România, o ţară de… exageraţi?!

desperate woman sinks behind stacks of ring binders on an office desk picture id1182103184 România, o ţară de... exageraţi?!

N-as prea crede dar, nu de putine ori, îmi imaginez că inventatorul verbului “exagérer/a exagera” a cunoscut o idee mai mulți români decât putea să ducă. Asta pentru că noi avem darul divin al exagerării. Evident, toate națiile au exagerările lor: grecii exagerează lenea, italienii exagerează poate cu problema țiganilor și cu sumele exorbitante pe care le dau pe românce, americanii exagerează cu consumul de petrol și zahăr, francezii cu promovarea brânzeturilor mucegăite, nordicii exagerează cu închisul femeilor în beci, iar britanicii exagerează cu purtatul pantofilor urâți. Dar noi, românii, avem un stil magic de a exagera orice, în orice domeniu.

Dintre toate, cele mai mari exagerări mi se par cele care răsar după moartea unor persoane mai mult sau mai puțin publice. De la acțiuni de “școală veche”, precum bocitul sau aruncatul peste coșciug în groapă, până la… recenta blasfemie, ajunsa de rasul intregii lumi, cea de la mormantul primarului ales la Deveselu!! Exemplul zilei, ca sa-i zic asa, vine (probabi) de la sugestia unui consatean amator de un umor macabru, in dorinta de a face cat mai cunoscuta aceasta localitate doljeana. Realegerea cu largă majoritate a primarului Ion Aliman, mort de COVID în plină campanie electorală, a ajuns în presa internațională. CNN relatează despre motivul pentru care a fost votat Aliman și despre pelerinajul de la cimitir care a avut loc în comună după numărarea voturilor. Adevarul exagerarilor il gasim si in atitudinea fata de coronavirus. Romanii care au golit rafturile din supermarketuri, pregatindu-se pentru carantina cauzata de Covid 19 ce a devenit de multa vreme tinta ironiei celorlalti. Adica a celor care pretind ca actioneaza rational si se tin departe de contagiunile de masa. De asemenea, pe acest fundal, nici mass-media nu s-a descurcat mai bine in a nu alimenta panica, iar autoritatile nu beneficiaza de incredere sociala si atunci nu ii pot asigura pe oameni ca in prezent nu e nicio catastrofa iminenta.

Am exagerat până și la Revoluție, când (va reamintiti, nu? ) ne-am împușcat între noi, pentru că vedeam teroriști verzi si cu ochii rosii pe pereți! Exagerăm orice căsătorie și divorț, exageram când ne plângem de iernile grele si de veri prea secetoase, sau cand trimitem felicitari de o steriotipe enervanta, precum “La mutli ani sanatosi si fromosi”. Nu mai vorbesc de mult prea uzitata compasiune catre familia celui decedat “… odihneasca-se in liniste si pace, intr-o lume mai buna si mai dreapta”!

Exageram uneori cu laudele unor profesori, decedati sau pensionari, pe care ne prea place sa-i denumumi “monstri sacri“, “excelente” sau “titani“, ba chiar si “mult pre mari pentru o asa localitate mica” (oare cei de la Colegiul “Stefan cel Mare” din Tg. Neamt, spre exemplu, care au folosit asemenea exagerari, se recunosc?).

Dumnealor cat si altor… exagerati le transmit, succint, ce spune Dex-ul despre conceptul de EXAGERARE: “reprezenta un fapt în dimensiuni mărite sau micșorate față de realitate. A deforma realitatea prin mărirea sau micșorarea proporțiilor unui fapt. A (se) amplifica peste măsură, a face să devină mai intens si a accentua anumite laturi sau proporții din realitate, cu scopul de a le scoate în evidență. A acorda unui element o importanță mai mare decât merită în realitate.

Asadar, cred eu, România nu e și nu trebuie să fie cu susul în jos, nu-i așa? Iata ca nu e, de moment ce am luat shaorma turcească și am trântit în ea tot cea am găsit prin bucătărie, apoi am exagerat încă o dată denumind-o “saorma cu de toate“. Am bătut turcii de câteva ori, când i-am prins prin câteva mlaștini cu chiloții în vine, și am exagerat în cărțile de istorie că îi țineam la respect și că eram… “Poarta Creștinătății”. Am exagerat si continuam sa exageram cu cozile la cumparaturile de sărbători, exagerăm cu excesele alimentare, mai ales, de sărbători, dar si cu poze pe luneta mașinilor și tricouri cu chipul răposatului. Nu mai putin cu pizza, care la bază e doar un blat cu câteva felii de salam, roșii, verdeață și parmezan, și am exagerat-o punându-i… cârnați și-un ou ochi în centru.

