Ritualuri religioase – Botezul

Iarasi religia: despre botez.

botez Ritualuri religioase   Botezul

N-a trecut foarte mult timp de cand am scris ultimul articol legat de aberatiile si ineptiile intalnite in religie, si aici ma refer in special la religia ortodoxa… Biserica supravietuieste inca datorita zecilor sau sutelor de milioane de oameni de pe aceasta planeta, care inca sunt dispusi sa contribuie financiar, indiferent daca direct, facand asa zisele “donatii” in bani sau lucruri, catre Biserica, sau indirect prin intermediul statului, cum este si cazul la noi in Romania. Ultima “aberatie de Romania” de “ordin religios”, fiind mult discutata Catedrala a Mantuirii Neamului de la Bucuresti, pentru constructia careia, Statul Roman va plati aproximativ 30 de milioane de euro… Catedrala Mantuirii Neamului, urmeaza sa fie un adevarat complex turistic si comercial, in acest proiect fiind incluse o parcare uriasa, un hotel unde “enoriasii” sa poata fi cazati contra cost, si magazine de suveniruri de unde aceeasi enoriasi sa poata cumpara icoane, si tot felul de “obiecte sfinte”, pentru a fi “mantuiti” mai cu usurinta… Dar, pe mine m-a intrebat statul roman, daca sunt de acord ca o parte din impozitele pe care eu le platesc catre stat, sa fie directionate catre constructia acestei catedrale ? Avand in vedere ca eu nu beneficiez absolut deloc de aceste “servicii”, si nici nu ma intereseaza ? Ei, uite ca eu, aceea parte din impozitele pe care le platesc eu catre statul roman, in loc sa fie directionate catre constructia acestei catedrale, eu as vrea sa fie directionate catre constructia unui spital cu dotari moderne !?! … No Comment.

Dar, sa revenim la subiect: BOTEZUL

Cine a stabilit ca, botezul trebuie sa aiba loc atunci cand copilul nici macar nu stie sa vorbeasca, ce sa mai zicem de … alegere. O astfel de alegere, ar trebui sa fie facuta de catre cel in cauza, respectiv de catre cel botezat ! El ar trebui sa aleaga daca vrea sau nu sa devina… crestin ! Istoria cel putin asa spune, si inclusiv religia recunoaste ca, Iisus a fost botezat de catre Ioan Botezatorul, la varsta de 30 de ani. A fost alegerea lui. De ce Biserica Ortodoxa perpetueaza in continuare ineptia botezului imediat dupa nastere ?!??? Pentru ca sunt vicleni, de aia ! O spun tare si raspicat ! Pentru ca astfel, isi “asigura” in permanenta un anumit numar de enoriasi (sponsori), copilul de doar cateva saptamani (sau luni) nefiind in stare sa “se pronunte” daca vrea sau nu sa devina crestin. Ce facem atunci cu traditia ? Cu istoria ? Cu ce spune Biblia ? Iisus s-a botezat la varsta de 30 de ani ! De ce Biserica Ortodoxa tine neaparat ca botezul sa aiba loc la cateva saptamani dupa nastere ???

In alta ordine de idei, din punct de vedere practic, rational si medical botezul copilului nou nascut la 40 de zile dupa nastere, asa cum “spun obiceiurile bisericesti”, poate avea efecte dezastruoase asupra sanatatii copilului nou nascut, au fost cazuri in care datorita incapatanarii oamenilor de a perpetua aceste traditii care tin de Evul Mediu nicidecum de epoca in care traim, s-a ajuns chiar si la moartea copiilor care au fost botezati…

O intrebare retorica (de logica): Cum ar putea permite Dumnezeu, ca un copil neprihanit, fara nici un pacat, sa moara ca urmare a “sfantului botez” ? (In unele cazuri, chiar in biserica, in timpul botezului ?!)

Imaginile urmatoare, spun tot …

Alt caz, intr-o localitate de langa Sibiu: un bebelus a murit imediat dupa botez. N-a mai putut sa respire. Familia il acuza acum pe preotul din sat ca l-a inecat, in cristelnita. Insa ierarhii preotului sunt categorici: unde s-a mai auzit ca un copil sa moara la botez ?

Asta da “atitudine” de… preot/protopop/episcop/patriarh sau ce-o mai fi …. Helooo, mai nenea !!!! Uite ca se poate !!!!

