Românii se îmbolnăvesc… de frică!

URbiydY Românii se îmbolnăvesc... de frică!

Cu ceva timp in urma, m-am reintors dintr-un binecunoscut spital bucurestean pur si simplu bagat in sperieti! Ceea ce vazusem pe acolo a intrecut orice imaginatie: o stare alarmanta, cu oameni alertati ce purtau niste masti pe gura si nas, cica protectoare “impotriva virusului ucigas”! Da, exact asa cum scrie de cateva zile mai toata presa romaneasca: ucigaș, ucigaș si iar ucigaș. Dar daca, dincolo de aceste exagerari, intrate mai de multa vreme in obisnuinta ziaristilor cat si a altor factori, ne uităm cu atenție, observăm că nu e chiar așa de ucigaș.

Din cele 1. 400 de persoane infectate, conform statisticilor oficiale, au murit 41. Deci, 41 din 1. 400. Asa ca cele 41 de persoane, una singură avea sub 40 de ani, mai exact 36, dec au murit persoane în vârstă, cu sistemul imunitar slăbit. Toate persoanele decedate sunt, atentie, insa din… China! Nu a murit pana acum nici-o persoană purtătoare a acestui virus în Franța, Statele Unite sau în altă țară. Daramite in Romania noastra. Si atunci, te intrebi: de ce aceasta stare de alerta? De ce bagati, fratilor, oamenii in sperieti?! Că așa scrie presa?!

Cel mai mare ucigaș acum e panica. Panica (nu, nu palinca!) romaneasca. Chiar dacă nu au simptomele îmbolnăvirii cucoronavirus, multi bucuresteni cheamă ambulanța pentru că tocmai au trecut pe lângă un chinez care… își sufla nasul în batistă. Altii-si nu putini- golesc farmaciile de antivirale. Cu cât te sperii mai tare, cu atât bagi mai multe antivirale în tine la orice răceală, respectiv chemi ucigașul, pentru că îți scade imunitatea în fața virusului care te poate pune în pericol, spun (pe buna dreptate) specialistii, intre care si Lect. univ. dr. Horea Mihai Bădău. În doar două zile, medicii din Bucureşti au ajuns să consulte şi o mie de pacienţi, multe spitale din ţară sunt în carantină, iar unele sunt la un pas să se blocheze, din cauza numărului copleşitor de bolnavi care vin direct la urgenţe. Interesant e si faptul ca aceasta presa alarmista scrie (vorbeste) numai despre numărul de îmbolnăviri (din China), nu și despre numărul de vindecări și de externări, ca și cum cei care s-au îmbolnăvit au rămas bolnavi pe viață. La noi, ucigasul (daca va veni vreodata) ne gaseste deja pe jumatate ucisi. De frica! Iar dacă vine si când va veni, s-ar putea să avem surpriza să nu fie chiar atât de ucigaș. Ceea ce ar face să scadă dramatic audiențele instituțiilor mass-media, precum și profiturile companiilor farmaceutice.

Vrea cineva asta? Un ilustru specialist in boli infectioase, spunea ca in anii din urma, de fiecare data în luna februarie, marii importatori de citrice plăteau (mituiau) unii jurnaliști care scriau fie pe Sănătatea sau pe alta publicatie, ca să amplifice spaimele oamenilor legate de gripă etc.

De ce? Ca să lichideze stocurile de citrice. Cum scrii despre gripă, cum cresc vânzările la mandarine, portocale, lămâi etc etc. Si acum lumea se umflă cu vitamina C. Tot de frică. Până la urmă totul e o afacere. Frica este cea mai eficientă emoție chiar si în rețelele sociale. S-a format deja un public anxios, care răspunde extrem de rapid la frică.

Acum, iata, se formează o nouă traumă, (a câta? ), pentru că se bagă frica în oameni cu… ucigașul. Iar oamenii reacționează stimulati de presa. Ucigasul, gripa sau simpla raceala, o fi, nu zic nu, dar de ce atata tevatura?! Din fericire, mai sunt insa si semeni (mulți la numar!) care pun rațiunea în fața emoțiilor si ca atare nu se lasă manipulați…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post, Sanatate / Familie ]
Tagged with: [ , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?