Salutul creștinesc – “Hristos a înviat”!

iepurasi pixabay Salutul creștinesc  Hristos a înviat!

Cum ar trebui să răspundă creștinii? Iata intrebarea a carui raspuns doresc sa-l primesc de la dumneavoastra. Aceasta cu atat mai mult cu cat problema-i cam ne clara, ambiguie si relativa.

Potrivit gazetarului si scriitorului Cristian Tudor Popescu, „Hristos a Înviat!” este „mai mult decât o afirmație, e o proclamație, în care nu încape nici umbră de îndoială“. Astfel, consideră că replica potrivită a acestui salut creștinesc este tot „Hristos a Înviat!“. Hristos a înviat! Învierea din morți a lui Iisus e dogma fundamentală a creștinismului. Fără ea, întreaga credință se prăbușește. De aceea, simpla întrebare de mai sus, care presupune un dubiu. Pentru orice creștin, e mai mult decât o afirmație, e o proclamație, în care nu încape nici umbră de îndoială.

Felicitari in imagini de Paste Colaje FOTO cu mesajul Hristos a inviat pe care sa le trimiti pe Wha Salutul creștinesc  Hristos a înviat!

Aidoma unei axiome în matematică, Hristos a înviat! nu are nevoie de nicio demonstrație. Replica însă, spune binecunoscutul gazetar, “e un răspuns necerut, la o întrebare care nu se pune. Adevărat a-nviat! implică existența întrebării: este adevărat sau nu este adevărat că Hristos a înviat?
După Adevărat a-nviat! ar trebui ca un creștin adevărat să întrebe indignat: „De ce-mi spui asta? S-a pus vreo clipă problema că n-ar fi adevărat că Hristos a înviat?! Mai rău, așa mut cum este, subiectul Hristos nici măcar nu e așezat în capul vorbei, ca în Hristos a înviat!, acolo stă cuvântul „Adevărat”. Adevărul îl face viu pe Hristos sau Hristos este izvorâtorul de adevăr?” – precizeaza C. T. Popescu.

Felicitari in imagini de Paste Colaje FOTO cu mesajul Hristos a inviat pe care sa le trimiti pe Wha Salutul creștinesc  Hristos a înviat!

Este binecunoscut faptul ca după Înviere, in popor este considerat mare păcat să nu respecți tradiția și să nu vestești tuturor, sub formă de salut, „Hristos a Înviat!“, la fel cum este păcat dacă cineva face asta înaintea ta, te salută cu această formulă, iar tu nu oferi răspunsul cuvenit: „Adevărat a Înviat“. Astfel, este păcat să se ia în derâdere această bucurie și mărturisire transformată în salut timp de patruzeci de zile pe an, și să se răspundă la „Hristos a Înviat!” cu „Bună ziua!” – conchide dl Cristian T. P.

Dar dumneavostra, proximi cititori, ce spuneti? Care va e parerea?!…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

cover fb 2 Salutul creștinesc  Hristos a înviat!

Categorie articol [ Guest Post, Religie / Spiritualitate ]
Tagged with: [ , , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

7 comentarii la “Salutul creștinesc – “Hristos a înviat”!”

 • ... a scris la 28 aprilie 2022, 8:58   [#1]

  Well, logica aceasta duce la concluzia că, exceptând creștinii, toți ceilalți oameni de pe planetă sunt păcătoși -- nu? -- câtă vreme tradiția (ma gândesc că cea românească!?) zice că musai trebuie să oferi un răspuns afirmativ…

 • marc
  ... a scris la 28 aprilie 2022, 9:57   [#2]

  Da,asa s -ar crede,dar totul e in functie de interpretare.Aceasta difera de la om la om,chiar si la creștini…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 29 aprilie 2022, 16:38   [#3]

  Rătăcim într-un labirint al logicii, Dane. Trăitorii atei ai planetei nu sunt cu nimic mai păcătoși decât creștinii făcători de cruci cu ambele mâini și bătătorii de mătănii cu orice ocazie. Depinde doar de poziția din care privești „păcatul”.

