Românii şi maghiarii din Transilvania

romanians and hungarians in transilvania%2523 Românii şi maghiarii din Transilvania

Românii şi maghiarii din Transilvania

În fiecare an electoral din cei ultimii 25 de ani de după Revoluţia din ‘89, în preajma alegerilor parlamentare ori prezindentiale, liderii politici făceau tot felul de declaraţii bombastice, uneori chiar apocaliptice, despre românii şi maghiarii din Ardeal. Atât politicienii din Ungaria cât şi politicienii din România, când se vroiau în centrul atenţiei, hop şi ei în presă cu declaraţii năstruşnice, ba despre români, ba despre maghiari.

Chiar şi evenimentele ceva mai vechi când într-adevăr s-a lăsat cu ceva bătaie pe stradă între manifestanţi şi forţele de ordine, au fost generate tot de declaraţii neinspirate făcute de politicieni. Îl mai aud pe câte unul cu tot felul de aberaţii de genul “dacă mergi în Harghita sau Covasna şi vorbeşti româneşte, se uită lumea urât la tine sau nu eşti servit la restaurant ori magazin” … O mare minciună! Am fost nu de puţine ori, atât în Covasna cât şi în Harghita şi absolut niciodată şi nicăieri n-am fost primit sau privit cu duşmănie, ba din contră …

Azi am primit o imagine de la un prieten, care zugrăveşte cât se poate de precis, situaţia reală dintre românii şi maghiarii din Transilvania … Iar imaginea, chiar face cât o mie de cuvinte:

romanians and hungarians in transilvania Românii şi maghiarii din Transilvania

Categorie articol [ Politica, Social, Vocea poporului ]
Tagged with: [ , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

13 comentarii la “Românii şi maghiarii din Transilvania”

 • Francisc
  ... a scris la 22 martie 2014, 20:54   [#1]

  Încă nu am reuşit să pricep de ce prea mulţi “români” se chinuie să facă diferenţa dintre ei şi “unguri”, uitând că toţi “trăitorii” spaţiului carpato-dunărean sunt cetăţeni români. Faptul că unii cetăţeni vorbesc ungureşte nu ar trebui să fie o problemă. Avem aceleaşi drepturi şi aceleaşi datorii, indiferent de limba pe care o vorbim. Avm dreptul de a fi cetăţeni. Întrebarea e: câţi dintre noi pricep acest lucru?…

 • Francisc
  ... a scris la 23 martie 2014, 13:54   [#2]

  Abia acum am băgat de seamă, domnule Dan, că numele dumitale de familie este Nagy. Te felicit pentru faptul că -- în ciuda numelui -- gândeşti mai româneşte decât milioanele de “escu” ce trăiesc în România. Mi-ar face o deosebită plăcere să beau o “pălincă maghiară” cu dumneata…

 • ... a scris la 23 martie 2014, 23:49   [#3]

  @ Francisc: -- Oameni normali, există printre toate naţiile …

 • JoinT
  ... a scris la 24 martie 2014, 11:47   [#4]

  Daca e chiar asa cum spui tu, ce ar fi sa spui ceva despre ceea ce s-a intamplat recent la Tg Mures? Cum comentati revendicarile celor care au scandat acolo? Ce parere aveti despre amenintarile primite de catre baiatul ala din Gheorgheni pt ca a indraznit sa poarte steagul Romaniei in Romania intr-o regiune care s-ar vrea teritoriu maghiar, desi este clar teritoriu roman?
  Cred ca totul are o limita care din ce in ce mai des este trecuta. Pacat ca tara este condusa de loaze. Nici o alta tara civilizata n-ar fi permis asta din partea unei minoritati. Sunt multe minoritati in Romania care nu fac asta.

 • ... a scris la 25 martie 2014, 15:11   [#5]

  Extremişti, sunt şi de o parte şi de alta … Cel mai bine ar fi, să se întâlnească “face to face” … aşa, sigur am scăpa de ei :)

 • JoinT
  ... a scris la 26 martie 2014, 16:48   [#6]

  Nu stiu daca stiti dar maghiarii au cerut autonomie si in Slovacia. Ghiciti ce s-a intamplat? Au fost pusi la punct imediat. Masurile luate au fost:

  -s-a interzis intrarea in tara a presedintelui Ungariei care venise in interese etnice
  -au interzis dubla cetatenie pt cei care vor functii publice…deci ori esti slovac, ori ungur.
  -au interzis o trupa mediocra rock formata din unguri care promovau actiunile xenofobe.

