Revigorarea sportului, nu … masacru din cuşcă (MMA)!

MMA lupte sport full contact bataie Revigorarea sportului, nu ... masacru din cuşcă (MMA)!

Se ştie că sportul românesc (din păcate, nu numai!) traversează de multă vreme o cronică şi tot mai evidentă criză! Sub toate aspectele lui: performanţă, popularitate, atragerea de noi practicanţi (mai ales a copiilor şi tinerilor) şi deopotrivă, a spectatorilor.
Ca dovadă, aşa cum am mai scris (şi nu o dată) rezultatele înregistrate de sportivii noştri sunt, pe toate planurile (disciplinele) tot mai îngrijorătoare. Acum, pentru a nu consuma timp şi spaţiu, nu le voi mai enumera. Bănuiesc (şi cred că nu greşesc), probabil le cunoaşteţi. Mai puţin vă sunt cunoscute însă, aşa zisele măsuri luate de diriguitorii acestui fenomen social. Da, aşa vor să fie, numeroasele planuri şi proiecte (pur teoretice, pe hârtie deocamdată), prezente şi de perspectivă, în ce priveşte reorganizarea, pe discipline a cluburilor şi asociaţiilor, condiţiile de pregătire oferite de stat actualilor şi viitorilor performeri şi – pe ici, pe colo – infrastructura absolut necesară practicării sportului (de masă şi de performanţă).
Care sunt efectele acestora? Cele prezente, am mai spus-o, le ştiţi deja. Eşecuri după eşecuri, ratări şi contraperformanţe (multe de neimaginat cu ani în urmă). Iar dacă se va mai continua aşa, cu mediocritatea, cu triumfalismul şi cu… mica ciupeală, pentru viitor nu prea se întrezăresc multe schimbări în bine. Dimpotrivă!…

Iată acum şi un grăitor exemplu. Doar unul. Din numerosele ce s-ar putea oferi, referitoare la modul cum înţeleg unii din lumea sportului, să atragă tineretul spre adevăratul sport – nu spre destrăbălare şi violenţă. Spre domeniul atât de favorabil nu numai performanţei în sine dar, mai ales, întăririi sănătăţii fiecăruia, de fapt, a întregii naţiuni. Dacă totuşi doriţi să vă convingeţi online, accesaţi postul tv Sport.ro, mai ales în zilele de Luni, de la ora 20.00, acolo unde se mediatizează, în flux continuu, luptele MMA, veritabele masacre în … cuşca!

Despre acest “sport”, dacă eventual vă reamintiţi, am mai scris nu cu prea mult timp în urmă. Precizam atunci – oferind şi un pasaj din spusele ministrului sporturilor şi tineretului – că luptele MMA (care parcă ne reamintesc de era sclavagista!) nu sunt recunoscute la noi, în România. Deci, logic, ilegale! Şi totuşi?! Se practică bine merci şi, mai mult, se mediatizează fără probleme!

Se câştigă bani grei în folosul aşa zişilor impresari sau organizatori(!?) cât şi al televiziunilor (ce-i drept, puţine la număr) care le transmit… isprăvile! Fără a se ţine seama de nocivitatea acestora (a luptelor din cuşcă) asupra sănătăţii luptătorilor (lipsiţi nu numai de cunoscuta şi utila cască de protecţie dar şi de un regulament – foarte curios!?) dispuşi, prin inconştienţă sau naivitate, să-şi rişte chiar şi viaţa pentru un eventual triumf în cuşcă! Ce urât sună! Nu mai vorbesc de influenţa total negativă a acestor dispute asupra tinerilor care avizi după un câştig bănesc, confundă sportul cu asemenea oribile şi penibile bătăi sălbatice în văzul lumii! Pentru că mai trebuie să vă spun, că la galele MMA, găzduite (împotriva normalităţii şi a nerecunoaşterii acestui “sport”) de diverse localităţi, sălile sunt destul de populate, în special de diverşi indivizi cu dare de mână, dornici să participe la … masacru, cât şi, culmea(!) chiar şi de unii tineri atraşi de spectacolul grotesc, dar şi de animatoarele care, zice-se, înfrumuseţează atmosfera!? Cu toţii, într-un delir general, aplaudă şi se minunează de modul în care acum, în secolul XXI, doi inconştienţi se bat până aproape de moarte, sub ochii şi privirile lor nepăsătoare!

