Revenire la şcoală, dar şi la educaţie

educatie invatamant studiu carti scoala Revenire la şcoală, dar şi la educaţie

In urma cu mai multe saptamani publicam pe aceeasi pagina de blog, articolul cu genericul “Educatie prin… dexinhibare! Oare?!“, ca iata, acum revin intrucatva cu acelasi subiect. Cel al educatiei despre care, spuneam (si nu numai eu) ca-i hotaratoare pentru salvarea Romaniei din marasmul socio-economic in care se afla mai de multa vreme. Aminteam, fireste, de rolul pe care trebuie sa-l aiba scoala in acest context. Primul dar si unicul comentariu a venit, ca deobicei, de la bunul meu amic virtual (nu-i mai declin identitatea) care, intre altele, afirma ca nu prea l-a cam pus pe gandurie “ideea cu, dar totusi subscriu”. Apoi, tot el, mai spune (scrie) – fara insa a face “parada de cuvinte” – rolul pe care trebuie sa-l aiba scoala, slujitorii ei cat si statul roman in indreptarea, dar mai ales, eradicarea multor neajunsuri. Perfect adevarat, zic si precizam in acel articol, daca tinem cont si de faptul ca invatamantul romanesc se afla intr-o cumplita si evidenta suferinta pe multiple planuri. Ca nu-i o exagerare, insiram tot in articolul cu pricina, doar cateva regretabile exemple. Aflandu-le, poate ca unii dintre eventualii cititori (daca or mai fi!), mai toleranti si pacifisti, fie ca nu le-au crezut, fie ca le-au socotit daor raritati sau… “prea de tot, dle!“…

Din nefericire, iata ca nu-i deloc asa! Chiar ieri, cand am deschis televizorul (cat si paginile unor ziare) mi-a fost dat sa aflu de niste
scene revoltatoare filmate într-un liceu din Sacele, judetul Brasov. O profesoara este batjocorita de o eleva: “Nebuna mea, hai la cimitir, hai la cimitir, sa te îngrop putin!“…

Deci, o profesoara este batjocorita de o eleva, chiar în sala de clasa, de fata cu restul colegilor. Imaginile scandaloase au fost postate pe internet chiar de catre fata “curajoasa”, dezinhibata si, “educata” dupa noile regulamente si indicatii… moderne. În înregistrare se vede cum eleva se ridica din banca, merge dupa profesoara în fata clasei si începe sa-i cânte o manea cu versuri jignitoare.

În acest timp, o filmeaza cu telefonul mobil. Profesoara îsi pastreaza calmul si o roaga sa înceteze, însa fara rezultat. Politistii s-au autosesizat (mare efort!) în acest caz si fac acum cercetari, pentru a lua masuri.
Pe fundal se aude cum fata fredona vesurile: “Nebuna mea, hai la cimitir, hai la cimitir, sa te îngrop putin! Sa fim noi doi, noi doi, numai noi doi, numai noi doi si lopata dintre noi.” Dar in urma aparitiei în mediul online, pe o retea de socializare (unde orice trasnaie si “minune” pot fi vazute de o lume!), a unei înregistrari video în care o eleva da dovada de un comportament total neadecvat în timpul orelor de curs, aflu acum ca politistii din cadrul I. P. J. Brasov – Politia Municipiului Sacele, s-au sesizat din oficiu si efectueaza cercetari pentru a stabili persoana/persoanele implicate si împrejurarile în care a avut loc evenimentul. În functie de rezultatul cercetarilor, cica se vor dispune masurile legale care se impun.

Ei, prietene, ce spui? Te-ai convins de rolul principal pe care trebuie sa-l aiba educatia nu numai din scoala, ci si din familie cat si din mediul inconjurator? Ca sa evit… parada de cuvinte, ma voi opri aici. In cazul in care mai doriti si alte exemple de acelasi gen, cititi presa sau butonati Tv-urile! TOTUL DESPRE… “EDUCATIE”!

