Românii fug din țară!

Exod romani aeroport emigrare imigratie strainatate Românii fug din țară!

Nu-i de ocară că românii… fug din țară!

Un raport îngrijorător realizat de Banca Națională a României ne arată că-n prezent țară noastră ocupă primul loc în topul țărilor din UE, cu cei mai mulți cetățeni plecați în străinătate!
O rușine sau o mândrie? Asta rămâne s-o spuneți dvs., eventuali și proximi cititori ai acestui articol. Părerea mea, dacă o veți lua sau nu în seamră, merge spre… prima varianta. Acea de rușine! Mai ales dacă mai veți afla că, același studiu și raport ne mai spune că în anul trecut, aproape 20% dintre românii cu vârstă cuprinsă între 20 și 64 de ani, adică populația-țintă (cum o numea un cotidian central), pe piața muncii, trăiau în 2017 în altă țară din Uniunea Europeană! Este, potrivit studiului realizat de BNR “cel mai ridicat procent dintre cele 28 de țări din spațiul UE“.

Întrebarea care se pune acum, după cele inserate mai sus, cred c-ar fi: de ce s-a ajuns la un asemenea grad ridicat se emigrație?!
Mulți specialiști în materie spun că românii aleg să plece în străînătate nu doar din considerente pur economice, adică din lipsa locurilor de muncă. Astfel ambiguitatea politică, lipsa unui sistem performant de educație sau de sănătate, precum și lipsa infrastructurii sunt totatâtea motive pentru care conaționalii noștri aleg calea străinătății!

Guvernele au dus la situația actuală“, afirmă majoritatea celor intervievați și chiar specialiștii din economie sau din alte domenii pe profil. Iar ziarul titrează chiar pe prima pagină în genericul unui bine documentat articol: “Guvernarea Dragnea golește România“. Da, zic eu, pentru că mulți dintre cei care au optat sau optează să-și lase tot ce-au agonisit de-a lungul anilor și să aleagă pribegia, s-au săturat să fie martori la mai toate “minunile” ce se petrec aici, în patria natală. De acest lucru (adevăr confirmat și reconfirmat de realitățile vieții) nu puțini dintre cei veniți din diaspora s-au convins și în urmă cu aproape două luni, atunci, pe 10 AUGUST, când, o instituție a statului (de drept!?) cu atribuții precise (stipulate de lege) în apărarea drepturilor omului, a libertății sale (inclusiv cel de liberă exprimare), în loc să-i apere și să-i protejeze, i-a snopit în bătaie, cu bastoane, gaze și tunuri de apă! Din dispoziția cui a făcut-o? Nu oare din ordinele și coordonarea celor care ne conduc?! A celor ce-au transformat în acea zi și noapte de pomină (dar nu numai atunci) Jandarmeria Română, în… armă de apărare a partidului de guvernământ în frunte cu cel mai (ne) iubit fiu al poporului!

Iată unul din principalele motive care au determanat și determina părăsirea țării. “Forța de muncă pleacă, și odată cu ea și investitorii. Situația nu se va schimbă de azi pe mâine, va fi un proces de lungă durată. Asta mai ales că fără o populație activă, e greu să faci o economie performantă“, scria în cotidianul amintit, sociologul Mircea Kivu.
Cum se va stopa exodul? Greu, foarte greu de răspuns!…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)Categorie articol [ Guest Post, Social ]
Tagged with: [ , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

6 comentarii la “Românii fug din țară!”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 25 septembrie 2018, 14:49   [#1]

  Românii nu „fug”, ci pur și simplu pleacă, Marcele. De ce pleacă? E greu de dat o explicație argumentată, deși cauza e evidentă: România centenară nu poate oferi certitudinea unui viitor acceptabil. Țara noastră se scufundă în „muzica” unor lăutari îndoielnici…

  Am reușit să „manelizăm” și democrația. Dragnea, Firea, Ponta și toți tovarășii lor sunt „lăutarii” de care fug românii ca dracul de tămâie. Mă rog, doar unii dintre ei, vreo 4 milioane…

  Noi, ăștialalți, suntem atât de bucuroși că avem un „tătuc” încât nu simțim că „puterea” noastră e un fâs (bășină, adică). În loc să le dăm cu ștampila peste bot și buletin, îi țucăm în fund și le pupăm mâinile.

  Oricât ne-am învârti în jurul cozii, concluzia e: asta vrem, asta avem! „Majoritatea” are cuvântul…

 • ... a scris la 25 septembrie 2018, 14:57   [#2]

  Eu cred ca Marc s-a exprimat cât se poate de corect: fug românii mâncând pământul, cum e o veche zicală… Fug, ca pe vremuri din calea hoardelor tătărești… doar că acum fug din calea hoardelor PSD-iste.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 25 septembrie 2018, 15:22   [#3]

  Ai dreptate, nene Dan. Marc s-a exprimat mai mult decât corect. Singura întrebare pe care mi-o pun e de ce ar fugi românii mâncând pământul când au la îndemână soluția?

  Hoardele pesediste pot fi oprite fără să ne otrăvim fântânile și fără să ne ardem câmpiile. O simplă ștampilă e suficientă…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 25 septembrie 2018, 15:43   [#4]

  Fug și eu, nene Dan. M-ascund în spatele cutiilor de bere încercând să fiu băiat fain și să nu supăr pe nimeni.

  Asta în timp ce „băieții” mai „faini” decât mine și-au înfipt ghearele în trupul României…

  Lăcustele PSD au devorat și ultima mea speranță. Trăiască „democrația” PSD în frunte cu tovarășul președinte! Să ne trăiți, tovarășe Dragnea!

 • marc
  ... a scris la 25 septembrie 2018, 17:16   [#5]

  Fug sau pleaca,asta-i in esenta.Romanii fug(sau pleaca) mereu! Principalul lucru este situatia care -i determina: nimic alta decat starea precara in care ne aflam si modul in care ne tot stradium,in fel si chip,sa iesim la liman.Din nefericire,mai mult nu putem.Deocamdata!…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 25 septembrie 2018, 22:45   [#6]

  Când vezi ce sunt în stare să facă „politicienii” țării, te întrebi de ce să mai trăiești în România. Nu mai contează dacă fugi sau pleci…

  Trăiască și înflorească România unită în jurul marelui conducător. Nicolae Ceaușescu, cu planurile sale cincinale, a fost un mizilic în comparație cu tovarășul Dragnea și mărețul său program de guvernare.

  Iar noi, nerecunoscători cum suntem, în loc să-l aplaudăm, ne întrebăm dacă fuga și plecarea sunt sinonime…

  Mama lui de vot! Iartă-mă, mămică, că m-am dus la cabină!

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »