Rusalii – Sărbătoarea Rusaliilor

rusaliile Rusalii   Sărbătoarea Rusaliilor

Sărbătoarea Rusaliilor

Potrivit tradiţiei şi învăţăturilor creştine, astăzi este Sărbătoarea Rusaliilor, o sărbătoare foarte importantă şi pentru creştinii ortodocşi români. Începând cu anul 2008, Sărbătoarea Rusaliilor a fost declarată ca fiind sărbătoare legală în România, prima şi a doua zi de Rusalii au fost declarate ca fiind zile libere. Rusaliile sunt ţinute intodeuna în ziua de duminca, la 50 de zile după Paşti, iar lunea Rusaliilor este declarată zi nelucratoare în mai multe ţări, printre care România, Belgia, Franţa, Germania, Grecia, Luxemburg, Norvegia, Danemarca, Ţările de Jos, Islanda, Madagascar, Senegal, Togo, etc …

Rusaliile reprezintă o sărbătoare creştină importantă când este comemorată coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Isus din Nazaret. Potrivit Noului Testament, acest eveniment a avut loc în ziua rusaliilor evreieşti (Șavuot), la 50 de zile de la învierea lui Isus din Nazaret. Rusaliile, împreună cu sărbătoarea de Paşti sunt printre cele mai vechi sărbători creştine.

rusaliile Rusalii   Sărbătoarea Rusaliilor

Există tot felul de tradiţii de Rusalii, una dintre ele spune că dacă de Rusalii este vreme frumoasă întreaga vară va fi călduroasă şi rodnică. În unele zone din ţara, se păstrează un obicei de Rusalii, numit “udatul nevestelor”. Datina veche spune că doar femeile care vor fi udate cu apă curată din fântână vor fi frumoase şi sănătoase întreg anul. Prin alte locuri, se spune că uşile şi ferestrele trebuiesc unse cu cu usturoi şi leuştean pentru protejarea împotriva duhurilor rele, etc…

Cum or fi, cum n-or fi, eu vă urez tuturor o zi cât mai frumoasă de Rusalii, să aveţi parte de relaxare şi să vă bucuraţi de zilele libere de Rusalii …

Tagged with: [ , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

5 comentarii la “Rusalii – Sărbătoarea Rusaliilor”

  • ... a scris la 13 iunie 2011, 1:23   [#1]

    Nu stiu cati dintre romani stiu ca aceasta sarbatoare inseamna pogorarea Duhului Sfant asupra ucenicilor. Banuiec ca maxim 1%. Sincer nici eu nu stiu cum se sarbatoreste asa ceva, dar se pare ca romanii au gasit traditii.

  • ... a scris la 13 iunie 2011, 7:49   [#2]

    Nu am nimic impotriva sarbatorilor religioase, le tinem si noi pe cat se poate. Dar in conditiile unei economii atat de ineficiente cum este cea romaneasca, numai o zi libera in plus nu lipsea ! Mai ales ca nu adauga nimic la spiritualitatea noastra… Ar fi interesant de numarat cati s-au dus ieri la biserica si cati la mititei si bere !!! :))

  • Liliana
    ... a scris la 13 iunie 2011, 8:36   [#3]

    Tocmai ca la aceasta sarbatoare “A coborarii Duhului Sfant”, i se spune si “Rusalii”, e normal ca oamenii sa nu-i cunoasca semnificatia.
    Numele de Rusalii este dupa o sarbatoare romana “rozalie” de la trandafiri, deci o denumire pagana, ca si alte sarbatori care nu au denumire biblica. In Scriptura “Coborarea Duhului Sfant”, i se mai spune si Cincizecime ca este a cincizecea zi dela inviere…

  • ... a scris la 19 decembrie 2012, 13:46   [#4]

    De unde sa stim ce reprezinta aceste sarbatori atata timp cat avem un “alt fel de nume” pentru fiecare din ele. Si aici un simplu exemplu- Craciunul: Nasterea Domnului; Pastele: Inaltarea Domnului; Rusalii: Pogorararea Duhului Sfant.

  • Popa Gabriela
    ... a scris la 28 martie 2013, 11:16   [#5]

    Super, am luat 10 :x :d

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?