În România: tot poporul cu televizorul!

televizor vizionare tv televiziune În România: tot poporul cu televizorul!

În România: tot poporul cu… televizorul!

Nu-i o noutate şi nici un secret că astăzi, în România, televiziunea a pătruns aproape peste tot. Oricât de săracă ar fi locuinţa, antena parabolică nu lipseşte! În ansamblul şi complexitatea ei, televiziunea constituie unul din principalele subiecte de discuţie (dezbatere)pentru numeroşi cetăţeni. Mai tot omul plânge, în felul său, pe la colţ de stradă, prin metrou, tramvai sau autobuz, la molluri, în presă dar, mai ales, pe acasă şi cu amicii la serviciu, cât de nociv este privitul la televizor, acum când violenta şi obscenităţile sunt la ordinea zilei! Când totul (sau aproape totul) este o deşertăciune şi un exchibitionism greu de anticipat!
Toţi se întreabă – fără a găsi însă răspuns – unde au dispărut îndrăgitele emisiuni culturale din anii din urmă, unde-i divertismentul adevărat (nu clovneriile!), unde-s emisiunile cultural-educative şi de ştiinţă sau, cum se explică triumful… tabloidului fără frontiere?!

Cu toate aceste nemulţumiri (adevăruri de necontestat), în grilele de programe ale numeroaselor televiziuni există totuşi o cuprinzătoare arie de emisiuni, mai ales de divertisment, care, în ciuda aparenţelor, captează interesul milioanelor (oare!?) de compatrioţi! Astfel stând lucrurile, inerent, apare o dilemă: distracţia asta, facilă, uneori suburbană, este chiar cerută de popor, de marea masă a telespectatorilor, sau românii noştri se complac cu o atare situaţie?
Înclin să dau crezare celei de a doua alternative, pentru că până în prezent – eu, cel puţin – n-am auzit de cineva care, de ciudă sau… ca o reacţie la această jalnică realitate, să-şi arunce televizorul pe fereastră! Mai mult, în goana nebună după rating (şi, implicit, câştig bănesc) iubitele noastre televiziuni (independente?!) îşi reactualizează mereu grilele unor emisiuni de împrumut (occidental, meridional, etc), dulcege, altele naive dar (şi, mai ales) violente, tip-competiţie: de gătit (master schef-ul fiind la mare modă!), de cântat (ţipăt) şi nu în ultimul rând, de … supravieţuit (greu de crezut…) în sălbăticii exotice (oare?!)

Spune-mi ce programe TV urmăreşti (vizionezi), ca să-ţi spun cine eşti!

Dintr-un studiu lansat de “Barometrul de Consum Cultural 2015. Preferinţe, practici, tendinţe” (publicat şi-n presă) aflăm că peste 95% din locuitorii ţării, preferă televizorul!
La ce se uită? Greu de spus cu exactitate. Totuşi, se pare că programele de divertisment, aşa cum sunt(!), ocupă primul loc în ordinea preferinţelor. Ele aduc cel mai ridicat rating.
Programele televiziunilor generaliste, aflate într-o permanentă cursă de reţinere a atenţiei telespectatorilor, oferă cu încăpăţânare eternele talk-show-uri, reality-show-uri, câteva seriale şi, bineînţeles, filme. Unele – ca lumea, altele – vai de capul lor! Mai exact, al celor care le vizionează!

Dar, fără să vrem, suntem şi martori la folosirea în exces a… rom-englezei (romglezei) întrucât acum emisiunile sunt “live“, “prime time“, “breaking news“, ş.a.m.d. Nu mai amintesc (am făcut-o de mai multe ori) de modul cum vorbesc (şi se răstesc la invitaţi) unii prezentatori sau realizatori de emisiuni, cine-s invitaţii, de dezinformările prezentate drept … “bombe” (România TV, Antena 3, etc), de conţinutul unor buletine de ştiri lălăite şi lipsite de importantă şi de multe alte hibe văzute aproape zilnic pe micile ecrane!