Ne place sau, în realitate, nu suntem deloc originali. Trăim și respirăm convenții zi de zi, unele sănătoase, altele mai puțin sănătoase.
Într-un fel, exagerea este o modă contagioasă, pe care, în plus, câtă vreme trăiești în ea, nu o conștientizezi. Cine își dădea seama că pantofii-arlechin sau gecile cu gluci imense sunt de-a dreptul ridicole? Câți își dau seama că glumele lor sunt proaste? În sfârșit, ceea ce vrem să arătăm aici este faptul că glumele, umorul, ironiile sau faptele disproporționate pot parea uneori tot exagerări…

Autor: Marc Ciubotaru + (Guest Post)


Categorie articol [ Guest Post ]
Tagged with: [ , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

13 comentarii la “România, o ţară de… exageraţi?!”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 4 octombrie 2020, 18:41   [#1]

  De unde crezi că a apărut vorba populară a face din țânțar armăsar? Asta facem de când existăm, Marc…

  Păi nu suntem noi urmașii daco-geților, care au fost cei mai viteji și cei mai drepți dintre traci? Nu a fost Nicolae Ceaușescu cel mai iubit fiul al poporului, dar a murit cu spatele la zid, împușcat de revoluționarii celei mai sângeroase „revoluții” anticomuniste din Europa de Est? Nu suntem noi cetățenii care aleg pușcăriași în funcții de conducere sau (cum bine zici) sărbătoresc victoria în alegeri la cimitir?

  Suntem campionii continentului la exagerări. Am îngropat comunismul, dar l-am reales imediat cu aplauze și urale pe nea Nelu. Am dărâmat industria socialistă (care era oricum depășită tehnologic și, vorba lu’ Petrică Roman, un morman de fiare vechi!) și-acu’ ne plângem că ne pleacă valorile din țară. Am schimbat între noi vorbe grele în ultimul ciclu electoral și tot pe tovarăși i-am ales. Ca să fie tacâmul complet, tot ei țipă ca din gură e șarpe că au fost furați…

  Suntem absolut originali, prietene Marc! Prostia românească e marcă înregistrată…

  Exagerez?

 • marc
  ... a scris la 4 octombrie 2020, 21:04   [#2]

  Deloc!Dimpotrivă.Prin spusele tale completezi lista(Si asa bogata)a exagerările cu marca,,made in Romania)…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 4 octombrie 2020, 21:26   [#3]

  Știi ce mă pune pe gânduri, amice Marc? De la o vreme articolele tale sunt scrise corect, în timp ce comentariile postate păcătuiesc prin lipsa gramaticii și a ortografiei…

  Nu-mi lua în nume de rău observația. Peste câteva minute începe un meci pe care vreau să-l urmăresc. Sper că reușesc să-l văd până la fluierul final.

  Câștigă cine e mai bun…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 4 octombrie 2020, 22:26   [#4]

  Deocamdată Viitorul lu’ nea Hagi are un gol în plus. Să vedem cum se termină meciul. Mă îndoiesc că băieții ceferiști de la Cluj se lasă bătuți…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 4 octombrie 2020, 22:53   [#5]

  Clujeni au egalat. Să vedem care dintre echipe e mai bună…

 • marc
  ... a scris la 5 octombrie 2020, 7:17   [#6]

  Comentariile le scriu grăbit pe telefon,dar asta nu mă scutește de binevenitele observatii care,în exclusivitate,vin de la tine! Stii ce,ia intraba-te:o are eu(adică tu)Sunt corect in toate?!Eu unul regret ca am mai facut o facultate(Si nu chiar oarecare),ba mai mult,ca am lucrat o viata in presa,nu pe blog.Trebuia să cer meditatii de la tine si atunci învățam si eu sa scriu! Regrete la finalul vieții…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 5 octombrie 2020, 8:35   [#7]

  Unde te grăbești, prietene? De ce regreți că ai „făcut” o facultate? În niciun caz nu trebuie să ceri „meditații” de la unul ca mine. E de ajuns să te împaci cu ideea că totul e trecător…

  Ne amăgim amândoi că putem schimba rânduiala. Amară amăgire! Dacă nu am putut să o schimbăm în 30 de ani, cum dracu’ să o facem acum, când povara vârstei ne apasă pe umeri?

