Rugăciunea de duminică

ruga cer soare prayer rugaminte Rugăciunea de duminică

Rugăciunea de duminică

A ne ruga înseamnă a ne înălţa spiritul şi inima către Dumnezeu pentru a-i aduce laudele noastre, a-i expune grijile noastre și a-i implora ajutorul. A ne înălţa spiritul către Dumnezeu, creatorul lumii și-al întregului Univers, înseamnă a ne smulge din vârtejul treburilor omeneşti a tuturor atracţiilor pământului, fie pur materiale, fie intelectuale, după gradul de cultură al fiecărui trăitor. Așa și numai așa, cum spuneați și voi, tu, Francisc (Plânge Maica Domnului) și tu, Dane (iată, n-am mai spus și d-le. Mă scuzi, nu?) în articolul și, respectiv, comentariile publicate pe blog, trebuie (sau ar trebui) să procedăm pentru a mai evada din haosul și zbuciumul cotidian!…

Rugăciunea este, în esența și menirea ei, o dovadă a personalităţii, înzestrate cu raţiune, a faptului că suntem creați după chipul Celui de Sus. Este zălogul viitoarei noastre îndumnezeiri şi fericiri. Din nimic am fost creați, nimic suntem înaintea Lui, ca unul care nu are nimic al său, dar, după mila Lui, suntem totuși o persoană, avem raţiune, inimă, voinţă liberă şi datorită raţiunii şi a libertăţii noastre prin adresarea inimilor către El!

Rugăciunea ne insuflă că noi suntem chipul lui Dumnezeu, că prin starea cea smerită şi plină de recunoştinţă a sufletului nostru înaintea lui Creatorului, prin voinţa noastră cea liberă noi, pământenii, sporind la nesfârşit darurile sale, putem, astfel, să ne desăvârşim şi să sporim asemănarea noastră cu Atot-Puternicul!

Un creştin adevărat se roagă citind Rugăciunile serii, Rugăciunile dimineţii, Duminicilor, Acatiste, Paraclisele… Să ne străduim să devenim „profesionişti” ai rugăciunii.

Rugăciunea este absolut necesară pentru igiena sufletească.

Un suflet care nu primeşte rugăciunea zilnică este ameninţat de tristeţe şi de prăbuşirea în deznădejde.

Sunt citate, pline de înțelepciune, rostite “Dall’inizo alla fine“, cum se scrie în italiană, românescul: “De la început și până la sfârșit” adică, de la începutul și până la sfârșitul vieții, de către înalți prelați ai creștinătății.
Numai astfel, învățându-le și aplicandu-le în viață ce-o trăim, vom reuși (pe cât posibil) să ne realizăm ca oameni liberi, fără prejudecăți și tendințe nocive impuse mereu, ca un imperativ pagan, de cei care (încă) ne conduc!
Unde?! Doar ei o știu. Noi, mulțimea, supușii și credulii, lipsiți de tupeu și putere, dar cu credință- n D-zeu, doar o bănuim.
Atât, deocamdată!…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)


Categorie articol [ Guest Post, Religie / Spiritualitate ]
Tagged with: [ , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

10 comentarii la “Rugăciunea de duminică”

 • marc
  ... a scris la 10 septembrie 2018, 13:13   [#1]

  Cred ca se cuvine o mica precizare. Cele sus scrise au fost si sunt din suflet si din convingerile pe care le am de cand ma stiu. N-au nimic comun cu fanatismul religios si nici cu falsa parada! Credinta o simti, o traiesti, n-o faci nici publica si nici nu te lauzi cu ea, nu? In ce ma priveste cred in ce cred (nimeni altul decat in D-zeu) si n-am nevoie nici de mijlocitor (adica de preot) si nici de convingerile si sfaturile cuiva. Spun toate acestea pentru a ma asigura de eventualele acuze sau chiar barfe (ce se cam poarta!) venite din partea unor “amici’, cu alte pareri, sau venite din aiurea, din… neant! O zi buna, tuturor!… :peace:

 • ... a scris la 10 septembrie 2018, 14:52   [#2]

  E dreptul fiecăruia să creadă ce dorește și nu este nimic în neregulă cu asta câtă vreme nu încerci să le impui și altora să creadă ce crezi tu.
  Nu mă refer la dvs, d-le Marc, ci vorbesc de principiu!

  Ca idee: în România, conform recensământului din 2011 (datele sunt publice pe internet), din ~20 de milioane de cetățeni (câți erau în 2011), 86.5% sunt ortodocşi, 4.6% sunt romano-catolici, 3,2% sunt reformaţi și 0,2% sunt atei. Într-o țară liberă și democrată, nici religia și nici vreo biserică ce reprezintă un anumit cult sau o anumită religie nu ar trebui să se amestece în politică ori economia unei țări!

