Românii sunt un popor de… migranţi?

imigranti sirieni musulmani Românii sunt un popor de... migranţi?

Aflu cu surprindere că, potrivit unui studiu provenit de la ONU (şi publicat în presă), România a înregistrat în ultima vreme o creştere a migraţiei de 7,3% pe an! Experţii Organizaţiei Naţiunilor Unite mai precizează că ţara noastră are cea mai accentuată creştere a numărului de migranţi dintr-un stat care nu s-a confruntat cu războiul. Drept urmare, pe ansamblul Europei, România a urcat, în premieră, pe locul al patrulea la numărul total al cetăţenilor săi care, în prezent, locuiesc în străinătate!

Altfel fie spus, noi, românii trăim într-o tară care înregistrează acum, o a doua creştere a diasporei, după Siria, care, cum bine se ştie, se confruntă de mai multă vreme cu un război nimicitor. Aproape 4,5 milioane de români locuiesc în prezent în afara hotarelor patriei! Specialiştii, experţii în materie, prognozează o continuare a migraţiei (chiar ceva mai ridicată!), iar pentru atenuarea fenomenului, zic tot ei, nu prea se întrevăd soluţii pe moment.
Pe bună dreptate, probabil, vă întrebaţi: care-s de fapt cauzele?!

Aceiaşi experţi afirma că situaţia economico-socială nefavorabilă din ţara noastră ar fi principala cauză pentru care tot mai numeroşi români, îndeosebi tineri, sunt nevoiţi să plece, definitiv sau pentru o perioadă, în afara hotarelor.

Diaspora romani numarul cetatenilor care traiesc in afata tarii Europa Românii sunt un popor de... migranţi?
marimea diasporei raportata la populatia ramasa Românii sunt un popor de... migranţi?

După anii 2000, când exodul s-a amplificat, marea majoritate a plecat şi pleacă din motive pur sociale. Medici, profesori, informaticieni, specialişti cu înaltă calificare în diverse domenii ale tehno-ştiinţei, dar şi constructori, drumari, betonişti, bone, menajere, etc, etc…, şi-au lăsat copiii şi casa şi-au plecat să muncească, nu să hoinărească, spunând “la revedere” ţării lor natale!

După ani şi decenii de speranţe şi aşteptare, în care majoritatea dintre noi am trecut (şi încă trecem!) prin perioade deosebit de anevoiase, oboseala tranziţiei îşi spune cuvântul! Lipsa speranţei s-a acutizat, cronicizându-se!
Acum, îndeosebi după aderarea în 2007 la U.E., se pleacă nu numai pe considerente financiare ci şi de mentalitate. Studenţi şi elevi meritoşi, unii cu medalii la Olimpiadele şcolare naţionale şi internaţionale, preferă să continue studiile în alte ţări, mai ales din Occident.
S-a plecat şi se pleacă din cauza numeroaselor piedici de ordin social sau cultural, din cauza birocraţiei dar, în special, a corupţiei generalizată, a mizeriei şi dezordinei întâlnite în mai toate domeniile şi nivelele vieţii cotidiene. Semnificativ este şi faptul că o parte din cei plecaţi s-au întors după o perioadă de timp, în ţara, dar din cauzele mai sus amintite nu s-au putut adapta! Chiar dacă, prin plecarea în Occident a multor concetăţeni, România – spun multe voci – o duce ceva mai bine, datorită (cred ei) sumelor de bani trimise, sau a numeroselor investiţii, actualele soluţii de relansare economică sunt, din nefericire, încă firave, nesigure şi utopice. În fond, nimeni nu pleacă (cu unele excepţii, desigur) dacă are în ţara în care s-a născut şi crescut, condiţii mai bune de trăi, nu?

Dar, fără a mă situa pe o platformă sceptică, doresc să vă spun că, după modul cum evoluează în prezent lucrurile, într-o continuă, ba chiar jenantă “bătută pe loc”, nu prea cred că într-un viitor apropiat, în România se va trăi atât de bine şi înfloritor încât să-i atragă în ţara pe cei (destul de numeroşi) plecaţi în diaspora! Cu toate acestea însă, oricât ar părea de paradoxal, afirm cu tărie că noi, românii, nu am fost şi nici nu suntem un popor de migratori! Dovada stau, între multe, multe altele, istoria de secole a naţiunii române, tradiţiile şi statornicia proverbială a celor care s-au născut şi au trăit aici, pe aceste minunate plaiuri mioritice! Românul n-a avut niciodată în sângele său, patima migraţiei. De unde şi zicala: “Fie pâinea cât de rea, tot mai bine-n ţara mea”!…

Acum, aproape de final, în cazul că nu v-am prelungit prea mult aşteptarea, vă ofer spre lecturare, următoarele versuri (sugestive, cred) ale unui autor anonim:

Iubiţi zidari şi dragi bucătărese
Îngrijitori de babe şi bătrâni
Vă mulţumesc că sunteţi buni români
Şi-a început de ţară să vă pese

Voi, cei care trimiteţi euroi
În ţara asta plină de prostie
Să o scăpaţi de crunta sărăcie
Veniţi să vă luaţi ţara înapoi!

Acum e minunat şi câinii toţi
Îşi poartă-n cozi în linişte covrigul
A dispărut şi foamea, dar şi frigul
Şi nu mai vezi picior de mafioţi

Aveţi motive clare de mândrie
Din hobby, munca s-a făcut servici,
Lucrează oamenii parcă-s furnici
E libertate şi democraţie

Sistemul sanitar s-a transformat
Nu mai există nici o boală gravă
Mâncarea-i toată “bio”, nu otravă
Precum era atunci când aţi plecat

V-aşteaptă ţara, să o ridicaţi
La rang de societate-occidentală
Că ştiţi că, ne-aţi lăsat în pielea goală
Veniţi acum, să ne şi îmbrăcaţi

Veniţi să faceţi noul paradis
Fără chinezi şi ruşi, doar cu germanii
Noi punem ţara, voi veniţi cu banii
Şi reînfiinţăm micul Paris

Aşa că, luaţi-vă din timp bilete
Să nu va-nghesuiti precum la vot
Şi-apoi să credeţi iar că-i vreun complot
Deci, cătinel, poftiţi pe îndelete

V-aşteaptă înapoi, întreaga ţară
E minunată-acum, cum v-aţi dorit
O să aveţi un trai preafericit
Veniţi, vă rog, că mergem noi afară

Şi mai apoi, cuvinte înţelepte: AM ÎNVĂŢAT

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

rbRywH9 Românii sunt un popor de... migranţi?
qWcBZNB Românii sunt un popor de... migranţi?
ZHPkQiS Românii sunt un popor de... migranţi?
fNGcgQ8 Românii sunt un popor de... migranţi?

Categorie articol [ Guest Post, Social, Vocea poporului ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?