Despre salariul minim…

salariu minim lei ron romania bani Despre salariul minim...

Salarizarea, off, ce grea enigmă…

Olguța a făcut sacrificiul suprem renunțând la funcția de primar. Țara îi va fi veșnic recunoscătoare pentru spiritul de sacrificiu de care a dat dovadă. Țara nu va uita niciodată că într-un asemenea moment de cumpănă a dovedit că e persoana potrivită pentru a rezolva problema.

Legea asta a salarizării unitare e mai necesară decât aerul pe care îl respirăm. Cum, Doamne iartă-mă, să-i plătim pe trântori mai bine decât pe „furnicile” ce susțin mușuroiul?

Economia unei țări normale se bazează pe cei ce produc. E evident că o societate sănătoasă are grijă (în primul rând) de educația copiilor și de îngrijirea bătrânilor. E la fel de evident că, din motive populiste, un guvern ce promite salarii la toți lacheii ce-l pupă în tălpi e un guvern mincinos.

România chiar are mare nevoie de un guvern (vorba vine) social-democrat. Păi cine să împartă bunăstarea, dacă nu social-democrații ăștia?

Hai să ne bucurăm de creșterile salariale promise de PSD prin gura lui Dragnea și să nu mai cârtim. E mai util să învățăm înotul în oceanul de miere promis.

Ne vom îneca într-o bunăstare ipotetică pentru că nu am fost în stare să învățăm plutirea până la liman. Vom avea, cu siguranță, „specialiști” capabili să ne explice de ce am sucombat. Părerile lor vor fi susținute de „doctoratele” obținute la „apelul bocancilor” de la Spiru Haret.

Iarăși m-am îmbătat, băga-mi-aș. Am uitat încă o dată că salariul e cu atât mai mare cu cât ești mai nepregătit. Toți „doctorii” au pretenția de a fi plătiți cum se cuvine.

Merită oare?

Autor: Francisc Bouda – (Guest Post)

Categorie articol [ Economie, Guest Post, Politica ]
Tagged with: [ , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

6 comentarii la “Despre salariul minim…”

 • ... a scris la 9 aprilie 2017, 22:31   [#1]

  Pentru un angajat la privat, aceste măriri de salarii în zona bugetară nu înseamnă nimic altceva decât o şi mai mare presiune! Creşterile salariale ale bugetarilor şi, de asemenea, alte “facilităţi” acordate bugetarilor, înseamnă o presiune şi mai mare pe privat -- care presiune pe privat este oricum EXAGERAT de mare în România -- şi se traduce în taxe şi impozite şi mai mari (plătite, evident, tot de către privat!), locuri de muncă mai puţine (pentru că, multe dintre firmele mici nu vor fi capabile să suporte aceste extra-taxe) şi o putere de cumpărare semnificativ mai mică a celor care lucrează la privat!

  În linii mari, treaba stă cam aşa: majoritatea angajatorilor din privat vor menţine salariile actuale pentru angajaţi. Ori pentru că pur şi simplu nu pot mai mult, ori, cei care ar putea, nu o vor face, pentru că în economia salbatico-capitalistă din România, angajatorii au învăţat foarte repede termeni şi idei din economia mondială, cum ar fi de exemplu aia cu “maximizarea profitului” (prin orice mijloace, de aia avem astăzi, o ţară de sclavi!).

  Piaţa reacţionează imediat la astfel de schimbări. Sunt mai mulţi bani în buzunarele consumatorilor? Creşte şi cererea. Crescând cererea, cresc şi preţurile. Iar un produs care acum costă 100 RON, va costa 120 sau 150 RON. Pe bugetar nu prea-l interesează asta, având mai mulţi bani decât înainte, el îşi va permite oricum să cumpere aceleaşi produse şi aceeaşi cantitate de produse. În schimb, angajatul de la privat, care va rămâne cu acelaşi salariu, va cumpăra mai puţin sau mai prost calitativ. Pentru că, aţi ghicit, salariul lui rămâne la fel, în timp ce preţurile cresc. Iar peste toate acestea, pentru ca angajatorul să poată plăti noile taxe, ce va face? Reduceri de personal, adică, reduceri de costuri, ca să poată acoperi sumele pe care este obligat să le plătească în plus către stat. Ce înseamnă asta? Înseamnă că, angajatul de la privat care rămâne “pe funcţie”, va trebui să muncească mai mult, şi în locul colegilor care au fost… “disponibilizaţi”.