Fără exagerare, trebuie să o mai spunem că, de la o vreme, la noi, în România, jurnalismul de televiziune se practică sub forma unui pseudo-jurnalism grobian, în care prezentatorul devine, cu sau fără voia sa, interpretul evenimentelor şi nu reporterul neutru al acestora! Totul decurge din slugărnicia (afişată sau nu) faţă de patron, partide politice sau în funcţie de fel de fel de interese obscure. Până şi emisiunile sportive au devenit – cu unele excepţii – mostre de cum nu trebuie să se facă jurnalismul de televiziune.
La ProTV, spre exemplu, fenomenul sportiv este tot mai mult înlocuit (în jurnalele de ştiri) cu faptul divers, cu întâmplări haioase, ridicole sau cu jenante clipuri provenite de pe internet! Reporterii sportivi (şi de la alte posturi TV) – mai ales cei care comentează (în direct) fotbalul – turuie în permanenţă, fac – în detrimentul a ceea ce se întâmplă pe teren – istoria unor de mult trecute evenimente şi, ca un permanent reflex, prezintă obsesiv, în amănunt… “piaţa” vânzărilor de jucători, un fel de … mercurial al preţurilor!

O categorie aparte este reprezentată, cred, de TVR, acolo unde în afara ştirilor şi comentariilor din varii domenii social-economice şi politice, divertismentul se rezumă, în mare parte, mai ales la emisiuni de arhivă! Ca o noutate (curiosa-n felul ei…) programele cultural-educative (îndeosebi cele de pe TVR2), urmărite până nu de mult cu justificat interes, au fost mutate, recent (din motive necunoscute), pe canalul TVR3!

Aceasta este, după părerea mea, în linii mari, cu bune şi cu rele, actuala stare de lucruri din peisajul (deloc sărac, numeric) al televiziunilor româneşti ce continuă să genereze multiple şi diverse comentarii şi – în acelaşi timp – să atragă ca un magnet interesul şi privirile milioanelor de compatrioţi!…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

televizor telecomanda vizionare tv televiziune În România: tot poporul cu televizorul!

Categorie articol [ Guest Post, Televiziune, Radio, Presă ]
Tagged with: [ , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

3 comentarii la “În România: tot poporul cu televizorul!”

 • Severus
  ... a scris la 27 octombrie 2016, 21:35   [#1]

  Am un prieten care se uita 90% la posturi gen Discovery, deci fiecare se uita la ce vrea, ca are de unde alege.

  Eu, fiindca vreau si pot sa fac ce vreau acasa pe tv, am scos 2 programe de pe tv, romania tv si antena 3, ca nici macar din greseala sa nu le vad, fie doar si pentru cateva secunde.
  Ma uit pe digi 24 la stiri, cand nu imi place ceva schimb canalul. Ma uit la IUmor, etc. Filme vad de pe PC puse pe tv cu un stick, si am terminat povestea.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 27 octombrie 2016, 23:24   [#2]

  Nu te supăra, Marcele. Poporul e de-acord cu televizorul. Mulți se uită, câțiva dintre ei pricep, și prea puțini înțeleg. Televiziunea e „arma” ce ne determină destinele. Adevărul e (nu-i așa?) spus la televizor…

 • Sorin
  ... a scris la 28 octombrie 2016, 14:09   [#3]

  In Romania este un cult adevarat pentru tembelizor, de care profita din plin toti cei care vor sa-si spele izmenele in public. Pentru ca po-pulatia se uita cu placere la tot ce inseamna emisiune de scandal, transmisa Live in direct, adica cenzurata in prealabil in studio si inserata cu muuuult reclame de rahat. Tare mult le mai place la tele-spectatori sa vada rahaturile, le place sa le guste din plin. De aceea este util acel Super-Tembelizor care costa cit un apartamentcu 2 camere, ala este perfect. Sint unii care chiar s-ar scoate un ochi numai ca sa-l poata sa-l cumpere… mai ceva ca la timpiti…

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?