Rovigneta – Taxa de drum din Romania

Rovigneta – Taxa de drum din Romania

33m91y9 Rovigneta   Taxa de drum din Romania

Taxa de drum din Romania, este morala sau nu ? Este legala sau nu ? Este corecta sau nu ? Intrebari la care probabil ar trebui sa raspunda incepand de la juristi, avocati, politicieni, etc… Insa, nu este nevoie sa fii nici parlamentar, nici avocat nici jurist ca sa-ti dai seama ca, taxa de drum asa cum este conceputa in Romania, este in primul rand IMORALA ba poate chiar si ILEGALA ! Insa toata lumea se complace in situatie, nu exista proteste in acest sens, toata lumea tace si accepta un fapt absolut iesit din normalitate si din logica fireasca a lucrurilor !

De ce ? Am sa va explic.

Personal, sunt de acord sa platesc taxa de drum (de altfel am si platit-o pana acum), insa, ca orice taxa trebuie sa aiba o anumita logica. Platesc o anumita taxa, ca sa ce ? Platesc o anumita taxa pentru ceva, nu platesc taxa aiurea. In acest caz, platesc o taxa de drum pentru ca drumurile pe care le folosesc in Romania, sa fie niste drumuri decente, intretinute, fara gropi, sa fie trasate si semnalizate corespunzator, sa fie curate, si sa-mi asigure siguranta calatoriei cu autoturismul meu personal atunci cand plec si eu intr-un concediu undeva, sau cand am de mers pentru o problema sau alta din punctul A in punctul B.

Ei toate acestea nu se intampla ! Dupa 2 saptamani de iarna, drumurile Romaniei sunt un adevarat dezastru ! Pline de gropi, adevarate cratere, capcane veritabile pentru orice sofer indiferent cata experienta ar avea in sofat. Ce inseamna aceasta ? Inseamna ca, eu am platit pentru niste servicii, servicii care nu mi-au fost asigurate corespunzator ! Cine raspunde pentru asta ? Ar trebui pur si simplu, sa existe o institutie care sa se ocupe de asa ceva, sa merg frumos cu rovigneta la respectiva institutie, si sa-mi returneze o parte din bani inapoi, deoarece serviciile pentru care am platit IN AVANS pe 1 an de zile, nu mi-au fost asigurate corespunzator. Sau, in momentul in care platesc rovigneta, ar trebui sa existe un CONTRACT, care sa contina clauze, drepturi si obligatii !!! Nu exista asa ceva ? De ce ? Pentru ce platesc ?

De fiecare data aud aceeasi poveste, deja de 20 de ani incoace: – Apar pe televiziuni, in diferite interviuri sau emisiuni, incepand de la ministrul transporturilor, pana la responsabili de la “Drumuri Natioanle” (sau cum s-o numi aceasta institutie de incompetenti), care spun ca, datorita faptului ca in Romania, clima este una mai “speciala”, si datorita diferentelor de temperatura dintre anotimpuri, asfaltul nu rezista si astfel apar gropile … BAI INCOMPETENTILOR, aveti senzatia ca suntem fraieri ?
Va dau doar un exemplu: – nu o data s-a intamplat sa merg in tara vecina, in Ungaria, pentru diverse chestiuni, n-o sa stau acum sa le insir pe aici … Ei, cum si cine dintre INCOMPETENTII astia romani ar putea sa-mi explice si mie, daca din cauza climei apar gropile in Romania, de ce mama dracului nu apar si in Ungaria ????? Aproape de fiecare data cand merg in Ungaria, drumul pana la vama Petea din Satu Mare, e dezastru (alta explicatie, cica .. trafic mare, de aia… ) si CUM AM TRECUT VAMA IN UNGARIA, drumul e OGLINDA !!!! Ce naiba, se opreste clima la vama, nu are “clima” pasaport sa iasa din Romania, sau cum ??? Cel putin in apropierea granitei cu Romania, este exact aceeasi clima, aceleasi temperaturi, etc … De ce, in partea romana, drumurile sunt praf, iar cum am trecut de “linia” desenata pe asfalt care “spune” ca am intrat in Ungaria, drumul e ca oglinda !?!?!