Aşadar, aflând doar o mică parte din modul în care decurg asemenea noi găselniţe… sportive(!?), aveţi, dragii mei, eventual, cititori, explicaţia “succeselor” din actualul peisaj al sportului românesc. Probabil că, în goană după profituri facile şi imediate, este mai uşor să atragi tineretul spre aşa ceva, stimulându-le astfel agresivitatea şi pornirile barbare în detrimentul adevăratului sport şi al sănătăţii!Să nu ne mai văicărim atunci de starea de sănătate prezentă şi de viitor a naţiunii noastre, de dezmăţul, dezordinea şi nedreptăţile ce ne-nconjoară mai la tot pasul aici, într-o ţară bolnavă, cu mulţi concetăţeni bolnavi!

Dă-i bătaie!“, aşa-şi încheie un comentator de la televiziunea mai sus amintită, fulminanta sa prezentare în avantpremiera … bătăilor(de nesuportat pentru orice om dornic de viaţă şi de sănătate) ce urmează a fi transmise live!…
Toate acestea se petrec în România anului 2016!

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Photo2 3 Revigorarea sportului, nu ... masacru din cuşcă (MMA)!
Photo3 Revigorarea sportului, nu ... masacru din cuşcă (MMA)!
Photo7 2 Revigorarea sportului, nu ... masacru din cuşcă (MMA)!
Photo6 Revigorarea sportului, nu ... masacru din cuşcă (MMA)!

Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

9 comentarii la “Revigorarea sportului, nu … masacru din cuşcă (MMA)!”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 15 octombrie 2016, 20:03   [#1]

  De acord, marc. Bătaia asta din cușcă se poate numi oricum, dar în niciun caz sport. Mai rămâne doar să facem din ea un „sport” olimpic.

  În copilărie urmăream meciurile de box transmise de TVR. Îmi-amintesc și-acum de o finală olimpică în care Mircea Șimon a încasat un KO de la Teofilo Stevenson în ultimele secunde ale meciului. Aveam vreo 10 ani pe-atunci și-mi amintesc că am plâns pentru acea înfrângere.

  În acele vremuri televiziunea română avea ce transmite. Boxul lui Simion Cuțov, handbalul lui Birtalan și gimnastica Nadiei țineau capul de afiș la Montreal.

  Dar mă luai cu vorba… Acum toate astea nu mai există. Avem, în schimb, MMA-ul de care vorbești. Unde-am fost și ce-am ajuns?

 • Severus
  ... a scris la 16 octombrie 2016, 10:58   [#2]

  Este atat de simplu ! Cui nu-i place, nu se uita.

  Mie imi place, deci ma uit cand am timp. Animatoarele sunt foarte atractive.

  Sport sangeros nerecomandat copiilor, cu gladiatorii Romaniei si nu numai.

  Sportul este pentru toate gusturile la TV, alegeti ce va place, cu sau fara violenta.

  La fel stirile, cu morti si raniti sau fara. De recomandat fara, deci schimbati canalul cand vedeti asa ceva, caci s-ar putea sa va marcheze pe intreaga zi.
  Dramele pot afecta psihicul telespectatorului.

  Vizionare placuta la ce vreti voi. Apropo, va recomand filmul Independence Day: Resurgence (2016) [Ziua Independenței: Renașterea]

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 16 octombrie 2016, 12:00   [#3]

  Chiar că e „atât de simplu”, Severus. Cui nu-i place să se uite la niște „animatoare foarte atractive”?

  În articolul său, Marc Ciubotaru vrea să spună că lupta în cușcă nu poate fi „sportivă”. E identică cu luptele din arenele romane. Mă uit și eu de multe ori la aceste „bătăi” (am de „ales” între „dezbaterile” de cloacă difuzate pe Antene, România TV, B1 sau Realitatea TV), dar ideea e că MMA-ul e orice altceva în afară de sport.

  De ce suntem adepții violenței, când putem la fel de bine să ne impunem părerile cu vorba bună? De ce ne place mai mult boxul decât șahul?

