Rusalii – Sărbătoarea Rusaliilor

rusaliile Rusalii  Sărbătoarea Rusaliilor

Sărbătoarea Rusaliilor

Potrivit tradiţiei şi învăţăturilor creştine, astăzi este Sărbătoarea Rusaliilor, o sărbătoare foarte importantă şi pentru creştinii ortodocşi români. Începând cu anul 2008, Sărbătoarea Rusaliilor a fost declarată ca fiind sărbătoare legală în România, prima şi a doua zi de Rusalii au fost declarate ca fiind zile libere. Rusaliile sunt ţinute intodeuna în ziua de duminca, la 50 de zile după Paşti, iar lunea Rusaliilor este declarată zi nelucratoare în mai multe ţări, printre care România, Belgia, Franţa, Germania, Grecia, Luxemburg, Norvegia, Danemarca, Ţările de Jos, Islanda, Madagascar, Senegal, Togo, etc …

Rusaliile reprezintă o sărbătoare creştină importantă când este comemorată coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Isus din Nazaret. Potrivit Noului Testament, acest eveniment a avut loc în ziua rusaliilor evreieşti (Șavuot), la 50 de zile de la învierea lui Isus din Nazaret. Rusaliile, împreună cu sărbătoarea de Paşti sunt printre cele mai vechi sărbători creştine.

rusaliile Rusalii  Sărbătoarea Rusaliilor

Există tot felul de tradiţii de Rusalii, una dintre ele spune că dacă de Rusalii este vreme frumoasă întreaga vară va fi călduroasă şi rodnică. În unele zone din ţara, se păstrează un obicei de Rusalii, numit “udatul nevestelor”. Datina veche spune că doar femeile care vor fi udate cu apă curată din fântână vor fi frumoase şi sănătoase întreg anul. Prin alte locuri, se spune că uşile şi ferestrele trebuiesc unse cu cu usturoi şi leuştean pentru protejarea împotriva duhurilor rele, etc…

Cum or fi, cum n-or fi, eu vă urez tuturor o zi cât mai frumoasă de Rusalii, să aveţi parte de relaxare şi să vă bucuraţi de zilele libere de Rusalii …

Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   
Comentează acest subiect
Acest articol a fost publicat de , duminică, 12 iunie 2011 in categoria Religie / Spiritualitate. Poti sa urmaresti raspunsurile catre acest articol prin RSS 2.0 feed. Poti sa adaugi un comentariu, sau poti sa pui un trackback (link) de pe propriul tau site:

Ctrl + C pentru a copia linkul

5 comentarii la subiectul “Rusalii – Sărbătoarea Rusaliilor”

 1. pclaudiu

  Nu stiu cati dintre romani stiu ca aceasta sarbatoare inseamna pogorarea Duhului Sfant asupra ucenicilor. Banuiec ca maxim 1%. Sincer nici eu nu stiu cum se sarbatoreste asa ceva, dar se pare ca romanii au gasit traditii.

 2. Zina

  Nu am nimic impotriva sarbatorilor religioase, le tinem si noi pe cat se poate. Dar in conditiile unei economii atat de ineficiente cum este cea romaneasca, numai o zi libera in plus nu lipsea ! Mai ales ca nu adauga nimic la spiritualitatea noastra… Ar fi interesant de numarat cati s-au dus ieri la biserica si cati la mititei si bere !!! :))

 3. Liliana

  Tocmai ca la aceasta sarbatoare “A coborarii Duhului Sfant”, i se spune si “Rusalii”, e normal ca oamenii sa nu-i cunoasca semnificatia.
  Numele de Rusalii este dupa o sarbatoare romana “rozalie” de la trandafiri, deci o denumire pagana, ca si alte sarbatori care nu au denumire biblica. In Scriptura “Coborarea Duhului Sfant”, i se mai spune si Cincizecime ca este a cincizecea zi dela inviere…

 4. Cristina

  De unde sa stim ce reprezinta aceste sarbatori atata timp cat avem un “alt fel de nume” pentru fiecare din ele. Si aici un simplu exemplu- Craciunul: Nasterea Domnului; Pastele: Inaltarea Domnului; Rusalii: Pogorararea Duhului Sfant.

 5. Popa Gabriela

  Super, am luat 10 :x :d

RSS

Adaugă un comentariu

Autentifică-te pe site și nu va mai trebui să completezi căsuțele de mai sus.

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

 

Acum poți adăuga pe site, propriile tale articole. Click aici !Anunturi Gratuite