România bolnavă, cu sate fără medici!

medic de familie România bolnavă, cu sate fără medici!

Pentru medicii de familie, zonele rurale nu sunt atractive pentru că sunt relativ izolate, iar numărul asiguraților este prea mic că să poată susține financiar un cabinet medical. În prezent o statistică arata că în peste 80 de sate din România nu există acces la niciun fel de serviciu medical. Ca o regretabilă și tristă realitate trebuie să va spun că acum avem tot mai mulți absolvenți de Medicină, dar – culmea ironiei – tot mai puțini medici!

Nu prea de mult, Ministerul Sănătății anunța că între județele României există o diferență colosală în ceea ce privește densitatea medicilor, în 88 de sate din România neexistând nici un fel de serviciu medical. Avem regiuni întregi care nu au încă acces la asistență medicală primară. Satele României post decembriste mor și vor muri fără medici. În unele locuri, uitate de lume, medicul apare doar ca să constate decesul. Medici de familie, unități de primiri urgențe, nimic nu există pe acolo. Ai moartea… asigurată! Bolnavi care se sting, așteptând zadarnic vindecarea.

Dispensare, multe din cele care (încă) mai sunt, stau gata să se prăbușească peste bieții suferinzi sau sunt, pur și simplu, ferecate cu lacăt. Mulți medici de familie din diverse locuri sunt mereu preocupăți doar să aibă cât mai mulți pacienți pe liste, ca să încaseze bani. Bani, bani și iarăși ;banii-sunt dorința și deviza multora. Nicicum să îi și trateze pe bieții oameni. Este, dragii mei eventual cititori, imaginea teribilă a unei Românii bolnave. Sunt sate întregi în țara asta, cu mii de locuitori, care plâng după doctori. Satele mor și vor muri încet dar sigur fără medici! Interesaeaza pe cineva această strigătoare la cer situație? Ei, aș! Pentru iubiții noștri conducători sunt alte preocupări acum, mult mai atractive și mai importante! Nu le mai spun, pentreu că le știți! Sau, eventual, le bănuiți! România azi… sau Evul Mediu?! Spuneți dv., cei care știți sau care încă n- ați aflat că peste nouă milioane de suflete de la sate resimt din plin durerea unei răni deschise crestată până la os de un sistem putred. Ei sunt cei pe care dezinteresul autorităților ii condamnă la suferință. În lipsa medicilor care să ii trateze, bat kilometri căutând vindecarea. Sau duc boala pe picioare până când cad la pat… și se sting. Fără o rază speranța! La fel că și alți conaționali de-ai lor internați și “tratați” prin diverse policlinici și spitale, de stat sau particulare, pline de mizerii materiale dar, mai ales, civic- morale!

Dar, din fericire (sau pură întâmplare!) mai sunt și unele excepții! Iată, bunăoară, un caz izolat, dar bine știut, din județul Neamț, aici unde, din câte informează un ziar local, ca să fii asistentă la orice spital sau alt așezământ medical trebuie (!?) să dai o șpagă de cel puțin… 4. 000 de euro! Păi să nu mori!!? Dar, până una, alta, aici am ajuns. Sau am dorit să ajungem! Revin însă acum la acea excepție (rarisimă, probabil) despre care va spuneam.

Oglinzi, este un sat în comuna Raucesti, județul Neamț. Lânga localitate, la numai doi pași, se găsește Stasiunea balneo- climaterică Băile Oglinzi (situată la cca. 5 km nord de orașul Târgu Neamț), cândva (stațiunea) o mândrie nu numai pentru locuitorii zonei dar și pentru cei care veneau să se trateze pentru diverse afecțiuni reumatismale. Acum vraiște, ca peste tot. Se promite, dar nimic nu se face. Și totuși… minunea s-a făcut! În urmă cu cca trei decenii, prin anii ‘990, a venit aici, în satul Oglinzi tânărul medic Petru Ciudin. Argesan de felul sau și proaspăt absolvent al IMF, tânărul medic (profesie ce și-a dorit-o încă din copilărie) n-a ales la repartiție (așa era-și ar trebui să mai fie-ca pe atunci), din întâmplare, zona Moldovei, ci pur și simplu din dorința și pasiunea, de a fi de folos semenilor! Așa a fost și, poate de ne crezut, este! P. Ciudin este omul cel mai îndrăgit de cei peste 3. 500 de oglinzeni, dar și de numeroși alți conaționali care, fie din Târg sau din alte localități ale județului, îl caută mereu pentru a le alina eventualele suferințe. Mai mult, medicul P. Ciudin (pe care unii, chiar și colegi, nu-l prea agreează din motive lesne de înțeles!), nu numai că s-a îngrijit și se îngrijește exemplar de sănătatea celor ce-i solicită ajutorul, dar și-a amenajat acolo, în sat, un dispensar bine dotat, cu de toate.