Inevitabil, datorita gropilor i-mi distrug telescoapele la masini, caseta de directie, rulmentii, i-mi rup arcurile, i-mi pun in pericol viata datorita evenimentelor rutiere periculoase care pot aparea datorita craterelor din asfalt … Cina ma despagubeste pentru asta ? Care institutie ? Unde sa merg, sa le arunc in fata factura de la service-ul auto ? Platesc o taxa de drum pentru a-mi fi asigurate drumuri bune, si ce primesc in schimb ?

17sfow Rovigneta   Taxa de drum din Romania

2vbpoo5 Rovigneta   Taxa de drum din Romania

Categorie articol [ Auto / Moto ]
Tagged with: [ , , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

19 comentarii la “Rovigneta – Taxa de drum din Romania”

  • ... a scris la 11 ianuarie 2010, 23:08   [#1]

    aici sunt banii dumneavoastra :(( :(( :(( :(( :((

  • radu
    ... a scris la 12 ianuarie 2010, 11:01   [#2]

    buna.
    am auzit si o alta teorie. aceea ca din taxa de drumuri de exemplu, statul nu e obligat sa faca drumurile. adica aceasta taxa (sau alte taxe) nu e destinata exclusiv sau in mod obligatoriu la repararea drumurilor si se poate folosi chiar la amenajarea de parcuri, la plata pensiilor, salariilor, alocatiilor sau la diferite alte proiecte care nu au nici o treaba cu drumurile.
    acum unii poate ar intreba: de ce ii spune atunci taxa de drum? sau de ce nu exista atunci o taxa speciala pentru drumuri? la care politicienii probabil ar raspunde: asa se practica si in alte tari ale europei, iar noi trebuie sa ne aliniem in randul lor. acelasi raspuns insa nu il primim cand punem insa alte intrebari. ne aliniem europei si ascultam de europeni doar cand e in interesul conducatorilor tarii (faceti diferenta intre interesul lor si interesul nostru, ca e o diferenta foarte mare), insa nu ascultam de europeni atunci cand acestia afirma lucuri care deranjeaza interesele conducatorilor romaniei. europa striga si avertizeaza romania sa scoata taxa auto, ca e ilegala. e ilegal sa faci diferenta intre un autovehicul cumparat din afara tarii si unul cumparat din tara. dar pe cine intereseaza? pe conducatori in nici un caz. ba dimpotriva, se fac ca nu ii aud pe europeni si chiar am auzit pe cineva de la apia parca zicand ceva de genul..europenii sunt rupti de realitate. adica ei nu stiu pe ce lume traiesc, doar noi stim la cat e ceasul. asta bineinteles, cum am zis, cand ne convine.
    si uite asa ne joaca pe degete cum vor ei. si nimeni nu zice nimic, nu face nimic. traim in romania. avocatii nostri sunt pe nicaieri, nu au nici o putere, unii nu pot, sunt incompetenti, poate marea majoritate, iar altii nu vor, sunt lipsiti de bunavointa. peste tot avem parte doar de mafioti. unde sunt oamenii care lupta pentru ceva in tara asta? unde sunt adevaratii profesionisti? adica oameni care si au ales o meserie pentru ca simteau cu adevarat chemarea?? medic care vrea la medicina nu pentru bani, ci din dorinta de a ajuta oameni, preot care intr-adevar simte chemarea in acest sens, nu pentru casa sau alte servicii, avocati care vor cu adevarat sa se faca dreptate, nu sa isi faca case de pe urma altora si in moduri nu tocmai ortodoxe. unde sunt toti acesti oameni?
    de ce nu raspunde nimeni in fata legii? guvernul nostru pare sa fie imun in fata justitiei. se stie cat se fura, dar nimeni nu e capabil sa faca nimic.
    la toate intrebarile astea ar trebui sa ne raspunda conducatorii in direct, in cadrul unor emisiuni televizate sau la radio, in care oamenii sa le puna intrebari de tipul acestora, sa vedem ce raspuns vom primi. si cine e prin cu minciuna, poate sa isi ia adio de la guvernare.
    era doar o idee. utopica.