  Când discutăm despre credință ori religie, trebuie să avem în vedere faptul că există pe planeta asta un număr mare de oameni care cred în altceva decât în ce cred ortodocșii! Nu există doar D-zeu, mai există și Allah, există și Buddha și alții… Nu există doar Biblia, există Coranul și mai există alte scrieri… Creștinii îl venerează pe Iisus, musulmanii pe Mohamed… etc.

  Cine are dreptate? Crezi că alegerea ta este corectă? Te-ai gândit vreodată că… nici măcar nu este alegerea ta, așa ai fost botezat, crescut și educat de părinții tăi!? Decizia au luat-o părinții tăi pentru tine și nu tu ai decis, cu o minte matură și educată, că vrei să fii ortodox, reformat, penticostal, baptist, adventist, buddhist sau altceva…

  Știu, e un subiect sensibil iar românii sunt pătimași și tradiționaliști și din acest punct de vedere nu poți purta un dialog argumentat cu românii. Nici într-un stat civilizat din vest nu este tratată religia cu atâta patimă ca în România…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 10 septembrie 2018, 16:06   [#3]

  Dincolo de credință ori religie, Dane, hai să discutăm în contextul realității pe care o trăim. Dacă eu cred că Liviu Dragnea e un borfaș și încerc să îi lămuresc (atenție, nu să impun!) și pe alții de „credința” mea, lucrurile nu sunt în regulă? Nu sunt un individ prea bisericos, știi deja asta…

  Nu-mi plac „pupătorii” de moaște ce așteaptă răbdători și își zdrelesc genunchii ca să țuce niște icoane, la fel cum nu-mi plac nici semenii ce merg la secția de vot doar pentru că cineva le „dă”. Le dă pe dracu’!

  Problema României nu e că 85% sunt ortodocși, ci că majoritatea e la mâna partidului de guvernământ. Un popor educat nu ar permite asta. Noi o permitem…

 • ... a scris la 10 septembrie 2018, 16:36   [#4]

  @Francisc, PSD-ul este o religie! O religie în care cred foarte mulți români (majoritatea, ce mai…) și la fel cum este foarte greu să lămurești un creștin să accepte că mai există și alte opinii (și “religii”) pe planeta asta și că Biserica Ortodoxă nu este centrul Universului, la fel de greu este și să-i lămurești pe “credincioșii” PSD-ului că Dragnea nu e Dumnezeu.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 10 septembrie 2018, 16:48   [#5]

  Mă gândeam să-ți trimit un guest-post, dar m-am răzgândit. E mai bine să scriu ce mă gâdilă la degete sub formă de comentariu, decât să mă dau mare cu „talentul” nativ de băutor de bere.

  Nu știu cum se face că de la două beri în sus m-apucă inspirația…

  Pui de zmei…

  -Cântă Corul Armatei, după versurile lui Ioan Nenițescu-

  Borfași au fost și hoți sunt încă
  Și-or fi în neamul românesc
  Căci pe ce pun ei mâna stângă
  Imediat și șterpelesc.

  E viața noastră chinuită
  De doi bărbați cu brațe mari
  Și cu dorința ne-mblânzită
  De-ași umple contul cu dolari.

  Unu-i Costică cel slugarnic
  Iar celălalt Liviu cel drept;
  Pentru averea lor, amarnic,
  Au luat justiția de piept.

  Și din așa borfași de seamă
  Se nasc în veci doar dictatori
  Ce nu au tată, nu au mamă
  Și nici trecut de turnători.

  Au fost aleși și-or să mai fie
  Că nu-s românii-atât de răi
  Ca să nu-i lase la hoție
  Din banii mei, ai lui și-ai tăi…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 10 septembrie 2018, 17:11   [#6]

  Doar cine nu are ochi să vadă nu vede că Dragnea e un „Dumnezeu” de carton, Dane. De multe ori mă întreb cine sunt „credincioșii” pesedeului. De fiecare dată găsesc răspunsul: profitorii acestui sistem. O „rânduială” construită pe temelia minciunii și ale cărei ziduri sunt tencuite cu impostură.

  Cu-asemenea „religii”, dă-mi voie să devin ateu… Trăiască berea!

 • marc ciubotaru
  ... a scris la 10 septembrie 2018, 20:35   [#7]

  Ai talent, zau c-asa-i! Nu-i cazul însă sa te lași de credință și sa devii ateu! Mai gandeste-te, zic eu…

 • marc ciubotaru
  ... a scris la 10 septembrie 2018, 20:43   [#8]

  Dane, nu fa discriminare și spune-mi simplu: Marcel! Asta, ca sa nu intervină cei de la organismul sau Consiliul ăla, ce se ocupa de discriminari…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 10 septembrie 2018, 20:48   [#9]

  Mă mai gândesc, nea Marc. Mă mai gândesc…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 10 septembrie 2018, 21:40   [#10]

  Mai e un pic și-ncepe meciul, Marcele. Știi, ăla dintre Serbia și România. Eu sper să-l câștige ai noștri…

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?