P.S. In completare, un citat postat pe net, de profesoara M. Florina: “Toamna, zic unii, se numără bobocii. Vă propun toamna aceasta să numărăm cadrele didactice. Angajații celui mai mare spital ATI din România: școala românească! Din care se nasc și medicii și profesorii, și jandarmii și polițiștii, și avocații și muncitorii necalificați și profesioniștii. Din care se nasc cetățenii liberi ai unei țări care își caută încă libertatea.” – Pr. Constantin Necula

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Alte subiecte, Guest Post ]
Tagged with: [ , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

17 comentarii la “Revenire la şcoală, dar şi la educaţie”

 • ... a scris la 3 septembrie 2020, 17:59   [#1]

  Mda. Uneori, prea multe cuvinte strică. Totuşi, am să încerc să rezum. Şcoala nu este nici mai bună, nici mai proastă decât societate în care trăieşte, deşi la noi şcoala mai mult moare decât trăieşte. Zilnic. Da’ ce pretenţii putem avea de la şcoala dintr-o ţară unde Academia (evident Română) publică texte cretine. Dar am să-l las pe ziaristul Mircea Marian să povestească (citatul este postat pe pagina de Facebook a gazetarului care-mi face onoarea să mă aibă printre prietenii virtuali).

  Mircea Marian: “Între 20 și 25.000 de lei pe lună sunt indemnizațiile și salariile celor din conducerea Academiei Române. Bașca locuință de protocol pentru Ioan Aurel Pop, președintele acestui for de babe comuniste. 120 de milioane de euro, bugetul de la stat. Dețin un patrimoniu uriaș, administrat complet netransparent, doar că din când în când mai citești că îi ia DNA-ul la întrebări -- dar nu prea tare, cum să zdruncini aceste creiere luminate? La secția economie e un mix mortal de securiști, cu Isărescu și Dăianu în frunte, și fosile din epoca Stalin, educate în URSS.

  Previzibil, cumulând acești factori -- corupție, impostură, lăcomie, educație securist-comunistă, fals patriotism -- Academia ne spune, doct, ceea ce știe orice babă de pe Siret: 5G ne omoară, maică! Vine undele, se cuplează cu celula și faci cancer sau bube dulci, care nu se vindecă nici cu bitter suedez.

  Măcar să-și fi cerut scuze după mizeria aia de comunicat oficial. Dar, cum ei trăiesc încă în anii 80, cred că dacă se retrage de pe piață toată ediția din Scânteia tipărită greșit, a dispărut informația.”

 • EU, Civi Lezatu'
  ... a scris la 3 septembrie 2020, 20:55   [#2]

  Domnule Marc, principiile la care vă raportați, atunci când criticați atare atitudini, par a fi desuete dacă e să ni-l aducem aminte pe don profesor de la Cotroceni când aplauda maniera de protest a celor care scandau “mu.e PSD”, “la pușcărie”, și alte astfel de golănisme prin Piața Victoriei, apreciind probabil și că sunt bine-venite importurile de atitudini practicate prin occident, inclusiv împroșcarea cu fecale și urină a forțelor de ordine. În sala de clasă, autoritatea este exercitată de către profesor, iar în Piața Victoriei de către jandarmi, astfel că atitudinea elevilor, atunci când își înjură profesorul, este aidoma celei pe care președintele o lăuda în preajma lui 10 august, atunci când se referea la “plăcuțele suedeze” și la “exercitarea dreptului de protest” cu nesocotirea cerințelor legale. Este adevărat că avem în hambarul folcloric comun vorba “peștele de la cap se-mpute, dar de la coadă se curăță”, însă pare că nu toți îi dăm aceeași interpretare. EU zic că atâta vreme cât ne vom complăcea să trăim în atmosfera golănească actuală, căreia îi tot zicem “democrație liberală”, vom avea drept călăuzitori inși pe măsură și “viitorul țării” educat în consecință.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 3 septembrie 2020, 23:59   [#3]

  „Bunul tău amic virtual” e un idiot, prietene Marc. Un visător, un credul, un naiv (sau orice altceva) ce încă mai crede că lucrurile pot fi reparate cu o fărâmă de bun simț.

  Ce mai rămâne de spus când cetatea a fost cucerită de indivizi ce au sărit peste cei șapte ani de-acasă? E cam târziu ca să „dezvolt” ideea…

  Dacă nici după 30 de ani nu ne-am prins că școlitul odraslelor e temelia viitorului atunci de ce mai sperăm în schimbare?