  • ... a scris la 12 ianuarie 2010, 11:33   [#3]

    In primul rand, consider ca este anormal sa platesc aceeasi taxa de 2 ori. Taxa de drum este inclusa oricum in fiecare litru de benzina sau motorina pe care-l cumparam de la benzinarie. Atunci, de ce mai trebuie sa platesc inca o data aceeasi taxa, separat ? In urma cu vreo 1 an sau 2, urmaream la un moment dat o emisiune TV, unde un specialist explica componenta pretului la benzina si motorina, si-mi aduc aminte ca spunea ceva de genul: -- 1 litru de benzina la poarta rafinariei costa 7.000 lei (lei vechi), iar in benzinarie costa atunci vreo 36.000 lei … Diferenta de la 7.000 lei/litru pana la 36.000 lei /litru, erau (sunt) numai taxe si accize. Iar daca bine-mi mai aduc aminte, vreo 3.000 de lei era taxa de drum inclusa in acesl pret. Repet, era mai demult emisiunea, insa n-am uitat nici acuma discutia … Strigator la cer !!!! x(

  • radu
    ... a scris la 12 ianuarie 2010, 13:27   [#4]

    da, cam asa e. si eu stiu ca in pretul combustibilului e deja taxa de drum. dupa cum cred, mai demult exista taxa aceasta de drum, dar dupa aceea au renuntat la ea sub forma respectiva, preferand sa o introduca in pretul carburantului. poate e mai bine asa. cine circula, plateste. o suma modica, bineinteles. un anumit procent pe suta de km sa zicem. dar poate asta a fost si ideea. sa ii schimbe numele, sa o introduca in pretul carburantului, ca dupa o vreme, sa creeze o noua taxa, de fapt acceasi taxa, sub alt nume. astfel vom plati de 2 ori acelasi lucru fara ca lumea sa isi dea seama, cel putin nu toti. si cum justitia e clar ca nu urma sa intervina, au si pus-o in aplicare, stiindu-se in afara oricarui pericol din punct de vedere legal. ei sunt justitia, asa ca cine ii poate trage la raspundere??
    taxa de poluare..sau taxa auto se stie ca e ilegala, din moment ce uniunea europeana o zice si de asemenea o spun atatea procese interne, din romania, care au dat castig de cauza cetatenilor si au stabilit ilegalitatea taxei. deci se stie clar ca e ilegala, dar chiar si asa prefera sa nu o scoata. de ce? pentru ca le aduc lor niste bani. bani pe care oricum nu ii folosesc la ceva de pe urma caruia sa beneficiem si noi. bun exemplu ne dau conducatorii tarii. daca ei fac ilegalitati, care ar trebui sa fie niste modele, noi, ca simplii cetateni ai acestei tari, de ce nu am face ilegalitati, dupa modelul pe care ni-l ofera ei? sau gresesc?
    i was just saying..

  • meseriashu
    ... a scris la 12 ianuarie 2010, 14:21   [#5]

    Am auzit ca exista un avocat prin Timisoara sau Arad, nu mai stiu exact, care spunea ca are peste 100 de procese castigate cu statul roman, adica a castigat toate procesele de acest gen care le-a avut cu statul roman, si ca dureaza cam 3 luni un astfel de proces. Platesti taxa de prima inmatriculare, inmatriculezi masina, pe urma dai statul in judecata si in 3 luni primesti banii inapoi. Numai ca lumea nu stie de faza asta. :-<

