România: comunismul a dispărut dar foștii comuniști încă fac legea!

Proclamatia de la Timisoara punctul 8 Legea Lustratiei România: comunismul a dispărut dar foștii comuniști încă fac legea!

În România: comunismul a dispărut, dar mulți dintre foștii comuniști încă fac legea aici!

Comunismul a pierdut partida, comuniștii însă au câstigat-o” – Lucian Boia

Așa se zice și așa e, zic și eu convins de cele întâmplate, aflate și văzute, dar mai cu seamă de ce se întâmplă de o bună bucată de vreme. Nu pot să am o altă părere. O altă convingere.

Ce am trăit noi în decembrie ‘989? A fost o Revoluție, așa cum se zice? A fost mai curând o simplă revoltă populară, sau poate o lovitură de stat care a confiscat revolta răpindu-i șansa de a se transforma cu adevărat într-o revoluție” – își spune părerea dl. Lucian Boia, în interesantul său articolul postat pe net. „Se va vedea astfel cum țara cu cei mai puțini comuniști a devenit țara cu partidul comunist cel mai numeros, în termeni relativi. Cum o societate abia atinsă de ideologia comunistă s-a comunizat în profunzime pâna într-atât încât s-a despărțit mai greu de comunism ca oricare alta. Cam virulent antinațional într-o prima fază, comunismul a sfârsit prin a deveni ultranationalist. Cum s-a inventat în România comunismul dinastic fără echivalent în Europa și comparabil, fără a-și pierde nota de originalitate, doar cu regimul din Coreea de Nord“, argumentează în continuare, autorul articolului. “Cum România după ce ani de zile părea a fi societatea care s-a opus cel mai puțin regimului comunist s-a ridicat împotriva lui Ceaușescu printr-o revoluție sângeroasa, singura de acest gen în spațiul comunist, împotriva lui Ceaușescu dar nu neapărat și împotriva alcătuirilor comuniste. Într-adevăr pentru ca paradoxul să fie complet, cea mai violentă revoluție anticomunistă s-a prelungit prin cea mai lentă și cea mai incompletă desprindere de comunism.

O dovadă în plus, spun eu, este și faptul remarcat dealtfel și de dl, Moia, că în raport cu comunismul s-au conturat acum două Românii foarte diferite. Majoritară pâna l-a urmă s-a dovedit a fi nu România care s-a încapatânat în anticomunism, ci România care sau a profitat de pe urma sistemului, sau s-a acomodat noilor realități.
Ne e teamă să afirmăm așa ceva? Fiind majoritari înseamnă că au avut dreptate? Bineînteles că nu au avut. În fața istoriei cel puțin și în fața viitorului țării dacă nu și în raport cu propriile lor interese. Unii au avut. În fața istoriei cel puțin și în fața viitorului țării dacă nu și în raport cu propriile lor interese. Unii s-au prăbușit, alții s-au ridicat și atunci e de înteles că avem interpretări radical diferite ale comunismului. Probabil că cei care consideră că au avut de câstigat chiar cu riscul ca întreaga societate să piardă sunt mai numeroși decât cei care au pierdut… „Comunismul a vânat în primul rând elitele, mai puțin numeroase evident decât masa populației dar reprezentând structura de rezistență a oricărei societăți. I-a vânat pe cei atașați vechilor valori și pe cei care întelegeau să gândeasca și să trăiască în mod liber. Represiunea a urmărit și în bună parte a reușit să distrugă România existentă pentru a pune în locul ei o altă Românie. Dincolo de drama atâtor familii este de consemnat rezultatul istoric – România a devenit alta, cu totul alta. Vechea elită politică a dispărut cu totul, la fel elita economică. Elita intelectuală a supraviețuit parțial dar timorată și obligată să se supună comandamentelor regimului“, precizează L. Boia. Să spunem că acel comunism de pe vremea lui Dej sau… Ceașcă, a pierdut partida, dar foștii sau urmașii lor au câstigat-o! E ca și cum întrega poveste a comunismului nu ar fi avut alt rost decât acela de a înlocui o clasă dominantă prin alta. Cel puțin nu trebuie să ne temem că oamenii aceștia, foști comuniști sau urmașii lor, ne vor întoarce spre regimul care i-a ridicat pe scara socială. Nici-o grijă, s-au convertit total și se simt ca acasă în jungla actuală. Toți plătim pentru comunism, chiar și cei care încă nu își dau seama sau continuă să creadă în binefacerile lui. Și-oricât s-ar părea de ne crezut – vor mai avea probabil de plătit și cei care nu s-au născut încă!