  Lumea în care trăim își vede de drum și noi tot cu alegerea răului mai mic rămânem. Să ne fie de bine!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 4 septembrie 2020, 0:13   [#4]

  Sper să pricepi de ce comentez la ore târzii, Marc. În timpul zilei am treabă de n-apuc s-o fac…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 4 septembrie 2020, 7:56   [#5]

  „Plăcuțele suedeze” se potrivesc la fix pe rabla pesedistă, domnule Civi Lezat. Degeaba încercați să o tot spălați, încercând să faceți din ea o limuzină…

  „Atmosfera golănească actuală” e urmarea firească a votului din duminica orbului, alegeri în care și dumneavoastră (cred că) ați ștampilat buletinul de vot. După felul în care vă expuneți ideile pe-aici, nu încape îndoială că ați fost și sunteți încă în bătaia soarelui.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 4 septembrie 2020, 8:11   [#6]

  Ne aflăm într-un cerc vicios, domnule Căruntu: o societate sănătoasă nu se poate construi fără cetățeni educați iar o educație pe măsură nu se poate face într-o societate bolnavă de impostură.

  Ne învârtim precum câinele în jurul cozii, așteptând ca alții să pună capăt învârtelii noastre. La ce „democrație” mai visăm când noi înșine îi tot alegem pe „învârtiții” acestei tranziții spre nicăieri?

  De-ar afla profesorul Haret ce „demni” urmași a lăsat la Academia Română, s-ar învârti în mormânt…

 • marc
  ... a scris la 4 septembrie 2020, 17:03   [#7]

  Dovezi reconfirmate ca totusi unele articole sunt citite si comentate!Semnatarii acestora s-au straduit si au reusit sa nu bata campii cu fraze arhicunoscute,ci sa puna punctul pe I tocmai acolo unde se cerea.Prezenta unor astfel de cititori-comentatori este,dupa parerea mea,mai mult decat benefica pentru toti,deopotriva…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 4 septembrie 2020, 18:19   [#8]

  Mare lucru și comentatul ăsta, prietene Marc. În afară de noi doi și-au dat cu părerea domnul Căruntu și tovarășul Lezatu’. E și ăsta un început de dialog…

  Te asigur că orice ai scrie, ai un cititor. Nu garantez să ai și alți „comentatori” (în afară de mine, desigur). Nu știu cât de benefică e cârcoteala mea, dar garantez că nu te scapi de mine cu una cu două, indiferent de subiectul abordat, atâta vreme cât prietenul Dan ne dă slobod la tastatură.

 • marc
  ... a scris la 4 septembrie 2020, 18:28   [#9]

  Niciodata n-am dorit acest lucru.Prezenta si ,,carcoteala” ta sunt mai mult decat necesare.Sa recunoastem insa ca si a altora,la fel de ospitalier primiti de catre Dan…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 4 septembrie 2020, 19:29   [#10]

  Aoleu! Am ajuns să fiu „mai mult decât necesar”! Fii serios, prietene Marc…

  Țin la părerile mele, dar nu le impun nimănui. Fiecare e liber să creadă ce vrea. Mă deranjează (mă scoate din sărite, adică!) părerea multora, dar asta e „democrația”. Ce să-i faci turmei când i se pune în față lanul de trifoi?

  Dăm iama precum bovinele fără să ne întrebăm cine e păstorul și unde e pășunea…

 • EU, Civi Lezatu'
  ... a scris la 4 septembrie 2020, 19:48   [#11]

  În ‘90, domnule Francisc, m-am numărat, cu votul meu, printre cei 10,64% votanți ai lui Câmpeanu pe care l-am simpatizat ca om politic și pe care-l întâlneam aproape zilnic pe trotuar, pe Calea Dorobanților. “Plăcuțele suedeze” se asociază cu atitudinea de mahala care, prin răcnete și injurii, acoperă decența majorității românilor. Aveți o viziune limitată în privința educației, stimate domn, dacă dvs. credeți că aceasta se poate face independent de atmosfera imundă din societate. Oricum, EU aici am expus un raționament privind influențarea comportamentului elevilor în clasă de manifestările triviale din stradă și de faptul că președintele le-a apreciat ca fiind justificate, raționament pe care nu-l pretind a fi fără cusur, astfel că mă așteptam la critici pertinente, nu la etichetări. Nu domnule, EU nu pot accepta ideea că un ins cu bună-creștere, în anumite circumstanțe, poate manifesta atitudini golănești, la fel cum nu pot să cred că morala să se fi schimbat între timp în așa fel încât să consider că utilizarea sintagmei “MU.E” poate califica o atitudine de bun-simț. Și dacă n-ați observat, discuția de față nu poate avea vreo legătură cu PSD-ul, întrucât se poartă asupra comportamentului pur uman, fără a invoca aspecte de ordin ideologic, or partidele politice sunt populate deopotrivă cu indivizi de toate facturile.