  Vorba lui Shakespeare: aceasta-i întrebarea…

 • ciubotaru marc
  ... a scris la 16 octombrie 2016, 12:26   [#4]

  Din pacate(sau din alte cauze!?)unele pareri(sau opinii,cum vreti sa le spuneti!)sunt interpretate gresit!Concret:eu n-am spus ca bataile din cusca nu trebuie sa le vizionati!

 • ciubotaru marc
  ... a scris la 16 octombrie 2016, 12:41   [#5]

  Din pacate (sau din alte cauze!?) unele pareri (sau opinii, cum vreti sa le spuneti!) sunt interpretate gresit! Concret: eu n-am spus ca bataile din cusca nu trebuie sa le vizionati! In fond,fiecare-i liber sa aleaga ce si cum vrea! Un lucru-i cert,nu mai exista alternativa: MMA nu este un sport recunoscut oficial la noi, in Romania! Deocamdata! Ce si cum o sa mai fie, vom vedea.
  In ce ma priveste, desi am in urma o deloc neglijabila activitate sportiva (practica, nu teoretica), acest gen de intrecere barbara nu o pot agreea din mative, nu odata explicate: NU ESTE UN SPORT! Este, realmente, un masacru! Celor care le place, sunt liberi sa-l priveasca!
  P.S. -- Intre box (chiar K1) si MMA, este diferenta mare ! :-"

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 16 octombrie 2016, 13:21   [#6]

  Ce-am scris eu și ce ai înțeles tu, Marc? Boxul este un sport de gentlemeni, un sport în care mănușa face diferența. MMA-ul e același lucru ca luptele dintre gladiatorii romani. Nu te mira că are „priză” la public…

 • Severus
  ... a scris la 18 octombrie 2016, 18:12   [#7]

  Si boxul e sangeros, de ce ar fi mai sportiv ca MMA?

  Boxul este regele loviturilor in cap. Si acolo vezi Knock-out, dar la MMA poate fi in multe feluri si procedee, nu doar dintr-un pumn bine dat, in MMA sunt strangulari si tot felul de procedee cu mainile sau picioarele sau corpul.
  In MMA multe lupte se termina cu foarte putina violenta si fara pierdere de sange sau vanatai la fata. E un sport foarte complex pentru mine, iar pentru altii nici macar nu este sport.

  Fiecare cu perceptia lui. Eu nu as putea sa vad de exemplu sahul ca si sport. Dar comitetul sportiv roman l-a validat ca si sport. Hai sa transformam si jocul de carti intr-un sport, pe aceleasi considerente, sau chiar si rummy, table, nu te supara frate, piticot, etc.

  Daca K1 este un sport, la fel de sportiv si chiar mai mult ar trebui sa fie si MMA. Toate au reguli, ca daca nu ar avea nu s-ar mai numi sport.

  Repet, boxul e si el horror de multe ori, chiar foarte sangeros, dar e acceptat, placut si foarte apreciat. Intotdeauna bataile dintre oameni vor fi urmarite, fiindca e in natura majoritatii oamenilor sa le placa violenta.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 18 octombrie 2016, 22:16   [#8]

  E evident că nu suntem de acord în privința definirii sportului, Severus. Boxul este un sport de „gentlemani” cu mănuși în mână, un fel de scrimă, pe când luptele din cuștile MMA-ului sunt doar o bătaie fără milă și fără reguli bine definite.

  Nu înțeleg de ce nu poți privi șahul ca un sport. De ce crezi că e „mai sportiv” să-ți lovești adversarul cu cotul sau cu genunchiul, când poți să-l învingi cu forța minții?

  Jocul de cărți e de multă vreme un „sport” mondial (pocker se numește). Tablele au și ele campionatul lor. Nu te supăra frate Severus, dar nu crezi că e mai bine să jucăm Piticot sau rummy în loc să aplaudăm violența pe care tu o consideri naturală?

 • ciubotaru marc
  ... a scris la 19 octombrie 2016, 17:16   [#9]

  Bine Francisc!Bine ca ai reusit sa clarifici,intr-un fel, ,,nelamuririle” Dlui Severus,in ce poriveste SPORTUL,nu bataia-n cusca!Daca dansul o prefera(si,din pacate,nu-i singurul!),e treaba domniei sale,nu?Eu l-am inteles si ,drept urmare,am pus PUNCT!:-w

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?