Simultan s-a preocupat și se preocupă mereu de propria-i pregătire și perfecționare a profesiei sale, a urmat și cursurile altei facultăți, a participat și participa mereu, ca invitat la fel de fel de întruniri medicale cât și din alte domenii științifice, a publicat și publică în diverse edituri cu renume, numeroase cărți, studii și referate iar, în plus, se poate lauda (dar n-o face!) cu multe distincții și recompense (unele primite de curand) pur profesionale! După programul… paradoxal, fără program (!) de la dispensar, raspunde prompt la orice solicitare din partea oricărui pacient și-n drumul spre casă (locuiește la Tg. Neamț) se oprește până-n miez de noapte și la un Spital de boli paleative din zona! Într- un timp făcea, săptămânal, și câteva “mici deplasări”, mari (!), la Sanatoriul TBC, Bisericani! Practic, prin munca și priceperea sa, a devinit f cunoscut si apreciat nu numai ca medic, dar si ca OM, mai peste tot aici, unde și-a întemeiat (mai demult) o plăcută famile.

Iar ca o nouă confirmare a proverbului că “așchia nu sare departe de trunchi“, unicul sau fiu a terminat cu brio, tot medicina iar în prezent e mândru că a absolvit și Juridica! Așadar, iată că orice se poate dacă vrei! Dar și dacă poți! Iar doctorul despre care v-am relatat, a dorit, a vrut și… a reușit! Spre binele sau dar, în primul rând, spre binele celor care l-au adoptat și admirat în tot ce a făcut și face! Cu o ne spusă pasiune, ba chiar încăpățânare!

Oare de ce alții nu-i urmează exemplu SI PREFERA DOAR STRAINATATEA? O firească întrebare de final, la care ar trebui să răspundă cei ce se ocupă (un fel a spune), la toate nivelele, de soarta sănătății milioanelor de români bolnavi, ce încă (mai) viețuiesc într-o țară bolnavă!…

Autor: Marcel Ciubotaru – (Guest Post)Categorie articol [ Guest Post, Sanatate / Familie ]
Tagged with: [ , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

5 comentarii la “România bolnavă, cu sate fără medici!”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 12 februarie 2019, 22:06   [#1]

  Hai să ducem discuția dincolo de doctori, Marc. În comuna mea (în care își târâie existența cam 1000 de săteni) formată din două sate, sunt două dispensare. Amândouă construite sau renovate în ultimii ani. Singura problemă e că nu există medici.

  Primarul se laudă că a construit un dispensar. Bravo lui! Chestia e că degeaba construim dispensare dacă nu avem personal…

 • marc
  ... a scris la 13 februarie 2019, 6:52   [#2]

  Exact ce-am spus si eu,nu?…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 13 februarie 2019, 14:34   [#3]

  Exact, Marc. Ultimul stetoscop din urechile unui medic a fost văzut la mine în sat pe la mijlocul anilor ‘90. Acum respectivul doctor profesează în Germania…

 • marc
  ... a scris la 13 februarie 2019, 15:05   [#4]

  Asta a fost opțiunea lui. Daca noi nu știm sau nu vrem să-i păstrăm aici,in tara-n care s-au născut și învățat!!..

 • Cri
  ... a scris la 14 februarie 2019, 19:56   [#5]

  Dr. Petre Ciudin este un om si un medic exceptional, de vocatie.

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?