  Suntem depășiți în toate domeniile, prietene Marc. Tineretul patriei nu știe tabla înmulțirii, da’ e „dotat” cu tehnologie de ultimă oră. „Feisbucu” e Dumnezeul lumii prezentului. Cine nu are cont, nu există…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 5 octombrie 2020, 8:51   [#8]

  Unde ești, prietene Dan? Tăcerea ta mă pune pe gânduri…

  Poate că gura mea e prea slobodă (c-așa sunt vorbele glăsuite la halbă), poate că te deranjează scrierile mele, da’ las-o în mama ei de tăcere. Ești proprietarul acestui blog, ce naiba!

 • ... a scris la 5 octombrie 2020, 11:57   [#9]

  @Francisc, era clar că odată şi-odată vei primi un răspuns, aşa că… mai bine ai fi întrebat de Ţepeş.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 5 octombrie 2020, 12:49   [#10]

  Am înțeles…

  „Unde ești tu, Țepeș Doamne, ca punând mâna pe ei
  Să-i împarți în două cete: în smintiți și în mișei”?

  N-am întrebat eu, a făcut-o bădia Mihai, poetul nostru național…

 • marc
  ... a scris la 5 octombrie 2020, 17:40   [#11]

  Cata deosebire intre tonul si tenta ,,comentariilor”tale,,,amice”, Francisc,si permanentul pacifism ,cat si bunul simt afisat de Dan!Gura matale,mult pre sloboda(cum spui),asezonata si cu berea de care tot vorbesti,a reusit(sic!)sa alunge pe toti cei care …au indraznit sa scrie nu tocmai pe placul infailibilului F.B.De frica si jena,nimeni nu se mai apropie de Blogul lui Dan,ce pare pe zi ce trece parca infectat de o boala mai abitir decat Covid-ul!Boala reprosurilor si a laudei de sine,ba chiar ,pe alocuri,si a badaraniei ce le degaji cu dezinvoltura.Nu mai departe,multi fosti colegi si prieteni adevarati ce ma stiu de o viata,mirati si ei de ceea ce tot imi imputi fara limite,m-au intrebat:,,cine-i ala care se tot leaga de tine,Marcele?!Vad ca-ti preda ,cu obsesie evident penibila, ,,lectii”de gramatica si ortografie.De ce nu-l pui la punct?!”Cum si ce-as mai fi putut sa le raspund,decat ca ,,asa este el,incorigibil!Merge mereu la”…atac,indiferent ce si cum!”Asa ca,onorate don’ ,,profesore”,te rog,chiar insistent,lasa-ma pe mine-n pace,asa agramat,limitat si nestiutor de ,,lipsa corectitudinei”!Imi ajunge.Gata!Toate acestea am vrut sa ti le spun,direct,pe telefon dar,matale ai ,,motivat”ca-ti lipseste obiectul si ca cel pe care-l folosesti este al firmei .Ca sa-l aflu, sa incerc pe net!!Pai ,un adevarat prieten,ca dealtfel orice om manat de bune intentii,mi-l oferea el.N-ai facut-o,probabil respectand acea distanta…sociala! De ce amice?!Credeai ca-ti fur …stiinta(?!)si obiceiurile?Fii pe pace si tine-ti-le sanatos!…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 5 octombrie 2020, 19:26   [#12]

  Nu știam că de frica mea nimeni nu se apropie de Blogul lui Dan. Mulțumesc că mi-ai spus-o, prietene Marc…

  Gura mea rămâne slobodă pe acest blog atâta timp cât gazda o permite. Regret că postările mele te-au supărat, dar asta e! Nu putem fi cu toții binecrescuți, mai sunt și bădărani printre noi.

  Dacă tu crezi că observațiile legate de ortografie sunt o imputare fără limite atunci așa să fie. Îmi dai voie să rămân cu berea și cu părerile mele?

  Până nu îmi blochează Dan comentariile voi tot scrie pe-aici, indiferent că îți place sau nu…

  Sănătate să ai, Marcele!

 • marc
  ... a scris la 5 octombrie 2020, 20:58   [#13]

  Si tu ,Francisc!

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?