  • radu
    ... a scris la 12 ianuarie 2010, 20:42   [#6]

    mdaa..am auzit si eu. exista mai multi. dar am auzit si ca unele cazuri au fost respinse, desi era aceeasi situatie ca altele la care sentinta a fost favorabila. se pare ca si aici e vorba de tot felul de interese. ca peste tot in romania, nu de alta..
    am mai auzit si ca cei care au castigat procesele, stau bine mersi, dar banii nu i-au vazut. teoretic statul trebuie sa le restituie banii, dar nu stiu cine poate sa oblige statul sa execute aceasta actiune. ai sentinta favorabila in mana, dar banii am auzit ca nu o sa ii primesti..stai si astepti ca statul sa ii restituie..stai si astepti mult si bine. asta am auzit.
    statul roman. e ca in niste desene animate. politicienii nostri parca sunt de jucarie, niste amatori.

  • ... a scris la 13 ianuarie 2010, 0:05   [#7]

    trezireeeeaaa!!!
    traim in romania! :)

  • ... a scris la 14 ianuarie 2010, 0:31   [#8]

    La noi la romani asa se face treaba .. Trebuie sa luam decat nu sa si dam ..

    P.S. Meseriashule chiar nu stiam de chestia asta mc :D

  • Mircea Matei
    ... a scris la 4 februarie 2010, 14:58   [#9]

    Nu e normal sa platim taxa de drum si sa nu vedem nimic de pe urma banilor nostri. Am o petitie pe internet impotriva incasarii taxei de drum. Nu cred ca va tine cont cineva de ea, indiferent de cate semnaturi se vor aduna, dar cel putin le dam de stire ca existam si ca avem si noi un cuvant de spus.

  • ionut huma
    ... a scris la 9 februarie 2010, 10:08   [#10]

    Sistemul electronic de emitere si control al rovinietei va intra în functiune la 1 august 2010, urmand ca soferii sa achite CNADNR tarifele anuale ca si despagubiri în functie de tipul vehiculului pentru situatia in care sunt depistati in trafic fara taxa de drum achitata, respectiv între 28 şi 1.210 euro, dar si amenzi pentru neplata acestor tarife de utilizare a infrastructurii nationale de drumuri cuprinse între 250 şi 4.500 de lei.

    Sumele provenite din despagubiri vor fi venituri extra bugetare ale Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) şi reprezintă o sumă egală cu tariful pe un an, în funcţie de tipul vehiculului folosit fără a deţine rovinieta valabilă, se arată într-un comunicat al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI), remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.

    Tarife anuale / despagubiri:

    * 28 de euro pentru autoturisme
    * 96 de euro pentru vehiculele de marfă cu masa până la 3,5 tone
    * 320 de euro pentru camioanele cu masa între 3,5-7,5 tone
    * 560 de euro pentru camioanele cu masa între 7,5 şi 12 tone şi vehiculele de transport pasageri cu mai mult de 23 de locuri
    * 720 de euro pentru camioanele cu masa mai mare de 12 tone şi trei axe

    şi
    1.210 de euro pentru vehiculele cu masa mai mare de 12 tone şi patru axe

    Amenzi:

    * între 250 şi 500 de lei pentru autoturisme
    * între 750 şi 1.200 lei pentru vehiculele cu masa maximă de 3,5 tone
    * până la 4.500 de lei pentru camioanele cu masa de minim 12 tone şi patru axe

    Pentru introducerea sistemului, MTI a elaborat un proiect de ordonanţă de guvern.

    “Acest sistem va face posibilă controlarea în mod automat a tuturor vehiculelor, prin identificarea automată vizuală a numerelor de înmatriculare (numai imaginea din zona numerelor de înmatriculare), înregistrată la momentul tranzitării, poziţia geografică de unde s-a facut înregistrarea, precum şi controlarea în teren”, se precizează în comunicat.

    CNADNR va urmări eşantioane de trafic şi va transmite către personalul care face verificări ordine de lucru prin intermediul unor terminale mobile privitor la datele de identificare ale vehiculelor de controlat.

    Astfel, vor fi oprite în trafic doar vehiculele pentru care există suspiciunea că deţinătorii nu au achitat acest tarif.