Important este insa, ca avem un imn national cu mare talc, dar pe care pana cum inca nimeni nu l-a inteles (din pacate):

Desteapta-te, romane, din somnul cel de moarte,
In care te-adancira barbarii de tirani …

Copyright © 2010 www.dan-blog.ro @ Dan

Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

5 comentarii la “Ritualuri religioase – Botezul”

  • ... a scris la 28 iulie 2010, 14:50   [#1]

    chear habar nu aveti habar ce se intimpla cu un copil nebotezat e condamnat la moarte se pare ca cel ce a scris acest citat e inafara religi de faptul ca vede lucrurile asfel ce are dk potezam copii cind sunt mici nu suparam pe nimeni cind sunt mari au tot dreptul sa aleaga calea pe care sa mearga pinatunci trebe sa existe o ordine in viata lor :) :) si asa ca daca sa intimplat odata sa moara un copil se mai intimpla dar dk sa fie un mort viu mai bine sa fie mort cu trupul si viu cu sufletul

  • vio
    ... a scris la 28 iulie 2010, 15:30   [#2]

    @ teo69: -- Se vede din felul in care scrii si din vocabularul tau de messengerist ca esti o persoana foarte “citita”… Daca cineva habar nu are de lumea asta, atunci acela esti tu. Mai pune si tu mana pe-o carte si mai citeste, ca duci lipsa. Se scrie “chiar” nu “chear“, se scrie “daca” nu “dk“, si se scrie “trebuie” nu “trebe“! Si mai uita-te si tu la cate-o emisiune pe Discovery Channel sau pe National Geographic ca poate mai inveti cate ceva despre lumea asta.

  • Fane Baros
    ... a scris la 28 iulie 2010, 22:29   [#3]

    Bai vere Vio ce ai tata cu Teo grasu ? ea zi de unde esti mancati-as ? esti bengos asa ?

  • ... a scris la 29 iulie 2010, 22:41   [#4]

    @ teo 69: -- (ce nume)… nu se boteaza copilul mic intelege ca nu asta scrie in biblie. Ce se intampla in biserica crestin-Ortodoxa si cea Catolica este in afara Cuvantului Lui Dumnezeu. Copilul se crestineaza adevarat dar nu se boteaza. Botezul inseamna altceva. :d
    Faptele Apostolilor 2:38

    38. Pocaiti-va, le-a zis Petru, si fiecare din voi sa fie botezat in Numele lui Isus Hristos, spre iertarea pacatelor voastre; apoi veti primi darul Sfantului Duh.
    39. Caci fagaduinta aceasta este pentru voi, pentru copiii vostri si pentru toti cei ce sunt departe acum, in oricat de mare numar ii va chema Domnul Dumnezeul nostru.

    Cum se poate pocai de pacate un copil mic daca nu are pacate facute ? Asadar trebuie sa fi mare si sa te botezi nu mic. Clar odata pentru totdeuna… :d

  • paul
    ... a scris la 12 august 2010, 10:03   [#5]

    mai Bucur, mai citeste si tu, sau esti sectar ? Stii ca toti care nu sunt de relige ortodoxa, sunt eretici, mai putin catolicii care sunt schismatici… Cei care dezbat doctrina is pierduti apropo, ai zis ca copilu nu are pacat, e gresit pacatul este de la adam care prin el toti suntem pacatosi (pacatul stramosesc) prin botez se spala pacatul :

    Hristos a intrat în apă nu ca să Se curăţească pe Sine, ci ca să înece simbolic pe omul cel vechi. Prin supunerea Sa, El a reîntregit, în chip simbolic, Potopul care a înecat lumea de pe vremea lui Noe şi, de asemenea, înecarea lui Faraon şi a armatei sale egiptene în Marea Roşie. În Potopul care a cuprins întreaga lume, omenirea păcătoasă a fost înecată. În Marea Roşie, Faraon, vrăjmaşul Dumnezeului Celui viu, a fost înecat. Hristos a luat asupra Lui păcatele lumii. El a primit de bunăvoie să Se înece în locul omenirii păcătoase; El de bunăvoie a luat asupra Lui soarta lui Faraon cel înecat, vrăjmaşul Dumnezeului Celui viu. El a îngăduit apei să-I înghită trupul ca şi cum ar fi fost îngropat în mormânt. El a lăsat apa să curgă o clipă peste El şi apoi S-a ridicat şi a ieşit din apă. Prin aceasta, El a repetat acea lecţie înspăimântătoare pe care a dat-o Dumnezeu oamenilor prin înecarea păcătoşilor în vremea lui Noe şi aceea a lui Faraon în Marea Roşie. Prin aceasta El, în chip văzut, dar tăinuit, a spus ceea ce zice El mai târziu în cuvinte către fariseul Nicodim: “De nu se va naşte cineva din nou, nu va putea să vadă Împărăţia lui Dumnezeu” (Ioan 3:3). Dar numai acela se poate naşte din nou în aceasta viaţă care a murit pentru omul cel vechi; sau, cu alte cuvinte, cel în care omul cel vechi, păcătos, a murit.

