Rovinieta electronica

Rovinieta electronica – Din 1 august 2010

4lknl5 Rovinieta electronica

Incepand din 1 august 2010, nu vor mai fi eliberate roviniete autocolante, tariful de utilizare a drumurilor nationale fiind platit prin intermediul unui sistem informatic, asa-numita “rovinieta electronica”, conform unui proiect al Ministerului Transporturilor. Sistemul electronic de emitere si control al rovinitei va intra in functiune la 1 august, urmand ca soferii fara documentele care atesta plata acesteia sa achite CNADNR despagubiri in functie de tipul vehiculului, respectiv intre 28 si 1.210 euro, si amenzi cuprinse intre 250 si 4.500 de lei. Sumele provenite din despagubiri vor fi venituri extra bugetare ale Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) si reprezinta o suma egala cu tariful pe un an, in functie de tipul vehiculului folosit fara a detine rovinieta valabila.

pu9zs Rovinieta electronica

De la 1 august 2010, dupa opt ani de la aparitie, vor disparea rovinietele autocolante, acestea fiind inlocuite de “rovinieta electronica”, conducatorii auto platind taxa de utilizare a drumurilor nationale printr-un sistem electronic.

Cu ajutorul unor mijloace tehnice omologate amplasate pe reteaua de drumuri nationale din Romania, noul sistem va face posibila controlarea vehiculelor prin identificarea automata vizuala a numerelor de inmatriculare, inregistrata la momentul tranzitarii, pozitia geografica de unde s-a facut inregistrarea, precum si controlarea in teren. Introducerea sistemului va da dreptul incheierii procesului verbal de constatare a contraventiei si in lipsa contravenientului, pe baza datelor furnizate de Ministerul Administratiei si Internelor – Directia Generala Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, sau a conducatorului auto, in cazul utilizatorilor straini.

14detep Rovinieta electronica

Conducatorilor auto care folosesc reteaua de drumuri nationale din Romania fara a avea rovinieta valabila li se va retine certificatul de inmatriculare a vehiculului pana la prezentarea dovezii de achitare a tarifului de utilizare. In Romania, tariful de utilizare a retelei de drumuri nationale se aplica de la 1 iulie 2002.

Pentru autoturisme valoarea despagubirii este de 28 de euro, 96 de euro pentru vehiculele de marfa cu masa pana la 3,5 tone, 320 de euro pentru camioanele cu masa intre 3,5-7,5 tone, 560 de euro pentru camioanele cu masa intre 7,5 si 12 tone si vehiculele de transport pasageri cu mai mult de 23 de locuri, 720 de euro pentru camioanele cu masa mai mare de 12 tone si trei axe si 1.210 tone pentru vehiculele cu masa mai mare de 12 tone si patru axe.

Amenzile vor fi intre 250 si 500 de lei pentru autoturisme, intre 750 si 1.200 pentru vehiculele cu masa maxima de 3,5 tone si poate merge pana la 4.500 de lei pentru camioanele cu masa de minim 12 tone si patru axe. CNADNR va urmari esantioane de trafic si va transmite catre personalul care face verificari ordine de lucru prin intermediul unor terminale mobile privitor la datele de identificare ale vehiculelor de controlat.

Astfel, vor fi oprite in trafic doar vehiculele pentru care exista suspiciunea ca detinatorii nu au achitat acest tarif. Odata cu aplicarea amenzii contraventionale, soferilor li se va retine certificatul de inmatriculare a vehiculului pana la prezentarea dovezii de achitare a rovinietei.Proiectul mai prevede injumatatirea cuantumului amenzilor contraventionale, eliminand posibilitatea de retinere a 25% din cuantumul acestora de catre institutia din care face parte agentul constatator.CNADNR a selectat la inceputul anului consortiul Novensys Corporation/UTI Systems pentru a livra sistemul, valoarea contractului fiind de 35,96 milioane de lei, fara TVA.

Sursa: www.phantoms.ro

Categorie articol [ Stiri Auto ]
Tagged with: [ , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

18 comentarii la “Rovinieta electronica”

 • Ej3ct | Invincible (nick phantoms) - Nume: Raul
  ... a scris la 7 februarie 2010, 23:45   [#1]

  Eu nu mai platesc rovinieta, de cand am facut un DRUM Baia Mare- DEJ!

  Pentru ce sa platesc? Pt. gropi???

 • cosmin
  ... a scris la 14 martie 2010, 18:34   [#2]

  buna as dori o informatie, dice difera preturile la rovinieta adica pe tabelurile de pe net sant un pret si in statile petrom sant de daua sau trei ori mai marepreturile

 • ... a scris la 15 martie 2010, 4:17   [#3]

  Sunt extremi de nesimtiti . Au niste amenzi imenseee

 • darius
  ... a scris la 15 aprilie 2010, 22:27   [#4]

  hotilor va trebuie roviniete si nu mai stiti cum sa va mai ca**ti pe voi santeti o tara de rahat cu gropi puteti sa le umpleti voi hotilor uitativa la alte tari au autostrazi suprapuse voi cu-n rahat mare …

 • alexs
  ... a scris la 27 aprilie 2010, 17:08   [#5]

  rusine meritati impuscati ca ceausescu hotilor banditilor voi durmiti si tara ragaie de gropi hotilor rusine