  Cu alte cuvinte, angajatul de la privat e fu**t de două ori (cel puţin!), ca să-i fie bugetarului mai bine.

  Cunosc persoane care, deja, vor să renunţe la jobul actual de la privat pentru a se angaja la stat pe salariu mai mare decât dublu!
  Doar un exemplu: soţia unui amic, este asistentă la un cabinet medical privat. Salariu la privat: 1300 RON (net). După noile “reguli”, o asistentă pe ambulanţă, angajată la stat, primeşte în jur de 4000 RON.
  Amicul în cauză mi-a povestit, chiar zilele trecute, ce intenţionează să facă soţia lui… Dacă el m-a minţit, atunci şi eu mint.
  Şi nu este singurul exemplu …

 • jpm
  ... a scris la 10 aprilie 2017, 13:33   [#2]

  Bun articol, imi place!

 • ciubotaru marc
  ... a scris la 10 aprilie 2017, 16:58   [#3]

  Asisderea!Ce mai pot sa spun(scriu)?!…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 19 aprilie 2017, 10:34   [#4]

  Raționamentul tău e corect, Dane. Spune-i soției amicului tău că femeia de serviciu din primăria comunei în care trăiesc încasează lunar cam aceeași sumă.

  Nu înțeleg de ce te ferești (folosind steluțe) de cuvinte neaoșe precum fututul, când acest cuvânt e atât de folosit. Sigur că prietenul Marc nu e de acord, dar asta e realitatea: guvernanții pe care îi tot alegem ne fut din toate pozițiile. Iar noi, în loc să le dăm peste bot, gemem de plăcere și spunem că mai vrem…

  Ce țară e aia în care trântorii sunt mai importanți decât albinele? (Musai să fac o paranteză: într-un stup trântorii sunt dați afară după ce și-au făcut treaba) Nu mă refer la dascăli și medici (bine, mai sunt și pompierii), ci la armata de plimbători de hârtii ce populează birourile patriei…

  Românul ce lucrează în mediul privat e o vacă de muls. Iar statul, în „mărinimia” lui, se pricepe al naibii la treaba asta. Știu ce spun, crede-mă!

  Ce „economie de piață” e aia în care cineva îți impune prețul muncii doar pentru a avea de unde plăti pe cei aleși? Angajatul din privat muncește de-i sar capacele ca să-și câștige pita. Angajații statului „muncesc” în dorul lelii și au pretenția să fie plătiți mai bine decât cei care muncesc cu adevărat ca să le asigure existența. Halal…

  Nu mai scriu, că scriu degeaba. Afară ninge ca-n decembrie, de parcă vine Crăciunul. Mă duc să fac focul în sobă și să mă culc… Sper să mă trezesc la următoarele alegeri ca să aleg încă o dată PSD. Ptiu, drace!…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 19 aprilie 2017, 13:38   [#5]

  Ca răspuns la comentariul tău am scris niște rânduri, Dane. Din păcate, berea e vinovată că nu am reușit să apăs butonul „adaugă comentariu”.

  Ideea principală era să-i spui soției amicului tău că femeia de serviciu a primăriei din comuna în care trăiesc are un salariul la fel. O femeie fără nicio școală (hai că exagerez, doamna în cauză are 8 clase) e plătită la același nivel cu o absolventă de liceu sanitar. Nu scriu mai multe, că iar am băut prea multe beri…

  De data asta nu uit să duc cursorul pe „adaugă comentariul”…

 • ... a scris la 19 aprilie 2017, 16:51   [#6]

  A apărut şi comentariul tău anterior, Francisc. Intrase comentariul la moderare, tocmai pentru că ai scris neşte cuvinte ce nu-i prea plac lui Marc… şi nici robotului care încearcă să menţină curăţenia în comentarii…
  (Da, e un mic roboţel virtual, care analizează ce scriu comentatorii, iar dacă scriu cuvinte “obscene” ori lasă prea multe link-uri, comentariul intră la moderare şi nu va apare pe site decât după ce este verificat “manual” de către administratorul site-ului -- Am făcut această mică paranteză pentru a explica ce se întâmplă, celor care nu prea au tangenţă cu acest domeniu).

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?