Relaxare pe meleguri nemţene

108602445 10217144265018583 6648389161039257229 n Relaxare pe meleguri nemţene

Suntem, încă, în plină pandemie de Covid-19, iar mulți dintre noi se întreabă care sunt, care o fi cele mai sigure activități recreeativ-sportive pe care le putem practica, fără a pune în pericol sănătatea dv. sau a celor din jur. Totusi, cum ne putem relaxa? Drumețiile montane sunt printre cele mai sigure activități pe care le-ați putea avea acum, în pandemie. Dacă nu vă îngrămădiți 15 oameni într-un refugiu și alegeți să dormiți în corturi, veți avea parte de toată distanțarea fizica de care se tot vorbeste (spunandu-i-se, total gresit, … socială!) pe care v-o doriți. Puteți pleca pe si spre munte fara grija, fie singuri, fie în grupuri restrânse, alături de oameni cu care, oricum, v-ați tot văzut în perioada asta mult prea convulsionata.

Eu incerc sa va recomand acum, zona Targu Neamt, cu imprjurimile sale, la fel de atragatoare si relaxante (numeroase si celebre lacase de cult ortodox, monumente istorice, culturale si turistice) . Primul popas, la Targ, in orasul de pe malurile Ozanei, descrisa in fel si chip de neintrecutul povestitor Ion Creanga, a carei casa memoriala o puteti vizita, cat si la Cetatea-Neamt (asta-i denumirea corecta) ce, in timp, si-a pus pecetea pe intregul judet. Aici veti vedea cum un artist popular, cu mâini de aur, înfrumusețează parcul de sub Cetate. El este Fănică Bălan din Țibucani, are mâini de aur iar operele sale sculpturale dau un plus de frumusete parcului de sub Cetate. De asemena, Noi bănci sculptate în stejar, au fost deja amplasate pe aleele spre care atat localnicii cat si numerosii turisti aflati in zoina îsi idreapta pasii. Unii de pura curiozitate, altii pentru deconectare.
Dar tot in parc a mai fost montata recent o alta lucrare, realizata manual de catre acelasi talentat artist popular: Poarta Nemuririi.

In imediata apropiere, alaturi de sala de sport si de stadion, un mai amplu proiect a inceput sa prinda contur: viitorul bazin de inot. “E un proiect amplu, dar acest loc va avea, intre altele, frumusețea tinereții noastre și se vor putea bucura de el generații care se vor scăldat sau nu aici. Ștrandul orașului a fost de-a lungul timpului un fel de “cui al lui Pepelea” pentru toate administrațiile, inclusiv pentru noi. De la concesiune cu dispute, la proiecte europene pentru care nu am avut cofinanțare datorită gradului mare de îndatorare al primăriei, această locație a fost subiectul a numeroase discuții și propuneri de soluții.“- spune primarul, Daniel Harpa. Nu-i mai putin adevarat ca, in timp, vechiul bazin a devenit o veritabila groapa de gunoaie sub ochii nepasatori ai celor care aveau datoria de a stopa degradarea si, implicit, poluarea zonei. Acum insa, situatia pare a fi cu totul alta. Dovada si faptul ca… “de când au început lucrările la viitorul nou strand merg acolo aproape zilnic, poate și pentru că, inclusiv mie, îmi vine greu sa cred ca am ajuns în sfârșit la execuția lucrării” se confeseaza presei dl. D. Harpa. Asadar, se poate spune ca aceasta pitoreasca zona sub montana, va deveni si mai atractiva.

Nu departe, se afla si Muzeului de Istorie și Etnografie, unde poate fi vazut un lot de fotografii cu valoare istorică, în bună parte inedit. Fotografiile din colecția Muzeului de Istorie și Etnografie Târgu Neamț au o tematică variată, dar în majoritate ele surprind aspecte de istorie locală. Subiectele regăsite în materialul ilustrativ pot fi clasificate astfel: viață cotidiană, aspecte de istorie militară, învățământ, monumente, personalități. Cele mai vechi fotografii sunt din primul deceniu al sec. XX, iar cele mai noi sunt datate în deceniul șase al aceluiași secol.

De aici vizitatorii isi pot indrepta pasii spre numeroase alte obiective cultural-istorice sau turistice din perimetrul orasului, dar si spre Statiunea Durău, o frumoasa destinatie montană de vacantă si, eventual, punct de plecare spre înaltimile Muntelui Ceahlău, adevarat turn de apa a Moldovei, asa cum il numesc toti cei care l-au cunoscut. Merita sa-l cunoasteti si dumneavoastra, nu?

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Tagged with: [ , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?