 • Geo
  ... a scris la 23 iunie 2010, 11:19   [#6]

  Nesimtitii dracu….numai stiu cum sa ne jefuiasca mai tare cum sa isi cumpere bentley ferrari si alte cele…si vile scumpe cu lift pentru 2 etaje….hoti numai hoti numai suport ce se intampla dar ce putem noi sa facem?decat sa stam sa privim cum suntem calcati in picioare…pacat ca nu se initiaza iarasi o revolutie…suntem o tara de prosti care nu stim sa ne unim cand trebuie….nu suntem uniti si ne place sa primim oua si galeti de la basescu…akum na asta ne e soarta.per ansamblu orikum suntem niste prosti;) !numai bine

 • vio
  ... a scris la 23 iunie 2010, 12:27   [#7]

  @ Geo: Nu degeaba a spus cine a spus ca poporul roman are memorie scurta: mita electorala a fost inventata de catre PSD, pe vremea lui Ion Iliescu si Adrian Nastase, nu Basescu a inventat mita electorala !

 • claudiu
  ... a scris la 26 iunie 2010, 6:52   [#8]

  @ vio: -- Cine a inventat mita electorala ? Nu cumva Basescu cu gasca lui ? S-a dat ceva in 2004 de la PSD ? NIMIC ! In 2009 PDL Somcuta Mare prin Primarul oferea pentru cei care votau cu Basecu intre 1000 si 3000 RON ! Si apropo cand era mai bine acum cu drojdierul si gaozarul de Basescu sau cu Iliescu ?

 • ... a scris la 29 iunie 2010, 12:34   [#9]

  Platesti pentru ce consumi. Nu platesti amenda. Nu iti place ceva, ai optiuni….una dintre ele este sa pleci in alta tara. Daca nu te primeste in alta tara inseamna ca nu stii nimic si ca te uiti ca tembelu’ tata ziua la Ciao Darwin sau Mondenii sau alte emisiuni de genul asta.
  Mi se pare o idee foarte tare Rovinieta Electronica

 • Florin M
  ... a scris la 26 august 2010, 19:07   [#10]

  Pana la urma cum se plateste acuma rovinieta ? Suntem trecuti deja de 01 august 2010 … A platiti cineva ?

 • arcan
  ... a scris la 1 octombrie 2010, 14:06   [#11]

  Cum sa-ti ia certificatul pana la prezentarea dovezii de achitare ? Daca tu ai iesit doar o zi in afara judetului si mai apoi nu mai doresti, cum sa platesti daca nu mai ai de gand sa folosesti, iar chestia cu despagubirea iar e stupida pt. ca deja platesti amenda, in cazul asta ar trebui sa te opreasca doar cei de la drumuri, sa platesi despagubire fara amenda si certificat luat, mi se pare normal asa.

 • Coaca Elisabeta
  ... a scris la 2 octombrie 2010, 16:20   [#12]

  Buna ziua ! Ce pasi ar trebui sa intreprind pentru a desfasura activitatea de a vinde roviniete electronice ? Posed un spatiu adecvat. Va multumesc !

 • Florin M
  ... a scris la 2 octombrie 2010, 21:48   [#13]

  E plin de roviniete in toate benzinariile, nu cred ca din vinzarea lor s-ar putea face o afacere, decat in situatia in care deja ai o afacere (un magazin, o benzinarie, ceva…) si printre altele vinzi si roviniete.

 • adita
  ... a scris la 8 octombrie 2010, 19:12   [#14]

  bai distrusilor ! santeti nebuni chiar nu intelegeti ca o sa iasa lumea in strada dar nu asa ca pana acum, cum a fost in ‘89 si va potoliti cu roviniete cu tot. O ia lumea razna cu milioane de taxe. HAIDETI IN STRADA CA IN ‘89 !!!!

 • andrei
  ... a scris la 9 octombrie 2010, 13:54   [#15]

  O mizerie de taxa ! Daca ar fi raportata taxa de drum la starea acestora cred ca ar trebui sa primim bani sa circulam pe drumurile patriei. Oricum, o zi minunata…

 • Gabi
  ... a scris la 11 octombrie 2010, 12:37   [#16]

  Buna ziua ! Cum si unde se pot cumpara aceste roviniete ? Cum arata ? Cum e procedura de cumparare ?

 • angy
  ... a scris la 29 octombrie 2010, 19:56   [#17]

  La ce drumuri au si cum le administreaza ar trebuii sa circulam liberi fara taxe si impozite . Eram pe scuter intr-o seara de vara si ma plimbam. Pe acel drum de foarte multa vreme, este o gaura chiar la jumatea lui si nimeni nu se ocupa sa o astupe. Acea groapa era de vreo un an inainte sa mi se intample necazu si de atunci a mai trecut un an. Deci doi ani de cand o groapa in asfalt aflata pe un drum judetean exista fara ca nimeni sa faca ceva. Si mai face legatura cu autostrada Bucuresti -- Pitesti si culmea ar fi sa treaca pe acolo cei de la Renault Titu, adica francezii si sa-si rupa bascula la masina. Poate atunci o astupa si ei, sa pot circula si eu in siguranta pe urma [-o<

Trackbacks

 1. Rovinieta electronica, online

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?