    Cel care se cufundă cu păcatele sale în apă, iese afară curăţit de păcat. Cel care îşi osândeşte trupul, om trupesc fiind, se ridică prin Duhul ca om duhovnicesc. Cel care se îngroapă cu Hristos, prin botez, ca în mormânt, se ridică cu Hristos în Învierea Sa (cf. Coloseni 2:12). Cel care îşi îneacă mândria, neascultarea, zavistia şi toată necurăţia omului celui vechi, păcătos, va ieşi din apă cu smerenie, umilinţă, ascultare şi dragoste. Cel care moare pentru sine, va vieţui împreună cu Dumnezeu (cf. Romani 6:3-8). Pe scurt, cel care a murit ca păcătos şi se naşte din nou ca om drept, îşi va repeta şi el exemplul dat de Hristos prin botezul Său în Iordan. “Înainte de a se pune început nou vieţii, trebuie să se pună capăt celei vechi”, spune Sfântul Vasile cel Mare.

    O, ce însemnătate adâncă şi plină de învăţăminte are botezul lui Hristos, prin scufundarea în apă a sfântului Sau trup! Numai înţelepciunea nemărginită a lui Dumnezeu era în stare să dezlege oamenii în chip atât de povăţuitor, şi cu folos, prin botezarea în Iordan. Numai aceasta înţelepciune nemărginită, care vede trecutul şi viitorul întocmai ca şi prezentul, a fost în stare să lege începutul istoriei omeneşti de sfârşitul acesteia, şi să pună la un loc potopul care a înecat omenirea cea păcătoasă, cu scufundarea lui Hristos în apă. Numai această înţelepciune de negrăit prin cuvânt poate, cu o singura privelişte, un singur semn, să spună mai mult decât toate limbile omeneşti de pe pământ. Pentru că întreaga cale a mântuirii noastre a fost arătată în lucrarea botezului lui Hristos în Iordan.

    Iar botezându-Se Iisus, când ieşea din apă, îndată cerurile s-au deschis şi Duhul lui Dumnezeu S-a văzut pogorându-Se ca un porumbel şi venind peste El. Şi iată glas din ceruri zicând: “Acesta este Fiul meu cel iubit întru Care am binevoit“. Duhul nu a pogorât asupra lui Hristos pe când Se afla în apă, ci atunci când El a ieşit din apă. Prin aceasta, înţelepciunea lui Dumnezeu căuta să ne arate că Duhul lui Dumnezeu nu pogoară peste omul cel vechi, care este viu păcatului şi mort pentru Dumnezeu, ci numai asupra omului născut din nou duhovniceşte, care a murit păcatului şi a înviat întru Dumnezeu.(…)

    Duhul lui Dumnezeu Se înfăţişează în chipuri diferite, potrivit întâmplărilor pe care le sfinţeşte sau le pune în lucrare. Dar fiecare chip pe care îl ia, Îl arată în lucrare, îndreptăţit şi curat, aducând odată cu Sine căldură, lucrare şi curăţie. La botezul în apele Iordanului, Duhul S-a arătat în chip de porumbel blând; botezul Apostolilor a fost cu Duhul Sfânt şi cu foc, de Rusalii, Duhul S-a înfăţişat in chip de vânt puternic şi de foc.

    Prin aceasta, se face lămurită deosebirea dintre botezul lui Ioan şi cel al lui Hristos. Botezul lui Ioan, sau botezul cu apă, îi face pe oameni blânzi şi curaţi ca porumbeii, dar botezul lui Hristos, sau botezul prin Duh, îi face pe oameni puternici şi înflăcăraţi. (Sfântul Chiril al Ierusalimului spune, în Învăţătura lumii, Cartea III: “Aşa cum omul este alcătuit din două părţi: suflet şi trup, există şi o curăţire îndoită: netrupească pentru ceea ce nu este a trupului şi trupească pentru trup. Apa curăţeşte trupul şi Duhul curăţeşte şi întăreşte sufletul“). (…)

    Tot ceea ce s-a întâmplat la botezul lui Hristos, se întâmplă la botezul fiecăruia dintre noi. (Scriind despre botez, Sfântul Vasile cel Mare spune: “Domnul, care îndrumă vieţile noastre, a întemeiat pentru noi legământul botezului, care are chipul morţii şi al vieţii … apa este chipul morţii, a ducerii trupului la îngropăciune, şi Duhul însufleţeşte cu putere dătătoare de viaţă, care înnoieşte viaţa sufletelor noastre, ducând-o de la moartea păcatului la viaţa cea dintâi“). Prin scufundarea în apă, noi murim cu Hristos, şi prin ieşirea din apă, noi suntem uniţi cu Hristos Cel viu. Dulcele Duh al lui Dumnezeu poposeşte deasupra noastră ca un porumbel, însufleţindu-ne cu harul Său atotputernic. Şi Tatăl, prin iubirea lui Iisus Hristos, ne adoptă ca fii şi anunţă aceasta adopţie cu glasul Său. Cine poate şti, în clipa botezului, ce se întâmplă în inima fiecărui prunc? Întunecaţi şi descurajaţi de păcatele de mai târziu, noi uităm cea mai mare dintre tainele cereşti care ni se descoperă la botez:
    eu nu mai zic nimic, citeste tu mai multe …

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?