Cât despre vechile conduceri dar mai ales actuala conducere a țării, aceastea numai anticomuniste nu erau. Alcătuită ca cea de după Revoluție, cu mici excepții, doar din foști lideri comuniști sau din odraslele acestora, iar în prezent, în bună parte, din personaje cameleonice, corupte, dubioase (chiar, pe alocuri, și din… foști!), pornite pe îmbogațiri megalomanice și promisuni populiste, anti-democratice, ce mai poți oare să spui? Spun doar că iată, astăzi, de la TV-uri aflu, uimit, că… “PSD hotărăște acum câteva remanieri cât și noua alcătuire a guvernului Dăncilă“!!? Păi cum asta, de moment ce se spune peste tot că Româniai-i un stat de drept, deci o țară în care fiecare putere are o anume contribuție și menire la luarea unor astfel de decizii. Mai mult, separația puterilor în stat cică-i sfântă, consfințită chiar de Constituție! Unde scrie acolo că măsurile administrative trebuie să fie luate de către… un partid politic, fie el și de guvernământ?! Nu de Parlament sau de o altă putere îndrituită prin lege în acest sens? Această nouă și total neavenită practică, nu e cumva precum cele de pe vremurile apuse, atunci când totul era hotărât doar de “cel mai iubit fiu al poporului” și de “savanta de renume mondial”? Ne mai trebuie oare acum doar o… Mare Adunare Națională, așa, de ochii lumii, ca să fim iarăși ce-am fost?! Sau mai mult decât atât? Asta ar însemna o modernizare și reformare, cum tot se laudă PSD-ul, dar cu vechituri… democratice, de viță nouă!…
(una din surse: Lucian Boia, istoric român care a publicat extensiv în domeniul istoriei ideilor și a imaginarului. Cartea sa “Istorie și mit în conștiința românească” s-a impus ca reper în istoriografia română, oferind o gamă de interpretări noi și stârnind numeroase dezbateri).

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)


Categorie articol [ Guest Post, Istorie, Politica ]
Tagged with: [ , , , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

5 comentarii la “România: comunismul a dispărut dar foștii comuniști încă fac legea!”

 • ... a scris la 16 iulie 2019, 16:44   [#1]

  Am scris în urmă cu aproape 9 ani despre Legea Lustrației, o lege care ar fi trebuit să fie promulgată și pusă în practică imediat după Revoluția din 1989. Din păcate, “datorită” FSN-ului (actualul PSD), legea lustrației n-a mai apărut niciodată, astfel încât foștii membrii ai Partidului Comunist Român și urmașii acestora au ajuns astăzi să conducă România. Dacă vă uitați prin parlament o să vedeți că, în cea mai mare parte, “tineretul” din politica românească este format din progeniturile foștilor comuniști, membrii ai PCR! Iar metehnele comuniste s-au transmis generațiilor următoare… Așchia nu sare departe de trunchi.

  Valabil și în așa zisa “presă democratică”. Am mai dat exemple aici pe blog… http://dan-blog.ro...mircea-badea.html

  S.Brucan a greșit impardonabil în predicțiile sale, România are nevoie de cel puțin un secol pentru a scăpa de cancerul comunist!

 • marc
  ... a scris la 17 iulie 2019, 12:19   [#2]

  Poate si mai mult, Dane! Dar mai stii?!…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 17 iulie 2019, 20:45   [#3]

  Îmi permit câteva rime, Marc, că azi am vreme. Mai sunt vreo 35 de minute până începe meciul campioanei CFR cu Astana…

  Comunismu’ n-o muritu’,
  Numa’ s-o rebranduitu’
  Și-ăi mai vajnici comuniști
  Azi îs mari capitaliști…

  Pân’-nu pricepe tot natul
  Că tovarășii sunt statul
  (Ăla paralel, de care
  Spun în orice cuvântare)
  Nici vorbă de vreo schimbare…

  Așa că mergeți la votu’
  Și dați-le peste botu’!

  Mă întreb: oare unde era România azi dacă se aplica punctul 8 al Declarației de la Timișoara?

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 17 iulie 2019, 23:10   [#4]

  Bine că s-a terminat cu bine meciul campioanei Ligii noastre cea de toate zilele, că mari emoții am avut pe final. Mi s-a terminat și rezerva de bere și spiritul de suporter, așa că sting lumina și mă duc la somn.

  Noapte bună, prieteni!

 • ... a scris la 18 iulie 2019, 0:17   [#5]

  Noapte bună.

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?