  Cred ca daca ungurii din Slovacia ar fi facut ce au facut aici, spalau puscariile pt multi ani. Asa cum am mai spus, tara asta e condusa de loaze care habar nu au sa protejeze ce s-a mostenit. Nu am nimic cu ungurii cum nu am nici cu tiganii. Am cu lipsa bunului simt si obrazniciei. Traiesti intr-un stat, adapteaza-te sau muta-te. Nu-ti place? Nimeni nu te tine cu forta aici.
  Dar ce ma deranjeaza si mai tare e nepasarea oficialilor romani care nu fac absolut nimic, nici macar o masura impotriva acestor lucruri, pt ca ei leprele vor la guvernare si au nevoie de UDMR. E frustrant sa fi roman si sa vezi ce se intampla in tara ta.

 • severus
  ... a scris la 30 martie 2014, 15:49   [#7]

  Mare dreptate ai Joint.
  Eu sunt german ca etnie, dar totodata mai roman ca toti ungurii romani care cer autonomie, Ardeal si alte chestii in timp ce viseaza cu ochii deschisi. Va invit la o horinca de Maramures :) cu multe margele si va zic : arde ca focul :)
  Pur si simplu politicienii nostrii sunt de vina ca nu iau masuri mai drastice, apoi sa vezi ce liniste ar fi printre ungurii aia cu gura mare.

 • Francisc
  ... a scris la 30 martie 2014, 17:34   [#8]

  Domnule Severus,
  Sunt un român de naţionalitate cehă (asta explică de ce sunt mare fan al berii!) şi n-am “visat” vreodată -nici măcar cu ochii deschişi -- că aş fi mai român decât toţi ceilalţi români ce vor autonomie sau nu… Cred cu tărie că între ţig…, pardon, rromul cu buletin de Ferentari, sasul din Sighişoara, maghiarul de la Tîrgu-Mureş sau românul de la Caracal nu trebuie făcută nicio diferenţă. Suntem cu toţii români, indiferent că unora le place şi altora nu. Pe de altă parte mă întreb: dacă homosexualii au voie să-şi strige în gura mare dreptul de a se căsători între ei, de ce nu ar avea “ungurii” (nu-mi place acest cuvânt, de-aceea am pus ghilimelele!) din Transilvania dreptul de a cere autonomia? Sunt totuşi vreo două milioane, nu-i aşa?…
  Şi-apoi, ce măsuri “mai drastice” să ia vinovaţii noştri politicieni pentru a reduce la tăcere gura aia “mare” a maghiarilor? Să le interzică dreptul de a vorbi în limba maternă?…
  Aş accepta cu drag invitaţia dumneavoastră la o horincă de Maramureş dar, ţinând cont de sfatul pe care mi l-aţi dat într-un alt comentariu de pe acest blog, mă simt obligat să refuz. Dar vă promit că o să beau un pahar de răchie bănăţenească în sănătatea dumneavoastră… Hai noroc şi sănătate, că-s mai bune decât toate!…

 • JoinT
  ... a scris la 2 aprilie 2014, 13:46   [#9]

  Domnule Francisc,

  De ce nu ar avea voie sa ceara autonomia? Pentru ca Transilvania face parte din Romania, iar noi avem o constitutie. Facand o paralela, sunt cumva in Ungaria scoli cu predare in lb romana? Universitati cu predare in lb romana? Placute bilingve? Care din toate astea atesta prezenta romanilor in Ungaria? Sunt lucruri de bun simt care nu cred ca are rost nici macar sa le discutam. Ar tebui intelese de fiecare roman indiferent de nationalitate.
  Comparatia intre exemplele date…pe de o parte m-a facut sa rad…nu are absolut nici o relevanta, iar implicatiile sunt cu totul altele. Incomparabile de altfel.
  Cum ar fi ca Bavaria sa fie teritoriu autonom roman? Sa pornim de la faptul ca totul are limite. Nimeni nu ar permite asta, nicaieri in lumea asta.
  De ce s-o ceara? Ce e atat de rau sa fi ungur in Romania? Nu ai atatea facilitati pe care nu le ai nicaieri in alta parte?