 • marc
  ... a scris la 4 septembrie 2020, 20:18   [#12]

  Lasă astea si uită-te la fotbal!

 • marc
  ... a scris la 5 septembrie 2020, 5:30   [#13]

  M-am adresat lui Francisc,intrucat(pe lângă multe alte …pasiuni) zice ca se numără și sportul.

 • EU, Civi Lezatu'
  ... a scris la 6 septembrie 2020, 22:03   [#14]

  Totuși, EU zic să fim rezonabili și să nu punem în balanță membrii academiei romane cu Mircea Marian, pentru că riscăm să pășim pe tărâmul imbecilității unde argumentele sunt înlocuite brutal de înjurături. Că undele radio pot fi dăunătoare pentru sănătatea umană, nu mai e un secret de mai bine de 100 de ani, iar dezbaterile privind frecvența și intensitatea de la care devin periculoase impun, în privința participanților, un nivel înalt de cunoaștere dobândită atât prin educație, cât și prin cercetare științifică. Am înțeles că cei care fac critică literară nu sunt ținuți să aibă și operă, însă în domeniul științific situația se prezintă cu totul diferit. Oricum, așa cum am spus anterior, comportamentul elevilor în școli este preluat din atitudinea blamabilă manifestată în lupta politică, atunci când aceasta excede spațiul parlamentar și coboară-n stradă, cu implicarea unor cetățeni mobilizați pe căi obscure, de către forțe obscure.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 8 septembrie 2020, 1:04   [#15]

  Și eu m-am numărat în 1990 printre cei 10 la sută dintre votanții lui Câmpeanu, domnule Lezat. Cu ce schimbă acest lucru situația prezentului?

  Astăzi avem de ales între Ciolacu și Orban. Mulți alegători încă mai cred că alegem între social-democrație și liberalism, fără să știe care e diferența…

 • EU, Civi Lezatu'
  ... a scris la 8 septembrie 2020, 7:37   [#16]

  Înțeleg că întrebarea e retorică astfel că nu așteptați răspuns la ea, însă ceea ce nu înțeleg este dacă pe vremea aceea și dumneavoastră erați “în bataia soarelui”, pentru ca ulterior, până-n ziua de azi, să vă trageți mai la umbră! La fel ca și în urmă cu 30 de ani, și astăzi avem de ales tot între niște indivizi, înscriși pe niște liste, diferența fiind că astăzi avem o oarecare cultură politică și mult mai multe cunoștințe despre indivizii înscriși pe buletinele de vot. Posibil ca tocmai această diferență să facă ca acum să meargă la urne jumătate din cei care mergeau atunci, entuziasmul fiind tot la jumătate. Pe de altă parte, situația de-acum diferă față de cea de-atunci și prin faptul că acum aleșii își dobândesc legitimitatea cu un nr. de voturi mult sub jumătatea alegătorilor înscriși pe listele electorale, fiindu-le suficiente, de exemplu, 5 -- 6 milioane de voturi pentru a deveni “președintele tuturor românilor”. Și-apoi, la alegerile care vin, n-avem de ce să ne facem prea mari probleme pentru că și chiar dacă nu se prezintă lumea la vot, pe aleși îi va legitima sau îi va infirma Iohannis, în virtutea izbânzii răsunătoare de la europarlamentare și de la referendumul cu anticorupția, așa cum ne-a demonstrat că-i stă-n putere. Prin urmare, EU unul voi fi preocupat mai degrabă să-mi protejez conștiința, decât cine va administra țara, astfel că “nu voi merge la stadion, ci voi urmări meciul în fața televizorului”!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 8 septembrie 2020, 20:30   [#17]

  Dacă ați fi citit rândurile pe care le tot tastez pe-aici atunci ați fi știut că în tinerețe am fost (pe rând) pionier, utecist și comunist, domnule Civi Lezat. Câți dintre tinerii acelor vremuri nu au fost la fel (încă o întrebare retorică)?

  Rămâneți în continuare preocupat cu protejarea propriei conștiințe și lăsați-mă să stau în umbră. Eu voi merge la „stadion”, că de „televizor” m-am săturat…

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?