    Odată cu aplicarea amenzii contravenţionale, şoferilor li se va reţine certificatul de înmatriculare a vehiculului până la prezentarea dovezii de achitare a ro vinieta.

    Proiectul mai prevede înjumătăţirea cuantumului amenzilor contravenţionale, eliminând posibilitatea de reţinere a 25% din cuantumul acestora de către instituţia din care face parte agentul constatator.

    CNADNR a selectat la începutul anului consorţiul Novensys Corporation/UTI Systems pentru a livra sistemul de viniete electronice, valoarea contractului fiind de 35,96 milioane de lei, fără TVA.
    Si -- ca sa fie cusher puteti sa o cumparati de pe net la adresa http://www.roviniete.ro.

    Macar sa nu luam amenda!

  • vali
    ... a scris la 26 februarie 2010, 0:16   [#11]

    Salutare…. Am auzit de la cineva ca si rovignetele sunt valabile de la un anumit nr de km in afara orasului…cica a aflat asta de pe net….. eu nu gasesc nimic in legatura cu asta…. e adevarat sau sunt povesti ?…. :o

  • ... a scris la 26 februarie 2010, 8:22   [#12]

    Povesti. Rovigneta odata platita, este valabila pe toata perioada pe care a fost platita, indiferent de numarul de km efectuati sau de distantele parcurse. Asta bineinteles exceptand drumurile cu taxa speciala, cum ar fi autostrazile care insa inca noi nu le avem … Tentativele de autostrazi care le avem pana acum, sunt fara taxa… e si normal sa fie asa, sunt autostrazi doar cu numele…

  • LILIANA
    ... a scris la 5 martie 2010, 11:48   [#13]

    BUNA ZIUA,
    DAR DESPRE TAXA DE DRUM JUDETEAN DIN JUD. CONSTANTA ATI AUZIT ?
    MI S-A DAT AMENDA PT.CA NU AM PATIT TAXA DE DRUM JUDETAEAN (NU AM STIUT DE EXISTENTA EI, INITIAL AM CREZUT CA GLUMESTE AGENTUL CONSTATATOR) SI CHIAR DACA AVEAM ROVIGNETA VALABILA, PT. AUTO DE PESTE 3500 KG, NU S-A LUAT IN CONSIDERARE (EU FIIND DIN ALT JUDET). NICI NU STIU CE SA FAC SA PLATESC AMENDA IN 48 DE ORE SAU SA FAC PLANGERE LA JUDECATORIE ?

  • ... a scris la 5 martie 2010, 15:30   [#14]

    Era indicator undeva care sa te anunte ca ai intrat pe un drum cu taxa ?

  • liviu
    ... a scris la 14 martie 2010, 17:37   [#15]

    E o taxa pe prostie. Platiti in continuare :d

  • lucu
    ... a scris la 22 mai 2010, 12:41   [#16]

    Am platit rovineta pentru un an de zile, dar din greseala un prieten mi-a ras-o de pe parbriz. Am chitanta cu care am platit, acum nu stiu, trebuie sa mai platesc inca o data s-au chitanta e de ajuns pentru a justifica acest lucru. Cineva sa ma lamureasca asupra acestui lucru. Multumesc.

  • mihnea
    ... a scris la 22 mai 2010, 12:42   [#17]

    Este suficienta chitanta. Eu am platit rovigneta la PECO si nici nu mi-am lipit rovigneta pe parbriz, iar atunci cand ma opreste Politia, ii arat chitanta si este in regula. >:d<

  • ... a scris la 18 iunie 2011, 16:56   [#18]

    Taxa in sine este morala, cei care utilizeaza banii stransi din taxa de drum sunt mai putin morali, aici este de fapt problema morala. Acesti indivizi fac contracte paguboase, cu preturi unflate, spagi grase etc.

  • nelutu
    ... a scris la 2 decembrie 2012, 15:45   [#19]

    am platit taxa de drum ptr un an, intre timp am schimbat masina dar mi-am pastrat nr de inmatriculare. Mai trebuie sa platesc taxa de drum inca o data?

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?