 • severus
  ... a scris la 2 aprilie 2014, 17:24   [#10]

  Parerea mea ca minoritate desi nu ma consider, este ca minoritatile in special maghiarii au prea multe drepturi in Romania. Si ei defapt sunt nationalisti maghiari cu cetatenie romana, in marea lor majoritate. Pacat, le dai cu o mana si ei iti iau cu doua, sau cu forta iesind in strada si facand scandal. Au primit apa la moara din partea politicienilor si acuma profita. Daca eu pot sa respect legea ei de ce nu pot?

 • Francisc
  ... a scris la 7 aprilie 2014, 9:18   [#11]

  Sunt de acord, domnule JoinT, deşi nu cred că e nevoie de acordul meu, că Transilvania face parte din România. Şi taman constituţia la care faceţi referire dă dreptul tuturor cetăţenilor (indiferent de culoarea pielii, limba maternă,orientarea sexuală sau credinţa religioasă) să-şi exprime liber doleanţele. Desigur, asta nu înseamnă că orice “trăznaie” a fiecărui cetăţean trebuie “suportată” şi aprobată de ceilalţi “trăitori din cetate”. Vreau să cred (deşi nu am prea multe motive!) că trăiesc într-o democraţie. Faptul că vecinul îşi ascunde gunoiul sub preş nu e un argument pentru a face la fel…

 • stefan babutiu
  ... a scris la 21 iunie 2014, 10:37   [#12]

  :-?

 • stefan babutiu
  ... a scris la 21 iunie 2014, 10:57   [#13]

  Tot ce spuneti, spuneti din punctul unor tineri trecuti prin scoala romanesca, unde vi s-a predat viziunea oficiala asupra Transilvaniei, completata de parerile anturajului vostru.

  Transilvania nu a apartinut niciodata Romaniei !!!
  Din anii 800 a apartinut ungurilor care au cucerit teritorul locuit de protoromani (vlahi), cumani, slavi, etc.
  Dupa batalia de la Mohacs (1526) a fost voievodat vasal imperiului otoman pan in jurul anilor 1700, cu un voievod maghiar si o dieta in care erau reprezentati ungurii, sasii si secuii.
  Din jurul anilor 1700 a apartinut imperiului hasburgic pana in 1918.

  In urma destramarii imperiului hasburgic in 1918, popoarele conlocuitoare au ales (sau au fost fortate sa aleaga cum sa traiasca). Cehii si slovacii au format Cehoslovacia, romanii din Ardeal si Banat (dar nu toti) au ales unirea cu Romania, Serbia si-a alipit teritoriile locuite de croati, sloveni, unguri (Voievodina), etc.
  In Declaratia de la Alba Iulia populatiilor conlocuitoare li s-au promis anumite drepturi, pe care statul roman nu le-a respectat.
  Daca aceste populatii ar fi avut mai multe drepturi sau daca drepturile ce li s-au promis ar fi fost respectate, probabil ca ungurii nu ar reactiona cum mai reactioneaza, si am fi ramas cu sasii, svabii si evreii nostri.
  Dar uite ca am ramas doar cu ungurii, dar si dintre ei multi aleg sa treaca in Ungaria, iar cat despre sasi ce sa mai zicem. Am ramas doar cu Severus care spune ca ungurii nu ar trebuie sa fie asa de extremisti.
  Draga Severus, de unde ai masina de facut paine? Probabil de la o matusa care a ales sa plece in Germania in loc sa profite de drepturile de care minoritatile conlocuitoare beneficiaza in Romania.

  Dragii mei, mai cautati si alte surse de informare si nu mai fiti atat de ‘romani verzi’!

  Un roman de 71 de ani, care cauta adevarul
  Stefan

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?