  Eu, de exemplu (iarăși personalizez!), sunt cel mai mare păcătos de pe lumea asta. Un catolic absent de multă vreme de la slujbele duminicale în care un preot nu face nimic altceva decât să recite niște texte. Totuși, morala creștină ar trebui luată în seamă…

  Cele 10 porunci pot înlocui cu succes toate „legiferările” ultimelor două milenii…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 29 aprilie 2022, 17:49   [#4]

  În credință nu e loc de interpretare, Marcele. Ori crezi în creator, ori ești convins că big-bangul e originea Universului. Cele două nu se exclud, părerea mea…

  Hai să punem față în față „Hristos a înviat” cu „Allah akbar”. Care dintre cele două forme de salut se potrivește mai bine cu viitorul unei societăți ce și-a pierdut umanitatea?

  Lumea în care trăim nu e croită pentru concordie. E imposibil să trăim în armonie atâta vreme cât există prea mulți indivizi ahtiați de mărire. În loc să ne facem treaba (fiecare la locul lui!), ne-apucăm să-i dăm în cap vecinului pentru că are mai multe oi „mândre și cornute”…

  Mă înspăimântă indiferența cu care privim situația. Te rog să nu mă acuzi că fac propagandă, bătrâne Marc. Toate comentariile postate în ultimii 10 ani au fost cât se poate de sincere. O „sinceritate” generată de bere, desigur!

  La urma urmei, ce mare păcat e că sunt prieten cu berea?

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 29 aprilie 2022, 19:32   [#5]

  Mă știți de-atâția ani, dragilor. Când pun buza pe halbă sunt de neoprit. Am nevoie acută de o frână care să-mi încetinească părerile…

  Până găsiți de cuviință să puneți talpă aiurelilor postate pe-aici, mai scriu câteva rime. Inutile, e clar!

  Fatalitate…

  (Miorița în interpretare „modernă”)

  Crezându-se crai
  Baciul cel rusneac
  Zice că nu-i bai
  De-și face pe plac…

  Are gaz, băiatul,
  Cum nu are altul…
  (Ceilalți, la adică-l
  Cumpără de frică)

  Și-uite-așa e vai:
  Ca să fie pace
  Cumperi cu ce n-ai
  Încasând scatoalce!

  P.S.: Unii „poporeni” au crezut de cuviință să-l susțină pe Putin. Oare cât de ateu trebuie să fii ca să „apreciezi” prestația unui dictator?

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 29 aprilie 2022, 20:04   [#6]

  Poeții (a se citi băutorii) ca mine nu au ce căuta într-o lume plină de „virtuoși”. Trăim într-o lume saturată de „specialiști” ce ne tot spun că-i bine să-i alegem. Cică nu avem alții mai buni…

  A murit mama copiilor deștepți și nu mai avem de unde alege!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 29 aprilie 2022, 20:56   [#7]

  Hai noroc și încă-o bere, prieteni, că e sfârșit de săptămână („vikend” adică). Până luni nici dracu’ nu mă oprește să-mi potolesc setea de „adevăr”.

  Ca să vezi ce chestie: niște biete cutii de bere au ajuns să-mi astâmpere frustrările… Păi ce naiba îmi mai rămâne de făcut când de 32 de ani tot aleg și aleg fără să nimeresc alegerea corectă? S-au perindat la conducerea țării numa’ „specialiști” unul și unul, toți „animați” de bune intenții.

  Eu, alegătorul anonim, cu ce m-am ales? Cu „promisiunile” făcute în campaniile electorale și cu nădejdea că data viitoare va fi mai bine…

  Să nu disperăm. Mai avem destule ocazii să-i tragem pe marginea drumului pe tovarăși ce ne cred fraieri.

  Alegerea contează. Dacă ne place de Ciolacu și Ciucă atunci ne merităm soarta…

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?