Salvaţi calea ferată Târgu Neamţ – Paşcani – Iaşi

tren personal locomotiva electrica Salvaţi calea ferată Târgu Neamţ  Paşcani  Iaşi

Salvaţi calea ferată Târgu Neamţ – Paşcani – Iaşi

În urmă cu aproape trei decenii, pe malurile Ozanei, la Târgu Neamţ, se inaugura (cu fastul şi obiceiurile “Epocii de aur”) calea ferată ce lega pe noul drum de fier, pitorescul orăşel de Paşcani şi implicit de restul ţării! A fost se poate spune, o bucurie imensă, justificată. Se împlinea astfel un vis al multor generaţii ce s-au născut, au trăit şi muncit pe aceste locuri de legendă!

Aşadar, după zeci de ani de aşteptare, cea dintâi locomotivă cu primele vagoane (tractate electric) îşi făcea apariţia în aplauzele şi urările mulţimii, la peronul noii gări feroviare! O gară plăcută, cu o arhitectură adecvată locurilor şi cu toate dotările şi amenajările cuvenite! Pentru realizarea acestora, dar mai ales al întregului terasament şi căii de rulaj (în întregime electrificată), a mai multor halte şi gări complementare, s-au investit uriaşe sume de bani şi eforturi umane pe măsură!

Lucrurile au mers apoi, ca… pe şine! Din Gara Tg.Neamţ – prin Paşcani – aveai legătură directă cu Capitala, cu Iaşul, Suceava, de fapt cu întreaga ţară! Treptat, treptat – după mai mulţi ani – totul sau aproape totul a început să decadă, să se ruineze! CFR-ul a pasat (citiţi: vândut) investiţia unei Societăţi private, majoritatea curselor au fost suspendate, clădirea şi anexale puternic degradate, etc, etc.

Între timp noul proprietar a pus în circulaţie un trenuleţ (cu tracţiune mecanică), cu 3 sau 4 curse pe zi, pe ruta Târgu Neamţ – Paşcani – Iaşi (şi retur) satisacand astfel, intr- o măsură, solicitările locuitorilor din zonele respective şi mai ales a multor turişti atraşi de frumuseţea şi pitorescul meleagurilor. Totul însă până pe la jumătatea lunii Martie a.c., când, zice-se din motive ce ţin de Societatea proprietară, activitatea feroviară de pe tronsonul sus amintit, S-A SUSPENDAT!!?

Imaginaţi-vă deziluzia populaţiei din zonă, îndeosebi a cetăţenilor din Târgu Neamţ care au văzut asfel, cu ochii lor, cum s-a spulberat UN VIS!! Fireşte, au urmat, mai cu seamă din partea pensionarilor, studenţilor (care învaţă la Iaşi) dar şi a cetăţenilor de rând, proteste scrise către autorităţi şi marşuri stradale, încercări de mitinguri de protest şi alte asemenea modalităţi de nemulţumire pentru ce s-a întâmplat. Deocamdată însă fără niciun rezultat!

Ce a rămas acum cu gara (cum am mai spus-o adevărată bijuterie!) din Tg.Neamţ, cu celelalte staţii de pe traseul spre Paşcani, cu linia ferată şi cea electrică, cu tot ce-a fost cândva un VIS?
Nimic altceva decât, O TRISTĂ AMINTIRE!…

Autor: Marc Ciubotaru (Guest Post)

Gara Targu Neamt Salvaţi calea ferată Târgu Neamţ  Paşcani  Iaşi

Categorie articol [ Guest Post, Social, Vocea poporului ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

Un comentariu la “Salvaţi calea ferată Târgu Neamţ – Paşcani – Iaşi”

 • Dima
  ... a scris la 19 aprilie 2015, 15:32   [#1]

  …de cum au aparut cei de la Intertrans “in zona” a inceput sabotajul sistematic : orarul curselor spre Iasi au fost facute de asa natura sa nu mai convina la nimeni sau sa stai sa astepti in Pascani 30-40 min. asteptand nu’s ce tren etc. ca de altfel si acum (sa ajungi la ora 13 la Iasi sau sa pleci din Iasi la ora 13)…
  Totul s-a facut “pervers” cu “concursul” celor de la conducerea CFR …. si e valabil pentru toate liniile scurte din toata tara… :-?

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?