez cu un cablu usb 3.0 la calculator imi dispare, ca si cum nu mai este conectat ,sta cam 1 min si se conecteaza 2.0.Ce sugestii imi puteti da.Va multumesc(mentionez ca are android 5.0,resetat telefon de vreo 3 ori)
Ar putea fi o problema din PC. Ai incercat mai multe calculatoare?
Ajutați-ma va rog si pe mine daca știți. Am șters din greșeala un mesaj de pe S5, si as vrea sa il recuperez? Se poate? Mersi.
Buna! Am fost in Turcia in vacanta si am zis sa fac poze sub apa… Ghinion… Dupa ce l-am scos din apa mi-a aparut notificarea ca sa verific capacul si s-a inchis. Acum da erori si ecranul se tot stinge sau ramane alb complet. Sunt sigur ca era bine inchis si tineam degetul mare pe protectia de la mufa de incarcare. Azi l-am dus la emag, pt ca e in garantie, si astept. A mai fost odata in service autorizat pt ai schimba camera din spate. Oare cei de la Depanero il repara sau imi dau cu flit ca nu am avut grija?
Am uitat. Totul s-a intamplat in piscina
Buna☺. Ma poate ajuta si pe mine cineva?? Telefonul meu trimite mesaje catre nr pe care nu le cunosc, mai exact eu trimit sms unei persoane, aceasta nu primeste sms.ul, insa il primeste un nr pe care eu nu il cunosc. Nici in telefon nu imi apare ca am timis altei persoane. Prima data am zis ca poate a fost o eroare, dar s.a repetat deja de 4 ori. Are cineve vreo idee?? Poate fi din setari? Multumesc